تحلیل آنچین بازار بیت کوین (اشتباهات سرمایهگذاران تازهوارد)
بر مبنای یک پدیده معقول و همیشگی، هولدرها در بازارهای مالی مختلف، سرمایهها را در قیمت پایین خریداری کرده و در قیمت بالا میفروشند. اما در شاخصهای آنچین بازار بیت کوین پدیده عجیبی مشاهده شده است که کوینها در قیمت بالا خریداری شده و در قیمت پایین عرضه میشود! در این مقاله سعی داریم علل وقوع این رخداد را با دقت بیشتری بررسی کنیم.
همانند چرخههای آب و هوایی، بازارهای مالی نیز دارای چرخههای مخصوص به خود هستند. این موضوع در بازار بیت کوین بسیار صادق است، این بازار همواره با تقاضای شدید و فعالیت بالا در دورههای افزایش قیمت و ناامیدی و فشار سنگین فروش در دورههای نزولی همراه است که باعث شده روندهای افزایشی و کاهشی بیت کوین بسیار شدید باشد. انبوهی از دیتای آنچین به ما امکان میدهد که این روند را زیر ذرهبین قرار داده و تغییر رفتار سرمایهگذاران در این دورهها را مطالعه کنیم.
در مقاله پیشین نشان دادیم که چگونه هولدرهای بلندمدت طی دورههای نزولی وارد بازار شده و کوینها را انباشت میکنند و در مراحل پایانی بازار صعودی به توزیع گسترده آنها میپردازند. هوشمند بودن ارز دیجیتال (قابلیت پیگیری جابهجایی آن) باعث شده تا بتوانیم این روند را به شکل دقیق بررسی و اثبات کنیم.
در ظاهر امر روند خرید در قیمت پایینتر و فروش در قیمت بالاتر، ساده و معقول به نظر میرسد. اما افرادی که وارد بازار میشوند به خاطر یک تصمیم اشتباه ممکن است دچار مشکلات فراوانی شده و در نهایت زیانهای بزرگی را متحمل شوند. مسئله پیشبینی درست و گرفتن تصمیم درست در زمان مناسب است. بسیاری از مواقع اجرای یک تصمیم در زمان اشتباه منجر به ایجاد بحرانهای مالی برای سرمایهگذار میشود.
در این مقاله سعی داریم بخشی از سرمایهگذاران را مورد توجه قرار دهیم که برای اولین بار چرخه بازار بیت کوین را تجربه میکنند و در مراحل مختلف بازار نزولی و در قیمتهای بالا کوینهایی را خریداری کردهاند و علیرغم تداوم روند نزولی همچنان سرمایههای خود را عرضه نکردند و در نهایت یک ریزش سنگین آنها را وادار به عرضه با زیانهای غیرقابل جبران میکند. این افراد طبق همان تئوری مذکور سعی کردند کوینها طی روند نزولی جمعآوری کنند اما تخمینی از عمق بازار نزولی نداشتهاند و حالا در مسیر سختی قرار گرفتهاند.
راه نجات در اولین بازار نزولی
معمولا اولین بازار نزولیای که یک سرمایهگذار تجربه میکند، سختترین بازار نزولی است. اغلب افراد برای ریزش قیمت آمادگی ندارند، چه برسد به آنکه با یک ریزش ۷۵ درصدی هم مواجه شوند!
میتوان وحشت سرمایهگذاران از بازار نزولی را به واسطه شاخص میزان کوینهای فروخته شده با زیان، بررسی کرد. نمودار زیر حجم کوینهای جابهجا شده در زیر قیمت خرید را طی دورههای نزولی بازار نمایش میدهد. فقط طی ورشکستگی صرافی FTX در نوامبر ۲۰۲۲، بیش از ۱۲۳ میلیون بیت کوین با زیان واگذار شدند.
آستانه سن کوینهایی که جزو ذخیره هولدرهای بلندمدت محسوب میشوند، ۱۵۵ روز است. این تعداد روز تقریبا نعادل ۵ ماه است. این در حالی است که بر مبنای سوابق گذشته هر دوره نزولی بازار بیت کوین بین ۵۰۰ تا ۸۰۰ روز طول میکشد. بنابراین میتوان یک دسته فرعی از کوینها را تشکیل دهیم که سنی در محدوده ۵ ماه تا دو سال دارند. این کوینها متعلق به کسانی هستند که طی چرخه نزولی اخیر وارد بازار شده و بیت کوین خریداری کردند.
خرید بیت کوین در قیمت بالا
ما دو ابزار کلیدی برای سنجش میزان فشار وارد شده بر هولدرهای بلندمدت در اختیار داریم:
فشار بالقوه: این شاخصها میزان زیان بالقوهای که هولدرهای بلندمدت تجربه میکنند را بازنمایی میکند. LTH-MVRV، LTH-NUPL و شاخص حجم ذخیره در محدوده زیان برای هولدرهای بلندمدت، میتواند شاخصهای کلیدی این بخش باشد.
فشار محققشده: زیان محققشده برای هولدرهای بلندمدت طی فشارهای سنگین فروش و رخداد تسلیم شدن سرمایهگذاران در مقابل روند نزولی، همان فشارهای محقق شده است. این وضعیت را میتوان با شاخصهایی مثل LTH-SOPR، Realized Loss و Spent Volume In Loss بررسی و مطالعه کرد.
همه این ابزارها بر محور قیمت واقعی یا قیمت پایه کوینها محاسبه و بازنمایی میشوند. به عبارتی سنجش میزان زیان بالقوه یا تحقق یافته هولدرها صرفا از طریق محاسبه اختلاف قیمت لحظهای بازار و قیمت خرید کوینها، امکانپذیر است. این کار را شاخص LTH-MVRV به دقت انجام میدهد. البته این ابزار برای محاسبه سود یا زیان بالقوه هولدرها مورد استفاده قرار میگیرد و میتوان از طریق آن میزان فشار وارد شده (یا حدود زیان) هولدرهای بلند مدت را سنجید.
وقتی که شاخص LTH-MVRV زیر ۱ قرار میگیرد، نشان میدهد که بخش عمدهای از ذخیره هولدرهای بلندمدت در محدوده زیان واقع شدهاند. این سرمایهگذاران تحت فشار بالقوه قرار گرفتهاند و هر لحظه ممکن است تحت تاثیر فشار فروش شکل گرفته در بازار تسلیم شده و کوینهای خود را با زیان واگذار کنند.
نمودار زیر حجم کوینهای واگذارشده با زیان توسط هولدرهای بلندمدت را نمایش میدهد. دورهای که فشار بالقوه بر این خریداران اعمال شده است (LTH-MVRV < 1) با رنگ قرمز مشخص شده است. پس از شکلگیری این وضعیت هر فشار فروش گستردهای میتواند این سرمایهگذاران را تسلیم کند. هرچند این خروج گسترده سرمایهگذاران متضرر در مراحل پایانی دوره نزولی تلخ است، اما پیشزمینه شکلگیری یک روند مثبت و سازنده خواهد شد.
فروش بیت کوین در قیمتهای پایین
حال که میزان فشار بالقوه بر هولدرهای بلندمدت را بررسی کردیم، باید به سراغ ابزارهای سنجش میزان فشار واقعی (یا محقق شده) برویم. همانطور که گفته شد این فشار به معنای زیان محققشده سرمایهگذاران است و میتوان آن را از طریق شاخص LTH-SOPR مورد مطالعه قرار داد. این شاخص کل سود یا زیان محققشده برای هولدرهای بلندمدت را در هر روز بازنمایی میکند. نمودار زیر میزان زیان محققشده این دسته از هولدرها را نمایش میدهد، اما در این میان ما وضعیت مهم را به شکل جداگانه مشخص کردهایم:
- زمانی که شاخص LTH-SOPR به زیر ۱ میرسد، نشان میدهد که بخش عمدهای از عرضهکنندگان بلندمدت، کوینهای خود را با زیان (زیر قیمت پایه) واگذار کردند.
- زمانی که شاخص به زیر ۰.۵ میرسد، نشام میدهد که به شکل میانگین هولدرهای بلندمدت کوینهای خود را با زیان ۵۰ درصدی واگذار کردهاند و در واقع نیمی از سرمایه خود را از دست دادهاند.
وضعیت دوم بسیار بحرانی و حساس است. این شرایط نشان میدهد که بخش عمدهای از هولدرها کوینهای خود را در نزدیکی قله قیمت خریداری کردهاند و طی روند نزولی مجبور شدهاند کوینهای خود را با زیان ۵۰ درصدی یا بیشتر از آن واگذار کنند.
اگر بازار نزولی اخیر را در نظر بگیریم که تقریبا دو سال طول کشید و قیمت ۷۵ درصد کاهش یافت، هولدرهایی که کوینهای خود را در این چرخه با زیانی بیش از ۵۰ درصد واگذار کردهاند، دوران بسیار تلخی را گذراندهاند. اما باید این نکته را در نظر گرفت که اگر میتوانستند مقاومت کنند شرایط برایشان متفاوت میبود. شاید دانستن میانگین طول دورههای نزولی و میزان ریزش آن بتواند به برخی از این سرمایهگذاران در از دست ندادن امیدشان، کمک کند.
فرآیند تسلیم شدن سرمایهگذاران (Capitulation)
در قسمتهای قبل میزان فشار بالقوه و بالفعل وارد شده بر هولدرهای بلندمدت و طریقه سنجش آن را شرح دادیم. در این قسمت قصد داریم به طور خاص روی دورههایی تمرکز کنیم که بخش عمدهای از کوینهای با زیان واگذارشده در آن متعلق به هولدرهای بلندمدت (۶ماه تا دو سال) است.
نمودار زیر سهم کوینهای واگذارشده با محدوده سنی ۶ ماه تا ۲ سال را نسبت به کل کوینهای واگذارشده مقایسه میکند. با توجه به اطلاعات نمودار زیر میتوان نتیجه گرفت که:
- افرادی که اولین چرخه بازار خود را تجربه میکنند (صاحبان کوینهای ۶ ماهه تا ۲ ساله)، طی روند نزولی فعالیت بالایی دارند و در نهایت یا طی یک فشار فروش سنگین در اواخر بازار نزولی با رخداد Capitulation از بازار خارج میشوند، یا طی مراحل اولیه بازار صعودی امید خود را به بازیابی قیمت از دست داده و از بازار خارج میشوند. در هر دو صورت هولدرها کوینها را با قیمت بالا خریداری کرده و با قیمت پایین فروختهاند.
- افرادی که دومین یا چندمین چرخه بازار را تجربه میکنند (صاحبان کوینهایی با سن بیش از ۲ سال)، هر زمان اقدام به افزایش فعالیت انباشت کوینها کردند، احتمال شکلگیری بازار صعودی بسیار بالا است. این افراد به چرخههای بازار مسلط شدهاند و میدانند که چطور در قیمت پایین بخرند و در قیمت بالا بفروشند.
بنابراین هر زمان میزان شاخصها نشان داد که بخش عمدهای از کوینهای با زیان واگذار شده مربوط به هولدرهای ۶ ماهه تا ۲ ساله است، باید بدانیم که فرآیند تسلیم در حال وقوع است و میتوان آن را یکی از نشانههای رسیدن به کف بازار نزولی قلمداد کرد.
استفاده از رفتار هولدرهای بلندمدت به عنوان سیگنال
در بخشهای پیشین سعی کردیم توضیح دهیم که عمدتا افرادی که تجربه یک چرخه بازار را دارند با افتادن به دام تصمیم اشتباه در زمان نامناسب، متحمل زیانهای گسترده میشوند و از طرفی اشاره کردیم که معمولا شکلگیری کف بازار نزولی با رخداد تسلیم این دسته از سرمایهگذاران همسو میشود. به طور کلی افرادی که در محدوده قله قیمت وارد بازار شدهاند در نزدیکی کف بازار تسلیم شده و با زیان از بازار خارج میشوند. همین امر میتواند سازنده یک الگو قدرتمند برای تشخیص دورههای نزولی و صعودی بازار شود:
میزان شاخص LTH-MVRV زیر ۱ باشد، نشان میدهد که فشار بالقوه به هولدرهای بلندمدت در حال افزایش است (بسیاری از هولدرهای بلندمدت کوینهای خود را با قیمت بالایی خریداری کردهاند).
میزان شاخص LTH-SOPR به زیر ۰.۵ برسد، نشان میدهد که نه تنها بخش عمدهای از هولدرها در محدوده زیان قرار گرفتهاند، بلکه به شکل میانگین ۵۰ درصد از سرمایه خود رو از دست دادهاند.
در این شرایط میتوان گفت که هولدرهای بلندمدتی که اولین چرخه بازار را تجربه میکنند، تجربه سختی را از سر گذراندند. به طور کلی میتوان چرخه نخست را چرخه یادگیری نامید و با توجه به ارتباط عمیق این روند با طول دوره نزولی (۲ سال) و هولدرهای بلندمدت، میتوان این روند را چرخه یادگیری بلندمدت (Long-Term Learning Curve) نامید.
جمعبندی
بسیاری از سرمایهگذاران بازار بیت کوین به تازگی به مبادلات رمزارزی روی آوردند. قطعا بخش عمدهای از این افراد طی دورههای صعودی و سودآور بازار وارد شدهاند و سرمایه خود را با قیمت بالایی خریداری کردند و همین امر در نهایت باعث میشود که در کف دوره نزولی تسلیم شوند و با زیان بازار را ترک کنند. این در حالی است که با داشتن بینش و تجربه کافی درباره چرخههای بازار میتوان از تصمیمات اشتباه جلوگیری کرد.
عمر اشتباهات استراتژیک در خرید و فروش، به اندازه عمر بازارهای مالی است. به شکل معمول بدون داشتن تجربه در این بازارها نمیتوان به فنون مبادله سودآور مسلط شد. اما به کمک فناوری بلاک چین و اطلاعات شبکه (آنچین) میتوان از رفتار دیگر سرمایهگذاران تجربه کافی را کسب کرد و در زمان درست وارد بازار شد.
در این مقاله با تحلیل آنچین بازار بیت کوین سعی کردیم یکی از پرتکرارترین اشتباهات سرمایهگذاران تازهوارد را بررسی کنیم و شرح دهیم. امیدواریم این مطالب بتواند شما را در یافتن استراتژی درست و توانایی تحلیل افق آتی بازار راهنمایی کند.