تحلیل آنچین ارزهای دیجیتالراهنمای شناخت بازار

مروری جامع بر بازار رمز ارزها در سال ۲۰۲۲: پرحادثه‌ترین دوره تاریخ بازار کریپتو

سال ۲۰۲۲، دوره سختی برای صنعت بلاک چین و بازار رمز ارزها بود. علیرغم آنکه طی سال ۲۰۲۱ رشد و گسترش محصولات بلاک چین با افزایش چشمگیری همراه بود، در سال ۲۰۲۲ بخش قابل‌توجهی از سرمایه‌ها از این بازار خارج شد. با این حال فناوری بلاک چین و کاربردهای آن همچنان به رشد خود ادامه می‌دهد.

شاید بتوان گفت سال ۲۰۲۲ یکی از پرحادثه‌ترین دوره‌های تاریخ بازار رمز ارزها است. علل مختلفی در فراز و فرودهای این بازار نقش بازی کردند و جایگاه بازیگران اصلی این صنعت را جابه‌جا کردند. قطعا هر بحرانی مستقل از دشواری چالش‌ها، نتایج مثبتی نیز به ارمغان می‌آورد. دوره اخیر نیز از همین اصل پیروی می‌کند. بحران‌ها می‌توانند حباب‌ها را نابود کرده و واقعیت‌ها را نمایان کنند. طی سال‌های اخیر حجم گسترده‌ای از ایده‌های تبلیغاتی در راستای معرفی فناوری بلاک چین و بازار رمز ارزها به کار گرفته شده است. اما همین امر باعث شده تا بسیاری از سودجویان برای پیشبرد منافع خود از بستر فراهم شده سوء استفاده کنند. بحران‌های سال ۲۰۲۲ توانست ضعف‌های این فناوری را تا حدی روشن کند و مسیرهایی برای بهینه‌تر شدن آن مشخص کند.

مستقل از چالش‌ها و درس‌هایی که هر دوره‌ای برای مخاطبان خود به همراه داد، ارزیابی چرخه‌های مختلف بازار از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. قطعا می‌دانید که غالب الگوهای تحلیل بازار و فهم ساختار آن، برمبنای بررسی سوابق یک بازار صورت می‌گیرد، بررسی سوابق بهترین راه برای پی بردن به الگوهای مشترک و بدست آوردن یک دید عمیق‌تر برای پیش‌بینی آینده است. در همین راستا قصد داریم در این مقاله به بررسی آماری و تحلیلی سالی که گذشت بپردازیم. در متن پیش رو تحلیل خود را بر مبنای سرفصل‌های زیر پیش خواهیم برد:

  • تحلیل وضعیت کلی بازار رمز ارزها و مقایسه آن با دیگر بازارهای مالی در سال ۲۰۲۲
  • تحلیل تغییرات شبکه و بازار بیت کوین در سال ۲۰۲۲
  • تحلیل تغییرات شبکه و بازار اتریوم در سال ۲۰۲۲
  • تحلیل تغییرات صرافی‌ها در سال ۲۰۲۲
  • تحلیل تغییرات بازار NFTها در سال ۲۰۲۲
  • تحلیل تغییرات بازار استیبل کوین‌ها در سال ۲۰۲۲
  • مروری بر رخدادهای مهم و تاثیر‌گذار بر صنعت بلاک چین در سال ۲۰۲۲

ارزیابی وضعیت کلی بازار رمز ارزها در سال ۲۰۲۲

تغییرات سال ۲۰۲۲ باعث کاهش قابل توجه ارزش این بازار شد. قطعا رشد و ارزش افزوده یک بازار، معیاری برای جلب اعتماد سرمایه‌گذاران است و روند نزولی ارزش بازار منجر به خروج گسترده سرمایه‌ها خواهد شد. طی سال گذشته این روند با شدت قابل توجهی در بازار رمز ارزها به وقوع پیوست.

همانطور که در نمودار زیر مشاهده می‌کنید، ارزش کل بازار رمز ارزها از ژانویه ۲۰۲۲ تا دسامبر همین سال به کمتر از نصف رسیده است. ارزش کل بازار رمز ارزها در ابتدای سال ۲۰۲۲، برابر با ۲۳۰۰ میلیارد دلار بود. این در حالی است که بازار در اواخر همین سال ارزشی در حدود ۸۰۰ میلیارد دلار داشت. این کاهش ارزش در اولین قدم، پایداری بازار رمز ارزها را مورد تردید قرار داده است!

پایداری یک بازار یکی از شاخص‌های کلیدی در حفظ سرمایه‌گذاران است. همانطور که در نمودار نیز به وضوح نمایش داده شده است، ارزش بازار طی سه ماهه ابتدای سال ۲۰۲۲ کاهش یافته اما چون هنوز اعتماد سرمایه‌گذاران نسبت به بازار سلب نشده، این کاهش ارزش، بازیابی شده است. اما پس از کاهش شدیدی که بازار در سه ماهه دوم سال تجربه کرد، بخش بزرگی از سرمایه‌ها از بازار خارج شده و امکان بازیابی سریع وجود نداشته است. این روند تقریبا با روندی متعادل پیش رفت تا ورشکستگی صرافی FTX شوک بعدی را به بازار وارد کرد و بازار رمز ارزها با یک روند نزولی پیوسته سال ۲۰۲۲ را به پایان برد.

ارزیابی وضعیت کلی بازار رمز ارزها در سال ۲۰۲۲اما باید به این نکته نیز توجه داشت که فرار سرمایه و بحران کاهش ارزش بازار در سال ۲۰۲۲ صرفا متعلق به بازار رمز ارزها نبوده است. سال ۲۰۲۲، دوره افزایش تورم و کاهش تولید ناخالص در سطح جهان بود. آتش جنگ اوکراین تمام شاخص‌های اقتصاد کلان را تغییر داد و آشوبی در کل اکوسیستم مالی جهان ایجاد کرد.

همانطور که در نمودار زیر مشاهده می‌کنید، تغییرات ارزش کل بازار رمز ارزها با بازار بیت کوین و بازار NASDAQ مقایسه شده است. این نمودار علاوه بر اینکه تاییدی بر بحران بازارهای مالی است، می‌تواند سطح پایداری این بازارها را در مقابل شرایط بحرانی نشان دهد.

بر مبنای این شاخص NASDAQ در مقابل بازار‌های رمز ارزی از پایداری خوبی برخوردار بوده است. البته یکی از علل اصلی آن اندازه بازار است. پیش از شروع چالش‌های سال ۲۰۲۲ نیز NASDAQ بازار بزرگ‌تری بوده است. اندازه بازار پتانسیل تغییرات آن را تعیین می‌کند. همچنین می‌توان دید که بازار بیت کوین نسبت به کل بازار رمز ارزها از پایداری بیشتری برخوردار است و طی بحران‌های سال ۲۰۲۲، آسیب کمتری را متحمل شده است.

بحران‌های سال ۲۰۲۲

ارزیابی تغییرات شبکه و بازار بیت کوین در سال ۲۰۲۲

سال ۲۰۲۲ برای بیت کوین یکی از شدید‌ترین چرخه‌های نزولی را رقم زد. افت قیمت ۶۴ درصدی بیت کوین طی یک سال یک ریزش قابل توجه در کل تاریخ این رمزارز محسوب می‌شود. از طرفی تداوم روند نزولی صبر بسیاری از سرمایه‌گذاران را لبریز کرد و فروش کوین‌ها بر کاهش بیشتر قیمت دامن زد. بر مبنای نمودار زیر که قیمت و حجم معاملات بیت کوین را در یک گراف بازنمایی کرده است، بحران اصلی در سه ماهه دوم ۲۰۲۲ آغاز شده است.

همانطور که مشاهده می‌کنید ریزش سه ماهه اول به سرعت بازیابی شده است، اما ریزش بعدی قیمت موجب تسلیم سرمایه‌گذاران در مقابل فروشندگان شده است. شاید اگر فروپاشی بنیاد LUNA و ورشکستگی صرافی FTX در سال ۲۰۲۲ قرار نمی‌گرفت، روند حرکات قیمتی بیت کوین نیز به این شکل نبود. در نهایت بیت کوین پس از تجربه این دوره نزولی کف ۱۵ هزار دلار را برای سال ۲۰۲۲ ثبت کرد. به عقیده بسیاری از تحلیل‌گران این کف قیمتی، پایان چرخه نزولی را هم تثبیت کرد.

ارزیابی تغییرات شبکه و بازار بیت کوین در سال ۲۰۲۲علیرغم بحران‌های متعددی که بازار بیت کوین را تحت تاثیر قرار داد، روند کار شبکه بدون هیچ مشکلی ادامه یافت و بر خلاف ارزش بازار و قیمت این کوین، شاخص‌های مرتبط با ساختار شبکه روندی رو به رشد را بازنمایی می‌کنند. با افزایش تقاضای تراکنش در شبکه و ارتقای سطح الگوریتم‌های رمزنگاری، حل شدن بلاک‌ها نیز سخت‌تر خواهد شد. بر همین مبنا یکی از شاخص‌های موثر بر بررسی روند کار شبکه، شاخص توان پردازش (Hash) شبکه است.

پردازش شبکه بیت کوین طی سال ۲۰۲۲ در مجموع ۵۴ درصد افزایش یافته است. خط روند نشان می‌دهد که شبکه بیت کوین مستقل از شرایط بازار حرکت رو به جلوی خود را ادامه می‌دهد. با گذر زمان الگوریتم‌ها پیچیده‌تر شده و استخراج کوین سخت‌‌تر خواهد شد، اما با توجه به کند شدن استخراج، ارزش کوین‌ها نیز تدریجا افزایش می‌یابد.

ارزیابی تغییرات شبکه و بازار بیت کوین در سال ۲۰۲۲علاوه بر افزایش سختی بلاک‌ها برای تامین امنیت شبکه، یکی دیگر از مسیرهای حفظ ارزش این سرمایه‌ دیجیتال پروتکل Halving است. این دستورالعمل که به شکل خودکار، تقریبا هر چهار سال یکبار اجرایی می‌شود، قابلیت استخراج کوین را نصف خواهد کرد. این کاهش عرضه همواره باعث جهش‌هایی در قیمت بیت کوین می‌شود.

همانطور که در نمودار زیر نیز مشاهده می‌کنید، در ابتدای آغاز به کار شبکه بیت کوین تقریبا هر ۱۰ دقیقه ۵۰ بیت کوین جدید منتشر می‌شد. این رقم در سال ۲۰۱۲ به ۲۵ کوین رسید. همین امر باعث یک جهش ۸۳۰۰ درصدی در قیمت بیت کوین شد. طی سال ۲۰۱۶ تعداد انتشار کوین جدید باز هم نصف شد و شاهد افزایش ارزش بیت کوین بودیم. آخرین Halving صورت گرفته در سال ۲۰۲۰ محقق شد و بار بعدی احتمالا در اوایل ۲۰۲۴ رخ خواهد داد. با این حال جهش قیمت هر بار ملایم‌تر خواهد شد و این امر نمی‌تواند جلوی بحران‌های بازار رمز ارزها را بگیرد.

پس از Halving سال ۲۰۲۰ قیمت تا قله تاریخی خود (۶۹ هزار دلار) پیشروی کرد، اما چالش‌های سال ۲۰۲۲ فرصت بازیابی و تداوم روند صعودی را از بیت کوین گرفت.

هاوینگ بیت کوین

ارزیابی تغییرات شبکه و بازار اتریوم در سال ۲۰۲۲

اتریوم نیز به عنوان بزرگترین شبکه بلاک چین جهان، در سال ۲۰۲۲ با تغییرات عمده‌ای مواجه شد. اتریوم طی دوره ژانویه تا دسامبر ۲۰۲۲، بیش از ۶۷ درصد از قیمت خود را از دست داد. در همین ابتدا می‌توان گفت بیت کوین کمی پایدارتر از اتریوم عمل کرده است و علت آن قطعا اندازه بازار آن است. تقریبا ارزش بازار بیت کوین دو برابر ارزش بازار اتریوم است.

برای اتریوم نیز بحران مالی در سه ماهه دوم سال ۲۰۲۲ آغاز شد. این امر نشان می‌دهد که تغییرات نزولی و شدید این دوره متاثر از ساختار داخلی بیت کوین و اتریوم نیست.

ارزیابی تغییرات شبکه و بازار اتریوم در سال ۲۰۲۲
هرچند دوره ۲۰۲۲ برای تمامی رمز ارزها و حتی دیگر بازارهای مالی سالی منفی محسوب می‌شود، اما شبکه اتریوم، بزرگترین تغییر ساختاری خود را در همین دوره پیاده‌سازی کرد. تغییر مکانیسم اعتباربخشی به تراکنش‌ها از PoW به PoS در سپتامبر ۲۰۲۲ با موفقیت تحقق یافت و مزیت بزرگی به این شبکه اضافه کرد. متاسفانه سقوط صرافی FTX قابلیت بروز این موفقیت در قیمت اتریوم را مسدود کرد. اما علاوه بر تغییرات قیمت و منافع مالی، تغییر ساختاری این شبکه توانست دریچه جدیدی به روی ساختار‌های بلاک چین باز کند.

سقوط صرافی FTX قابلیت بروز این موفقیت در قیمت اتریوم را مسدود کردشاخص بالا میزان انرژی مصرف شده برای مدیریت شبکه‌های مختلف را نمایش می‌دهد. همانطور که مشاهده می‌کنید، شبکه اتریوم توانست بخش عمده‌ای از مصرف انرژی خود را کاهش دهد. مسئله انرژی و منابع انرژی، یکی از مسائل مورد توجه دنیای امروز است. بنابرین اتریوم در همین دوره سیاه رمز ارزها، توانست یک گام بسیار بلند در راستای گسترش فناوری بلاک چین و معرفی آن به عنوان بهترین جایگزین بردارد.

فاکتور موثر دیگری که می‌توان در سال ۲۰۲۲ برای شبکه اتریوم به آن اشاره کرد، کاهش قابل توجه انتشار کوین‌های این شبکه است. مکانیسم کلی شبکه اتریوم برای حفظ ارزش و کنترل انتشار کوین‌های خود، سوزاندن قسمتی از ذخیره در گردش است. این فرآیند از طریق سوزاندن بخشی از کارمزد تراکنش‌ها صورت می‌‌گیرد. اما پیش از تحقق پروژه مرج، میزان انتشار کوین‌های جدید بسیار بیشتر از میزان‌ سوزانده شده بود. با اجرای این طرح میزان انتشار از ۱۵۰۰۰ کوین به کمتر از ۳ هزار کوین رسید. در حال حاضر میزان سوزانده شده به شکل میانگین با میزان انتشار برابر است و این روند در نهایت به کاهش ذخیره شبکه هم خواهد رسید.

پیشنهاد مطالعه: پس از مرج اتریوم چه اتفاقی خواهد افتاد؟

می‌توان نتیجه گرفت که ارزش افزوده کوین‌های اتریوم در افقی بلندمدت قابل توجه خواهد بود، اما دوره پرحادثه ۲۰۲۲ فرصت بروز تغییرات ساختاری شبکه در قیمت را مسدود کرد. البته هنوز پروژه تغییر مکانیسم شبکه اتریوم به طور کامل صورت نگرفته است و با تکمیل شدن این روند قطعا شاهد تغییرات قیمت خواهیم بود.

تغییرات قیمت اتریومیکی از شاخص‌هایی که بسیار مود توجه قرار گرفته است، میزان رشد اپلیکیشن‌های مبتنی بر شبکه اتریوم است. پیش از سال ۲۰۲۲ نیز شبکه اتریوم بزرگ‌ترین میزبان پروژه‌های رمز ارزی بود. اما بر خلاف انتظار، طی سال ۲۰۲۲ نه تنها نرخ رشد این پروژه‌ها کاهش نیافت بلکه افزایش چشمگیری نیز ثبت کرد. شاخص زیر نشان می‌دهد که در سال ۲۰۲۲ تعداد پروژه‌های رمز ارزی به میزبانی شبکه اتریوم  ۱۷۸درصد افزایش یافته است.

پیشنهاد مطالعه: معرفی بهترین اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز یا D’apps

در سال ۲۰۲۲ تعداد پروژه‌های رمز ارزی به میزبانی شبکه اتریوم  ۱۷۸درصد افزایش یافته است.

ارزیابی تغییرات صرافی‌ها در سال ۲۰۲۲

از آنجایی که سال ۲۰۲۲، دوره پرتنشی برای بازار رمز ارزها بود، شاید برخی بر این باور باشند که صرافی‌ها برنده این دوره بوده‌اند. چراکه افزایش نوسان قیمت در نهایت باعث تبادل بیشتر سرمایه خواهد شد و صرافی‌ها نیز منافع خود را در افزایش میزان معاملات می‌بینند. اما شاخص‌ها نشان می‌دهد که میزان دارایی صرافی‌ها طی این دوره روندی کاهشی داشته است. در همین راستا شاخص زیر می‌تواند به وضوح روند نزولی سرمایه‌های انباشت شده در کیف پول صرافی‌ها را بازنمایی کند.

ارزیابی تغییرات صرافی‌ها در سال ۲۰۲۲همانطور که مشاهده می‌کنید دارایی صرافی‌ها طی یک سال از ۱۵۰۰ میلیارد دلار به ۵۰۰ میلیارد دلار کاهش یافته است. اما علت چیست؟ علیرغم تصور اولیه مبنی بر افزایش جریان ورودی صرافی‌ها در مواقع ایجاد نوسانات شدید، وضعیت بازار رمز ارزها در سال ۲۰۲۲ تفاوت‌هایی داشت. فرض اولیه صحیح است، اما در شرایطی که بازار یک روند نزولی بسیار طولانی را با نزدیک به ۷۵ درصد ریزش قیمت تجربه می‌کند، رویکرد سرمایه‌گذاران نیز تغییر خواهد کرد!

با تداوم روند نزولی فروشندگان به کلی از بازار خارج شدند و هولدرهای بلند‌مدت غالب دارندگان را شامل می‌شدند. اگر به نمودار بالا دقت کنید، با آغاز ریزش شدید قیمت در ماه چهارم و پنجم سال ۲۰۲۲، همچنان دارایی صرافی‌ها سطح خود را حفظ کرده است. چرا که در این دوره موج فروشندگان وارد صرافی‌ها شدند. اما پس از آن شاهد یک افت قابل توجه در دارایی صرافی‌ها هستیم. بنابراین دارندگان حال حاضر دیگر فروشنده نیستند و در انتظار بازیابی قیمت در کیف پول‌های شخصی از دارایی‌های خود نگهداری می‌کنند.

از طرفی شاهد یک کاهش شدید دیگر در ماه دسامبر هستیم. این کاهش را می‌توان عوارض ورشکستگی صرافی FTX قلمداد کرد. بحران ایجاد شده به واسطه صرافی FTX باعث شد که میزان اعتماد به صرافی‌ها کاهش چشمگیری داشته باشد و سیل بزرگی از سرمایه‌های رمز ارزی از صرافی‌ها خارج شد تا روند نزولی کاهش دارایی صرافی‌ها ادامه یابد. در نمودار زیر که حجم مبادلات صرافی‌ها با یک بازار مالی دیگر مقایسه شده می‌توان دید در دوره ۲۰۲۲ روند تقریبا مشابهی طی شده است اما در نهایت با فروپاشی FTX حجم مبادلات روندی نزولی پیدا کرده است. با این حال افزایش قیمت و تثبیت یک روند صعودی بلندمدت در بازار رمز ارزها می‌تواند این دارایی‌ها را به صرافی‌ها برگرداند.

ارزیابی تغییرات صرافی‌ها در سال ۲۰۲۲

ارزیابی تغییرات بازار NFTها در سال ۲۰۲۲

یکی از بدترین شکست‌ها در سال ۲۰۲۲ برای بازار NFTها رقم خورد. این بازار با از دست دادن بیش از ۹۰ درصد از ارزش و حجم مبادلاتش، بدترین کارنامه را در سال ۲۰۲۲ ثبت کرده است. این مسئله دور از انتظار نبود. نه تنها بازار NFTها همچنان حجم بسیار کمتری دارد، بلکه کاربرد توکن‌های این بازار هنوز به قدر کافی جایگاه خود را پیدا نکرده است. توکن‌ها و کوین‌های ارائه شده در بازار رمز ارزها جایگزینی برای ارزهای فیات است، اما توکن‌های غیرقابل تعویض یا NFTها ایده‌ای کاملا جدید است و شاید هنوز جایگاه خود را در بازار جهانی پیدا نکرده است. به نظر می‌رسد که  رشد ناگهانی این صنعت بیشتر مدیون تبلیغات گسترده است.

همانطور که در نمودار زیر مشاهده می‌کنید، ارزش NFTها طی سال ۲۰۲۲ از ۱۳ میلیارد دلار به ۱ میلیارد دلار کاهش یافته است. همزمان با آغاز بحران‌‌های دوره ۲۰۲۲ در سه ماهه دوم، حجم مبادلات و ارزش NFTها نیز کاهش یافته است، اما کاهش آن نسبت به دیگر عناصر بازار رمز ارزها شدید‌تر بوده است.

ارزیابی تغییرات بازار NFTها در سال ۲۰۲۲
در نمودار زیر که دو بازار اصلی مبادلات NFT را مورد سنجش قرار داده است، می‌توان دید که در سه ماهه دوم سال ۲۰۲۲، بازارهای مختص NFT نیز با کاهشی شدید مواجه شدند.

بازارهای مختص NFT نیز با کاهشی شدید مواجه شدند

ارزیابی تغییرات استیبل کوین‌ها در سال ۲۰۲۲

با شدت گرفتن بازار نزولی در سال ۲۰۲۲ و تداوم آن، بسیاری از سرمایه‌گذاران برای مدیریت ریسک سرمایه‌های خود، کوین‌ها و توکن‌های خود را به استیبل کوین تبدیل کردند. همین امر باعث شد که در دوره افول بازار رمز ارزها تقاضای بالایی برای استیبل کوین‌ها به وجود آید. از طرفی بسیاری از صرافی‌ها امکاناتی را در راستای کسب سود از استیبل کوین‌ها در اختیار کاربران قرار دادند. مهم‌ترین امکان صرافی‌ها در این راستا، ارائه وام‌های رمزارزی بود. دارندگان استیبل کوین‌ها در سود حاصل از پرداخت این وام‌ها سهیم بودند و در شرایط نزولی بازار، نگه‌داری از استیبل کوین و دریافت سود یکی از گزینه‌های مناسب است.

اما این روند دوام زیادی نداشت، با فروپاشی بنیاد LUNA و از دست رفتن اعتماد به استیبل کوین‌ها، موج عظیمی از خروج سرمایه از بازار استیبل کوین‌ها شکل گرفت. از طرفی هیئت‌های نظارتی نیز وارد عمل شده و قوانین سخت‌گیرانه‌ای درباره فعالیت استیبل کوین‌ها اتخاذ کردند.

شوک بعدی زمانی به بازار استیبل کوین‌ها وارد شد که بانک مرکزی آمریکا برای مهار تورم، نرخ بهره را به شکل مداوم افزایش داد. همین امر سبب شد که بخش دیگری از سرمایه‌گذاران که برای کسب سود از وام‌دهی رمز ارزی، سرمایه‌های خود را تبدیل به استیبل کوین کرده بودند، از این بازار خارج شوند و نرخ بهره بانکی را ترجیح دهند. همانطور که در نمودار زیر نیز مشاهده می‌کنید، از ابتدای سال ۲۰۲۲ روند نرخ سود در دو نمودار معکوس شده است. شرایط تورمی اقتصاد کلان کاملا به زیان بازار استیبل کوین‌ها تمام شد.

با این حال می‌توان امیدوار بود که کاهش تورم و در پی آن کاهش نرخ بهره، بتواند سرمایه‌ها را دوباره به سمت بازار استیبل کوین‌ها سرازیر کند. اما حوادث سال ۲۰۲۲ نیز تردید سرمایه‌گذاران را نسبت به پایداری استیبل کوین‌ها افزایش داده است.

ارزیابی تغییرات استیبل کوین‌ها در سال ۲۰۲۲

مروری بر رخدادهای تاثیرگذار بر صنعت بلاک چین در سال ۲۰۲۲

پیشنهاد مطالعه: چارچوب عملی برای راه‌اندازی کسب‌وکار روی بلاکچین!

۱-مسدودسازی دارایی‌های افراد توسط دولت کانادا

اولین رخداد مهم سال ۲۰۲۲ مرتبط با بلاک چین و بازار رمز ارزها نبود. این اتفاق مستقیما به سیاست‌های حکومتی ارجاع داشت، اما باعث شد اهمیت بلاک چین و رمز ارزها یک بار دیگر به شکل پررنگی مطرح شود.

بعد از فروکش کردن موج پاندمی کرونا، در بسیاری از کشورها اعتراضاتی در مقابل قوانین محدودکننده آغاز شد. کانادا نیز درگیر چنین اعتراضات مسالمت‌آمیزی بود. اما اقدام دولت کانادا در مقابله با این اعتراضات به صدر اخبار رسید، دولت کانادا معترضین را شناسایی کرده و حساب‌های بانکی آن‌ها را محدود یا مسدود کرد!

این اقدام باعث شد که افراد یک جامعه یک بار دیگر راجع به معایب تمرکز قدرت تامل کنند. حتی در نمونه‌های عالی دموکراسی نیز ممکن است حقوق افراد به خاطر تمرکز سیستم پایمال شود. آنچه بیشتر در این حادثه مدنظر بود، آزادی در سطح مالی و دارایی‌های شخصی بود. دولت به واسطه داشتن تمرکز قدرت می‌تواند دارایی‌های شما را مسدود کند و دقیقا بلاک چین و رمزارزها راه‌حلی برای عبور از این بحران خواهند بود. حادثه اتاوا در کانادا، بدون اینکه ارتباطی به فناوری بلاک چین داشته باشد، هدف این فناوری را تبلیغ کرد و ذهن‌ها را متوجه ضرورت عبور از ساختارهای سنتی کرد.

۲-جایگاه رمز ارزها در جنگ اوکراین

هنوز زمانی از آغاز جنگ اوکراین نگذشته بود که دولت این کشور اعلام که می‌تواند کمک‌های مردمی را از طریق رمز ارزها دریافت کند. این موضوع جایگاه صنعت بلاکچین و بازار رمز ارزها را کاملا جابه‌جا کرد. شاید ۱۳ سال پیش کسی فکر نمی‌کرد که ایده ساتوشی ناکاموتو به این سرعت تبدیل به مسیر کاربردی در سطح اول جهان شود.

دولت اوکراین بعد از اعلام این خبر ارائه آدرس برای انتقال رمز ارزها، طی مدت کوتاهی ححم قابل توجهی رمز ارز دریافت کرد که بیش از ۳۰ میلیون دلار ارزش داشت. این اقدام دولت اوکراین در واقع یک اعتباربخشی به صنعت بلاک چین بود. ورود دولت‌ها به یک بازار نشان می‌دهد آمادگی لازم برای ورود به عرصه جهانی و تبدیل شدن به یکی از ارکان نظام اقتصادی وجود داد.

پیشنهاد مطالعه: حمایت مالی با ارز دیجیتال چگونه انجام می‌شود؟

۳-دستور رئیس جمهور آمریکا برای تدوین قوانین مرتبط با صنعت بلاک چین و بازار رمز ارزها

بعد از اقدام دولت اوکراین در راستای رسمیت بخشیدن به رمز ارزها، رئیس جمهور آمریکا در دستوری مهم و حیاتی، درخواست تدوین قوانین تسهیل‌کننده و نظارتی در حوزه رمز ارزها را صادر کرد. این اقدام نیز گامی در راستای پذیرش اقتصاد رمز ارزی در سطح دولت‌ها است. دستور بایدن مبنی بر تدوین قوانین مرتبط، گامی بلند در راستای گذر از اقتصاد سنتی و ورود به جهان بلاک چین است.

اگر شرایط سال ۲۰۲۲ با حوادث متعدد آمیخته نبود، قطعا شاهد رشد بیشتری در حوزه فناوری بلاکچین بودیم. قطعا سال ۲۰۲۳، سالی است که اثرات این اقدامات را خواهیم دید.

۴-تحریم Tornado Cash

در کنار اتفاقات مثبت در راستای به رسمیت شناختن اقتصاد رمز ارزی، تحریم الگوریتم Tornado Cash یکی از اقدامات منفی سال ۲۰۲۲ بود. این الگوریتم به کاربران این امکان را می‌دهد که بتوانند قابلیت پیگیری اطلاعات تراکنش‌های خود را از بین ببرند.

در واقع الگوریتم Tornado Cash همسو با هدف فناوری بلاک چین در آزادی مبادلات، این امکان را برای کاربران فراهم کرده است. با این حال دولت آمریکا این پروتکل را در لیست تحریم ‌قرار داد. علت این امر مسئله پولشویی است. دولت آمریکا مدعی است که بسیاری از سودجویان برای پنهان کردن مبادلات غیرقانونی خود از این الگوریتم استفاده کرده و پول‌های کثیف خود را به پول تمیز و غیرقابل پیگیری تبدیل می‌کنند.

همچنان بحث بر سر آزادی یا قانون‌مداری در مبادلات مالی داغ است و طرفداران خود را دارد. اما مستقل از نتیجه اقدام دولت آمریکا یک سیگنال منفی در جهت گسترش فناوری بلاک چین حق آزادی مبادله بود. شاید در آینده‌ای نه چندان دور فناوری بلاک چین و دولت‌ها در مقابل هم قرار بگیرند، اما چون در نهایت هیچ کدام متوقف نخواهند شد راه‌حلی برای آن پیدا خواهد شد.

پیشنهاد مطالعه: احراز هویت یا مشتری‌ات را بشناس (KYC) چیست؟ راه پیشگیری از پولشویی!

۵-فروپاشی بنیاد LUNA

همانطور که پیش‌تر نیز اشاره شد، با تداوم روند نزولی کاهش بازدهی سرمایه‌گذاران رمز ارزی، استیبل کوین‌ها یک گزینه مناسب به نظر می‌رسیدند. بنیاد LUNA نیز که استیبل کوین UST را مدیریت می‌کرد، پیشنهاد جذابی را در اختیار سرمایه‌گذاران قرار داده بود. دارندگان رمز ارز می‌توانستند با تبدیل دارایی خود به استیبل کوین UST و سهیم شدن در فرآیند وام‌دهی رمز ارزی، ۲۰ درصد سود دریافت کنند. همین امر سبب شد که دارایی استیبل کوین UST به ۴۰ میلیارد دلار برسد. اما از طرفی به خاطر تراکنش‌های بالا و افزایش نرخ سوزانده‌ شدن کوین‌ها، قیمت توکن LUNA نیز افزایش چشمگیری داشت.

پیشنهاد مطالعه: بررسی علت سقوط ارز لونا (LUNA) و اهمیت آن برای صنعت رمز ارز

تقاضا برای استیبل کوین UST و توکن لونا به شدت افزایش یافت، اما به خاطر یک مکانیسم خاص در ساختار برنامه‌ریزی این شبکه کوین‌های زیادی سوزانده شد و بخشی از دارایی‌ها از بین رفت. نهنگ‌ها به محض اطلاع از این موضوع اقدام به فروش کوین‌های خود کردند و همین امر نرخ برابری UST و دلار را به چالش کشید. کاهش نرخ برابری باعث تشدید فشار فروش شد و طی دو روز ارزش توکن و استیبل کوین بنیاد لونا ۹۹ درصد ارزش خود را از دست داد.

این فروپاشی تاثیر عمیقی بر کل بازار رمز ارزها گذاشت. روند نزولی سال ۲۰۲۲ با این حادثه به شدت تقویت شد و از طرفی اعتماد سرمایه‌گذاران به استیبل کوین‌ها از دست رفت. از طرفی نهادهای حکومتی حساسیت بیشتری راجع به استیبل کوین‌ها پیدا کردند. به همین خاطر می‌توان فروپاشی بنیاد لونا را یکی از مهم‌ترین اتفاقات سال ۲۰۲۲ و تاریخ رمز ارزها به حساب آورد.

۶-ورشکستگی صرافی FTX

در حالی که اهالی بازار رمز ارزها فجایع تکان‌دهنده سال ۲۰۲۲ را پذیرفته بودند، یک بحران جدید از راه رسید! صرافی FTX که تا یک ماه قبل از ورشکستگی‌اش یکی از معتبرترین صرافی‌های رمز ارزی به شمار می‌آمد، کلاه‌بردار از آب درآمد!

پس از پخش شدن خبری مبنی بر کمبود پشتوانه‌های مالی صرافی، بانکی که حساب‌های صرافی در آن بود خبری را افشا کرد که بازار را در شوک بزرگی فرو برد. این بانک اعلام کرد که پول‌هایی که از سپرده‌ها جمع‌آوری شده در حساب نیست و به شرکت دیگری منتقل شده است. خبر شرح می‌داد که در حال حاضر یک کمبود ۱۰ میلیارد دلاری در پشتوانه‌های مالی این صرافی به وجود آمده است. این خبر فشار فروش را افزایش داد و قیمت به شدت کاهش یافت. از طرفی کل بازار رمز ارزها متاثر از این اخبار وارد یک سویه نزولی شدید شد به پایین‌ترین حد خود در چند سال گذشته رسید.

خبرهای بعدی مشخص کرد که پول‌ها برای پوشش معاملات یک شرکت دیگر از بانک خارج شده و بر اساس زیان‌های وارد شده به آن شرکت، اطلاعی از سرنوشت این نقدینگی نیز وجود ندارد. در حال حاضر پرونده این صرافی همچنان در جریان است.

منبع
1234
https://coiniran.com/?p=61673
0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دکمه بازگشت به بالا
0
دیدگاه خود را با کوین ایران به اشتراک بگذارید!x