اپتیمیسم چیست؟ (Optimism) راهحلی برای افزایش توان پردازش شبکه اتریوم
اپتیمیسم با افزایش قابلیت پردازش تراکنشها در شبکه اتریوم، به کاربران اجازه میدهد تا در هزینه کارمزدهای پرداختی صرفهجویی کنند. به عبارتی اپتیمیسم (Optimism) فناوری جدیدی است که توان پردازشی را افزایش داده و کارمزدها را کاهش میدهد. به طور خلاصه میتوان گفت:
- اپتیمیسم راهحلی برای افزایش توان پردازش شبکه اتریوم است.
- فناوری اپتیمیسم با دستهبندی تراکنشها، سرعت پردازش را افزایش داده و هزینه آنها را کاهش میدهد.
Optimism و شبکه عظیم اتریوم
اتریوم در سالهای اخیر رشد قابلتوجهی داشته و محبوبیت بالایی کسب کرده است. در حال حاضر اتریوم از منظر حجم بازار و گردش سرمایه دومین رمز ارز مهم دنیا محسوب میشود. اهمیت و رشد شبکه اتریوم حاصل پشتیبانی این شبکه از مجموعه قراردادهای هوشمند (Smart Contracts) است. اتریوم با طراحی و توسعه قراردادهای هوشمند باعث ایجاد بسیاری از اپلیکیشنها و صرافیهای غیرمتمرکز شد و ارزش و اعتبار این شبکه، حاصل اکوسیستم عظیمی است که Dappها و DeFiها در آن فعالیت میکنند.
اما شبکه اتریوم با توجه به گستردگی فعالیت خود، یک مشکل اساسی دارد: سرعت پایین و هزینه بالای اجرای تراکنشها. هرچند بسیاری از کاربران شبکه در انتظار راهاندازی شبکهی ارتقایافته و جدید Ethereum 2.0 هستند، اما مستقل از این تغییر بزرگ، راه حلهای دیگری نیز برای افزایش سرعت و کاهش هزینههای تراکنش پیشنهاد شده است. اپتیمیسم یکی از این راه حلهاست.
پیشنهاد مطالعه: اتریوم ۲.۰ چیست؟ (Ethereum 2.0) تاریخ عرضه اتریوم ۲
فناوری اپتیمیسم چیست؟
اپتیمیسم با استفاده از تکنیک فشردهسازی اطلاعات و انتقال تراکنشها به یک بلاکچین دیگر، سرعت اجرای تراکنشها را افزایش داده و هزینه کارمزد آنها را کاهش میدهد. در واقع سازوکار فناوری اپتیمیسم از نام آن مشخص است. مسئله اصلی در این فناوری بهینهسازی است. پروتکل اپتیمیسم با دستهبندی تراکنشها، انتقال آن به بلاکچینهای دیگر و درنهایت ثبت نتیجه در بلاکچین اصلی اتریوم، توان پردازش و سرعت اجرای تراکنشها را ارتقا میدهد.
دستهبندی اپتیمیستیک Optimistic نوعی از دستهبندی است که تمام تراکنشهای یک دسته را معتبر فرض میکند. این کار در زمان پردازش صرفهجویی میکند؛ چراکه قرار نیست هر تراکنشی به شکل مجزا اعتبارسنجی شود. اعتباردهندههای شبکه یک هفته فرصت دارند مجموعهها را بررسی کرده و در صورت اینکه تشخیص دادند یک دسته حاوی تراکنش جعلی است، آن را مورد ارزیابی قرار دهند.
این فناوری توانسته هزینه کارمزد تراکنشها را تا ۱۲۹ برابر کاهش دهد. اپتیمیسم توسط صرافیهای غیرمتمرکزی مثل Synthetix و Uniswap پشتیبانی میشود. پروتکل Optimism تا مارس ۲۰۲۲، ۷۴۰میلیون دلار از داراییهای شبکه را پشتیبانی کرده است. این رقم در ژانویه به یک میلیارد دلار رسیده بود که با نوسانات اخیر به ۷۴۰میلیون دلار کاهش یافت.
فناوری اپتیمیسم در جون ۲۰۱۹ ابداع شد و نسخه آزمایشی آن از اکتبر ۲۰۱۹ شروع به فعالیت کرد. در ژانویه ۲۰۲۱ نسخه آلفا این فناوری به شکل گستردهتری مورد استفاده قرار گرفت و تا اکتبر ۲۰۲۱ به مرحلهای رسید که میتوان گفت با بلاکچین اتریوم قابل رقابت است. استفاده عمومی از این فناوری در دسامبر ۲۰۲۱ آغاز شد و همچنان ادامه دارد.
اپتیمیسم (Optimism) چگونه کار میکند؟
اپتیمیسم به طور کلی یک لیست بزرگ از تراکنشها است. تمام بلاکهای قرارگرفته در یک دسته، در یک قرارداد هوشمند شبکه اتریوم ذخیره میشوند. اصطلاحا به این قرارداد «زنجیره تراکنشهای کانونی» گفته میشود.
زمانی که کاربران درخواست یک تراکنش را ثبت میکنند، یک بلاک جدید تولید شده و اعتبار تراکنش را میسنجد. پس از آن برای اجرایی شدن تراکنش، آن را وارد لایه دوم بلاکچین میکند. در شبکه جدید (لایه دوم) تراکنشها در بلاکهایی تجمیع و فشردهسازی میشوند تا هزینه اجرای تراکنش کاهش یابد. پس از آن اطلاعات تراکنش پردازش شده و به شبکه اتریوم بازمیگردد.
نرمافزار لایه دوم فناوری اپتیمیسم بر اساس الگوریتمهای شبکه اتریوم طراحی و تلاش شده تا حداکثر سازگاری بین این دو لایه برقرار شود. به همین خاطر سازوکار لایه دوم نیز دقیقا مشابه خود شبکه اتریوم است. روش پرداخت هزینه تراکنش نیز به همان روش سابق صورت میگیرد (با این تفاوت که به خاطر استفاده از فناوری اپتیمیسم مقدار آن کاهش قابلتوجهی پیدا کرده است).
با توجه به شباهت ساختاری و هماهنگی دو شبکه، میتوانید به راحتی و بدون نگرانی سرمایههای ERC-20 خود را بین این دو شبکه انتقال دهید.
مزیت فناوری اپتیمیسم (Optimism) چیست؟
اپتیمیسم یکی از بهترین روشها برای کاهش ترافیک سنگین شبکه اتریوم است. این شبکه مدتی است که حداکثر توان خود را به کار میبرد و میتوان گفت به معنایی درحال انفجار است. فناوری اپتیمیسم میتواند تا زمانی که شبکه ارتقا نیافته و توان پردازش بیشتر را ندارد، به عنوان یک نیروی کمکی و موثر فعالیت کند. فناوری اپتیمیسم به صنعت تبادلات مالی غیرمتمرکز اجازه میدهد تا زمانی که ارتقای شبکه به طور کامل راهاندازی نشده و توان پردازش گسترده نیست؛ همچنان کارایی خود را حفظ کنند و به فعالیت خود ادامه دهند.
پروتکل اپتیمیسم تنها روشی نیست که باعث افزایش سرعت اجرای تراکنشها و کاهش هزینههای آن میشود. Arbitrum و Boba Network نیز در زمینه کاهش هزینههای تراکنش به اتریوم کمکرسانی میکنند. دستهبندی Zero_knowledge نیز یکی از پروتکلهای شناختهشده در راستای افزایش قابلیت پردازش شبکه اتریوم محسوب میشود.
همانند Arbitrum، Optimism نیز دارای ارز دیجیتال اختصاصی نیست و برای پرداخت هزینه تراکنشها از ETH استفاده میشود. از طرف دیگر Optimism مثل Arbitrum، نسخه بتا را اجرایی کرده و هنوز کاملا غیرمتمرکز نیست.
چگونه باید از فناوری اپتیمیسم استفاده کرد؟
برای استفاده از تکنولوژی Optimism باید اتر یا دیگر توکنهای ERC-20 خود را وارد درگاه Optimism کنید. از این طریق میتوانید تراکنشهای خود را با استفاده از این تکنولوژی اجرا کنید و کارمزد کمتری بپردازید. علاوهبراین میتوانید پس از انجام تراکنش، توکنهای خود را به شبکه اصلی اتریوم انتقال دهید.
برای واریز سرمایه به پروتکل اپتیمیسم، باید از Optimism Gateway (درگاه بهینهسازی تراکنشها) استفاده کنید. از طریق کیفپولهای مبتنی بر تکنولوژی Web 3.0 (مثل MetaMask) میتوانید به این درگاه متصل شوید و عملیات واریز را به راحتی انجام دهید. انتقال سرمایه حدودا ۲۰ دقیقه زمان میبرد و کیفپول MetaMask برای این انتقال به ازای هر یک اتر، ۱۸ دلار کارمزد دریافت میکند.
برای برداشت سرمایه از این پروتکل و انتقال به شبکه اصلی، زمان درنظر گرفتهشده یک هفته است و هزینه آن به ازای هر اتر ۵۲.۷ دلار است. این تاخیر یکهفتهای بر اساس آنچه پیشتر توضیح داده شد، از ویژگیهای الگوریتم دستهبندی و فشردهسازی Optimism است.
زمانی که سرمایه خود را به پروتکل Optimism انتقال دادید، میتوانید به واسطه اپلیکیشنهای غیرمتمرکز از آن استفاده کنید. به عنوان نمونه، صرافی آنلاین و غیرمتمرکز Uniswap به شما اجازه میدهد از طریق این پروتکل به معامله ارزهای دیجیتال دلخواه خود بپردازید و کارمزد بسیار کمتری پرداخت کنید. تمام کاری که لازم است انجام دهید، انتخاب گزینه Optimism از منوی اصلی شبکه است. پس از آن میتوانید به شکل کاملا معمول معاملات خود را آغاز کنید.
پیشنهاد مطالعه: آموزش کار با صرافی یونی سواپ (Uniswap) + ویدیو
آینده پروتکل Optimism
پروتکل Optimism سرمایه قابلتوجهی برای پیشبرد اهداف خود در اختیار دارد. در مارس ۲۰۲۲، سرمایهگذاری جدیدی بر روی این پروژه انجام شد. این سرمایهگذاری با مبلغی بالغ بر ۱۵۰میلیون دلار از طرف کمپانی Series B انجام شد که توسط Horowits و Paradigm مدیریت میشود. در مجموع ارزش استارتآپ Optimism به ۱.۶۵میلیارد دلار رسیده است. مسیر پیش روی این پروژه شامل بهروزرسانی پروتکل اجرایی و حذف عیوب موجود، استفاده از تکنولوژی خرد کردن تراکنشها (Sharding) و غیرمتمرکزسازی کامل فرآیند تجمیع و دستهبندی است. مورد آخر از اهمیت ویژهای برخوردار است. هرچند پروتکل Optimism در نسخه بتا ارائه شده و در حال حاضر برای همه افراد قابل استفاده است، اما همچنان تیم توسعهدهنده حدی از کنترل و تسلط بر روند انتخاب و دستهبندی بلاکها را جهت رفع نقص احتمالی، بهعهده دارد.
به طور کلی پروتکل Optimism در طول تاریخ فعالیت خود، تمرکز بیشتری از شبکه اتریوم دارد و این میتواند از وجوهی نقص این پروتکل محسوب شود. توسعهدهندگان شبکه اتریوم قابلیت متوقف کردن شبکه یا دسترسی به لیست اعتباردهندگان را ندارند؛ در صورتی که در پروتکل اپتیمیسم این امکان هنوز وجود دارد.
با این حال Optimism در آپریل ۲۰۲۲ گامهای بزرگی در راستای غیرمتمرکزسازی پروتکل خود برداشته است. توسعهدهندگان این پروتکل به تازگی یک DAO به نام “Optimism Collectiv” راهاندازی کردهاند که برخی هزینههای مالی و مدیریتی را از این طریق تامین کنند. همچنین با ارائه ایردراپ OP به کاربران پروتکل Optimism و باقی افرادی که در پیشبرد DAO همکاری دارند، سعی کردهاند تمرکز پروتکل را کاهش دهند.
پیشنهاد مطالعه: ایردراپ (Airdrop) چیست؟ معرفی انواع ایردراپ رمز ارزها
جمعبندی
پروتکل Optimism راه حل مناسبی برای افزایش سرعت تراکنشها و کاهش کارمزد آنها است. با توجه به گستردگی فعالیت شبکه اتریوم، یکی از مسائل اصلی این شبکه افزایش قابلیت پردازش است. مسیرها و پروتکلهای متفاوتی برای حل این مسئله ارائه شده که یکی از آنها Optimism است.
این پروتکل با دستهبندی و انتقال تراکنشها به یک بلاکچین دیگر، بار شبکه اتریوم را کاهش داده و در نهایت کارمزد معاملات را کاهش میدهد. شما میتوانید با استفاده از این پروتکل، مبادلات خود را با سرعت بیشتر و کارمزد کمتر و از طریق صرافیهای غیرمتمرکز، اجرایی کنید. اما این نکته را نیز مدنظر داشته باشد که این پروتکل به طور کامل غیرمتمرکز نیست و تسلط توسعهدهندگان آن همچنان یکی از نقایص اپتیمیسم محسوب میشود.
این مقاله صرفا برای اهداف آموزشی ارائه شده است و نباید بهعنوان مشاورهی تجاری و سرمایهگذاری از طرف کوین ایران و نویسندگانش قلمداد شود.