معرفی پلتفرم اولانچ (Avalanche) و ارز AVAX
اولانچ Avalanche که گروهی از کاربران آن را «اینترنت امورمالی» مینامند، نقطهی تلاقی بازارهای تجاری سنتی و اپلیکیشنهای غیرمتمرکز (dApps) است.
تعاریف، توکنها و پلتفرمهای نوظهور و متعدد، افراد تازهوارد به حوزهی رمزنگاری را با سردرگمی روبرو میکنند. این موضوع هنگامی که مقولهی سرمایهگذاری بر توکنی خاص مطرح شود شدت بیشتری خواهد یافت؛ زیرا هر توکن مزیتها و کمبودهای خاص خودش را دارد. در این مقاله با ما همراه باشید تا به معرفی و بررسی اَوِلانچ و توکن بومی آن، ارز AVAX که با استقبال بینظیری روبرو است بپردازیم.
اولانچ چیست؟ (Avalanche)
اوِلانچ را میتوان یک پلتفرم امورمالی غیرمتمرکز (DeFi) دانست که تعامل توکنهای واسطه یا ثالث را ممکن میسازد. صادرکنندگان در این پلتفرمِ بلاکچین-محور قادرند تا توکنهای خود را با هزینهی بسیار پایین تراکنش کنند. درنتیجه شبکهی Avalanche با ارائهی یک مکانیسم بدون نیاز به مجوز، موجب بهبود فضای دیفای شده و کاربران بهکمک آن میتوانند بلاکچینهای سفارشی خود را بهصورت خصوصی و عمومی توسعه دهند.
پیشنهاد مطالعه: دیفای (defi) چیست و چه کاربردهایی دارد؟
تیم موسسین و سرمایهگذاران اولانچ
Ava Labs در دو شهر نیویورک و ایتاکا (یونان) شعبه دارد. این پلتفرم که توسط تیمی از پیشگامان فناوری توسعه یافته و تامین مالی آن نیز برعهدهی متخصصان امورمالی است، ترکیب بینظیری از نوآوری و تجربه را برای تحقق چشماندازهای خود در قالب یک مجموعه از قراردادهای هوشمند (smart contract) جهانی، دراختیار دارد. تیمی که Ava Labs را رهبری میکند مجموعهای از کارشناسان محاسباتی، برنامهنویسی، اقتصاد، امورمالی و علم حقوق هستند که در زیر به معرفی اشخاص کلیدی آن پرداختهایم.
- Emin Gün Sirer: محقق علوم کامپیوتری آمریکایی-ترکی تبار و بنیانگذار و مدیرعامل Ava Labs
- Chris Lavery: یک استراتژیست مالی در فضاهای فناوری محور، مدیر ارشد مالی در Ava Labs
- Maofan “Ted” Yin: همبنیانگذار و محقق Ava Labs، معمار ارشد طراحی پروتکلهای اَوِلانچ
- John Wu: فعال در حوزهی سرمایهگذاریهای مخاطرهآمیز و ریاست Ava Labs
با سازوکار Avalanche آشنا شویم
ویژگی اصلی اوِلانچ را شاید در ساختار بلاکچین آن باید دانست؛ زیرا برخلاف سایر پروتکلها که تنها یک بلاکچین دارند، اوِلانچ از سه بلاکچین تشکیل شده است. این تصمیم، بسیار هوشمندانه اتخاذ شده است. هر بلاکچینِ این شبکه برای انجام یک عملکرد ویژه طراحی شده که درنتیجه ازدحام ناخواسته تنها بر یک بلاکچین اعمال نمیشود.
اوِلانچ با تقسیم وظایف بین زنجیرههای سهگانهی خود، از شبکهای سریع بهرهمند شده و یک مثلث طلایی از خصوصیات آرمانی بلاکچینی یعنی تمرکززدایی، امنیت و مقیاسپذیری را دراختیار دارد.
زنجیرهی تبادل یا X-Chain
زنجیرهی تبادل یا X-Chain را میتوان بلاکچینی دانست که مسئولیت ایجاد و تراکنش داراییهای اوِلانچ را عهدهدار است. ارز AVAX، توکن بومی اوِلانچ، هماکنون محبوبترین رمز ارز این پلتفرم است؛ بااینوجود توکنهای صرافیهای غیرمتمرکز مانند JOE و PNG روزبهروز پیشرفت کرده و ممکن است بهزودی جایگاه AVAX را تصاحب کنند.
هزینهی تراکنشهای X-Chain شباهت زیادی با هزینهی گس شبکهی اتریوم داشته و با ارز AVAX پرداخت میشوند؛ بهعبارتی فارغ از نوع توکن تراکنشی (مثلا JOE)، هزینهی آن همواره با AVAX پرداخت میشود.
زنجیرهی قرارداد یا C-Chain
زنجیرهی قرارداد یا C-Chain بارزترین ویژگی Avalanche است و توسعهدهندگان را قادر به ایجاد قراردادهای هوشمند و بهرهمندیِ همزمان از امنیت و قابلیتهای مقیاسپذیری این پلتفرم میکند.
زنجیرهی C-Chain مسئول اجرای قراردادهای هوشمند بر Avalanche بوده و با ماشین مجازی اتریوم (EVM) سازگاری کامل دارد. این سازگاری امکان توسعهی قراردادهای هوشمند اتریوم بر اوِلانچ را برای کاربران فراهم میکند. اهمیت بالای این ویژگی از آن جهت است که طیف وسیعی از اپلیکیشنهای دیفای اتریوم مانند Aave نسخهی بومی خود را بر بلاکچین Avalanche اجرا میکنند.
این تعامل بینزنجیرهای به توسعهدهندگان امکان استفاده از ابزار بومی برنامهنویسی اتریوم را برای اجرای اپلیکیشنهای موردنظرشان بر شبکهی Avalanche خواهد داد.
زنجیرهی پلتفرمی یا P-Chain
زنجیرهی پلتفرمی یا p-Chain کاربران را برای ساختن گروهیِ بلاکچینهای L1 و L2 توانمند میسازد و حتی به هرکسی اجازه میدهد تا یک بلاکچین L1 یا L2 ایجاد کند. در اکوسیستم اوِلانچ به این بلاکچینها Subnets گفته شده که متداولترین آنها P-Chain است.
P-Chain با رهگیری اعتبارسنجها شبکهی Avalanche را مدیریت کرده و سایر Subnetها نیز کاری مشابه برای P-Chain انجام میدهند.
شاید بتوان سیستم پرداختی همتا-به-همتای Avalanche را یکی از سریعترین، امنترین و مقیاسپذیرترین شبکههای حاضر در فضای دیفای دانست. داراییهای این شبکه بهلطف میلیونها اعتبارسنج با سرعت بالای ۵۰۰۰ تراکنش درثانیه پردازش شده و انتقال مییابند.
پیشنهاد مطالعه: آموزش گامبهگام زبان برنامهنویسی Solidity برای ساخت DApp اتریوم
نقش Subnetها در مقیاسپذیری اولانچ
در بخش قبل بهطور اجمالی به Subnetها اشاره داشتیم که اکنون سعی در بررسی تخصصیتر آنها خواهیم داشت. نحوهی عملکرد این Subnetها بسیار مشابه ویژگی شاردینگ اتریوم ۲.۰ است. به بیان دقیقتر هر Subnet یک کپی از بلاکچین پیشفرض است که هنگام راهاندازی به پلتفرم AVAX متصل است.
ظرفیت توسعهی Subnetها درعمل بینهایت است. Subnetها این قابلیت را دارند تا برحسب نیاز کاربران ایجاد شوند؛ به بیان بهتر، هنگامی که توان مقیاسپذیری یک Subnet بهاتمام رسد، امکان راهاندازی یک شبکهی دیگر یا افزایش ترافیک و پردازش تراکنشها وجود دارد.
زنجیرهی پلتفرمی (P-Chain) توانایی اجرای ۴۵۰۰ تراکنش در شبکه را دارد که این رقم دوبرابر از توان پردازشی غول خدمات پرداختی Visa بیشتر است. ظرفیت بینهایت توسعه و ایجاد Subnetها موجب آن شده که Avalanche توان اجرای تراکنشی نامحدودی در هرثانیه داشته باشد. تصویر زیر مقایسهی Avalanche را با سایر شبکههای Subnet محور مشابه را به شما نشان میدهد.
معرفی ارز اولانچ: توکن AVAX
ارز AVAX دارایی بومی بلاکچین اَوِلانچ است که عرضهی کل و تعداد سکههای درگردش آن بهترتیب ۷۲۰ و ۷۰ میلیون عدد است. استفادهی کاربران از این توکن موجب سوزاندن آن شده و به کمیابی و افزایش ارزشاش منجر میشود.
پیشنهاد مطالعه: مارکت کپ چیست؟ (Market Capitalization) ارزش بازار ارزهای دیجیتال
کاربرانی که توکن AVAX را دراختیار دارند میتوانند با ساختن یک کیفپول و حساب Avananche آن را استیک کنند. پس از افتتاح حساب و احراز هویت اولیه، کاربران امکان این را خواهند داشت تا داراییهای خود را از زنجیرهی X-Chain به P-Chain منتقل و آن را مدیریت کنند.
کاربران همزمان با شروع فرآیند انتقال، شناسهی تراکنش یا TXID را دریافت کرده که بهکمک آن قادرند تا توکنهای خود را سپردهگذاری کنند و اعتبارسنج متناسب با نیازهایشان را برگزینند. کاربران همچنین قادرند تا بازهی زمانی دلخواه خود را برای استیک کردن تعیین کنند؛ اما باید درنظر داشت که درطول این مدت امکان برداشت داراییها وجود نداشته و پس از آن نیز پاداشی به کاربران تعلق نخواهد گرفت.
محاسن و معایب Avalanche
یکی از جذابترین ویژگیهای Avalanche را میتوان انعطافپذیری تنظیمات آن توسط کاربران دانست. در ادامه برخی از محاسن این پلتفرم آمده است:
- اپلیکیشنهای امن، قدرتمند و قابل اتکا و بلاکچینهای خصوصی و عمومی سفارشی.
- ایجاد دارایی بر شبکههای موجود یا توسعهی شبکههای نوین مطابق با پارامترهای ازپیش تعیینشده برای اعتبارسنجها.
- سرعت و مقیاسپذیری بالای موردنیاز برای اپلیکیشنهای غیرمتمرکز.
- توان پردازش بالای معاملات؛ Avalanche قادر است تا روزانه در هرثانیه بیشاز ۴۵۰۰ تراکنش را مدیریت کند که آن را به یکی از سریعترین و مطمئنترین شبکههای پرداختی همتا-به-همتا بدل نموده است.
- استفاده از سازوکار اثبات سهام (PoS) بهجای اثبات کار (PoW). معمولا در مکانیسم اثبات کار ماینرها موظف به حل نمودن معادلات پیچیدهی ریاضی توسط سختافزار بسیار قدرتمندی هستند. این فرآیند بهمرور از سودآوری کم کرده و هزینهی بیشتری بردوش استخراجگران میگذارد.
- پروتکل اجماع زیرنمونه؛ گروهی از اعتبارسنجهای این شبکه تاثیر بسزایی در تایید تراکنشها دارند. برای نمونه هنگامی که یک اعتبارسنج تراکنشی دریافت کند اما قادر به تایید اعتبار آن نباشد، از گروهی از اعتبارسنجهای تصادفی برای بررسی آن درخواست کمک میکند. هنگامی که این گروه به آن تراکنش رای مثبت دهند، تراکنش تایید شده و اجرا خواهد شد. هر اعتبارسنج قادر است بهتنهایی تصمیم جامعهی کاربری را نفی و به چالش بکشد.
- ظرفیت پذیرش و خروجی بالا بدون بهخطرانداختن تمرکززدایی.
در تصویر زیر مکانیسم اجماع اوِلانچ با همتایان خود یعنی Classical و Nakamato مقایسه شده است.
درحالیکه اوِلانچ مزیتهای قابلتوجه متعددی دارد، لازم است که به نقاط ضعف و معایب آن نیز اشارهای داشته باشیم:
- درصورت عدم توافق اعتبارسنجها ممکن است برخی از تراکنشها با وقفه و تاخیر روبرو شوند.
- تراکنشهای غیرمنطبق فاقد هرگونه ضمانت هستند. برای نمونه اگر یکی از نودها دچار خطای دابل اسپند (double-spend) یا دوبار خرجکردن شود، پروتکل قادر به اتخاذ یک تصمیم واحد و اجماع مشترک برای آن نیست و به ازدسترفتن دارایی منجر خواهد شد.
آینده ارز AVAX و چشمانداز Avalanche
تیم توسعهدهندهی اوِلانچ درحالحاضر بر روی شتابدهندهی Avalance-X مشغول فعالیتاند که مزایای بسیاری را برای عرضهی اپلیکیشنهای غیرمتمرکز، مشتقات رمزنگاری، استیبلکوینها و سایر محصولات دیگری که به بهبود آیندهی دیفای کمک میکنند، بههمراه دارد.
پیشنهاد مطالعه: معرفی بهترین اپلیکیشنهای غیرمتمرکز یا D’apps
نتیجهگیری
Avalanche از حاضرین پیشروی صنعت دیفای است که به کاربران امکانات متنوعی برای گسترش پروژههایشان ارائه میکند. این پروتکل با بهرهمندی از مکانیسم اجماع نوین خود از داراییهای متعددی پشتیبانی کرده و قابلیت متحولسازی فضای دیفای را دارد. لازم بهذکر است که شبکهی تعاملپذیر اوِلانچ بستر منسجمی برای توسعهدهندگانی است که خواهان شخصیسازی داراییها، قراردادهای هوشمند و بلاکچینهای سفارشی هستند.
این مقاله صرفا برای اهداف آموزشی ارائه شده است و نباید بهعنوان مشاورهٔ تجاری و سرمایهگذاری از طرف کوین ایران و نویسندگانش قلمداد شود.