رمزارزها و توکن‌هامقالات عمومی

پالیگان (Polygon) چیست؟ معرفی ارز MATIC و شبکه پالیگان

در بازار گسترده‌ی رمز ارز که بیش از ۵۰۰۰ نوع توکن با ویژگی‌ها و سیاست‌های مالی گوناگون درآن حضور دارند، به‌سختی می‌توان دارایی‌های تازه‌وارد را تشخیص داد؛ بااین‌وجود پالیگان (Polygon) بسیار متمایز از سایرین است. توکن بومی این شبکه که MATIC نام دارد در سال ۲۰۱۷ توسعه و عرضه شد و هم‌اکنون دربین ۱۵ رمز ارز برتر ازلحاظ ارزش بازار است.

پالیگان چشم‌انداز خود را تنها به یک دارایی دیجیتال محدود نکرده است. در جایگاه نخست باید گفت که این شبکه نوعی راهکار مقیاس‌پذیری لایه-۲ برای اتریوم است که سرعت پردازش تراکنش‌های آن را افزایش و هزینه‌ی گس را کاهش داده است.

در جایگاه دوم بهتر است بدانیم که پالیگان پلتفرمی است که توسعه‌دهندگان می‌توانند بلاک‌چین‌های مستقل و اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز (dApps) خود را در بستر آن عرضه نمایند. این پلتفرم مجموعه‌ای از ماژول‌های پیشرفته‌ و تنظیم‌شونده‌ای را که برای اجرای شبکه‌های بلاک‌چین‌ لازم است دراختیار دارد.

به‌منظور درک بهتر چشم‌انداز پالیگان و هدف آن برای خلق یک فضای یکپارچه‌ برای صنعت بلاک‌چین، به ‌معرفی کاربردهای این شبکه و وجه‌ تمایز آن خواهیم پرداخت.

پیشنهاد مطالعه: معرفی بهترین اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز یا D’apps

پالیگان چیست؟

پالیگان چیست؟

پالیگان که قبلا به‌اسم MATIC Network شناخته می‌شد، یک پلتفرم و چهارچوب بلاک‌چینی مقیاس‌پذیر است که کاربرد اصلی آن توسعه و اتصال انواع بلاک‌چین‌های سازگار با شبکه‌ی اتریوم است. از پالیگان گاهی به‌عنوان «اینترنت بلاک‌چین‌های مبتنی بر اتریوم» یاد می‌شود، زیرا یکی از اهداف اصلی آن تجمیع راهکارهای مقیاس‌پذیر برای پشتیبانی از یک شبکه‌ی چندزنجیره‌ای اتریوم است.

پالیگان شبکه‌ای از جنس اتریوم است و به‌حدی به آن شباهت دارد که با تمام زیرساخت‌های فعلی و آینده‌ی اتریوم تعامل داشته و همزمان با طیف وسیعی از سایر راهکارهای لایه-۲، زنجیره‌های جانبی و بلاک‌چین‌های مستقل نیز مطابقت دارد. درنتیجه پالیگان را می‌توان در طبقه‌ی تجمیع‌کنندگان لایه-۲ قرار داد که هدف آن ایجاد یک شبکه‌ی چندزنجیره‌ای از بلاک‌چین‌های اتریومی با تعامل‌پذیری بسیار بالا است.

راهکارهای لایه-۲ به چهارچوب‌هایی اطلاق می‌شود که بر بستر یک زنجیره‌ توسعه یافته و به تسهیل عملکرد آن منجر خواهد شد. پالیگان تجمیع‌کننده‌ای پلاسمایی برای راهکارهای لایه-۲ اتریوم است و زیرساخت‌های لازم را برای توسعه‌ی آف‌چین اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز (dApps) فراهم ساخته و به افزایش امنیت، مقیاس‌پذیری و سرعت آن‌ها منتهی خواهد شد. چهارچوب پلاسما یکی از تحولات اصلی موثر در پذیرش فناوری بلاک‌چین توسط عموم کاربران است.

پالیگان از یک نسخه‌ی سفارشی پلاسما بهره‌مند است که به «زنجیره‌های پلاسما» شهرت دارند. این زنجیره‌ها علاوه‌بر ارائه‌ی چهارچوب لازم برای اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز؛ برای اجرای سریع‌تر و ارزان‌تر تراکنش‌ها آن‌ها را به زنجیره‌های جانبی منتقل و پردازش می‌کند.

توکن بومی پالیگان یعنی MATIC درهنگام نگارش این مقاله قیمتی برابر با ۱.۶۵ دلار داشته و ارزش بازار آن نیز تقریبا ۱۳ میلیارد دلار است. عرضه‌ی کل MATIC معادل با ۱۰ میلیارد واحد است که ۷.۷۸ میلیارد عدد از این سکه‌ها درحال حاضر درگردش هستند.

MATIC نه‌تنها برای توان‌بخشی شبکه استفاده شده بلکه توکن ابزاری اصلی پالیگان نیز می‌باشد. این توکن دارایی تراکنشی پالیگان بوده و پاداشی مالی برای افرادی است که قصد مشارکت در شبکه را دارند. از MATIC همچنین به‌عنوان وثیقه‌ی لازم در فرآیند انباشت یا استیکینگ و حضور در مکانیسم اجماع پالیگان جهت تایید تراکنش‌ها استفاده می‌شود.

تاریخچه‌ی پروژه پالیگان

پالیگان فعالیت خود را در اکتبر ۲۰۱۷ و توسط نخستین میلیاردرهای کریپتوی هندی، Jaynti Kanani، Sandeep Nailwal و Anurag Arjun، آغاز نمود. این سه بنیان‌گذار، پالیگان را به‌منظور رفع مشکلاتی ازقبیل هزینه‌ی گس و ازدحام بالای شبکه‌ی اتریوم طراحی نمودند. در نسخه‌ی اولیه‌ی وایت‌پیپر این پروژه نیز می‌توان این اهداف را مشاهده کرد.

رهبری این تیم غیرمتمرکز و چندرشته‌ای پالیگان برعهده‌ی Kanani است؛ پس از مدتی Mihailo Bjelic نیز به‌عنوان بنیان‌گذار چهارم به پروژه ملحق شد. ازبین شرکای پالیگان می‌توان به دیسنترالند (Decentraland)، چین‌لینک (Chainlink) و MakerDAO اشاره کرد. افراد سرشناسی مانند Mark Cuban، مالک تیم بسکتبال حرفه‌ای Dallas Mavericks، نیز دربین سرمایه‌گذاران این شبکه حضور دارند.

از آنجا که پالیگان یک تیم جهانی غیرمتمرکز است، به افراد هم‌فکر امکان مشارکت و توسعه‌ی یک جهان بی‌مرز را خواهد داد. توسعه‌دهندگان برای آغاز مشارکت با هسته‌ی اصلی شبکه یا طراحی اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز خود می‌توانند به تیم پشتیبانی این پروژه ملحق شوند.

پالیگان polygon

سازوکار پالیگان چگونه است؟

می‌توان ماموریت اصلی پالیگان را تبدیل اتریوم به یک سیستم چندزنجیره‌ای کامل یا به‌عبارتی «اینترنت بلاک‌چین‌ها» دانست. این طرح درحالی که شباهت بسیار زیادی به شبکه‌های پولکادات (Polkadot) و Cosmos دارد از انسجام و امنیت بالای پروتکل اتریوم نیز بهره‌مند است.

در روزهای آغازین خود، پالیگان تنها یک راهکار مقیاس‌پذیری ساده برمبنای فناوری پلاسما بود که تراکنش‌ها را با هزینه‌ی گس کمتری پردازش می‌کرد. پالیگان به‌تدریج پیشرفته‌تر شد و به‌ ویژگی‌های پلتفرم خود افزود تا بتواند بلاک‌چین‌های تعامل‌پذیری را توسعه و عرضه کند. درحال حاضر توسعه‌دهندگان امکان استفاده از شبکه‌های از‌پیش طراحی شده‌ای را دارند که این شبکه‌ها را می‌توان به‌ کمک ماژول‌های پالیگان براساس نیاز هر پروژه تعریف و تنظیم کرد.

تمام بلاک‌چین‌های اجرای بر بستر پالیگان از نوع زنجیره‌‌جانبی اثبات سهام (PoS) هستند. در این شبکه‌ها گروهی از اعتبارسنج‌های آف‌چین تراکنش‌ها را پردازش و برای تایید نهایی به زنجیره‌ی اصلی اتریوم انتقال می‌دهند.

شبکه‌ی پالیگان از دو نوع زنجیره پشتیبانی می‌کند: زنجیره‌های مستقل و زنجیره‌های امن. نوع اول که شامل بلاک‌چین‌های مستقل شبکه‌ی اثبات سهام Matic است با اتریوم سازگاری کامل دارند، نوع دوم نیز به‌ زنجیره‌هایی اطلاق می‌شود که امنیت خود را به‌ کمک شبکه‌ای از اعتبارسنج‌های حرفه‌ای برقرار می‌کنند.

پالیگان از معماری‌‌های مقیا‌س‌پذیری متنوعی ازقبیل Matic PoS Chain و Plasma Chain بهره می‌برد. شبکه‌ی پالیگان درحال توسعه‌ی چهارچوب‌های بیشتری برای آماده‌سازی پذیرش انبوه اتریوم است که برخی از آن‌ها را در ادامه باهم مرور می‌کنیم.

  • Polygon Plasma: این راهکار لایه‌-۲ چهارچوب لازم برای ایجاد اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز را به‌طور آف‌چین فراهم ساخته و از امنیت زیرساخت امن اتریوم بهره‌مند است.
  • ZK Rollups: رول‌آپ‌های ZK نوعی راهکار لایه-۲ اثبات دانایی صفر است که تراکنش‌ها را در خارج زنجیره‌ی اصلی پردازش کرده و تنها داده‌های اثبات اعتبار را بر بلاک‌چین اصلی اتریوم ثبت می‌کند.
  • Optimistic Rollups: از انواع راهکارهای لایه-۲ است که تراکنش‌ها را به‌طور آف‌چین اجرا و اطلاعات مربوط به‌ بلاک‌های جعلی را به بلاک‌چین اصلی ارسال می‌کند.
  • Validum Chains: این راهکار شباهت بسیار زیادی به رول‌آپ‌های ZK دارد و تنها وجه تمایزش آن است که برای جلوگیری از سرقت دارایی‌‌ها دسترسی آنلاین به داده‌ها را غیرممکن می‌سازد.
  • Stand-Alone Chains: این زنجیره‌های مستقل اتریوم که به‌وسیله‌ی اعتبارسنج‌ها ایمن شده‌اند می‌توانند ازطریق پل‌ها به بلاک‌چین اصلی متصل شوند.
  • Shared Security Chains: این بلاک‌چین‌ها از امنیت برای ارائه‌ی خدمات استفاده می‌کنند. به‌ بیان دیگر سازوکار آن‌ها بر پایه‌ی یک استخر اشتراکی از اعتبارسنج‌های اثبات‌ سهام در زنجیره‌ی اصلی اتریوم استوار است.

لازم به‌ذکر است که تمام مکانیسم‌های فوق برای ارتقای توان خروجی اتریوم بدون کاهش امنیت شبکه و کیفیت تجربه‌ی کاربری طراحی شده‌اند. مهندسین و کارشناسان پالیگان امید دارند که ادغام این راهکارها بدون درمخاطره انداختن ماهیت غیرمتمرکز بلاک‌چین، روند اجرا و پردازش تراکنش‌ها را نیز تسریع کند.

درحال حاضر تمرکز پالیگان بر Optimistic Rollups است و قصد دارد آن را به‌عنوان به‌روزرسانی آینده معرفی کند. برخلاف سایر پروژه‌های مهم بلاک‌چین، پالیگان فاقد طرح پیشبردی با تاریخ‌ زمانی دقیق است. دلیل این امر آن است که این پروژه هرگز به ‌تکامل نخواهد رسید. پالیگان یک تجمیع‌کننده‌ی لایه-۲ است و ازجایی‌که راهکارهای مقیاس‌پذیری همواره و همگام با توسعه‌ی فناوری بلاک‌چین ظهور می‌کنند، روند رشد و تحول این شبکه هرگز به‌پایان نخواهد رسید. به‌همین منظور پالیگان درتلاش است تا شبکه‌های اصلی دیگری مانند Validum Chains را راه‌اندازی کند. کاربران و توسعه‌دهندگانی که به این پروژه علاقه‌مند هستند می‌توانند توسط خبرنامه‌ی رسمی آن تحولات موجود را دنبال کنند.

ارز پالیگان

چشم‌انداز پروژه پالیگان برای آینده‌ی صنعت بلاک‌چین چیست؟

پالیگان به‌دنبال تحقق یک جهان کاملا غیرمتمرکز و عاری از هرگونه مرزبندی دیجیتالی است. افراد حاضر در این دنیا قادر خواهند بود بی‌واسطه و آزادانه به‌ تبادل ارزش بپردازند. این چشم‌انداز برای صنعت بلاک‌چین به‌معنای یک شبکه‌ی جهانی واحد است که تمام شبکه‌ی گوناگون بلاک‌چین می‌توانند به‌راحتی ‌تبادل اطلاعات کنند.

پالیگان هم‌اکنون توانسته به‌میزان چشم‌گیری تعامل‌پذیری این صنعت را ارتقا داده و گام‌های موثری برای تحقق این دنیای بی‌مرز دیجیتال بردارد. این دستاوردها با ایجاد «اینترنت بلاک‌چین‌های مبتنی بر اتریوم»، یک شبکه‌ی چندزنجیره متشکل از تمامی بلاک‌چین‌های سازگار با اتریوم، به‌دست آمده است. شبکه‌ی مذکور به توسعه‌دهنگان امکان اجرای بلاک‌چین‌های منطبق با پروتکل اتریوم خود را تنها با یک کلیک خواهد داد.

راهکارهای ارائه‌شده توسط پالیگان اغلب مشکلات اصلی اتریوم مانند هزینه‌ی گس بالا، توان پردازش تراکنش پایین و تجربه کاربری ضعیف را رفع کرده‌اند. پالیگان تنها یک راهکار مقیاس‌پذیری ساده نیست، بلکه ارائه‌دهنده‌ی زیرساخت‌های لازم برای بلاک‌چین‌های مستقل و خودمحور با تعامل‌پذیری بالا است.

وجه تمایز پالیگان با سایر پروژه‌های بلاک‌چین در چیست؟

پالیگان تمرکز خود را بر رفع دو مشکل اصلی فناوری بلاک‌چین یعنی تعامل‌پذیری و مقیاس‌پذیری معطوف نموده و از این‌رو یکی از هیجان‌انگیزترین پروژه‌های حال حاضر فضای رمز ارزها است. فاز نخست این شبکه که MATIC نام داشت اکنون به‌پایان رسیده و ابزارهای ویژه‌ای برای توسعه‌دهندگان جهت طراحی پروتکل‌ها و اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز با توان عملکردی و مقیاس‌پذیری بالا فراهم ساخته است.

از دیگر ویژگی‌های منحصربه‌فرد پالیگان اختیاری بودن پروتکل امنیتی آن است؛ به‌بیان دیگر بلاک‌چین‌های حاضر بر آن می‌توانند استقلال خود را حفظ کرده و بی‌نیاز به پذیرش خدمات امنیتی پالیگان با زنجیره‌ی اصلی اتریوم درارتبط باشند و از تعامل‌پذیری حداکثری بهره‌مند شوند. محور اصلی برتری پالیگان را می‌توان انعطاف‌پذیری بسیار بالای آن در اجرای اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز بین بلاک‌چین‌های متصل به یکدیگر دانست.

در دورانی که حوزه‌ی فناوری تحولات سریع و پیوسته‌ای را تجربه می‌کند، رویکرد جامع پالیگان قادر به تضمین عملکرد موثر راهکارهای مقیاس‌پذیری در آینده خواهد بود. استفاده از مکانیسم‌های مقیاس‌پذیری چندزنجیره‌ای متنوع مانع از کهولت آن‌ها شده و ضامن آن خواهد بود که یکی از این مکانیسم‌ها در آینده به استاندارد اصلی مقیاس‌پذیری تبدیل شود.

آینده پالیگان (Polygon)

پیش‌بینی آینده‌ی پروژه‌ای به منحصربه‌فردی پالیگان امری چالش‌برانگیز است و شاید بتوان با نگاهی به سطح رقابت برترین راهکارهای تعامل‌پذیری در فضای رمز ارزها چشم‌اندازی درخصوص آن به‌دست آورد. درحال حاضر مهم‌ترین رقبای پالیگان شبکه‌ی Stargate کازماس و پولکادات هستند.

توکن بومی MATIC به‌خوبی ارزش فناوری‌های مقیاس‌پذیری پالیگان را انعکاس می‌دهد. در ماه می علی‌رغم آنکه بیت‌کوین و بیشتر حاضرین بازار کریپتو دچار ریزش قیمتی بودند، هرواحد از MATIC تا ۱۲۰ درصد رشد قیمت داشت. تحقیقی که موسسه‌ی IntoTheBlock منتشر کرد دلیل این رویداد را مهاجرت بسیاری از پروتکل‌های دیفای از اتریوم به پالیگان در پی افزایش ۸۴۵ درصدی هزینه‌ی گس تنها در یک سال می‌داند.

نکته‌ی قابل‌توجه دیگر استقبال روزافزون موسسات و سازمان‌های سرمایه‌گذاری از پالیگان است. براساس داده‌های تحلیلی موجود تقریبا ۶۵درصد از حجم تراکنش‌های روزانه به مبادلات بیش از ۱ میلیون دلار تعلق دارد.

در میان پروژه‌هایی که از اتریوم به پالیگان مهاجرت کرده‌اند می‌توان به Kyber Network اشاره نمود که برنامه‌ی استخراج لیکوئیدیتی خود به‌نام Rainmaker را بر بستر پالیگان عرضه کرده است. آوه (Aave) نیز به بازارهای پالیگان خود بیش از ۸۵ میلیون دلار پاداش در قالب لیکوئیدیتی عرضه می‌کند. به‌ گفته‌ی پالیگان پروتکل Filecoin نیز برای تامین فضای ذخیره‌سازی رایگان و تسریع تعامل‌پذیری نسل سوم اینترنت (Web3) برای پیوستن به این شبکه اعلام آمادگی کرده است.

پیشنهاد مطالعه: وب ۳.۰ چیست؟ (Web 3.0)

MATIC هم‌اکنون بین ۲۰ رمز ارز برتر بازار دارایی‌های دیجیتال بوده و از ارزش بازار و لیکوئیدیتی بسیار مطلوبی برخوردار است. خرید و فروش این توکن در اغلب صرافی‌های بزرگ و معتبر رمز ارز مانند Coinbase، Binance، OKX، Gate.io و اپلیکیشن‌های غیرمتمرکزی مانند سوشی‌سوآپ، آوه، Curve Finance، ۱inch و QuickSwap امکان‌پذیر است.

نتیجه‌گیری

پلتفرم پالیگان مجموعه‌ای بی‌نظیر از ابزارهای سفارشی را به فضای رمز ارزها ارائه داده است. این شبکه امیدوار است تا چالش‌های بلاک‌چین اتریوم را برطرف کرده و همزمان به تعامل‌پذیری این فضا کمک کند. به‌رغم شروع‌ دیرهنگام پالیگان در سال ۲۰۲۱، روند پیشرفت و توسعه‌ی آن به‌خوبی درحال رشد است. این شروع دیرهنگام به پالیگان امکان این را داده است تا از اشتباهات پلتفرم‌های اولیه و پیش از خود تجربه کسب کرده و به نخستین اینترنت بلاک‌چین‌ها در دنیای مرز ارزها تبدیل شود.

این مقاله صرفا برای اهداف آموزشی ارائه شده است و نباید به‌عنوان مشاورهٔ تجاری و سرمایه‌گذاری از طرف کوین ایران و نویسندگانش قلمداد شود.

منابع: ۱ و ۲ و ۳

https://coiniran.com/?p=50746
دکمه بازگشت به بالا