مقالات عمومیپروژه‌هارمزارزها و توکن‌ها

معرفی کامل شبکه فانتوم (Fantom) و توکن FTM

فانتوم (Fantom) یکی از جدیدترین پلتفرم‌های قرارداد هوشمند است که مقیاس‌پذیری مناسبی برای پشتیبانی از دارایی‌های دیجیتال، اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز (DApp) و پروتکل‌های دیفای دارد. شبکۀ فانتوم به‌عنوان جایگزینی برای بلاکچین اتریوم در سال ۲۰۱۹ راه‌اندازی شد تا یک تعادل پایدار بین سه‌گانۀ بلاکچین – مقیاس‌پذیری، امنیت و غیرمتمرکز بودن – ایجاد کند. معرفی کامل شبکۀ فانتوم در این مقاله با توضیح ساختار، طرز کار و ویژگی‌ها و نوآوری‌های منحصربه‌فرد این پروژه انجام می‌شود تا درک بهتری از آن حاصل شود؛ همچنین به اطلاعات مهمی دربارۀ توکن FTM و چگونگی نگه‌داری یا استیک کردن توکن‌های FTM می‌پردازیم.

شبکۀ فانتوم (Fantom) چیست؟

اتریوم اولین شبکۀ غیرمتمرکزی بود که قابلیت اجرای قراردادهای هوشمند و ساختن اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز را فراهم کرد. دو کاربرد اصلی قرارداد هوشمند یعنی اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز و توکن‌های NFT دو موج بزرگ در دنیای کریپتو به راه انداختند.

به دلیل مشکلات مقیاس‌پذیری و ازدحام شبکه، هزینه گس اتریوم و زمان انجام تراکنش در مواقعی به‌شدت افزایش می‌یابد. این موضوع توسعه‌دهندگان را به فکر گزینه‌های جایگزین اتریوم انداخته است. یکی از این پلتفرم‌های نسل جدید فانتوم (Fantom) نام دارد که برای رفع بسیاری از محدودیت‌های بلاکچین‌های فعلی توسعه یافته است.

فانتوم به ‌عنوان یک پلتفرم قرارداد هوشمند متن باز، غیرمتمرکز و بدون مجوز، بسیار سریع و مقیاس‌پذیر است. اکوسیستم فانتوم محیطی ایده‌آل برای توسعه و اجرای قراردادهای هوشمند و اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز فراهم کرده است. بر اساس وایت‌پیپر، رسیدگی به نقاط ضعف بلاکچین‌های قدیمی‌تر، به‌ویژه زمان طولانی نهایی‌شدن تراکنش‌ها، هدف اصلی از ساخت شبکۀ فانتوم بوده است.

پلتفرم فانتوم می‌تواند چند هزار تراکنش در ثانیه را پردازش کند و مقیاس آن تا هزاران گره افزایش می‌یابد؛ همچنین با ماشین مجازی اتریوم (EVM) سازگار است. از این منظر می‌توان اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز اتریوم را به‌راحتی در این شبکه پیاده‌سازی و اجرا کرد یا دارایی‌های دیجیتال را بین این دو پلتفرم انتقال داد.

تاریخچۀ فانتوم

آن بیونگ ایک (Ahn Byung IK)، یک دانشمند علوم کامپیوتر اهل کره جنوبی در سال ۲۰۱۸ بنیاد فانتوم را بنا نهاد. این پلتفرم از آن زمان تاکنون رشد زیادی کرده تا آنجا که حالا یکی از محبوب‌ترین محیط‌ها برای انجام تراکنش‌های دیفای و اجرای اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز است. تاکنون بیش از ۲۰۰ اپلیکیشن غیرمتمرکز (DApp) در شبکۀ فانتوم پیاده‌سازی شده است.

بنیاد فانتوم در پی توسعۀ یک اکوسیستم برای آینده‌ای شفاف و غیرمتمرکز است. این گروه متشکل از دانشمندان، مهندسان، پژوهشگران، طراحان و کارآفرینان است.

ساختار شبکۀ فانتوم

بلاکچین‌های سنتی مانند بلاکچین بیت کوین برای مقیاس‌پذیر بودن طراحی نشده‌اند و به‌جای آن، به‌ امنیت و غیرمتمرکز بودن اولویت می‌دهند. برای همین، زمان نهایی شدنِ یک تراکنش در بلاکچین بیت کوین بین ۱۰ تا ۱۵ دقیقه است.

تیم مرکزی در پروژۀ فانتوم برای پر کردن این خلأ از یک پروتکل اجماع اثبات سهام (PoS) از نوع تحمل خطای بیزانس غیرهمزمان (aBFT) استفاده کرده تا از این شبکۀ مقیاس‌پذیر، بدون فدا کردن امنیت یا غیرمتمرکز بودن، محافظت کند. تکمیل یک تراکنش در شبکۀ فانتوم یک یا دو ثانیه طول می‌کشد و هزینۀ تراکنش در آن بسیار کمتر از سایر بلاکچین‌هاست.

پلتفرم فانتوم از گراف غیرمدور جهت‌دار (DAG) استفاده می‌کند. این یک فناوری دفترکل توزیع‌شده است که از یک شبکۀ کامپیوتری برای انجام محاسبات موازی تشکیل می‌شود. استفاده از فناوری گراف غیرمدور جهت‌دار موجب شده هر اپلیکیشن غیرمتمرکز در این اکوسیستم، درحالی‌که بر بلاکچین مخصوص به خود کار می‌کند، از امنیت، سرعت و پایان‌پذیری (نهایی بودن) پردازش تراکنش‌ها در زنجیرۀ اصلی فانتوم (Opera Chain) نیز بهره‌مند شود.

بلاکچین‌های مستقل در ساختار خود مدولار هستند، به این معنی که به برنامه‌نویسان اجازه می‌دهد آن‌ها را متناسب با موارد کاربرد خاص پروژۀ خود، پیکربندی کنند. شبکۀ فانتوم را در بهترین شکل می‌توان به‌عنوان یک شبکه مادر متشکل از سیستم‌های مجزا برای میزبانی اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز با شکل و مقیاس گوناگون، تعریف کرد.

چه چیزی شبکۀ فانتوم را بی‌همتا کرده است؟

چیزی که پلتفرم فانتوم را از سایر بلاکچین‌ها متفاوت می‌کند سرعت نهایی شدن تراکنش است. یک تراکنش‌ در شبکۀ فانتوم در عرض فقط چند ثانیه کامل می‌شود. برعکس، در یک شبکۀ اثبات کار مانند بیت کوین، تأیید بلاک فرآیندی زمان‌بر است که کار زیادی لازم دارد. یک مکانیزم اجماع نوآورانه، مشکل زمان طولانی تأیید بلاک را حل می‌کند و شبکۀ فانتوم را سریع‌تر و به‌نسبت مقیاس‌پذیر می‌کند.

یک عنصر منحصربه‌فرد دیگر این است که کاربران می‌توانند به‌جای اتکای محض به لایۀ اصلی اجماع، شبکۀ خود را بسازند. به لحاظ فنی، پلتفرم فانتوم به‌عنوان یک فناوری دفترکل توزیع‌شده، به‌جای بلاکچین، از گراف آکیلیک جهت‌دار (DAG) استفاده می‌کند. در عمل، گره‌های اعتبارسنج فانتوم، یک شبکه اثبات سهامِ جهانی، بدون اعتماد و بدون رهبر را تشکیل داده‌اند.

در ادامه، به‌تفصیل با نوآوری‌های اصلی شبکۀ فانتوم آشنا خواهیم شد.

اجماع تحمل خطای بیزانس غیرهمزمان (aBFT)

مکانیزم اجماع، معمای اصلی در سیستم‌های توزیع‌شده است که رفتار سیستم و عملکرد آن را تعیین می‌کند. یک اکوسیستم غیرمتمرکز، فاقد موجودیت مرکزی برای اعتبارسنجی یا صحت‌سنجی تراکنش‌هاست؛ از این‌رو به یک سازوکار اجماع برای رسیدن به توافق در مورد وضعیت داده‌ها (صحت، ترتیب) در بین گره‌های توزیع‌شده نیاز است.

مکانیزم اجماع اثبات سهام در شبکۀ فانتوم از نوع تحمل خطای بیزانس غیرهمزمان (aBFT) است و به الگوریتم لاچِسیس (Lachesis) معروف است. تحمل خطای بیزانس یک الگوریتم تکرار بین گره‌های توزیع‌شده است که برای حل مشکل اجماع در مسألۀ ژنرال‌های بیزانس ساخته شده است.

این مکانیزم می‌تواند عملکرد خود را با وجود نقص یک‌سوم گره‌ها حفظ کند و به اجماع دست یابد. منظور از نقص در اینجا وجود گره‌های بیزانسی است که فرض می‌شود تحت کنترل یک تهدید بیرونی هستند و با مقاصد بدخواهانه، رفتار غیرقابل‌انتظار دارند.

نکتۀ مهم الگوریتم Lachesis این است که یک مکانیزم اجماع غیرهمزمان است؛ یعنی قابلیت پردازش داده‌های شبکه را در زمان‌های مختلف دارد. به عبارت دیگر، اعضای شبکه می‌توانند دستورات را با سرعت دلخواه خود پردازش کنند. این ویژگی مهم است چون، به احتمال زیاد، گره‌ها در سطح جهان و نقاط زمانی مختلف پراکنده هستند. همچنین اجماع، بدون رهبر (Leaderless) است و هیچ گره‌ای نقش ویژه‌ای ندارد.

گره‌ها در شبکۀ فانتوم مستقل از یکدیگر به یک اجماع می‌رسند چراکه نیازی به رد و بدل شدن بلاک نهایی بین آن‌ها نیست. مکانیزم اجماع aBFT با استفاده از یک فرآیند تأیید بلاک دو مرحله‌ای براساس قاعدۀ «دو سوم اکثریت غالب» به رفع محدودیت‌های مکانیزم اجماع تحمل خطای بیزانس (BFT) کمک کرده است. در واقع، تولید بلاک بدون رهبر انجام می‌شود که این به‌نوبۀ خود به تراکنش‌های سریع‌تر و امن‌تر می‌انجامد.

درحالی‌که مکانیزم PBFT بر تأیید ارسال پیام‌های مبادله‌شده بین گره‌ها تکیه دارد، اما aBFT اجازه می‌دهد پیام‌ها از دست بروند یا با تأخیر ارسال شوند؛ درنتیجه با کاهش تأخیر در تراکنش‌ها، سرعت را افزایش می‌دهد. چون نیاز زیادی به ارتباطات زیادی در شبکۀ فانتوم وجود ندارد، مقیاس‌پذیری ارتقا می‌یابد.

برخی از ویژگی‌های این مکانیزم اجماع:

  • غیرهمزمان است؛ یعنی گره‌های مشارکت‌کننده می‌توانند آزادانه و در هر زمان دستورات را پردازش کنند.
  • بدون رهبر است؛ یعنی هیچ گرۀ مشارکت‌کننده‌ای نقش خاصی ندارد و تمام گره‌ها زمانی که در پروتکل اجماع شرکت می‌کنند، برابر هستند.
  • از آنجا که الگوریتم اجماع از نوع تحمل خطای بیزانس است، مکانیزم اجماع حتی با شکست یک‌سوم گره‌ها به عملکرد صحیح خود ادامه می‌دهد.
  • مکانیزم اجماع شبکۀ فانتوم در نهایی‌شدن تراکنش‌ها بسیار سریع عمل می‌کند؛ خبری از زمان طولانی تأیید بلاک نیست و تراکنش‌ها در یک یا دو ثانیه نهایی می‌شوند.

گراف غیرمدور جهت‌دار (DAG) در هر گره

گراف یک شبکه از گره‌های متصل به‌هم تشکیل شده است. اطلاعات می‌تواند بین این گره‌ها منتقل شود، از گره ابتدایی آغاز شود و به احتمال زیاد در پایان به خودش بازگردد. اگر اطلاعات از کل گراف عبور کند بدون اینکه به یک گره بیش از یک‌بار وارد شود، می‌گوییم گراف مدور است.

اما در یک گراف غیرمدور هیچ دایره‌ای وجود ندارد. راهی وجود ندارد تا اطلاعات بدون اینکه بیش از یک‌بار به یک گره وارد شود، به گره ابتدایی بازگردد. با فناوری گراف غیرمدور جهت‌دار (DAG)، چندین زنجیره بلوک می‌توانند به هم متصل شوند و بدون ایجاد اتصال به گره آغازین، در کنار هم وجود داشته باشند.

در نتیجه، چندین امکان برای کاهش زمان‌های تأخیر وجود دارد؛ زیرا نیازی نیست که اطلاعات یک مسیر دایره کامل را در شبکه طی کنند؛ همچنین لازم نیست قبل از رفتن به بلوک بعدی، با بلوک قبلی تأیید شوند.

هر گره در شبکۀ فانتوم یک گراف غیرمدور جهت‌دار دارد که سابقه تراکنش‌ها و بلاک‌ها را به‌صورت مستقل ثبت می‌کند. این تأییدها با هم بلاک‌های نهایی‌شده را تشکیل می‌دهند. گره‌های مستقل از هم، می‌توانند دربارۀ تراکنش‌ها و رخدادها ارتباط برقرار کنند اما بلاک‌های نهایی‌شده را تأیید نمی‌کنند. همین معماری موجب شده تا پلتفرم غیرمتمرکز فانتوم تا این حد سریع بتواند تراکنش‌ها را پردازش کند.

اپرا (Opera)، زنجیره اصلی فانتوم 

اپرا چِین (Opera Chain)، زنجیرۀ اصلی پلتفرم فانتوم، یک محیط بدون مجوز و متن باز است که از اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز شبکۀ فانتوم میزبانی می‌کند. محدوده‌ای وسیع و کامل از قابلیت‌های قرارداد هوشمند، مشابه با آنچه در اتریوم دیده می‌شود، در زنجیرۀ اپرا وجود دارد.

اپرا چین (Opera Chain) با ماشین مجازی اتریوم سازگار بوده و به‌خوبی با آن ترکیب می‌شود. به علاوه، به‌طور کامل از عملکرد قراردادهای هوشمند زبان برنامه‌نویسی سالیدیتی (Solidity) نیز پشتیبانی می‌کند. برنامه‌نویسان اتریوم به‌سادگی می‌توانند اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز را در پلتفرم فانتوم پیاده‌سازی کنند.

شبکۀ فانتوم از این منظر خاص است که ترافیک یک قسمت اثری بر قسمت‌های دیگر ندارد. هر اپلیکیشن غیرمتمرکز، بلاکچین مستقل با قواعد و اقتصاد توکن مخصوص به خود را دارد. تعداد بی‌شمار سیستم‌های غیرمتمرکز که فانتوم را تشکیل می‌دهند با یک‌دیگر تعامل می‌کنند در حالی که در قسمت‌های خود به‌صورت مستقل عمل می‌کنند.

فانتوم برای حل چه مشکلی ساخته شد؟

پلتفرم قرارداد هوشمند فانتوم بر حل سه چالش اصلی توسعه‌دهندگان و برنامه‌نویس‌های قرارداد هوشمند تمرکز دارد: سرعت، هزینه و مقیاس‌پذیری.

تراکنش‌های سریع‌تر

به‌طور معمول، زمان تأیید بلاک در بلاکچین، طولانی است. برعکس، پلتفرم فانتوم به نهایی‌شدن آنی تراکنش‌ها معروف است. این یعنی تراکنش‌ها در عرض فقط یک یا دو ثانیه تأیید و نهایی می‌شوند.

کارمزدهای کمتر

بنا بر سایت بنیاد فانتوم، کارمزد تراکنش در این پلتفرم تنها ۰.۰۰۰۰۰۰۱ دلار است که بسیار به‌صرفه‌تر از بلاکچین‌های دیگر است.

تراکنش در بلاکچین اتریوم در برخی مواقع به دلیل ازدحام زیاد، هزینه گس بسیار زیادی دارد که از مشکلات مقیاس‌پذیری آن ناشی می‌شود. البته انتظار می‌رود که با تکمیل به‌روزرسانی اتریوم ۲.۰ بتواند بر این مشکل غلبه کند.

به‌هرحال، این جزیی از قابلیت‌های ذاتی شبکۀ فانتوم است که می‌تواند هزینه تراکنش را تا این حد پایین نگه دارد.

بهبود تعامل بین بلاکچین‌ها

سازگاری پلتفرم فانتوم با ماشین مجازی اتریوم (EVM)، به برنامه‌نویس‌ها اجازه می‌دهد تا از آن در شبکۀ دلخواه خود استفاده کنند. این ویژگی به ارتقای قابلیت تعامل در سطح چندین بلاکچین انجامیده است. برای مثال، کیف‌پول متامسک به‌راحتی به پلتفرم فانتوم متصل می‌شود و در آن قابل استفاده است.

توکن فانتوم (FTM)

توکن فانتوم (FTM) رمز ارز بومی شبکۀ فانتوم است که برای توزیع پاداش بین گره‌های اعتبارسنج، انجام تراکنش‌های مالی، پرداخت کارمزد شبکه و حفظ حقوق حکم‌رانی استفاده می‌شود. این توکن در واقع یک دارایی چندمنظوره است که نقش محوری در اکوسیستم فانتوم ایفا می‌کند. اکنون، توکن‌های FTM در قالب توکن‌های زنجیره اصلی فانتوم، توکن‌های استاندارد ERC-20 و توکن‌های استاندارد BEP-2 (بایننس) در دسترس هستند.

عرضۀ کل توکن‌های فانتوم حدود ۳.۱۷۵ میلیارد عدد خواهد بود. تمام این تعداد در طول زمان صادر و توزیع خواهد شد. ۲۰درصد از این توکن‌ها به عنوان پاداش برای گره‌های مشارکت‌کننده و مابقی برای ایجاد انگیزه برای کاربران فانتوم توزیع خواهند شد. عرضۀ درگردش توکن FTM در حال حاضر، حدود ۲.۱ میلیارد است.

با توجه به یک اقتصاد توکنی و پایگاه بازاری قوی، کل ارزش قفل‌شده (TVL) در پلتفرم فانتوم حدود ۵۷۰ میلیون دلار است که بیش از ۲۰۰ پروتکل غیرمتمرکز در آن نقش دارند. حدود ۱۰۰ میلیون دلار از این مبلغ از طریق صرافی غیرمتمرکز SpookySwap به‌دست آمده است.

پرداخت

سرعت نهایی‌شدن تراکنش، توان عملیاتی بالا و کارمزد ناچیز، رمز ارز فانتوم (FTM) را به یک راه‌حل آسان برای انتقال پول تبدیل کرده است.

حکم‌رانی

برای حکم‌رانی آنچین، توکن‌های فانتوم (FTM) آنجا که کاربران پروپوزال‌هایی پیشنهاد می‌کنند یا برای تغییرات پروتکل رأی می‌دهند، لازم‌اند. چون شبکۀ فانتوم به‌صورت کامل بدون مجوز است و اکوسیستم غیرمتمرکز آن بدون رهبر است، حکم‌رانی آنچین بر تصمیمات شبکه تسلط دارد. برای همین، توکن‌های فانتوم باید در فرآیند‌های رأی‌گیری مشارکت کنند.

استیک‌کنندگان در رأی دادن یا ارائه پیشنهادهای بهبود و اصلاح سیاست‌های پروتکل، آزاد هستند. در رأی‌گیری‌ها، هر توکن FTM یک رأی به حساب می‌آید.

استیک کردن

گره‌های اعتبارسنج با استیک کردن توکن‌های فانتوم (FTM)، امنیت و پایداری شبکه را برآورده می‌کنند. کاربران می‌توانند بدون داشتن تجهیزات یا سخت‌افزار خاصی، به‌عنوان پاداش استیک، توکن FTM دریافت کنند. این‌کار بسیار آسان است و هر کسی می‌تواند با لپ‌تاپ شخصی خود آن را انجام دهد.

استیک‌کنندگان در واقع توکن‌های FTM خود را به گره‌ها می‌سپارند و در ازای آن پاداش می‌گیرند، درحالی‌که همچنان مالکیت کامل دارایی خود را حفظ کرده‌اند. گره‌ها نیز برای خدمات خود کارمزد می‌گیرند.

امنیت شبکه

توکن‌های FTM توسط گره‌های اعتبارسنج در مکانیزم اثبات سهام قفل می‌شوند تا بتوانند شبکۀ فانتوم را امن و غیرمتمرکز نگه دارند. در حال حاضر، کاربران برای مشارکت به عنوان یک گرۀ اعتبارسنج باید حداقل ۳۱۷۵۰۰۰۰ توکن فانتوم (FTM) داشته باشند.

کارمزد شبکه

توکن‌های فانتوم برای پرداخت هزینه‌های شبکه مانند هزینه‌های راه‌اندازی قرارداد هوشمند یا ایجاد شبکه‌های جدید و یا حتی پرداخت کارمزد تراکنش، استفاده می‌شوند.

وجود کارمزد‌ها تضمین می‌کند که شبکه یک هدف آسان برای حملات اسپم و سایبری نیست. یک مهاجم نمی‌تواند در آن اخلال ایجاد کند یا دفترکل را با داده‌های بی‌معنی مختل کند.

گرچه کارمزد تراکنش در شبکۀ فانتوم بسیار ناچیز است، اما همین برای دور کردن مهاجم از طریق افزایش هزینه‌های ورود سیستم، کافی است.

چگونگی ذخیره‌سازی و نگه‌داری توکن FTM

به دلیل ریسک‌های مرتبط با کیف‌پول حضانتی، نباید توکن‌های فانتوم خود را در حساب یک صرافی نگه‌داری کنید. توکن فانتوم و سایر توکن‌های مربوط به این شبکه (مانند fUSDT) را می‌توانید با امنیت بالا در کیف‌پول‌هایی مانند فانتوم ولت (fWalletمتامسک و لجر نانو ذخیره و نگه‌داری کنید.

با استفاده از کیف‌پول fWallet می‌توانید توکن‌های فانتوم را دریافت، ارسال یا استیک کنید. همچنین این کیف‌پول شما را به اکوسیستم دیفای در شبکۀ فانتوم وصل می‌کند. کیف‌پول متامسک نیز به شما اجازه می‌دهد با اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز پلتفرم فانتوم تعامل کنید و توکن‌ها را در زنجیرۀ اصلی فانتوم، اپرا چین (Opera Chain)، ذخیره کنید.

محبوب‌ترین کیف‌پول سخت‌افزاری و امن‌ترین راه برای نگه‌داری توکن‌های فانتوم خود، کیف‌پول لجر نانو است. سایر کیف‌پول‌های دیجیتال که از توکن فانتوم پشتیبانی می‌کنند، در این لینک یافت می‌شوند.

چگونه شبکۀ فانتوم را به کیف‌پول متامسک اضافه کنیم؟

همان‌طور که اشاره شد، شبکۀ فانتوم با ماشین مجازی اتریوم (EVM) سازگار است. این یعنی می‌توانید از کیف‌پول متامسک در این پلتفرم استفاده کنید. فرض می‌کنیم پیش از این، افزونۀ متامسک را در مرورگر خود نصب کرده و آن را راه‌اندازی کرده‌اید.

پیشنهاد می‌کنیم برای آشنایی کامل با کیف‌پول متامسک و نحوه راه‌اندازی آن کلیک کنید!

برای دو کیف‌پول مجزای اتریوم و فانتوم، یک آدرس مشترک و یکسان در متامسک خواهید داشت. برای اضافه کردن فانتوم به متاسک، باید کاری کنید این کیف‌پول به شبکۀ فانتوم دسترسی یابد:

  1. مثل همیشه به کیف‌پول متامسک خود وارد شوید.
  2. بر گزینۀ Ethereum Mainnet کلیک کنید تا منوی کشویی باز شود و سپس گزینۀ “Add Network” را انتخاب کنید.
  3. در صفحۀ پیشِ رو، فیلدهای خالی را به‌شکل زیر پر کنید:
    1. نام شبکه (Network Name): Fantom Opera
    2. New RPC URL: https://rpc.ftm.tools/
    3. ChainID: 250
    4. Symbol: FTM
    5. Block Explorer URL: https://ftmscan.com/

* اگر متامسک پیام خطای “Invalid RPC URL” داد، مطمئن شوید که فضای خالی (Space) اضافی، بعد یا قبل از آدرس URL واردشده وجود نداشته باشد.

  1. گزینۀ ذخیره (Save) را کلیک کرده و بررسی کنید که Fantom Opera به شبکه‌های قابل دسترسی اضافه شده باشد.

حالا می‌توانید توکن فانتوم (Opera FTM) را به کیف‌پول متامسک بفرستید. کیف‌پول‌های اتریوم و فانتوم شما مجزا هستند اما آدرس مشترکی دارند.

استیک توکن فانتوم (FTM)

با استفاده از یک مکانیزم اثبات سهام، توکن‌های FTM برای تضمین امنیت و پایداری شبکۀ فانتوم استفاده می‌شوند. استیک‌کنندگان توکن‌های خود را در قرارداد هوشمند قفل می‌کنند.

از طرفی به‌عنوان جبران خدمات، کارمزد تراکنش‌ها و پاداش‌ پروتکل با استفاده از توکن FTM به گره‌های اعتبارسنج و استیک‌کنندگان داده می‌شود. فقط خود کاربر به توکن‌های استیک‌شده دسترسی دارد و می‌تواند هر زمان آن‌ها را از قرارداد استیک خارج کند.

به هر حال چندین پارامتر مهم در استیک کردن فانتوم (FTM) وجود دارد که کاربران باید آن‌ها را بدانند:

  • مقدار حداقل برای استیک کردن برابر با یک فانتوم (۱ FTM) است.
  • می‌توانید دارایی‌های فانتوم خود را برای حداقل یک روز قفل کنید و نرخ پاداش پایه را بگیرید.
  • می‌توانید دارایی‌های فانتوم خود را برای حداکثر ۳۶۵ روز قفل کنید و نرخ پاداش بیشینه را دریافت کنید.
  • وجوه شما ۷ روز بعد از لغو استیک در اختیار شما خواهد بود که به زمان قید (Bonding) معروف است.
  • در مورد پاداش استیک، نرخ وکالت (Delegation) برابر با ۱۵درصد است.

می‌توانید تخمین پاداش‌های استیک فانتوم را در این لینک پیدا کنید.

چشم‌انداز شبکۀ فانتوم

سال ۲۰۲۲ را می‌توان سال رشد پلتفرم فانتوم (Fantom) دانست. ادغام و تعامل نزدیک‌ با پروژه‌های دیگر، به‌روز‌رسانی‌های متعدد، تنوع گزینه‌های تأمین مالی، توسعۀ ابزارهای امنیتی، نقدینگی بالا در قراردادهای استیک و پروپوزال‌های حکم‌رانیِ موفق، تنها برخی از نشانه‌های آن هستند.

به‌هرحال، موفقیت یک پروژه در بلندمدت به عوامل متعددی بستگی دارد. شاید اصلی‌ترین چالش برای پلتفرم فانتوم، رقابت شدید باشد. بلاکچین‌های کاردانو، سولانا، آوالانچ، پالیگان و بسیاری دیگر ویژگی‌های مشابهی دارند. البته خود اتریوم نیز یک رقیب جدی است که در سال ۲۰۲۲ با موفقیت مرحلۀ به‌روزرسانی مرج (Merge) را به‌عنوان گام مهمی از  به‌روزرسانی اتریوم ۲.۰ اجرایی کرد.

شبکۀ فانتوم بدون مجوز است، پس هر کسی می‌تواند در آن یک گرۀ اعتبارسنج باشد. برای اجرای یک گرۀ اعتبارسنج باید تعداد زیادی توکن فانتوم داشت. این مقدار یک مانع ورود بزرگ است (مگر اینکه یک نهنگ باشید!). شبکۀ فانتوم از تعداد کم گره‌های اعتبارسنج رنج می‌برد. این تمرکز بیش‌ازحد می‌تواند مسائل امنیتی به‌وجود آورد.

به‌هرحال، پلتفرم فانتوم با تمام ویژگی‌ها و قابلیت‌های منحصربه‌فرد خود، یک انتخاب عالی برای اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز است که به توان عملیاتی، امنیت بالا و نهایی‌شدن سریع تراکنش‌ها نیاز دارند.

آیا فانتوم یک سرمایه‌گذاری مناسب است؟

با توجه به نوسان زیاد بازار رمز ارز، سرمایه‌گذاری شما نمی‌تواند به اندازۀ انتظارتان سودآور باشد. برای همین همواره باید پیش از خرج‌کردن پول خود، با تحقیق و بررسی شخصی، اطلاعات خود را دربارۀ پروتکل‌ها، پروژه‌های گوناگون، تیم‌ها، اسپانسرها و همکاری‌های تجاری ارتقا دهید.

اگرچه شبکۀ فانتوم یک شبکۀ مقیاس‌پذیر برای اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز دنیای کریپتو است، اما یک سرمایه‌گذاری بدون ریسک نیست. بازار رمز ارز، بدون قانون‌گذاری و تنظیم مقررات، در معرض خطرات اسکم، هک و حمله سایبری است و همین باعث می‌شود توکن فانتوم نیز به مانند سایر ارزهای دیجیتال ریسک بالایی داشته باشد. درنتیجه، هیچ‌گاه بیش از آنچه که تحمل از دست دادنش را دارید، سرمایه‌گذاری نکنید.

پیشنهاد می‌کنیم اطلاعات خود را در مورد تهدیدهای امنیتی مرتبط با رمز ارزها به‌روز نگه دارید و با استفاده از چند اقدام ساده، امنیت دارایی‌های دیجیتال خود را حفظ کنید.

پیشنهاد مطالعه: چگونه امنیت دارایی‌های دیجیتال خود را حفظ کنیم؟

جمع‌بندی

مهم‌ترین نکته در مورد فانتوم این است که بدون ازدست‌دادن امنیت یا غیرمتمرکز بودن خود، سرعت و مقیاس‌پذیری را به‌شکل چشمگیری افزایش داده است. پلتفرم قرارداد هوشمند فانتوم با استفاده از یک مکانیزم اجماع نوآورانه و فناوری گراف غیرمدور جهت‌دار (DAG)، موفق به این‌کار شده است.

در حال حاضر، با ظهور پلتفرم‌های جایگزین برای اتریوم، رقابت شدیدی در فضای رمز ارز به‌وجود آمده است. به‌هرحال، با توجه به تعامل‌پذیری گسترده و قراردادهای هوشمند مقیاس‌پذیر، شبکۀ فانتوم (Fantom) در جایگاهی ویژه قرار دارد و به احتمال زیاد در آینده توجه بیشتری را به خود جلب خواهد کرد.

این مقاله صرفا برای اهداف آموزشی ارائه شده است و نباید به‌عنوان مشاوره‌ی تجاری و سرمایه‌گذاری از طرف کوین ایران و نویسندگانش قلمداد شود.

منبع
123456
https://coiniran.com/?p=65124
0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دکمه بازگشت به بالا
0
دیدگاه خود را با کوین ایران به اشتراک بگذارید!x