علت ریزش قیمت بیت کوین و سایر رمزارزها چیست؟
بازار ارزهای دیجیتال به عنوان بازاری با نوسانهای شدید و غیرقابل پیشبینی شناخته میشود. حرکات قیمتی ارزهای دیجیتال را میتوان به حرکت ترنهای شهربازی تشبیه کرد. به عبارتی نمودار قیمت در این بازار مجموعهای از افت و خیزهای دفعتی است. ریزش شدید ماه می، یکی از شدیدترین نمونههای موجود در یکسال گذشته است. اخیرا ریزش قیمت بیت کوین سرمایه بسیاری از افراد را طی یک روز به باد داد؛ بهخصوص کسانی که تمام داراییهای خود را وارد این بازار کرده بودند و سرمایهای برای پشتیبانی و محافظت دراختیار نداشتند. خبرهای بد و ناگهانی بازار میتوانند زندگی شما را تحتتاثیر قرار دهند. پس از انتشار اخبار چنین ریزشهایی افراد بدون آنکه بدانند دقیقا چه اتفاقی افتاده و چرا روند بازار اینگونه تغییر کرده، تحتتاثیر احساسات منفی، همه سرمایهها را میفروشند. ما نیز در همین راستا قصد داریم به بررسی علل فروپاشی ارزش ارز دیجیتال و چگونگی آن بپردازیم و علاوه بر این بهترین روشها برای پیشبینی و مقابله این نوسانات را توضیح دهیم. اما ابتدا نیاز است تعریفی از ارزهای دیجیتال ارائه دهیم.
پیشنهاد مطالعه: علل سقوط بیت کوین در تاریخ ۱۲ و ۱۳ ژوئن ۲۰۲۲
ساختار ارزهای دیجیتال
ارزهای دیجیتال نیز نوعی ارز محسوب میشوند که پشتوانه آنها رمزنگاریهایی است که آنها را در مقابل هر دسترسی غیرمجازی محافظت میکند و اجازه نمیدهد که یک ارز دیجیتال دو بار خرج شود. ارزهای دیجیتال غیرمتمرکز هستند؛ به این معنا که هیچ ارگان خاصی نمیتواند در تعیین وضعیت، ارزش یا تبادلات ارزهای دیجیتال دخالت کند. همه چیز بهشکل خودکار و براساس قواعد از پیش تعیینشده در قرارداد هوشمند، اجرا میشوند.
محبوبیت ارزهای دیجیتال در سالهای اخیر بهشکل فزایندهای افزایش یافته است. علت این استقبال گسترده، پتانسیل این بازار برای کسب بازده بالا است. برخلاف بازارهای سنتی، بازده سرمایه در بازار ارزهای دیجیتال انتهایی ندارد (این بازار در چند سال گذشته شاهد سودهای چندهزار درصدی نیز بوده است). بسیاری از تحلیلگران معتقدند که ممکن است ارزهای دیجیتال به مرور جای ارز کشورها را بگیرند؛ اما باید منتظر ماند و دید. ارزهای دیجیتال همچنان یک سرمایه ناپایدار و پرنوسان محسوب میشوند و میتوان به آن بهعنوان یک سرمایهگذاری سودآور نگاه کرد.
علت ریزش قیمت ارز دیجیتال
حال که مفهوم کلی ارزهای دیجیتال را مرور کردیم، قصد داریم به علل ریزش یک سرمایه در این بازار بپردازیم و زمینه را برای درک بهتر حرکات قیمتی فراهم کنیم.
۱. کاربرد کم هر ارز، اولین علت ریزش قیمت
یک ارز دیجیتالی مثل بیت کوین این قابلیت را دارد که در هر جایی از جهان به عنوان یک روش پرداخت معتبر مطرح شود. در دو سال اخیر شاهد پذیرش هرچه بیشتر این ارز دیجیتال در تبادلات جهانی بودهایم، تاجاییکه El Salvador بیت کوین را بهعنوان وجه قانونی قابل تبادل در کشورش، پذیرفت. با این حال ارزهای دیجیتال در بسیاری از موارد نتوانستهاند خود را بهعنوان جایگزین پول مطرح کنند و همچنان گزینهای برای سرمایهگذاری به حساب میآیند.
پیشنهاد مطالعه: نقشه پذیرش رمز ارز چیست؟ معرفی پلتفرم کوین مپ ایران (CoinMap)
کاربرد کم ارزهای دیجیتال یکی از علل ریزش قیمت آن هم به شمار میآید. زمانی که کاربرد یک سرمایه کاهش یابد، احتمال ریزش آن افزایش پیدا میکند. به عبارتی براساس قوانین عرضه و تقاضا، سرمایهای که هیچ کاربردی نداشته باشد، هیچ تقاضایی هم ندارد و ارزش آن در عمل صفر خواهد بود. اما گاهی ممکن است یک سرمایه خاص بر اساس شایعات و بدون هیچ کاربردی مورد استقبال واقع شود و ارزش آن افزایش یابد. در این شرایط باید هر لحظه با از بین رفتن فضای کاذب، منتظر ریزش شدید آن سرمایه بود.
مطالعات اخیر نشان میدهد که تاکنون فقط ۲۸ درصد مشاغل کوچک، ارزهای دیجیتال را بهعنوان یک روش پرداختی در ازای کالا و خدمات خود میپذیرند. درمقایسه با دیگر روشهای پرداخت مثل Credit Cards (با ۸۰ درصد پذیرش) و PayPal (با ۶۱ درصد پذیرش)، ارزهای دیجیتال همچنان جزو دسته کمکاربرد قرار میگیرند.
۲. وجهه قانونی
یکی دیگر از عواملی که ممکن است باعث ریزش یک ارز دیجیتال شود، قوانین مالی و تجاری حکومتها است. در سالهای اخیر ارگانهای قضایی در کشورهای مختلف از روشهای گوناگون برای سرکوب صنعت کریپتو استفاده کردهاند. اما ممنوعیتهای اعمالشده توسط چین بیشترین تاثیر را در این حوزه داشته است.
در سپتامبر سال ۲۰۱۷، دولت چین یک ممنوعیت عمومی را برای عرضه اولیه کوینها (ICO) اعمال کرد که تاثیر قابلتوجهی بر صنعت کریپتو داشت. به عبارتی از این تاریخ هیچ پروژه ارز دیجیتالی در چین امکان جمعآوری سرمایه را ندارد. علاوه بر این حکومت چین فعالیت صرافیهای ارز دیجیتال را نیز ممنوع اعلام کرد. این قوانین باعث شد ارزش بیت کوین تنها طی چند روز ۲۰ درصد ریزش کند. در ژوئن ۲۰۲۱ دولت چین این قوانین را تشدید کرد و هر فعالیتی در ارتباط با حوزه ارزهای دیجیتال را ممنوع کرد. این امر باعث شد پروژه کاری تمام ماینرهای بیت کوین بهیکباره به پایان برسد. این نکته را نیز در نظر بگیرید که ۶۵ درصد ماینرهای بیت کوین در سراسر جهان، در چین فعالیت میکردند و به همین خاطر جلوگیری از پیامدهای این تغییر بزرگ امکانناپذیر بود. قیمت بیت کوین که در آپریل ۲۰۲۱ به ۶۵هزار دلار رسیده بود، در پی این تصمیم به زیر ۳۰هزار دلار ریزش کرد.
گرچه شبکه بیت کوین بهتدریج این نقصان را برطرف کرد و به حالت عادی بازگشت، اما مسئله این است که نمیتوان پیشبینی کرد که در آینده چه قانونی ممکن است بر روند بازار تاثیر بگذارد. در هرحال باید دانست که تعارض منافع حکومتها با بازار ارزهای دیجیتال ممکن است باعث ریزش ارزش یک سرمایه شود.
یکی دیگر از کشورهایی که قوانین سختگیرانهای برای تحریم بازار ارزهای دیجیتال در نظر گرفت، کره جنوبی بود. این کشور در سال ۲۰۱۸ قوانین محدودکننده گستردهای را در حوزه مبادلات ارزهای دیجیتال اعمال کرد. علاوه بر این، کشورهایی مثل مصر، عراق، بنگلادش و الجزایر نیز قوانین محدودکنندهای را برای فعالیتهای مرتبط با حوزه رمز ارزها، به تصویب رساندند.
معمولا زمانی که یک دولت اعلام میکند که قصد دارد قوانین محدودکننده جدیدی به حوزه مبادلات ارزهای دیجیتال اعمال کند، سرمایهگذاران احساس خطر کرده و داراییهای خود را به فروش میگذارند. همین امر باعث ایجاد فشار فروش و ریزش بیشتر ارزش سرمایه خواهد شد.
۳. عدم قطعیت و ترس حاکم بر بازار (FUD)
یکی دیگر از عوامل مهم در ریزش یک سرمایه در بازار ارزهای دیجیتال، FUD است. این ترکیب اختصاری، به معنای عدم قطعیت روند حرکات قیمتی و ترس ریزش ارزش سرمایه است. به عنوان نمونه، از آنجایی که برخی از ارزهای دیجیتال (مثل MemeCoinها) دارای پشتوانهای نیستند که بتواند ارزش آنها را حفط کند، قیمت آنها به احساسات سرمایهگذاران وابسته است. اگر یک خبر بد راجع به یکی از ارزهای دیجیتال منتشر شود، سرمایهگذاران برای پیشگیری از زیان سنگین، بلافاصله اقدام به فروش آن سرمایه میکنند. از طرفی چون بازار ارزهای دیجیتال همبستگی قابلتوجهی با دیگر بازارهای بینالمللی دارد، هرگونه تغییر منفی در پارامترهای اقتصاد کلان مثل ایجاد تورم یا حوادث فاجعهبار، میتواند تاثیر خود را بر بازار ارزهای دیجیتال نیز بگذارد. به همین خاطر عوامل متعددی میتواند باعث ایجاد ترس و عدم قطعیت در سرمایهگذاران این حوزه شود.
از دست رفتن بیش از ۳۰۰میلیارد دلار از سرمایههای رمز ارزی در می ۲۰۲۲، یک نمونه بارز این مطلب است. شرایط آشفته اقتصاد کلان و روند نزولی و طولانیمدت بازار سهام، باعث شد که بسیاری از سرمایهگذاران سیاستی محتاطانه را پیش بگیرند. از طرفی چون بازار ارزهای دیجیتال بیشتر از هر بازار دیگری مستعد ناپایداری و نوسانات شدید است، فضای ترس و عدم قطعیت کاملا بر این حوزه حاکم شده بود. در چنین شرایطی، تنها طی چند روز استیبل کوین UST و ارز دیجیتال مرتبط با آن، LUNA، کاملا دچار فروپاشی شدند. این حادثه یک ترس همگانی در سرمایهگذاران دیگر ارزهای دیجیتال نیز ایجاد کرد. ترس تکرار همین سناریو برای سرمایههای مشابه و ریزش قیمت، باعث ایجاد یک فشار فروش گسترده شد.
یکی دیگر از نمونههای ریزش قیمت بر اثر FUD، اعلامیه ایلان ماسک در می ۲۰۲۱ بود. در این دوره ایلان ماسک اعلام کرد که بیت کوین را از روشهای پرداخت بهای اتومبیلهای الکتریکی کمپانی خود حذف کرده است. همین خبر باعث شد تا قیمت بیت کوین طی چند ساعت ۱۰ درصد کاهش یابد. همچنین اگر هر خبری در حوزه هک و امنیت بلاکچین یک ارز دیجیتال منتشر شود، سرمایهگذاران اعتماد خود را به افق آتی قیمت از دست داده و عرضه دارایی خود را آغاز میکنند. بنابراین یکی از عوامل مهم در ریزش ارزش یک سرمایه، احساسات سرمایهگذاران است.
پیشنهاد مطالعه: بررسی علت سقوط ارز لونا (LUNA) و اهمیت آن برای صنعت رمز ارز
۴. هک شدن صرافیها
هک شدن صرافیها نیز میتواند باعث ریزش قیمت یک سرمایه شود. اگر یک صرافی بزرگ و معتبر مورد حمله هکرها قرار گیرد و درنتیجهی آن، افراد سرمایههای خود را از دست بدهند، اعتبار کل حوزه ارزهای دیجیتال به خطر میافتد و سرمایهگذاران به سرعت تصمیم به خروج از بازار میگیرند. در این شرایط شاهد نقد شدن گسترده سرمایهها هستیم؛ چراکه ارزهای نقدی، پایداری و امنیت بیشتری دارند.
به عنوان نمونه، هک Mt.Gox در سال ۲۰۱۴ منجر به از دست رفتن بیش از ۸۵۰هزار بیت کوین شد که در آن زمان ارزشی بالغ بر ۴۷۰میلیارد دلار داشت. همین امر باعث ریزش ۲۰ درصدی قیمت بیت کوین شد. صرافیها مرکز اصلی تبادل ارزهای دیجیتال محسوب میشوند و اگر نقص ایمنی باعث از دست رفتن سرمایههای مردم شود، طبیعی است که وحشت حاصل از آن باعث ایجاد فشار فروش گسترده و ریزش ارزش بازار ارزهای دیجیتال خواهد شد.
پیشنهاد مطالعه: معرفی ۱۰ صرافی آنلاین ایرانی معتبر برای ترید رمز ارزها
۵. فشار فروش در پی شکست معاملات اهرمی
همچنان که محبوبیت ارزهای دیجیتال افزایش مییابد، میزان نقدینگی ورودی به این بازار نیز در حال افزایش خواهد بود. اما همانطور که استقبال از یک بستر سرمایهگذاری و تمایل به ورود دارایی بیشتر باعث افزایش فعالیت و اعتبار یک بازار میشود، میتواند عامل ریزش قیمت آن نیز باشد! بحث اصلی در چنین مواقعی داراییهای اعتباری است.
داراییهای اعتباری زمانی مطرح میشود که یک سرمایهگذار برای ورود به معاملات از اعتبار صرافی، اهرم یا به عبارتی دارایی قرضی، استفاده میکند. بسیاری از سرمایهگذاران برای افزایش بازده، به سراغ معاملات اهرمی میروند. اما این روش میزان ریسک و زیان معامله را نیز افزایش میدهد. در برخی مواقع نوسانات شدید قیمت برخلاف روند کلی بازار میتواند باعث زیانهای سنگینی برای معاملهگران اهرمی شود.
در این شرایط بسیاری از سرمایهگذاران، دارایی خود را بهکلی از دست میدهند. زمانی که میزان زیان معامله شما به آستانه مارجین (دارایی اصلی) میرسد، در صورتی که نتوانید حساب را شارژ کنید، معامله بهطور خودکار شده و دارایی شما توسط صرافی مصادره خواهد شد. به همین خاطر در برخی مواقع فشار فروش، حاصل لیکوئید شدن گسترده حسابهای معاملاتی است.
پیشنهاد مطالعه: اهرم یا لوریج در ارز دیجیتال چیست؟ (Leverage) – معاملات اهرمی چگونه کار میکنند؟
۶. مسائل فنی بلاکچین، یکی دیگر از عوامل ریزش قیمت ارزها
گاهی مسائل تکنیکی و فنی شبکه بلاکچین ممکن است عامل یک ریزش ناگهانی قیمت شود. به عنوان نمونه ایجاد یک مشکل فنی در یکی از زیرساختهای شبکه میتواند یک موج فروش را رقم بزند. در سال ۲۰۱۶ شبکه اتریوم به خاطر یک نقص فنی درون شبکه، هک شد و در نتیجهی آن ۳.۶میلیون اتر از بین رفت. این مقدار در آن زمان ۵۰میلیون دلار ارزش داشت.
به طور مشابه اگر مشکلی در ساختار کیفپولها یا صرافیها ایجاد شود، سرمایهگذاران بلافاصله احساس خطر کرده و فشار فروش را آغاز میکنند. اگرچه بیت کوین بهخاطر پیشگام بودن درحوزه بلاکچین و ارزهای دیجیتال محبوبیت و اعتبار قابلتوجهی دارد و اتریوم نیز بهعنوان میزبان هزاران قرارداد هوشمند و اپلیکیشن غیرمتمرکز، از اهمیت بسیار ویژهای برخوردار است؛ اما در واقعیت این شبکهها مشکلات ساختاری و شبکهای خاص خود را دارند که یکی از مهمترین آنها محدودیت توان پردازش تراکنشها است.
در حال حاضر بیش از ۱۷هزار ارز دیجیتال مختلف وجود دارد. همه این ارزهای دیجیتال تحتتاثیر روند قیمتی بیت کوین و اتریوم هستند؛ به عبارتی ایجاد یک مشکل فنی در این دو شبکه، زیان حاصل را به کل بازار انتقال میدهد. بنابراین نقایص فنی بیت کوین و اتریوم میتواند باعث ایجاد فشار فروش گسترده در بازار شود.
پیشنهاد مطالعه: امنترین کیف پول های NFT در سال ۲۰۲۲
۷. کلاهبرداری در حوزه ارزهای دیجیتال
متاسفانه کلاهبرداری در همه حوزهها وجود دارد و بازار ارزهای دیجیتال نیز از این قاعده مستثنی نیست. حتی شاید بستر خوبی برای سوءاستفاده برخی افراد شرور باشد. از آنجایی که بسیاری از افراد، آگاهی کاملی از ساختار ارزهای دیجیتال ندارند، گاهی بستر مناسبی برای کلاهبرداران فراهم میکنند. ساخت کوینها یا توکنهای جعلی و بیپشتوانه یکی از روشهای مرسوم کلاهبرداری در حوزه ارزهای دیجیتال است. در برخی موارد کلاهبرداران با تبلیغ یک ارز دیجیتال بدون پشتوانه حجم تقاضا را بالا برده (Pump) و بعد از افزایش قیمت، خودشان عرضه سنگینی به بازار تحمیل میکنند (Dump). با این کار ارزش سرمایه بهسرعت ریزش کرده و به صفر میرسد. طی سال ۲۰۲۱ چندین پروژه کلاهبرداری صورت گرفت که مجموع آن مبلغی بالغ بر ۱۴میلیارد دلار بود.
سطح بالای تکنولوژی ارزهای دیجیتال باعث شده افراد بسیاری به خاطر ناآگاهی در دام کلاهبردارن این حوزه گرفتار شوند. کیفپولهای تقلبی، صرافیهای جعلی و کوینهای بدون پشتوانه، روش اصلی کلاهبرداران است. افراد ناآگاه معمولا با وعده سود زیاد جذب این پروژهها شده و دارایی خود را از دست میدهند. اما مسئله بنیادی این است که چنین اتفاقاتی بر کل بازار ارزهای دیجیتال اثرگذار است و همین امر میتواند باعث ریزش ارزش کل بازار شود. بنابراین پروژههای کلاهبرداری نهتنها باعث از بین رفتن دارایی برخی افراد میشوند، بلکه میتوانند فضای ترس و عدم اطمینان (FUD) را نیز تشدید کنند.
پیشنهاد مطالعه: چگونه امنیت داراییهای دیجیتال خود را حفظ کنیم؟
۸. اعمال نفوذ (Manipulation) در روند حرکات قیمتی
یکی دیگر از عوامل تاثیرگذار بر ریزش ارزش یک سرمایه اعمال نفوذ در روند عرضه و تقاضا، و تغییر روند حرکات قیمتی است. در این روش افراد برای اعمال نفوذ در بازار، یک معامله خرید یا فروش جعلی ثبت میکنند. حجم این سفارشات بسیار بالا است و استراتژی سرمایهگذاران را تحتتاثیر قرار میدهد. اما به این خاطر جعلی است که پیش از اجرا شدن، لغو میشوند. این کار معمولا توسط افرادی که با عنوان نهنگ شناخته میشوند صورت میگیرد؛ چراکه ثبت چنین سفارشاتی در قدم اول نیازمند دارایی بسیار زیاد است.
نهنگهای ارز دیجیتال افرادی هستند که با دارایی بسیار زیاد وارد بازار میشوند و خواسته یا ناخواسته با ثبت سفارش، بر مسیر بازار و تصمیم سرمایهگذاران دیگر تاثیر میگذارند. در حالی که اعمال نفوذ در بازار نقدی کار دشوارتری است اما باید بدانیم که در هر صورت این موضوع در جهان مبادلات ارزهای دیجیتال رخ میدهد.
مطالعه بیشتر: کشورهای مختلف برای جلوگیری از کلاهبرداریهای حوزه رمز ارز چه قوانینی دارند؟
۹. تغییر پارامترهای اقتصاد کلان و همبستگی با دیگر بازارهای مالی
این عامل را میتوان جزو عوامل بیرونی طبقهبندی کرد. برخلاف عوامل دیگر که هر کدام بهشکلی بر اساس قواعد بازار ارزهای دیجیتال باعث ریزش قیمت سرمایهها میشدند، عواملی نیز وجود دارند که از خارج ساختار بازار بر آن تاثیر میگذارند.
با توجه به اینکه حجم بازار ارزهای دیجیتال بسیار گسترده شدهاند، علاوه بر عوامل گفتهشده، بحرانهای بینالمللی نیز میتوانند باعث ریزش شدید قیمت این سرمایههای دیجیتال شوند. جنگ، رکود اقتصادی، افزایش تورم، تغییر قیمت کالاهای اساسی و حاملهای انرژی و بسیاری از پارامترهای کلان اقتصادی، میتوانند در ریزش ارزش بازار ارزهای دیجیتال موثر واقع شوند.
از طرفی همبستگی معنادار بازار ارزهای دیجیتال با بازار سهام و اوراق بهادار نیز میتواند به عنوان یک عامل موثر در نظر گرفته شود. به شکل معمول با کاهش ارزش در بازار سهام و اوراق بهادار، ارزهای دیجیتال نیز دچار افت قیمت خواهند شد (عکس این مطلب همواره صادق نیست). اگر روند افت قیمت در بازار سهام یا دیگر بازارهای مهم بینالمللی شدید باشد، احتمال وقوع یک ریزش شدید در بازار ارزهای دیجیتال نیز دور از انتظار نیست.
پیشنهاد مطالعه: آموزش روانشناسی چرخه بازار (Market Cycle): پیشبینی سود و زیان معاملات
هنگام ریزش قیمت رمزارزها چگونه باید از سرمایه خود محافظت کنیم؟
با توجه به اینکه با عوامل اصلی ریزش ارزش سرمایههای رمز ارزی آشنا شدهاید، زمان آن رسیده که به دنبال راهحلی برای محافظت از سرمایههای خود در برابر این نوسانات باشید. ما سعی میکنیم در ادامه برخی از تکنیکهای حفاظت از سرمایه را به شکل خلاصه مرور کنیم.
تنوع سرمایهگذاری: اگر صرفا بر روی یک ارز دیجیتال سرمایهگذاری کنید، ریسک خود را چندین برابر میکنید. برای کاهش ریسک سرمایهگذاری سعی کنید تنوع سرمایههای انتخابی خود را افزایش دهید. حتی در یک نگاه کلانتر شاید بهتر باشد بخشی از دارایی خود را در بازارهای دیگر سرمایهگذاری کنید. در این روش اگر با ریزش ناگهانی یک رمز ارز مواجه شوید، نهایتا بخش کوچکی از سرمایه خود را از دست میدهید.
حجم سرمایهگذاری: به یاد داشته باشید که بازار ارزهای دیجیتال همچنان پرنوسانترین بازار مالی موجود در جهان است و احتمال ریزش قیمت همواره وجود دارد. بنابراین حجم سرمایهگذاری خود را طوری انتخاب کنید که توان از دست دادن آن را داشته باشید. به عبارتی باید پیش از سرمایهگذاری توان تحمل زیان خود را در نظر بگیرید؛ حجم مطلوب همواره کمتر از آستانه تحمل زیان شما است.
سرمایهگذاری تدریجی: یکی از استراتژیهای سرمایهگذاری، خرید تدریجی و پیوسته به میزان ثابت است. در این روش شما ماهیانه و یا هفتگی مقدار ثابتی به سرمایهگذاری خود در یک ارز دیجیتال اضافه خواهید کرد. مستقل از افت و خیز قیمت، در نهایت به شکل میانگین، قیمت خرید خود را بهینه میکنید. این روش برای کاهش ریسک سرمایهگذاری در قیمت بالا پیشنهاد میشود.
صبر و نگهداری از سرمایه: یکی از روشهایی که به کاهش زیان سرمایهگذاران کمک میکند کنترل احساسات در زمان بروز نوسانات شدید است. همانطور که گفته شد ریزش ناگهانی ارزش یک سرمایه باعث ایجاد ترس و از بین رفتن اعتماد شده و عرضه گسترده آغاز میشود. شما باید با کنترل احساسات خود، نگاهی تاریخی به بازار داشته باشید. هرچند ممکن است ارزهای دیجیتال معتبر بهخاطر عواملی که شرح آن در مقاله آمد، دچار کاهش شدید شوند، اما تاریخ بازار نشان میدهد که قیمت دوباره بازیابی شده و افزایش مییابد. بنابراین با صبر و نگهداری از سرمایه میتوانید زیان خود را به حداقل برسانید.
پیشنهاد مطالعه: بازار خرسی ارز دیجیتال چیست؟ و چگونه در موقعیت بازار خرسی سرمایهگذاری کنیم؟
جمعبندی
بازار ارزهای دیجیتال یکی از محبوبترین بسترهای سرمایهگذاری در جهان جدید است. نوسانات قابلتوجه این بازار امکان بازده بالاتر را فراهم میکند، اما از طرفی ریسک سرمایهگذاری را افزایش میدهد. یکی از رخدادهایی که این ریسک را افزایش میدهد ریزشهای ناگهانی ارزش یک سرمایه است. در این مقاله سعی کردیم عوامل مختلفی که میتواند باعث بروز ریزش قیمت و چنین وضعیتی شود را به شکل خلاصه مرور کنیم.
بههرحال باید این نکته را در نظر بگیرید که چه مبتدی باشید و چه حرفهای، پیشبینی برخی از ریزشها امکانناپذیر است؛ بنابراین باید با عوامل آن آشنا باشید و بتوانید در چنین مواقعی بهترین تصمیم را بگیرید. با آگاه بودن از این عوامل و روشهای کنترل ریسک میتوانید از تمام موقعیتهای خوب بازار استفاده کرده و کسب سود کنید.
این مقاله صرفا برای اهداف آموزشی ارائه شده است و نباید بهعنوان مشاورهی تجاری و سرمایهگذاری از طرف کوین ایران و نویسندگانش قلمداد شود.