تحلیل آنچین هفتگی ارزهای دیجیتال (۵ شهریور) – عوامل موثر در ایجاد بازار نزولی
علیرغم اینکه بیت کوین برای ۲۳ روز متوالی بالاتر از میانگین قیمت پایه معامله شد، در هفته گذشته شاهد یک ریزش قیمت کوتاهمدت بودیم. کاهش فعالیت شبکه بیت کوین نشان میدهد که فشار فروش، محرک کاهش اخیر بود و قیمت یک بار دیگر به زیر سطح کلیدی قیمت پایه (Cost Basis Level) رسید.
قیمت واقعی (میانگین قیمت پایه کوینها) اخیرا به مرز ۲۱.۷ هزار دلار رسیده است و قیمت طی چند روز گذشته همچنان در زیر سطح قیمت پایه، نوسان میکند. طی بازار نزولی سال ۲۰۱۸-۲۰۱۹ قیمت لحظهای به مدت ۱۴۰ روز پایینتر از قیمت پایه نوسان میکرد. در دوره نزولی فعلی، قیمت لحظهای تنها ۳۶ روز در این موقعیت قرار گرفته است. این امر نشان میدهد که بازار همچنان باید دوره انباشت کوینها را ادامه دهد. در تحلیل آنچین این هفته، قصد داریم عوامل موثر در ایجاد بازار نزولی و افت قیمت را ارزیابی کرده و با استفاده از شاخصهای آنچین، امکان خروج بازار از روند نزولی را بررسی کنیم.
پیشنهاد مطالعه: آشنایی با امورمالی احیاکننده یا ریفای (ReFi)
بازگشت به زیر قیمت واقعی!
علاوه بر شاخص قیمت واقعی، دو مدل قیمتی دیگر نیز وجود دارد که در حال حاضر پایینتر از قیمت لحظهای قرار گرفتهاند و میتوان آنها را به عنوان سطوح حمایت در نظر گرفت. قیمت دلتا (Delta Price) و قیمت تعادلی (Balance Price)، دو شاخص شناخته شده هستند که در ارزیابی ساختار بازار مورد استفاده قرار میگیرند. به طور معمول این دو شاخص در محدوده کف بازار نزولی با قیمت لحظهای همسو خواهند شد.
- قیمت دلتا (۱۳۷۶۰ دلار) از ترکیب تحلیلهای آنچین و تکنیکال حاصل میشود. این شاخص تمایز میان قیمت واقعی و میانگین تاریخی قیمت را محاسبه میکند. مدل دلتا معمولا پایینترین سطوح قیمتی یک دوره نزولی را تخمین میزند.
- قیمت تعادلی (۱۷۱۸۰ دلار) تمایز میان قیمت واقعی و میانگین قیمت کوینهایی که اخیرا تبادل شدهاند را محاسبه میکند. میتوان قیمت تعادلی را نسخه دیگری از شاخص قیمت منصفانه (Fair Value) در نظر گرفت. مدل قیمت منصفانه تمایز میان قیمت واقعی و میانگین قیمت کوینهای عرضه شده را محاسبه میکند.
همانطور که در نمودار زیر مشاهده میکنید، شباهت قابل توجهی میان کف بازار نزولی ۲۰۱۸-۱۹ و دوره کنونی وجود دارد. به عبارتی از مقایسه مدلهای قیمتی میتوان نتیجه گرفت که بازار کنونی از منظر ساختاری در کف دوره نزولی واقع شده است.
موقعیتی برای توزیع کوینها!
در ابتدا قصد داریم نرخ انباشت کوینها را مورد ارزیابی قرار دهیم. در این ارزیابی سرمایهگذاران بازار بیت کوین را بر اساس دارایی کیف پولها طبقهبندی کرده و وضعیت انباشت و توزیع کوینها را بررسی خواهیم کرد. پس از شکلگیری کف قیمتی در اواسط ژوئن و شروع سویه صعودی، تغییراتی در رویکرد سرمایهگذاران ایجاد شد. در اینجا به دو تغییر مهم اشاره میکنیم:
- مرحله A: پس از ریزش قیمت تا زیر ۲۰ هزار دلار، میزان انباشت میگوها (کیف پولهایی با دارایی کمتر از ۱ بیت کوین) و نهنگها (کیف پولیهایی با دارایی بیشتر از ۱۰ هزار بیت کوین)، بیشتر از میزان توزیع آنها بود. این در حالی است که باقی سرمایهگذاران در این دوره در وضعیت متعادل قرار داشتند (میزان انباشت و توزیع آنها برابر بود).
- مرحله B: پس از افزایش قیمت و رسیدن آن به سطح قیمت واقعی، تمام گروههای سرمایهگذاری از فرصت به وجود آمده استفاده کردند و کوینهای خود را توزیع کردند. حتی میگوها که رویکرد انباشتی قدرتمندی را دنبال میکردند، در این مرحله روند انباشت خود را تضعیف کردند.
بنابراین میتوان نتیجه گرفت که افزایش قیمت و رسیدن آن به نقطه سر به سر (قیمت واقعی) باعث ایجاد یک موج فروش گسترده شد و همین امر قیمت را کاهش داد.
ارزیابی تقاضا بر اساس سطح فعالیت شبکه
بر اساس اصل عرضه و تقاضا، پایداری و تداوم بازار نزولی زمانی تغییر خواهد کرد که طرف عرضه نتواند جوابگوی حجم تقاضا باشد و فعالیت شبکه افزایش یابد. تعداد آدرسهایی که برای اولین بار وارد شبکه شدند و فعالیت خود را آغاز کردند، معیار مناسبی برای سنجش تغییرات فعالیت شبکه است. به علت نوسان فعالیتهای شبکه طی یک روز، تعداد دقیق آدرسهای جدید قابل اندازهگیری نیست. اما روند کلی تعداد آدرسها میتواند سیگنالهای موثری در راستای تحلیل ساختار بازار در اختیارمان قرار دهد. بنابراین قصد داریم میانگین ماهانه تعداد آدرسهای جدید را با میانگین سالانه آن مقایسه کنیم. بر اساس میزان تمایز این دو شاخص میتوان تغییر رویکرد سرمایهگذاران را دنبال کرد.
- تایید دوره نزولی: از قله قیمتی آپریل ۲۰۲۱ به بعد میانگین یک ماهه آدرسهای جدید با اختلاف معناداری کمتر از میانگین سالانه است. این امر تایید میکند که رابطهای میان سطح فعالیت شبکه روند کلی بازار وجود دارد و میتوان دورههای صعودی و نزولی را از تغییر نرخ آدرسهای جدید، مشخص کرد.
- تایید افزایش تقاضا: پس از یک دوره تعادلی طولانی، افزایش آدرسهای جدید و عبور از میانگین سالانه، میتواند نکته امیدوارکنندهای باشد. در این شرایط تقاضا به شکل فزایندهای افزایش یافته و مقدمه شروع سویههای صعودی فراهم میشود.
طی هفتههای اخیر که قیمت لحظهای بازار بیت کوین بالاتر از قیمت واقعی نوسان میکرد، میانگین ماهانه آدرسهای جدید همچنان پایینتر از میانگین سالانه آن بود. این الگو میتواند کمبود تقاضا را تایید کند.
قصد داریم تحلیل خود را با بررسی عمیقتر ساختار تقاضا دنبال کنیم. درآمد ماینرها از تراکنشهای پردازش شده، یکی از شاخصهایی است که میتواند در بررسی میزان تقاضا و اندازهگیری ترافیک شبکه به ما کمک کند:
- تقاضای پایین: به طور معمول مراحل اولیه بازار نزولی با کاهش درآمد ماینرها همراه است. از منظر تاریخی محدوده ۲.۵ تا ۵ درصد، به عنوان مرز تعیینکننده تقاضای کم و تقاضای زیاد مشخص شده است.
- تقاضای بالا: در مقابل، اگر میزان شاخص بالاتر از محدوده ۲.۵ تا ۵ درصد قرار بگیرد، میتواند نشانهای از شکلگیری موج جدیدی از تقاضا باشد.
در حال حاضر در بازار در محدوده تقاضای پایین واقع شده است. اما نکته قابل توجه روند افزایشی آن است. علیرغم سادگی شاخص، اندازهگیری نرخ تغییرات کارمزد تراکنشها میتواند تعیینکننده روند افزایشی یا کاهشی تقاضا نیز باشند.
با بررسی تراکنشهای بلندمدت با حجم کم، میتوان فعالیت خردهفروشان بازار بیت کوین را دنبال کرد. شاخص زیر متوسط تغییرات تمام معاملاتی که از منظر دلاری حجمی کمتر از ۱۰ هزار دلار دارند را نشان میدهد. معاملاتی با این حجم را تحت عنوان معاملات خردهفروشان (Retail) طبقهبندی میکنند (معاملهگرانی که از نوسانات بازار کسب سود میکنند و جزو دسته هولدرها محسوب نمیشوند). میانگین تغییرات سه ماهه را میتوان به عنوان معیاری برای سنجش رویکرد غالب این معاملهگران در نظر گرفت.
به طور معمول دورههای صعودی بلندمدت نسبت به دورههای نزولی، جذابیت بیشتری برای این دسته از معاملهگران دارد. بر همین مبنا (حجم مبادلات خردهفروشان)، میتوان فضای حاکم بر بازار را تا حدی روشن کرد. نکته جالب توجه در خصوص بازار کنونی این است که با شکلگیری سویه صعودی اخیر و بالا رفتن قیمت تا کانال ۲۴ هزار دلار، تغییری در حجم معاملات این گروه رخ نداده است. این امر نشانه دیگری است مبنی بر ضعف بازار برای شروع یک روند صعودی.
فرضیه مذکور را میتوان از طریق بررسی شاخص ورودی و خروجی صرافیها نیز مورد بررسی قرار داد. با مشاهده شاخص زیر میتوان رابطه معناداری میان عملکرد چرخهای قیمت و ارزش دلاری ورودی و خروجی صرافیها، پیدا کرد. سطح دارایی صرافیها درحال حاضر به پایینترین حد خود در دو سال گذشته رسیده است. این میزان آخرین بار در اواخر ۲۰۲۰ تجربه شده بود. این امر نیز نشان میدهد که علاقه به سرمایهگذاری اعتباری نیز مانند حجم مبادلات خردهفروشان کاهش یافته و بازار هنوز آمادگی تغییر روند را کسب نکرده است.
برای اینکه ارتباط جریان ورودی و خروجی صرافیها و وضعیت کلی بازار با دقت بیشتری مشخص شود، قصد داریم از شاخص Exchange Flow Multiple کمک بگیریم. این شاخص میانگین تغییرات جریان ورودی و خروجی صرافیها را از منظر ماهانه و سالانه بررسی میکند. Flow (جریان) در این شاخص به عنوان میانگین ارزش دلاری ورودیها و خروجیهای صرافیها در نظر گرفته شده است (حجم ورودی بعلاوه حجم خروجی، تقسیم بر دو).
از این شاخص میتوان برای پیشبینی آستانه مراحل ابتدایی و پایانی یک دوره نزولی کمک گرفت. در تایید مطالب پیشین، میتوان دید که با افزایش قیمت پس از ماه ژوئن، تغییری در شاخص زیر دیده نمیشود. بنابراین میتوان نتیجه گرفت که سویه صعودی اخیر از منظر شاخصهای آنچین، پشتوانه محکمی ندارد.
ارزیابی وضعیت هولدرهای کوتاهمدت
بر اساس آنچه گفته شد بررسی میزان تقاضا و سطح فعالیت شبکه نشان میدهد خردهفروشان و دلالها شرایط را برای تغییر روند قیمت فراهم نمیکنند و همچنان هالهای از دوره نزولی بر بازار حاکم است. برای تکمیل این الگو قصد داریم به سراغ ارزیابی وضعیت هولدرهای کوتاهمدت برویم.
پیشنهاد مطالعه: شاخص ترس و طمع (Fear and Greed) چیست؟ چگونه از شاخص ترس و طمع در بازار رمز ارزها استفاده کنیم؟
همانطور که در تحلیل آنچین هفته بیست و نهم نیز توضیح داده شد، الگوهای شکلگیری کف دوره نزولی فعلی، همانند الگوی چرخههای نزولی پیشین است. به طور کلی پس از یک دوره انباشت طولانیمدت، هر حرکت صعودی پایداری که قیمت لحظهای را به سطح قیمت پایه نزدیک کند، میتواند اعتماد هولدرهای کوتاهمدت را جلب کرده و روند صعودی را پایدار کند.
در همین راستا میتوان گفت که یک روند صعودی پایدار معمولا با دو تغییر مهم همراه است:
- کاهش زیان محقق شده: از آنجایی که پس از شکلگیری کف دوره نزولی همه فروشندگان از بازار خارج میشوند، زیان محقق شده روندی کاهشی را در دنبال میکند.
- افزایش سود محقق شده: موج تقاصای هولدرهای کوتاهمدت فشار فروش را خنثی میکند.
بررسی دوره نزولی ۲۰۱۸-۱۹ نشان میدهد که در مراحل پایانی شکلگیری کف بازار نزولی، سود و زیان محقق شده به تعادل میرسد (با هم برابر میشود). چراکه فروشندگان به شکل قابل توجهی از بازار خارج شدهاند. بر این اساس در شاخص زیر اگر روند زیان محقق شده به طور مستمر کاهش یابد، برآیند سود و زیان محقق شده به سمت سود، متمایل خواهد شد. اما در شرایط کنونی که تمایل شاخص به سوی افزایش زیان محقق شده است، هر حرکت منفی قیمت میتواند به افزایش فشار فروش و تداوم روند نزولی کمک کند.
در نهایت شاخص STH SOPR را مورد ارزیابی قرار میدهیم. در این شاخص میتوان میانگین قیمت کوینهای خریداری شده در دوره سه ماهه را با میانگین قیمت کوینهای توزیع شده، مقایسه کرد. محدوده مهم در این شاخص، محدوده بالای ۱ است. با عبور شاخص از سطح ۱، میانگین کوینها با سود توزیع میشوند.
پس از قله تاریخی قیمت در نوامبر ۲۰۲۱، هولدرهای کوتاهمدت زیان سنگینی را متحمل شدند. با کاهش شدید قیمت میزان زیان تحقق یافته افزایش یافت و همانطور که مشاهده میکنید، میزان شاخص روند کاهشی را در زیر سطح ۱، دنبال کرده است. در این شرایط اعتماد سرمایهگذاران به شدت کاهش مییابد و سطح یک به عنوان یک سطح مقاومت عمل میکند. چراکه سرمایهگذاران نسبت به افق آتی بازار خوشبین نیستند و به محض رسیدن قیمت لحظهای به قیمت پایه، کوینهای خود را برای پس گرفتن نقدینگی خود، توزیع میکنند. همین عامل روند افزایشی قیمت را مختل میکند.
در نهایت پس از یک دوره انباشت طولانی، اگر میزان شاخص از سطح ۱ عبور کرده و در بالای آن تثبیت شود، میتوان نتیجه گرفت که مرج جدیدی از سرمایه وارد بازار شده و هولدرهای کوتاهمدت در حال کسب سود هستند.
پیشنهاد مطالعه: NFT موزیک چیست؟ (Music NFT) + بازارهای خرید و فروش NFT موزیک
جمعبندی
در این مقاله درباره عوامل ضعف حرکات قیمتی، عدم موفقیت بازار در عبور از کانال ۲۴ هزار دلاری و کاهش قیمت تا مرز قیمت واقعی بحث کردیم. سرمایهگذاران بیت کوین، در تمام دستهها، روند توزیع کوینها را طی سویه صعودی اخیر و با رسیدن قیمت لحظهای به قیمت پایه، شدت بخشیدند.
علاوه بر این سویه صعودی اخیر نتوانست دلالها و خردهفروشان را به قدر کافی جذب بازار کند. این نشان میدهد که اعتماد سرمایهگذاران خرد همچنان جلب نشده است. در کنار این موضوع، بررسی جریانهای ورودی و خروجی صرافیها نیز نشاندهنده ورود سرمایهگذاران جدید به بازار نیست.
ساختار بازار کنونی شبیه به دوره نزولی اواخر سال ۲۰۱۸ است. با این حال همچنان نشانهای از تغییر روند قیمت و آغاز بازار صعودی دیده نمیشود. این تغییر نیازمند یک جریان تقاضای پایدار و صعودی است. بنابراین میتوان گفت که بازار بیت کوین همچنان در حال تثبیت کف دوره نزولی است. اما تداوم عدم قطعیت و سیگنالهای منفی اقتصاد کلان میتواند این فرضیه را نیز رد کند.
این مقاله صرفا برای اهداف آموزشی ارائه شده است و نباید بهعنوان مشاورهٔ تجاری و سرمایهگذاری از طرف کوین ایران و نویسندگانش قلمداد شود.