تحلیل آنچین هفتگی ارزهای دیجیتال (۱۶ شهریور) – هولدرهای کوتاهمدت تحت فشار ناشی از اشباع زیان!
در حالی که کاهش نقدینگی در سطح جهانی همچنان ادامه مییابد، فشار وارد شده بر هولدرهای کوتاهمدت افزایش یافته است و سرمایهگذاران اصلی بازار بیت کوین برای حفظ حمایت ۲۰ هزار دلاری تلاش میکنند.
طی هفته گذشته نقدینگی در تمام بازارهای مالی روندی کاهشی داشته است و تقویت مداوم دلار بر اساس شاخص DXY باعث شده است که مقدار این شاخص به بالاترین حد خود در ۲۰ سال اخیر برسد (۱۱۰). در مقابل، اقتصاد حوزه کشورهای اروپایی تحت فشار سنگینی قرار گرفته است. کاهش تراز تجاری و بحران انرژی باعث شده است که نرخ یورو در مقابل دلار کاهش قابل ملاحظهای را ثبت کند.
علاوه بر ضعف ارزهای فیات، بحران کنونی بر ارزش سهام، اوراق قرضه و بیت کوین نیز تاثیری منفی داشته است. میتوان اینطور گفت که تغییرات عناصر اقتصاد کلان را به شکل مستقیم در بازار بیت کوین بازنمایی میشود. هرچند افق بلندمدت این بازار کمی پایدارتر ارزیابی میشود، اما در چهارچوب کوتاهمدت شاهد واکنشهای شدید و سریع بیت کوین خواهیم بود.
پیشنهاد مطالعه: چگونه در کنفرانس بیت کوین ۲۰۲۲ آمستردام شرکت کنیم؟
در تحلیل آنچین این هفته قصد داریم رویکردهای دوگانه سرمایهگذاران بیت کوین را مورد ارزیابی قرار دهیم. الگوی توزیع کوینها در چهارچوب کوتاهمدت و فرآیند انباشت کوینها در دورههای بلندمدت، مسئلهای است که نیازمند واکاوی بیشتر است. برای بررسی دقیقتر این موضوع، قصد داریم وضعیت هولدرهای کوتاهمدت و بلندمدت را ارزیابی کرده و استرس وارد شده بر سرمایهگذاران را بر مبنای دارایی کیف پولها مشخص کنیم.
ارزیابی توزیع کوینها
برای شروع، قصد داریم سطح توزیع و انباشت کوینها را در واکنش به محدوده قیمتی اخیر بررسی کنیم. شاخص روند انباشت کوینها میتواند در درک بهتر رویکرد سرمایهگذاران در راستای توزیع کوینها نیز مفید واقع شود و واکنش کلی بازار به حرکات قیمتی اخیر را روشنتر کند.
مرحله اول (انباشت): در پی شکلگیری قله قیمتی در نوامبر ۲۰۲۱، سرمایهگذاران روند انباشت را افزایش دادند. با توجه به روند صعودی آن دوره، سرمایهگذاران معتقد بودند که فرصت مناسبی برای خرید و انباشت کوینها فراهم شده است.
مرحله دوم (توزیع): پس از شروع روند کاهشی قیمت، روند انباشت نیز تدریجا کاهش یافت و زمانی که سرمایهگذاران به کلی از بازیابی قیمت ناامید شدند، روند توزیع کوینها شدت گرفت. سرمایهگذاران این کوینها را با زیان عرضه کردند، چراکه شروع دوره نزولی آشکار شده بود.
مرحله سوم (انباشت): ریزش ناگهانی ارزش LUNA باعث کاهش شدید اهرمها شد. به عبارتی این ریزش باعث لیکوئید شدن بسیاری از حسابها شد و یک اهرمزدایی گسترده رخ داد. در هر دو رخداد تسلیم (Capitulation)، رویکرد سرمایهگذاران را تغییر داده و روند انباشت را تا حد قابل توجهی تقویت کردند. این دو رخداد یک بار در کاهش قیمت به زیر ۳۰ هزار دلار اتفاق افتاد و یک بار هم در ریزش قیمت تا زیر سطح ۲۰ هزار دلار.
مرحله چهارم (توزیع): پس از ماهها انباشت، بازار شاهد یک سویه صعودی تا بالای ۲۴ هزار دلار بود. اما همانطور که در تحلیل آنچین هفتههای گذشته اشاره شد، این محدوده قیمتی بهترین موقعیت توزیع بود. برخی از سرمایهگذاران به نقطه سربهسر رسیده و از بازار خارج شدند. برخی دیگر هم در راستای کسب سودهای کوتاهمدت اقدام به توزیع کوینها کردند.
برای بررسی دقیقتر میتوان سرمایهگذاران بیت کوین را از منظر میزان دارایی طبقهبندی کرد تا مشخص شود کدام دسته از سرمایهگذاران در توزیع اخیر نقش اساسی را به عهده داشته است.
همانطور که در شاخص زیر مشاده میکنید، دسته نهنگها (کیف پولهایی با دارایی بیش از ۱۰ هزار بیت کوین) سهم اصلی را در توزیع اخیر داشتهاند. نهنگها با افزایش قیمت تا سطح ۲۴۵۰۰ دلاری، بخشی از کوینهای خود را نقد کردند. این اقدام در پی عدم قطعیت حاکم بر بازار جهانی رخ داده است. به نظر میرسد که توزیع ذخیره نهنگها بر جریان تقاضای فعلی غلبه کرده و قیمت را کاهش داده است.
فرضیه مطرح شده را میتوان از طریق بررسی شاخص برآیند ورودی و خروجی صرافیها، تایید کرد. این ابزار به ما امکان میدهد که برآیند کوینهای ورودی و خروجی نهنگها به صرافیها را در یک دوره ۳۰ روزه مشاهده کنیم. این شاخص برآیند مثبت هزار بیت کوینی را برای دوره اخیر نشان میدهد.
- مقادیر مثبت شاخص (سبز) نشاندهنده افزایش ورودی و رشد دارایی صرافیها است.
- مقادیر منفی شاخص (قرمز) نشاندهنده افزایش خروجی و کاهش دارایی صرافیها است.
میتوان تغییر روند شاخص را در پی ریزش قیمت تا سطح ۱۷ هزار دلاری مشاهده کرد. ریزش قیمت باعث شد که نهنگها کوینهای بیشتری را وارد صرافیها کنند. اما بیشترین توزیع نهنگها اخیرا و در سطح قیمتی ۲۴۵۰۰ دلار رخ داده است. از این طریق فرضیه بخش پیشین اثبات میشود: نهنگها بیشترین تاثیر را در شدت گرفتن توزیع کوینها و کاهش قیمت داشتهاند.
ارزیابی روند بلندمدت انباشت کوینها
در این بخش قصد داریم روند انباشت و توزیع کوینها را در چهارچوب بلندمدت (چند ساله) بررسی کنیم. برای بررسی بلندمدت رویکرد سرمایهگذاران بهتر است به شاخص Liveliness مراجعه کنیم. این شاخص میتواند از طریق مقایسه کاهش قدمت کوینهای توزیع شده و افزایش قدمت کوینهای انباشت شده، میزان فعالیت شبکه را اندازهگیری کند. روندهای کلی و میزان شیب آن میتواند رویکردهای کلی هولدرها و توزیعکنندگان را روشن کند.
شاخص زیر اخیرا یک روند کاهشی قدرتمند را ایجاد کرده است و به پایینترین حد خود پس از دوره نزولی ۲۰۱۸ رسیده است. این وضعیت نشان میدهد که سرعت انباشت کوینها خیلی سریعتر از توزیع آنها است. میتوان نتیجه گرفت که در یک نگاه بلندمدت هولدرها در حال غلبه بر توزیعکنندگان هستند.
در قدم بعد میتوانیم برای بررسی دقیقتر ذخیره هولدرها در چهارچوب بلندمدت از مشتقات شاخص Liveliness کمک بگیریم. این شاخص میتواند تغییرات ذخیره هولدرها را در دورههای یک ماهه مورد ارزیابی قرار دهد. طی چرخه کنونی بازار دو تغییر عمده را میتوان از هم تفکیک کرد:
- طی دوره نوامبر ۲۰۲۰ تا آپریل ۲۰۲۱ یک توزیع گسترده قابل مشاهده است. سرمایهگذاران بلندمدت در این دوره با افزایش نرخ توزیع خود، به شکل متوسط ماهی ۱۵۰ هزار کوین از ذخایر خود را توزیع کردهاند.
- این توزیع گسترده، از نیمه دوم سال ۲۰۲۱ تا به امروز با یک انباشت مستمر تعدیل شد. در حال حاضر شاهد افزایش ذخیره هولدرها با میانگین ماهی ۷۰ هزار کوین هستیم. این مقدار، بالاترین نرخ انباشت از مارس ۲۰۲۰ تا به امروز است.
با بررسی دوره نوامبر ۲۰۲۰ تا امروز، میتوان دید که رویکرد کلی سرمایهگذاران انباشت است و حتی میزان انباشت هم به بالاترین حد خود در چند سال گذشته رسیده است. این امر نشان میدهد که علیرغم دوره نزولی اخیر اعتماد هولدرهای بلندمدت به افق آتی بازار همچنان حفظ شده است.
حال میتوان در ادامه بررسی، تاثیر دو مرحله توضیح داده شده در بند قبلی را بیشتر مورد واکاوی قرار داد. میتوان تغییرات ذخیره گروههای مختلف سرمایهگذاری از نوامبر ۲۰۲۰ و طی دوره صعودی ۲۰۲۰-۲۱ ارزیابی کرد تا جریانهای ورودی و خروجی کوینها در این دورهها مشخص شود.
مرحله ۱: از نوامبر ۲۰۲۰ تا می ۲۰۲۱ میتوان توزیع ۳۹۴ هزار بیت کوین را تنها طی چند ماه مشاهده کرد. علت این امر فرآیند کسب سود است. بسیاری از سرمایهگذاران که در قیمتهای پایینتر کوینها را خریداری کرده بودند، در این دوره برای کسب سود وارد مرحله توزیع شدند.
مرحله ۲: از می ۲۰۲۱ تا به امروز میتوان انباشت ۳۹۴ هزار بیت کوین را مشاهده کرد. این مقدار دقیقا به اندازه مرحله توزیع پیشین است و میتوان تاثیر آن را خنثی کند.
همانطور که گفته شد دوره توزیع بیت کوین، طی یک دوره تدریجی انباشت، جبران شد. به عبارتی میتوان گفت که بازار طی این فرآیند سمزدایی شده است. چراکه طی فرآیند انباشت، تدریجا سرمایهگذاران مقطعی از بازار خارج شده و صرفا هولدرها باقی میمانند. این روند در نهایت میتواند شرایط شکلگیری بازار صعودی را فراهم کند.
میتوان برای تایید فرضیات پیشین، تغییر ذخیره هولدرهای بلندمدت را مورد ارزیابی قرار داد. ذخیره این دسته از سرمایهگذاران طی روند کاهشی بازار در ماههای اخیر، ۲۵۰ هزار بیت کوین افزایش یافته است. در حال حاضر ذخیره هولدرهای بلندمدت ۳۰ هزار کوین کمتر از قله تاریخی آن قرار دارد.
این مطلب را در نظر بگیرید که آستانه ذخایر بلندمدت ۱۵۵ روز است و کوینهایی که در حال حاضر وارد ذخایر این دسته از سرمایهگذاران میشوند، مربوط به آپریل ۲۰۲۲ است. طبق توضیحات داده شده در بخش اول، این دوره با قیمت ۴۶ هزار دلار، یکی از دورههای توزیع کوینها محسوب میشود و پیش از فشار فروش حاصل از ریزش LUNA قرار دارد.
بنابراین انتظار میرود که تدریجا حجم ذخیره هولدرهای بلندمدت افزایش یابد و در میانه اکتبر به اوج خود برسد. چراکه در این دوره کوینهای انباشت شده پس از ریزش LUNA نیز جزو ذخیره سرمایهگذاران بلندمدت محسوب میشود.
علاوهبراین میتوان تغییرات ذخیره هولدرهای بلندمدت را با تعداد آدرسهای انباشتی (Accumulation Address) و ذخایر غیرنقدی (Illiquid) مقایسه کرد. این مقایسه میتواند تصویر روشنتری از ساختار بازار در اختیارمان قرار دهد. این نکته را در نظر داشته باشید که دارایی متعلق به آدرسهایی که سابقه توزیع کوینها را ندارند یا به ندرت وارد حوزه توزیع میشوند، در اصطلاح با عنوان دارایی غیرنقدی شناخته میشود. از طرفی آدرسهایی که سابقه چندین بار (بیش از یک بار) دریافت را دارند، اما هرگز کوینها را توزیع نکردهاند، جزو آدرسهای انباشتی محسوب میشوند.
همانطور که در شاخص زیر مشاهده میکنید، در آستانه خروج کوینها از ذخایر کوتاهمدت و پیوستن به ذخایر بلندمدت، تعداد آدرسهای انباشتی و آدرسهای حاوی سرمایههای غیرنقدی افزایش مییابد. همچنین توجه داشته باشد که هر دو نمودار روند افزایشی خود را همچنان حفظ کردهاند. این احتمال وجود دارد که روند افزایشی در ماههای آتی نیز ادامه یابد.
به نظر میرسد در حالی که فضای عدم قطعیت همچنان بر بازار رمز ارزها حاکم است، دسته هولدرها اعتماد خود را به افق آتی بازار حفظ کردهاند. تمام شاخصهای بررسی شده در این بخش نشان دادند که در یک نگاه بلندمدت ساختار بنیادی بازار بیت کوین روند طبیعی و سازنده خودش را حفظ کرده و بر این اساس پیشروی میکند.
ارزیابی فشار وارد شده بر هولدرهای کوتاهمدت
شاخص URPD نشان میدهد که جریان توزیع کوینها به شکل مساوی بین هولدرهای کوتاهمدت (قرمز) و هولدرهای بلندمدت (آبی)، تقسیم شده است. میتوان حجم بالای توزیع کوینها در دسته هولدرهای کوتاهمدت را به وضوح مشاهده کرد. علت این امر کسب سود در محدوده قیمتهای اخیر و افزایش معاملات روزانه است.
با این حال در پی ریزش اخیر قیمت، بخش عمدهای از هولدرهای کوتاهمدت علیرغم قرار گرفتن در محدوده زیان، کوینهای خود را همچنان نگه داشتهاند. همین امر فشار وارد شده بر این دسته از سرمایهگذاران را افزایش داده است.
با بررسی درصد کوینهای در بازه سود، میتوان نتیجه گرفت که اکثر معاملات صورت گرفته در محدوده قیمتی اخیر، توسط هولدرهای کوتاهمدت انجام میشود. با مقایسه درصد کوینهای در بازه سود در دو سطح قیمتی متفاوت، میتوان تعداد کوینهایی را که قیمت خرید آنها در محدوده مذکور قرار گرفته است را مشخص کرد.
میتوان دید که ۱۳.۳ درصد از کل کوینها، طی کاهش قیمت از ۲۴ هزار دلار تا ۱۹.۶ هزار دلار، از محدوده سود خارج شدهاند. این امر نشان میدهد که ۲.۵ میلیون از کل کوینها در محدوده ۲۴ تا ۱۹ هزار دلار معامله شدند.
استرس وارد شده بر هولدرهای کوتاهمدت را به طور دقیق میتوان از ذخایر در بازه زیان بررسی کرد. در این شاخص میتوان دید که در فرآیند کاهش قیمت از ۲۴.۱ هزار دلار، ۱.۵۳ میلیون بیت کوین از ذخایر هولدرهای کوتاهمدت وارد بازه زیان شده است.
بنابراین ۱.۵ میلیون از ۲.۵ میلیون بیت کوینی که در محدوده ۱۹ تا ۲۴ هزار دلار معامله شدهاند، متعلق به هولدرهای کوتاهمدت است. این میزان برای دستهای از سرمایهگذاران که تنها ۱۶ درصد از کل ذخیره در گردش بیت کوین را در اختیار دارند، بسیار بالا است و نشان میدهد که جابهجایی کوینها در این محدوده قیمتی تحت تسلط هولدرهای کوتاهمدت است.
میتوان اطلاعات قبلی را با بررسی آن بخش از ذخایر هولدرهای کوتاه مدت که در محدوده زیان واقع شده اند، جمعبندی کرد. ریزش اخیر قیمت از قله ۲۴ هزار دلار، ۵۰ درصد از کل ذخیره هولدرهای کوتاه مدت را در محدوده زیان قرار داد.
این امر باعث شد که میزان زیان هولدرهای کوتاهمدت به حد اشباع برسد. با اضافه شدن این ۵۰ درصد، اکنون ۹۶ درصد از کل ذخایر هولدرهای کوتاهمدت در بازه زیان قرار گرفته است. از نظر بررسی الگوهای تاریخی، اشباع زیان در چرخه اخیر سه بار رخ داده است که هر سه بار با شکلگیری کف بازار نزولی همراه شده است. این موقعیتها معمولا پس از تسلیم گسترده سرمایهگذاران در مقابل روند کاهشی قیمت، رخ میدهد. هولدرهای کوتاهمدت در این سطوح وارد بازار شده و کوینها را با هدف بازیابی قیمت و کسب سود خریداری میکنند.
با توجه به اینکه اعتماد هولدرها به افق آتی بازار همچنان حفظ شده است، مسئولیت نوسانات قیمت در محدوده اخیر به عهده سرمایهگذاران کوتاهمدت است. بازار در حال آزمایش توانایی این دسته از سرمایهگذاران است و خریداران نیز در انتظار بهترین فرصت برای ورود به بازار. تسلیم شدن سرمایهگذاران کوتاهمدت و کاهش بیشتر قیمت، این فرصت را فراهم میکند.
پیشنهاد مطالعه: بهترین بازیهای NFT در سال ۲۰۲۲
محافظت در برابر زیانهای احتمالی!
با توجه به تداوم روند کاهشی قیمت و رسیدن زیان هولدرهای کوتاهمدت به مرز اشباع، باید احتمال وقوع یک تسلیم دیگر را در نظر گرفت. در شرایط کنونی بررسی دو مدل قیمتی برای پیشبینی وضعیت پیش رو و جلوگیری از زیان، کمککننده است.
۱.شاخص قیمت تعادلی سعی میکند ارزش منصفانه (Fair Valu) بیت کوین را بازنمایی کند. این شاخص از طریق محاسبه تمایز میان قیمت واقعی (میانگین قیمت خرید کل کوینها) و قیمت تبادل (ارزش دلاری کوینها بر مبنای کاهش قدمت کل کوینها)، ارزش منصفانه را بازنمایی میکند.
۲.مدل Difficulty Regression تلاش میکند، قیمت بیت کوین را بر اساس سختی استخراج کوینها محاسبه کند. این شاخص قیمت را بر مبنای ارتباط میان سختی استخراج و ارزش بازار کل (Market Cap) محاسبه میکند.
هر دو مدل قیمتی سطح ۱۷ هزار دلاری را به عنوان سطح حمایت کلیدی ارزیابی میکنند. بنابراین در صورت ضعف بیشتر حرکات قیمتی و کاهش ارزش بیت کوین به زیر سطح ۱۹ هزار دلار، میتوان سطح ۱۷ هزار دلاری را به عنوان موقعیت ورود به بازار در نظر گرفت.
جمعبندی
روند نزولی همچنان بر تمام بازارهای مالی جهان حکمرانی میکند. دوره افزایش مقطعی قیمت با توزیع گسترده کوینها توسط بخش عمدهای از سرمایهگذاران همراه شد. با این حال در یک نگاه کلانمدت رویکرد کلی سرمایهگذاران در چند سال اخیر، انباشتی بوده است. به نظر میرسد که سرمایهگذاران بلندمدت نسبت به شرایط نامطلوب اقتصاد کلان، واکنشی نشان نداده و همچنان اعتماد خود را به بازار حفظ کردهاند.
در حال حاضر هولدرها در حال آزمایش سطح مقاومت سرمایهگذاران کوتاهمدت و مقطعی هستند. از آنجایی که محدوده قیمتی اخیر بخش عمدهای از ذخایر کوتاهمدت را در بازه زیان قرار داده است، هولدرها با پایین نگهداشتن سطح تقاضا باعث کاهش قیمت شده و فشار وارده بر سرمایهگذاران کوتاهمدت و معاملهگران روزانه را افزایش دادهاند. در نهایت با تسلیم این دسته، موقعیت برای جمعآوری و انباشت کوینها با بهترین قیمت فراهم میشود.
دو سناریو پیش روی بازار است و هر دو به عملکرد هولدرهای کوتاهمدت وابسته است. یا یک رخداد تسلیم دیگر در راه است یا هولدرهای کوتاهمدت مقاومت کرده و کوینها را در محدوده زیان حفظ میکنند تا قیمت بازیابی شود.