تحلیل آنچین هفتگی ارزهای دیجیتال (۱۴ اردیبهشت) – آیا سرمایهگذاران بیت کوین تسلیم کاهش قیمت شدهاند؟
سرمایهگذاران بیت کوین همچنان در محدوده سود قرار دارند، اما حرکات قیمتی کوتاهمدت ممکن است دوباره آنها را وارد محدوده زیان کند. با این حال ارزیابی شاخصهای بلندمدت بازار، نشان میدهد که به احتمال زیاد در مرحله پایانی بازار نزولی قرار گرفتهایم.
شرایط نامساعد اقتصادی همچنان به تمام بازارهای مالی جهان فشار وارد میکند. وضعیت تورمی، بحران منابع پولی، عدم قطعیت روند بازار و در نتیجه ریسک بالای سرمایهگذاری، از جمله عواملی است که باعث شده تمام بازارهای مالی هفته ضعیفی را تجربه کنند. بازار سهام، اوراق بهادار و ارزهای دیجیتال در هفته اخیر شاهد افت قیمت بودند و قیمت بیت کوین به پایینترین سطح قیمتی یک ماه گذشته (۳۷۶۱۴ دلار) رسید.
علیرغم تمام عوامل و سیگنالهای منفی اقتصاد کلان، بازار بیت کوین به نسبت بازارهای مالی دیگر مقاومت قابل توجهی از خود نشان داده است. در حالی که S&P500 و NAZDAQ به پایینترین سطح قیمتی اخیر رسیدهاند و در یک روند نزولی قرار گرفتهاند، بازار بیت کوین همچنان وضعیت خود را در محدوده تعادلی پیشین حفظ کرده و هیچ روند کاهشی ملموسی در آن دیده نشده است. با این حال همبستگی بیت کوین و بازارهای سنتی نقش مهمی در روند قیمتها بازی میکند و در نظر گرفتن بیت کوین به عنوان یک سرمایه پر ریسک، همچنان به عنوان عاملی منفی بر رشد این بازار تاثیرگذار است.
بخش عمدهای از سرمایهگذاران بیت کوین در محدوده سودِ صفر واقع شدهاند. این شرایط دوباره بحث رخداد تسلیم سرمایهگذاران در مقابل کاهش قیمت را داغ میکند. با این حال بسیاری از شاخصهای بلندمدت بازار نشان میدهند که قیمت حال حاضر بازار کمتر از ارزش واقعی بیت کوین است و رسیدن به قیمت واقعی به ندرت در مراحل پایانی بازار نزولی اتفاق میافتد. در این نسخه از مقالات تحلیل آنچین قصد داریم به ارزیابی محرکهای حرکت کوتاهمدت و کاهشی قیمت بپردازیم و به موازات آن تحلیلی راجع به روند میانمدت و بلندمدت بازار بیت کوین ارائه دهیم.
پیشنهاد مطالعه: آنچین دیتا چیست؟ آموزش تحلیل بازار رمزارزها به کمک دیتای آنچین
نگاهی به وضعیت سوددهی سرمایهگذاران بیت کوین
در طی هفتههای گذشته به این موضوع پرداختیم که چگونه بخش قابل توجهی از ذخیره کوینها به مالکان جدیدی که در محدوده قیمتی ۳۳ تا ۴۲ هزار دلار اقدام به خرید کردهاند، واگذار شده است. اما با توجه به شرایط کلی بازارهای جهانی، احتمال اینکه این سرمایهگذاران جدید نیز در محدوده زیان قرار بگیرند وجود دارد.
در حال حاضر ارزیابی افراد، آدرسها و ذخایر بیت کوین از منظر محدوده سود و زیان یک نتیجه مشترک دارد. ۷۰ درصد کوینها در محدوده سود قرار دارند (یا به عبارتی ۳۰ درصد از مجموعه آدرسها یا کوینها در محدوده زیان واقع شدهاند). در دورههای پیشین بازار نزولی که در سال ۲۰۱۸-۱۹ و مارس ۲۰۲۰ رخ داد، میزان کوینها یا آدرسهای در محدوده سود بسیار کمتر از این دوره بود (بین ۴۵ تا ۵۷ درصد از ذخیره بیت کوین در محدوده سود قرار داشت).
با توجه به این مطلب میتوانیم یک پرسش مهم مطرح کنیم: چه خواهد شد اگر ذخیره کوینها ۱۰ درصد بیشتر وارد محدوده زیان میشد. یا به عبارتی میزان کوینهای واقع شده در محدوده سود ۶۰ درصد شود؟ در واقع با توجه به سوابق چرخههای بازار، برای تغییر روند و پایان بازار نزولی، حجم کوینهای در بازه زیان باید به آستانه ۴۰ درصد برسد. از این طریق است که روند صعودی آغاز خواهد شد. اما این نکته هم اهمیت دارد که ممکن است بازار در این چرخه متفاوت عمل کند.
با استفاده از شاخص URPD میتوان مشاهده کرد که آخرین جابهجایی ذخایر بیت کوین بیشتر در چه قیمتهایی صورت گرفته است. درحال حاضر که قیمت بیت کوین ۳۸.۵ هزار دلار است، برای اینکه کوینهای بیشتری (۱۰ درصد) وارد محدوده زیان شوند، لازم است قیمت تا ۳۳.۶ هزار دلار سقوط کند (با این کاهش، ۱.۹ میلیون بیت کوین دیگر وارد محدوده زیان خواهند شد). در صورت بروز این اتفاق میزان سرمایهگذاران در محدوده سود به ۶۰ درصد خواهد رسید و تمام سرمایهگذارانی که در ۱۶ ماه اخیر اقدام به خرید کردند در بازه زیان قرار میگیرند.
دستهای از سرمایهگذاران که بیشتر ریسک واگذاری کوینهای خود را دارند، خریداران کوتاهمدت هستند. این دسته از خریداران همانطور که در تحلیل هفته شانزدهم نشان داده شد، به طور غیرمعمولی اقدام به انباشت کوینها در سه ماهه اخیر کردند. اگر به شاخص STH-MVRV نگاه کنیم، میتوان میزان سود محقق نشده فعلی این دسته از سرمایهگذاران را مشاهده کنیم. با توجه نمودار زیر مطالبی که در ادامه میآید قابل تفسیر است:
- میانگین قیمت پایه ذخیره خریداران کوتاهمدت ۴۶۹۱۰ دلار است. این امر نشان میدهد که ذخیره کوینهای این دسته از سرمایهگذاران در محدوده زیان ۱۷.۹ درصدی واقع شده است.
- میزان شاخص STH-MVRV عدد منفی ۰.۷۵ را نشان میدهد که میزان انحراف از میانگین است. این عدد به معنای آن است که فشار وارد شده بر خریداران کوتاهمدت در محدوده زمانی اخیر از منظر تاریخی قابل توجه است و باید به آن توجه کرد.
- سود دهی بیشتر برای خریداران کوتاهمدت دور از انتظار نیست ولی معمولا این شرایط را فشارهای شدید فروش در بازارهای نزولی فراهم میکند (جایی که شاخص مورد نظر به زیر خط آبی برسد).
در سوی دیگر این معادله خریداران بلندمدت قرار دارند. همانطور که در نسخههای قبل توضیح داده شد، این دسته از خریداران در روند نزولی اخیر بیشترین واگذاری و تسلیم سرمایه را از منظر تاریخی به ثبت رساندند. به نظر میرسد این روند به شکل قابل توجهی ادامه یافته است. در همین راستا به تفسیر شاخص TXMC میپردازیم.
میانگین قیمت واقعی ذخیره کوینهای خریداران بلندمدت (آبی): این شاخص، میانگین قیمت خرید کوینهای متعلق به خریداران بلندمدت را نشان میدهد که در چند وقت اخیر، از منظر تاریخی روند کاهشی قابل توجهی داشته است. این امر نشان میدهد که خریداران بلندمدت در سه ماهه اخیر بخش قابل توجهی از کوینهای خود را واگذار کردند و در عمل رخداد تسلیم به شکلی تدریجی صورت گرفته است.
میانگین قیمت فروش کوینهای خریداران بلندمدت (صورتی): این شاخص میانگین قیمت پایه کوینهای فروخته شده توسط خریداران بلندمدت را بازنمایی میکند. این شاخص در هفته گذشته افزایش یافته و به سطح قیمت بازار لحظهای رسیده است. به این معنا که خریداران بلندمدت همچنان به فروش گسترده کوینها ادامه میدهند.
این دو تفسیر نشان محکمی بر تسلیم شدن خریداران بلندمدت در مقابل احتمال کاهش بیشتر قیمت است. این دسته از خریداران بلندمدت معمولا کسانی هستند که در محدوده زمانی ۲۰۲۱-۲۲ به این گروه اضافه شدند و جزء سرمایهگذاران اصلی محسوب نمیشوند.
ارزیابی وضعیت عرضه کوینها در خریداران بلندمدت
با استفاده از شاخصهای جدید میتوانیم ارزیابی بیشتر و دقیقتری نسبت به الگوی خرج شدن کوینهای خریداران بلندمدت بهدست آوریم.
نوسانگر خاکستری حجم آن دسته از کوینها را بازنمایی میکند که در محدوده سود قرار دارند و توسط خریداران بلندمدت به صرافی انتقال داده شدهاند. میتوان مشاهده کرد که انتقال کوینهای در محدوده سود به صرافیها از سپتامبر ۲۰۲۱ روندی کاهشی داشته است و در حال حاضر در محدوده ۶۰ درصد قرار گرفته است.
نمودار قیمت با یک طیف رنگی مشخص شده است که میزان سود این سرمایهگذاران را در بازههای مختلف قیمتی نمایش میدهد. رنگ قرمز نمایند زیان شدید نسبت به سال گذشته است و طیف آبی و سبز نشانگر سود قابل توجه. در این نمودار دورههای نزولی ۲۰۱۴-۱۵، ۲۰۱۸-۱۹ و ۲۰۲۱-۲۲؛ به وضوح مشخص است. در این دورهها زیان محقق شده خریداران بلندمدت برای چندین ماه سنگین است.
صرفا آن دسته از خریداران بلندمدت که در چرخه ۲۰۲۱-۲۲ وارد بازار شدهاند و قیمت پایه کوینهایشان بالا است، متحمل این زیان شدند. اما روند کاهشی انتقال کوینهای در محدوده سود به صرافیها، نشان میدهد که این دسته تسلط خوبی بر رفتار کلی خریداران بلندمدت دارند.
در قدم بعدی قصد داریم از شاخص Revived Supply 1yr+ استفاده کنیم. این شاخص حجم تمام کوینهایی را که پیش از فشار فروش می ۲۰۲۱ خریداری شدهاند را نمایش میدهد. میتوان مشاهده کرد که میزان این شاخص در یک روند محسوس تا نزدیکی پایینترین سطوح اخیر کاهش یافته است. این وضعیت معمولا در مراحل پایانی بازار نزولی رخ میدهد. چرا که چنین وضعیتی است که خریداران بلندمدت انباشت گسترده کوینها را آغاز میکنند.
ارزیابی مراحل پایانی بازار نزولی در بازار بیت کوین
ابزارهای آنچین میتواند ما را در ارزیابی رفتار کنونی سرمایهگذاران راهنمایی کند (آنچه در بالا گفته شد). اما ابزارهای بنیادین تخمین ارزش سرمایه نیز در راستای پیش بینی مراحل گوناگون چرخههای بازار بسیار راهگشا است. نمودار زیر میزان سود (سبز) و زیان (صورتی) محقق شده را با تقسیم این مقادیر بر ارزش واقعی بازار (Realized Cap)، بازنمایی میکند. با این روش ارزش دلاری سرمایهگذارایها در هنگام ورود به بازار و خروج از آن، مشخص میشود و این امکان را به ما میدهد که وضعیت چرخههای مختلف بازار را از مناظر مختلف ارزیابی کنیم. با توجه به این مطالب میتوان سه مرحله را در چرخههای بازار از یکدیگر مجزا کرد:
- بازار صعودی (محدوده سبز): منطقهای که جریان تقاضا به قدر کافی رشد کرده و سرمایهگذاران میتوانند میتوانند سود محقق شده قابل توجهی کسب کنند. این وضعیت معمولا در قله یک چرخه ایجاد میشود و جریان ورودی سرمایه به خروجی آن غلبه دارد.
- بازار نزولی (محدوده قرمز): منطقهای که روند قبلی در آن معکوس میشود و افت قیمت باعث افزایش زیان محقق شده سرمایهگذاران میگردد. در این شرایط جریان خروجی سرمایه بر جریان ورودی غلبه دارد. در طول چرخه ۲۰۱۹ و اواخر ۲۰۲۱ شاهد یک روند صعودی کوتاه مدت بودیم که در نهایت به یروش کوینها منجر شد.
- بازیابی روند صعودی (محدوده نارنجی): منطقهای که در آن بازار سویهای صعودی پیدا میکند، معمولا انباشت دوباره کوینها آغاز میشود، اما قطعیتی در تغییر روند وجود ندارد. در این مرحله سود تحقق یافته به شکل پیوستهای از زیان تحقق یافته بیشتر است.
در بازار کنونی همچنان مرحله نزولی ادامه دارد. این مرحله تا وقتی ادامه مییابد که جریان تقاضا به حد کافی رشد کند، قیمت به حدی برسد که سود دهی به شکل پیوستهای بر زیان محقق شده غلبه کند و در نهایت جریان ورودی سرمایه به بازار بیشتر از خروجی آن باشد. اما با وجود همه این شرایط اگر در شرایط کنونی که قیمت به پایداری رسیده است، میزان سود تحقق یافته بیشتر از زیان تحقق یافته شود، میتوان نتیجه گرفت که روند بازیابی آغاز شده است.
یکی از شناختهشدهترین شاخصهای ارزیابی اطلاعات آنچین در بازار بیت کوین Mayer Multiple است. این نوسانگر رابطه بین قیمت و لیست سفارشات صرافیها را به سادگی بازنمایی میکند. علیرغم سادگی این شاخص، اعتبار و اهمیت آن در تحلیل چرخههای بازار بیت کوین بسیار مورد توجه قرار گرفته است. میزان این شاخص میتواند در تعیین کف و قله چرخههای بازار بسیار مفید باشد.
در این نمودار میزان ۰.۸ را با رنگ سبز مشخص کردیم که نشان دهنده اختلاف قیمت واقعی و قیمت معاملات در سطوح تاریخی است. سطح مذکور به این علت انتخاب شده است که در کمتر از ۱۵ درصد عمر معاملات بیت کوین، شاخص پایینتر از این سطح قرار گرفته است و همین امر باعث میشود عبور از این سطح نشانه مهمی تلقی شود. با توجه به اینکه قیمت ۲۰۰DMA در حال حاضر ۴۷۲۷۵ دلار است، با بیست درصد کاهش، قیمت معاملات باید ۳۷۸۲۰ دلار باشد.
بازار در روند نزولی چرخههای پیشین طی دو مرحله افت قیمت، کف روند نزولی را تثبیت کرده است. افت اول در مراحل اولیه بازار نزولی شکل میگیرد و مرحله دوم در رخداد تسلیم سرمایهگذاران (Capitulation). بازار در وضعیت کنونی بالاتر از این سطح کلیدی واقع شده است و میتوان ادعا کرد که در چرخه ۲۰۲۱-۲۲، روند نزولی اخیر هم در مرحله دوم و پایانی قرار دارد.
شاخص ریسک معکوس (Reverse Risk) از زاویه دیگری امکان یک نگاه کلان به چرخههای بازار را فراهم میکند. با استفاده از این شاخص میتوان مراحل نهایی روند نزولی و شکلگیری روند صعودی را مشخص کرد. زمانی که انباشت کوینها گسترده میشود میزان شاخص افت میکند و همین امر مراحل مختلف چرخههای بازار را نمایان میکند. از منظر تاریخی هر زمان که شاخص به پایینتر از ۰.۰۰۲۵ برسد (محدوده سبز) روند نزولی در مرحله نهایی خود واقع شده است و به تدریج روند صعودی قیمت آغاز خواهد شد.
این نمودار نشان میدهد که بازار در حال حاضر از مرحله اول روند نزولی عبور کرده و وارد مرحله نهایی شده است. اما با توجه به چرخههای پیشین بازار به اتمام رسیدن این مرحله و آغاز روند صعودی ممکن است زمانبر باشد و حتی با کاهش قیمت بیشتری نیز همراه شود.
در تایید این نظریه که خریداران بلندمدت در بحران عدم قطعیت روند بازار گرفتار شدهاند، میتوان از شاخص VDD Multiple استفاده کرد. این شاخص ارزش قدمت کوینهای فروخته شده را محاسبه میکند و در حال حاضر مقدار کمتری نسبت سال گذشته دارد. این شاخص در کنار باقی شاخصهای ذکر شده در این بخش نشان میدهد که استراتژی غالب در دسته خریداران بلندمدت، همچنان انباشت کوینها است.
با توجه به این شاخص، بازار نزولی از می ۲۰۲۱ آغاز شده و مشابه روند نزولی چرخه قبلی پیش میرود (در مراحل پایانی خود قرار گرفته است).
در نهایت قصد داریم شاخص نرخ RVT را مورد ارزیابی قرار دهیم. این شاخص ارزش واقعی بازار را بر حجم تراکنشهای ثبت شده در شبکه تقسیم میکند. این شاخص حساسیت کمتری دارد و به کندی تغییر میکند اما نسبت به شاخص NVT قابل اتکاءتر است.
- روند صعودی و مقادیر بالای این شاخص از منظر تاریخی نشاندهنده روند نزولی است و به این معنا است که حجم تراکنشها (و در نتیجه استفاده از شبکه) نسبت به ارزش شبکه، دچار کاهش شده است. کف روند نزولی معمولا در نرخ RTV بیشتر از ۳۰ رخ میدهد و با معکوس شدن روند شاخص، تثبیت میشود.
- از طرفی روند نزولی شاخص و مقادیر پایین آن از منظر تاریخی نشاندهنده بازار صعودی است و به این معنا است که حجم تراکنشها و استفاده از شبکه نسبت به ارزش سرمایه روندی افزایشی دارد.
- روندهای خنثی در شاخص مذکور نشان میدهد که بازار در تعادلی نسبی قرار گرفته است و وضعیت حاکم بر بازار پایدار است.
هرچند مقادیر شاخص بالاست اما در حال حاضر قله پایینتری را نسبت به جولای ۲۰۲۱ ثبت کرده است و در حال چرخش به سمت روند نزولی است. اگر روند، معکوس شده و بتواند سویه خود را حفظ کند به این معنا است حجم درخواستها برای انجام تراکنش بالا رفته است و همانطور که در تفسیر شاخص گفته شد، این امر در چرخههای پیشین نیز نقطه آغاز روند صعودی قیمت به شمار میآید.
پیشنهاد مطالعه: معرفی ۱۰ صرافی آنلاین ایرانی معتبر برای ترید رمز ارزها
جمعبندی
ساختار کنونی بازار بیت کوین در یک وضعیت متعادل و قابل اتکا قرار گرفته است، اما همچنان حرکات قیمتی کوتاهمدت و سوددهی شبکه بر مبنای یک بازار نزولی حفظ شده است. در حالی که نشانهها حاکی از این است که افق بلندمدت بازار، روندی سازنده و صعودی خواهد بود. رخداد تسلیم سرمایهگذاران بلندمدت همچنان در جریان است و میتوان نشانههای آن را در ارزیابیهای انجام شده در این مقاله مشاهده کرد.
اگرچه آشفتگیهای کلان اقتصادی و وابستگی بازار ارزهای دیجیتال به بازارهای سنتی، قیمت بیت کوین را پایین نگه داشته است، اما شاخصهای بلندمدت نشان میدهند که بیت کوین در حال حاضر در قیمتی پایینتر از ارزش واقعی خود معامله میشود. در این مقاله تلاش کردیم با استفاده از انواع شاخصهای تکنیکال این مطلب را به وضوح نشان دهیم.
رخداد تسلیم سرمایهگذاران در مقابل کاهش قیمت، علاوه بر اینکه روند حرکات قیمتی کوتاهمدت و بلندمدت را تغییر میدهد، میتواند بیت کوین را به یکی از جذابترین سرمایههای بازار مالی جهان بدل کند. چرا که در این صورت بازار بیت کوین در عمل نماینده یک اقتصاد پویا و فعال در وضعیت آشفته کنونی جهان خواهد بود.
این مقاله صرفا برای اهداف آموزشی ارائه شده است و نباید بهعنوان مشاورهٔ تجاری و سرمایهگذاری از طرف کوین ایران و نویسندگانش قلمداد شود.