معرفی ارز دیجیتال AUDIO و پلتفرم آدیوس (Audius): سرویس پخش موسیقی غیرمتمرکز
قطعا با سرویسهای پخش آنلاین موسیقی مانند اسپاتیفای، اپل موزیک و تایدال آشنا هستید. این پلتفرمها حدود 400میلیون کاربر فعال دارند و مجموع درآمد آنها در سال گذشته بیش از 13میلیارد دلار بوده است. علیرغم شاخصهای فوق، منتقدان این صنعت معتقدند که هنرمندان حاضر در این پلتفرمها پاداش کافی را دریافت نمیکنند زیرا آهنگسازان و نوازندگان که بار بزرگی از موسیقی را بردوش دارند اغلب در این میان نادیده گرفته میشوند.
اهمیت پلتفرم آدیوس (Audius) اینجا مشخص میشود؛ Audius یک پلتفرم پخش آنلاین و بهاشتراکگذاری موسیقی مبتنی بر رمزنگاری است که هدف اصلی آن توانمندسازی هنرمندان برای کنترل مستقیم درآمد و ارتباط با هواداران خود است.
Audius از بزرگترین اپلیکیشنهای غیرانتفاعی رمزنگاری است که مالکیت آن برعهدهی یک جامعهی کاربری متشکل از هنرمندان، هواداران و توسعهدهندگان است. تعداد کاربران فعال و انحصاری این پلتفرم در جولای 2021 از مرز 5.3میلیون نفر گذشت و این پیشرفتی بزرگ نسبت به آغاز همین سال محسوب میشود که تنها 2.9میلیون کاربر در آن حضور داشتند. ماه آوریل 2021 را میتوان پربارترین ماه در تاریخ راهاندازی آدیوس دانست که قطعات موسیقی این پلتفرم 7.5میلیون مرتبه توسط کاربران پخش شدند.
توکن بومی پلتفرم آدیوس AUDIO نامیده میشود که براساس دادههای سایت معتبر CoinMarketCap در هنگام نگارش این مقاله حجم کل بازار آن معادل 980میلیون دلار است. اگر میخواهید وجه تمایز پلتفرم آدیوس را با سایر سرویسهای پخش آنلاین موسیقی بدانید به خواندن مطلب زیر ادامه دهید.
پلتفرم Audius چیست؟
پلتفرم پخش و بهاشتراکگذاری آنلاین موسیقی Audius در سال 2018 توسعه یافت و از یک بستر رسانههای اجتماعی برخوردار است. پلتفرم آدیوس به هنرمندان امکان آپلود کارهای هنری خود را بدون هیچ واسطهای داده و هواداران را قادر میسازد تا مستقیما با هنرمند محبوب خود ارتباط داشته باشند.
در توصیف فنی Audius میتوان آن را یک پروتکل بلاکچین دانست که هنرمندان توسط آن میتوانند قطعات هنری خود را درقالب یک توکن غیرقابلتغییر و دارای برچسب زمانی ثبت نمایند. از این آثار هنری بهکمک اپراتورهای نودِ یک شبکهی غیرمتمرکز محافظت میشود.
پلتفرم آدیوس برای نخستینبار بر شبکهی POA که یک زنجیرهی جانبی اتریوم است، توسعه یافت و سپس برخی از خدمات خود را به بلاکچین سولانا انتقال داد. ویژگیهای Audius توسعهدهندگان را قادر به ایجاد اپلیکیشنهای خود بر بستر سولانا کرده و دسترسی مخاطبان را به فهرست گستردهای از فایلهای صوتی امکانپذیر میکند.
پیشنهاد مطالعه: ارز دیجیتال سولانا چیست؟ معرفی و بررسی آینده پروژه سولانا
شبکهی اصلی Audius فعالیت خود را در اکتبر سال 2020 با پخش مستقیم کنسرتی که میزبان دو هنرمند سبک موسیقی الکترونیک deadmau5 و RAC بود، آغاز کرد. علیرغم زیرساختهای فنی، این پلتفرم فاقد پیچیدگیهای سایر فناوریهای مشابه است و کاربران عادی بهراحتی میتوانند با آن ارتباط برقرار کنند. Roneil Rumburg، همبنیانگذار این پلتفرم، در مصاحبهی خود در سال 2019 گفت: «اگر قرار باشد تا رابطهی کاربری Audius پیچیدهتر از گوگل، فیسبوک، SoundCloud و Steam باشد، کسی از پلتفرم ما استفاده نخواهد کرد.»
هدف پلتفرم آدیوس چیست؟
در این بخش میخواهیم مشکلاتی را که آدیوس درتلاش برای بهبود آنهاست مرور کنیم.
الف. درآمد پایین و عدم شفافیت کافی:
- سهم هنرمندان و خالقین آثار از درآمد 43میلیارد دلاری صنعت موسیقی تنها 12درصد است. این رقم درمقایسه با آنچه افراد واسطه و مالکین کسبوکار دریافت میکنند بسیار ناچیز است.
- اطلاعات مربوط به منابع پرداختی هنرمندان از شفافیت بسیار اندکی برخوردار است. این موارد شامل تعداد دفعات پخش قطعات موسیقی، منطقهای که بیشتر هوادار را بهخود اختصاص داده و مبلغ اصلی دستمزد پیش از کسر کارمزد است.
ب. بیگانگی هنرمند و اثر:
- کنترل خالق اثر بر محتوای تولیدشده، توزیعشده، فروختهشده و یا مصرفی کافی نیست.
ج. امور مربوط به کسب مجوز:
- اکثر شرکتهای توزیع و پخش موسیقی تحت نظارت و کنترل قوانین سختگیرانهی مجوز هستند و این پدیده دسترسی و ضریب نفوذ آثار هنری را درسطح جهانی محدود میکند.
د. حضور افراد واسطه:
- کارگزاران و دلالان بسیاری در صنعت گستردهی موسیقی حضور دارند که از هنر خالقین اثر سود برده و امرار معاش میکنند. این عمل هنرمندان را از برخورداری از سهم منصفانهی محتوای تولیدشده بهشدت محروم میسازد.
ه. حق پیشرفت برای همه یکسان نیست:
- توزیع غیرعادلانهی درآمد و واسطهگری، بسیاری از هنرمندان بااستعداد را از موفقیتهای بالقوه بازداشته و آنها را مجبور میکند تا از خلاقیت خود تنها برای گذران زندگی استفاده کنند.
معرفی ارز AUDIO
AUDIO را میتوان توکن کاربردی این پلتفرم دانست که کاربردهای متنوعی در این شبکهی غیرمتمرکز موسیقی برعهده دارد. تمرکز اصلی این توکن را میتوان حفظ بلندمدت ارزش در پروتکل Audius دانست که بهکمک سه ویژگی موجود استیکینگ یعنی امنیت، قراردادهای آتی و حاکمیت، این وظیفه را محقق میسازد.
پیشنهاد مطالعه: استیک کردن چیست؟ (Staking) استیکینگ ارز دیجیتال به زبان ساده!
درنتیجه سهامداران میتوانند وارد یک مدل اقتصادی شوند که همزمان بر لذتبردن از موسیقی، بهاشتراک گذاری آن و درآمدزایی کمک میکند. کاربرانی که به استیک کردن توکن AUDIO مشتاق باشند، علاوهبر تامین امنیت، از بخشی از کارمزدهای شبکه و قدرت رایدهی بیشتر بهعنوان پاداش تعامل خود بهرهمند خواهند شد. سایر امتیازات رمزارز AUDIO شامل دسترسی به پایگاه هواداری وسیعتر و شانس جذب مخاطبان جدید خواهد بود.
توکن AUDIO که نخستینبار در سال 2020 با حجم عظیم ازپیش استخراجشدهی 1میلیاردی ایجاد شد، به شیوهی زیر بین هواداران و کاربران توزیع شد:
- 5% از کل ایردراپ (airdrop) به نسل اولیهی هواداران تعلق گرفت.
- 8% از آن به خزانهی این پلتفرم که «Open Audio Foundation» نامیده میشود اختصاص یافت.
- 6% دیگر به بنیانگذاران، کارمندان و مشاوران هنری و استراتژیک Audius که مجموعا 80 شخص هستند تعلق گرفت. دسترسی به این توکنها هر سه ماه یکبار و در یک بازهی زمانی سه ساله امکانپذیر خواهد شد.
- 36% نیز به سرمایهگذارانی که در دوران نخست جذب سرمایه به این پلتفرم یاری رساندند اختصاص یافت که دسترسی به آنها برای یک دورهی سهماهه دربازهی دوسال برنامهریزی شده است.
- 7درصد باقیمانده نیز یک حقالزحمهی بیمهی سالانه است که بهعنوان مکانیسمی برای اهدای پاداش به کاربران فعال پروتکل عمل خواهد نمود. میتوان هدف این توزیع عادلانهی توکن را ممانعت از انباشت توکن توسط کاربران اولیهی شبکه دانست.
ارز AUDIO در ماه مارس 2021 به اوج قیمت تاریخی (ATH) 4.99 دلاری خود رسید و از آن زمان تاکنون بین سطوح 1.17 و 4.99 دلار نوسان دارد. ارزش هر واحد از این توکن درهنگام نگارش این مقاله 1.90 دلار بوده است.
سازوکار پلتفرم Audius چگونه است؟
هستهی مرکزی Audius شباهت بسیاری به یک برنامهی اشتراک موسیقی دارد، با این تفاوت که حضور توکن بومی AUDIO پاداشها را بین سه گروه اپراتورهای نود، هنرمندان و هواداران برای پویایی و عملکرد صحیح شبکه امکانپذیر میسازد.
باتوجه به آنکه آدیوس یک شبکهی مبتنی بر بلاکچین است، عملکرد آن ازطریق یک شبکهی غیرمتمرکز از نودهای میزبان محتوا و نودهای فهرستبندی محتوا تامین میگردد.
همانگونه که در بخش قبل به آن اشاره کردیم، وجود توکن رمزنگاریشدهی AUDIO کاربرد این پلتفرم را تنها منحصر به کاربران حرفهای کریپتو نکرده و جذابیت فراوانی برای سایرین و جذب آنان بههمراه داشته است.
مواردی که شامل پاداشهای AUDIO هستند را میتوان به 5 قطعهی موسیقی برتر هفته، 5 قطعهی کلی موسیقی، 5 پلیلیست برتر پلتفرم، 10 اپلیکیشن برتر واسط برنامهنویسی کاربردی (API) و محتوای بهاشتراک گذاشتهشده توسط اکانتهای تاییدشدهی توییتر یا اینستاگرام دانست.
علیرغم توزیع اولیه یا ایردراپ 50میلیون توکن بین 10هزار کاربر در سال 2020، این پلتفرم نیازمند اتخاذ سیاست پولی منظم و پایدارتری برای توزیع 90درصدی توکنها بین هنرمندان است. درحالحاضر صرافیها و بسترهای مبادلاتی متعددی همچون بایننس، FTX، Gate.io و صرافی غیرمتمرکز (DEX) یونیسواپ از توکن AUDIO پشتیبانی میکنند.
پیشنهاد مطالعه: صرافی غیرمتمرکز (DEX) چیست؟ + معرفی بهترین صرافیهای غیرمتمرکز
وجه تمایز آدیوس با سایر سرویسهای موسیقی در چیست؟
شاید مهمترین ویژگی آدیوس درمقایسه با رقبا را سازوکار بلاکچینی آن باید دانست. استفاده از بستر بلاکچین بر تمام بخشهای این پلتفرم تاثیر بهسزایی داشته و هنرمندان را قادر به آپلود قطعات خود بدون پرداخت هزینهی اضافه مینماید؛ از سوی دیگر کاربران نیز میتوانند از موسیقی رایگان بهرهمند شده و پاداشهای رمزنگاری بین دو گروه توزیع میشود.
حکمرانی این پلتفرم پخش آنلاین موسیقی نیز بهکلی توسط بلاکچین اداره میشود. هنرمندان فارغ از هرگونه فرایند ارزشیابی میتوانند فعالیت خود را بر آدیوس آغاز و پس از ثبتنام بلافاصله آثار خود را آپلود کنند. برای این کار تنها کافیست بر گزینهی «Upload Track» کلیک کرده و فایلهای موسیقی خود را انتخاب و بارگذاری نمایند. Audius از پخش آنلاین موسیقی با کیفیت 320 کیلوبیت بر ثانیه، مشابه اسپاتیفای یا گوگل پلی موزیک (Google Play Music)، پشتیبانی میکند؛ بااینحال این کیفیت با آنچه در سرویسهای های-فای (HiFi) مانند تایدال (Tidal) و یا Amazon Music HD عرضه میشود، قابل مقایسه نیست.
غیرمتمرکزبودن پلتفرم آدیوس فرایند اجرای حق کپیرایت بر آثار هنری را ازبین میبرد؛ بااینوجود سیستم حاکمیت این پلتفرم از اعضایی تشکیل یافته که مسئولیت بررسی و حذف محتوای آن را برعهده دارند. مزیت دیگر غیرمتمرکزبودن Audius آن را به بستر مناسبی برای هنرمندانی بدل کرده است که سعی در انتشار آثار خود بدون محدودیتهای قانونی و محتوایی دارند.
ماهیت متفاوت Audius باعث شده گزینهای محبوب برای هنرمندانی باشد که قصد انتشار آثار هنری زودهنگام و تکمیلنشده و یا بخشی از پلیلیستهای منتخب خود را دارند؛ این قطعات معمولا در سایر پلتفرمها قابل آپلود نیستند.
پیشنهاد مطالعه: معرفی بهترین اپلیکیشنهای غیرمتمرکز یا D’apps
چه محتوایی در Audius وجود دارد؟
هستهی مرکزی آدیوس غالبا از ژانر ایندی (indie)، که به موسیقی تولیدشده از هنرمندان مستقل گفته میشود، تشکیل شده است. درحالحاضر بیش از 100هزار هنرمند در این پلتفرم حضور دارند که در بین آنها نامهای آشنایی همچون Skrillex، Weezer، deadmau5، Russ، Mike Shinoda، Diplo، Madeintyo، Odesza، Disclosure، Alina Baraz و Wuki بهچشم میخورد.
معمولا هنرمندان کار خود را با بارگذاری یک یا دو قطعه آغاز کرده و درصورتیکه بازخورد مثبتی از سوی کاربران دریافت کنند اقدام به توسعهی آن مینمایند. برخی از هنرمندان معروف ازجمله Mr. Carmack تمام قطعات نوستالژیک و محبوب خود را که مجموعا 169 قطعه است، در این پلتفرم قرار دادهاند.
ویژگی منحصربهفرد دیگر Audius دربرابر سایر همتایان خود، قابلیت تعامل هنرمند و هوادار برای عرضهی ریمیکسهای متنوعی از یک آهنگ است که معمولا به عرضهی نسخههای آزمایشی و غیرمنتظره منجر خواهد شد.
تامین بودجه سرویس آدیوس
هزینههای لازم پلتفرم آدیوس از راه سرمایهگذاری مخاطرهآمیز، سری اول یا Series A و فروش توکنهای AUDIO تامین شد. جزئیات این مبالغ بهشرح زیر است:
- سرمایهگذاری مخاطرهآمیز با 3.1میلیون دلار فروش توکن
- جمعآوری 5.5میلیون دلار در سری اول سرمایهگذاری
در فهرست زیر به برخی از مشهورترین سرمایهگذاران آدیوس اشاره شده است:
- صرافی معتبر رمز ارز Coinbase
- موسسه سرمایهگذاری رمزنگاری BlockChange
- شرکت سرمایهگذاری مخاطرهآمیز General Catalyst
- موسسه سرمایهگذاری مخاطرهآمیز LightSpeed که در حوزهی فناوری فعال است
- شرکت سرمایهگذاری بلاکچینی Pantera
- صندوق سرمایهگذاری نظریه محور Multicoin Capital
- صرافی بزرگ بایننس
پیشنهاد مطالعه: آموزش خرید زمین در متاورس | چگونه در متاورس زمین بخریم؟
مسیر پیشروی Audius
آدیوس در آگوست سال 2021 بهعنوان شریک تجاری پلتفرم اجتماعی TikTok برگزیده شد. این مشارکت به قابلیت Sound Kit امکان استفاده از قطعات موسیقی Audius را در محتوای TikTok میداد. طبق نظرسنجیهای موجود، 75درصد از کاربران آمریکایی TikTok از این پلتفرم برای کشف موسیقیهای جدید استفاده میکنند. این آمار باتوجه به جامعهی کاربری 730میلیون نفری موجود در ایالات متحده منطقی بهنظر میرسد.
یکی از مزیتهای مشارکت فوق را میتوان ترغیب هنرمندان موفق برای استفاده از فراگیری TikTok در راستای گسترش و نفوذ آثار خود دانست. همبنیانگذار آدیوس در گفتگوی اخیر خود به گسترش همکاریهایی با سایر پلتفرمها اشاره داشت و گفت: «ما از ادغام سرویس خود با TikTok هیجانزدهایم و سعی داریم تا خدمات خود را برای یاریرسانی به هنرمندان و توسعهی حداکثری مخاطبانشان بسط دهیم. همچنین سعی داریم تا راهکارهای درآمدزایی موثرتری برای تعامل هنرمند-هوادار را طراحی و عرضه کنیم.»
میتوان انتظار داشت که موفقیت پلتفرم آدیوس به پیدایش و ظهور پروژههای مشابه منجر شود. در پایان لازم است به برخی از سایر پلتفرمهای پخش موسیقی مبتنی بر بلاکچین اشاره داشته باشیم:
- Songcamp
- Catalog
- Song That Owns
این مقاله صرفا برای اهداف آموزشی ارائه شده است و نباید بهعنوان مشاورهٔ تجاری و سرمایهگذاری از طرف کوین ایران و نویسندگانش قلمداد شود.