تحلیل آنچین هفتگی ارزهای دیجیتال (۴ اسفند) – آیا روند نزولی بازار همچنان ادامه دارد؟
خریداران بیت کوین با جریان معکوس حرکات قیمتی مواجه شدهاند. کاهش تقاضا و قرار گرفتن بیش از ۴.۷ میلیون بیت کوین در بازه زیان، دو علت اساسی جریان کاهشی بازار است. در نسخه این هفته تحلیل آنچین قصد داریم علل فشار فروش بیت کوین را از طریق تحلیل سرمایهگذاران متضرر ارزیابی کنیم.
پیشنهاد مطالعه: آنچین دیتا چیست؟ آموزش تحلیل بازار رمزارزها به کمک دیتای آنچین
بازار بیت کوین همچنان در یک محدوده قیمتی نوسان میکند و در هفته گذشته از قله ۴۴۶۵۹ دلار تا کف ۳۸۱۴۴ دلار سقوط کرد و سطح حمایتی ۴۰ هزار دلار را نیز شکست. به طور کلی افت سرمایهگذاری و ریسک در بازار رمز ارزها و بازارهای دیگر، تحت تاثیر اعلام نرخ مصوب فدرال رزرو (Fed Rate) است که در اوایل مارس تعیین میشود. از طرفی تنشهای به وجود آمده در مرز اوکراین و ناآرامیهای مدنی شکل گرفته در کانادا نیز بر بازارهای مالی تاثیر گذاشته و قدرت ریسک سرمایهگذاران را کاهش داده است.
همچنان که بازار نزولی ادامه مییابد، احتمال شکلگیری یک روند نزولی طولانیمدت نیز تقویت میشود. ادامه این روند ممکن است بر تصمیم سرمایهگذارانی که کوینهایشان در بازه زیان قرار دارد، اثر بگذارد. هرچه سرمایهگذاران مدت بیشتری در بازه زیان قرار گیرند و میزان زیان آنها رو به افزایش باشد، احتمال تسلیم آنها در مقابل روند نزولی و فروش کوینها افزایش مییابد. اگر این سرمایهگذاران بخش عمدهای از کوینهای خود را خرج کنند، روند نزولی بلندمدت تثبیت خواهد شد.
در همین راستا قصد داریم در تحلیل آنچین این هفته، احتمال تقویت فشار فروش را از طریق ارزیابی وضعیت ذخیره کوینها، حجم کوینهای نگهداری شده در بازه زیان و صاحبان این کوینها، واکاوی کنیم.
کانال بازار نزولی
یکی از نشانههای بازار نزولی، کاهش قابل توجه فعالیتهای شبکه است. ارزیابی فعالیت بازار را میتوان از طریق بررسی شاخص آدرسهای فعال و ارزیابی میزان تقاضای بلاک، مشخص کرد. آدرسهای فعال افراد فعال در بازار را تخمین میزند و شاخصهایی مثل شمارشگر تراکنشها و حجم کارمزد پرداخت شده توسط کاربران، تغییرات تقاضا را تعیین میکند.
نمودار زیر تعداد آدرسهای فعالی که طی ۵ سال گذشته از شبکه بیت کوین استفاده میکنند را بازنمایی میکند.
- به وضوح مشخص است که در دورههای صعودی بازار میزان تقاضای کاربران افزایش مییابد، در همین راستا به طور معمول تعداد آدرسهای فعال نیز در دورههای صعودی، روندی افزایشی دارد.
- دورههای نزولی با کاهش فعالیت شبکه مشخص میشوند. کاهش فعالیت خردهفروشان بازار بیت کوین در کانالی که با رنگ قرمز نشان داده شده، مشخص است. کران پایینی این کانال به شکل تاریخی در حال افزایش است. این امر نشان میدهد که سرمایهگذاران اصلی بازار بیت کوین، در بازه بلندمدت روندی رو به رشد داشتهاند.
در هفته گذشته میزان فعالیت شبکه به کران پایین کانال نزولی رسیده است. این وضعیت را معمولا نمیتوان به عنوان نشانهای از افزایش تقاضای بیت کوین، تفسیر کرد.
در تایید مطالب گفته شده میتوان از شاخص تغییرات ۳۰ روزه دارایی آدرسها، کمک گرفت. معمولا در دورههای افزایش قابل توجه عرضه یا تقاضا، تعداد آدرسهای غیر صفر افزایش مییابد. در حالی که آدرسهای غیر صفر در دوره بلندمدت روندی افزایشی دارد، در ۳۰ روز گذشته این روند کند شده است. این امر در نتیجه اقدام برخی سرمایهگذاران در جهت خالی کردن آدرسها است. در ماه گذشته بیش از ۲۱۹ هزار آدرس (۰.۵۴ درصد کل آدرسها) خالی شده است. این اقدام را میتوان نشانهای بر شروع جریان خروج از بازار در نظر گرفت (مثل روندی که در می ۲۰۲۱ شکل گرفت).
یکی از علتهای محتمل شروع جریان خرج شدن کوینها میتواند محدوده قیمتی و اثر روانی حاصل از قرار گرفتن طولانیمدت کوینها در بازه زیان باشد. در نمودار زیر مشاهده میکنیم که میزان آدرسهایی که در بازه سود قرار دارند، بین ۶۵.۷ تا ۷۶.۷ درصد نوسان میکند.
این نمودار نشان میدهد که در حال حاضر بیش از یکچهارم آدرسها یا افراد، در بازه زیان قرار دارند. علاوه بر این، قیمت پایه کوینهای ۱۰ درصد آدرسها بین ۳۳.۵ تا ۴۴.۶ هزار دلار است، که بسیاری از آنها کوینهای خود را در هفتههای اخیر خریداری کردند. اگر بازار موفق به پایهگذاری یک روند صعودی نشود، این خریداران نیز با کاهش قیمت، فشار فروش را افزایش خواهند داد. مخصوصا اگر قیمت به پایینتر از محدوده قیمت پایه کوینها برسد.
میزان زیان خریداران بلندمدت و کوتاهمدت طبق تحلیل آنچین
یکی از ابزارهایی که میتوان برای ارزیابی احتمال خرج شدن کوینها مورد استفاده قرار داد، Lifespan است. این شاخص زمان آخرین باری که یک کوین فروخته شده است را محاسبه میکند. بر اساس اطلاعات آماری هر چقدر یک کوین مدت طولانیتری خرج نشود، احتمال خرج نشدن آن در آینده هم افزایش مییابد.
به این ترتیب با دستهبندی قدمت کوینها به بیشتر از ۱۵۵ روز و کمتر از ۱۵۵ روز، میتوان دارایی خریداران بلندمدت و کوتاه مدت را ارزیابی کرد. این نمودار احتمال قوی یا ضعیف خرج شدن کوینها را بازنمایی میکند.
با استفاده از این شاخص میتوان توزیع قیمت آخرین جابهجایی کوینها را مشاهده کرد. از این طریق سطوح قیمتی مرتبط با جابهجاییهای بزرگ، قابل ارزیابی است. به عبارتی قیمت پایه بخش عمدهای از کوینهای خرج شده در نمودار زیر مشخص است. این نمودار نشان میدهد که بخش عمدهای از ذخیره کوینهای خریداران کوتاهمدت، قیمت پایهای در حدود ۴۲ تا ۵۰ هزار دلار دارند.
با توجه به اینکه معاملات در حدود کران پایین قیمت منعقد میشود (۴۲ هزار دلار) و فعالیت شبکه کاهش یافته است، کوینهایی با قیمت پایه ۴۲ تا ۵۰ هزار دلار، به تغییرات قیمت حساس هستند و میتوانند یکی از منابع ایجاد فشار فروش باشند، مگر اینکه با افزایش تقاضا، بازار به تعادل برسد.
یکی از معیارهای بررسی وضعیت ذخیره کوینهای خریداران کوتاهمدت، محاسبه قیمت واقعی این کوینها است (میانگین قیمت پایه کوینهای ذخیره شده). این میزان از طریق شاخص STH-MVRV قابل محاسبه است (آبی). نمودار زیر نشان میدهد که میانگین قیمت پایه ذخیره این خریداران ۴۷.۲ هزار دلار است. در زمان نوشته شدن این مقاله (قیمت= ۳۸.۱ هزار دلار)، میانگین ذخیره کوینها ۱۹ درصد در ضرر واقع شده است.
علاوه بر این، در حال حاضر قیمت واقعی خریداران کوتاهمدت بیشتر از قیمت Liveniness (۳۸.۶ هزار دلار) است. در بازار نزولی ۲۰۱۳-۱۴ و ۲۰۱۸، خریداران کوتاهمدت کوینهایی با قیمت پایه بالاتر از قیمت منصفانه (Fair value) را انباشت کرده بودند. این امر میتواند نشاندهنده تغییر روند نزولی برای ثبت یک کف قیمتی جدید باشد.
شاخص STH-NUPL میزان زیان خریداران کوتاهمدت را در نسبت با ارزش بازار، بازنمایی میکند. در این نمودار میتوانیم ببینم که خریداران کوتاهمدت به طور میانگین از ۴ دسامبر ۲۰۲۱ در بازه زیان قرار گرفتهاند. کل زیان بالقوه خریداران کوتاهمدت در حال حاضر برابر با ۱۷.۹ درصد کل ارزش بازار بیت کوین است.
در کف قیمتی اخیر (۳۳.۵ هزار دلار)، شاخص STH-NUPL به ۳۹- درصد رسیده بود. این میزان نشان از میزان سوددهی بسیار کم خریداران کوتاهمدت است و صرفا در روندهای نزولی و عمیق بازار تحقق مییابد. در حال حاضر خریداران کوتاهمدت بیش از دو ماه است که کوینهای خود را در بازه زیان نگه داشتهاند. هر چند این موضوع میتواند نشانه انعطافپذیری یا امید به بازگشت روند قیمتها باشد، اما میتوان این شرایط را به عنوان مقاومت خریداران در مقابل روند نزولی قیمت نیز، تفسیر کرد.
درنمودار زیر میتوانیم تشابه وضعیت ذخیره خریداران کوتاهمدت و بلندمدت را مشاهده کنیم. به این موضوع توجه کنید که ذخیره مورد بررسی در شاخص زیر، بخشی از کوینها است که در صرافیها نگهداری نمیشود و جزء دارایی کیف پولهای شخصی است.
- ذخیره در بازه زیان خریداران کوتاهمدت، ۱۵.۶ درصد از کل ذخیرههای این دسته از خریداران را تشکیل میدهد.
- ذخیره در بازه زیان خریداران بلندمدت، ۱۳.۱ درصد از کل ذخیرههای این دسته از خریداران را تشکیل میدهد.
حجم کل کوینهای در بازه زیان در حال حاضر بالاتر از دوره می تا جولای ۲۰۲۱ است. اما با این حال این مقدار نصف مقداری است که بازار در بازار نزولی سال ۲۰۱۸ و مارس ۲۰۲۰ تجربه کرده است. به هر حال باید این موضوع را در نظر گرفت که در مجموع، ۲۸.۷ درصد کل ذخیرههایی که خارج از صرافی نگهداری میشوند در بازه زیان قرار دارند (۴.۷ میلیون بیت کوین) و همین امر میتواند باعث بروز جریانهای مخالفی در راستای شکلگیری روند صعودی به حساب آید.
پیشنهاد مطالعه: معرفی نظریه امواج الیوت (Elliott Wave) و کاربرد آن در تحلیل تکنیکال
با دقت به وضعیت ذخیره خریداران بلندمدت و ارزیابی شاخص LTH-SOPR، میتوانیم میزان سوددهی کوینهای خرج شده توسط این دسته از خریداران را بررسی کنیم.
میزان بالای این شاخص نشاندهنده سود محقق شده بیشتر است. این شرایط معمولا در قلههای بازار صعودی مشاهده میشود.
میزان پایین این شاخص نشاندهنده کاهش سوددهی کوینهای خرج شده است. این شرایط معمولا در دورههای نزولی بازار رخ میدهد. مخصوصا اگر میانگین قیمت پایه کوینهای ذخیره پایین باشد (در حال حاضر قیمت پایه کوینهایی با قدمت بیشتر از ۱۵۵ روز در حدود ۴۰ هزار دلار است).
در موقعیت کنونی شاخص LTH-SOPR به میزان نسبتا پایین ۱.۴۶ رسیده است. این موضوع نشان میدهد که کوینهای خرج شده توسط خریداران بلندمدت در حال حاضر سوددهی پایینی دارند (۴۶ درصد). از منظر سوابق تاریخی بازار میتوان گفت چنین شرایطی معمولا در دورههای نزولی رخ میدهد.
با استفاده از شاخص LTH-SOPR به عنوان سود محقق شده، میتوانیم قیمت خرج شدن کوینها را نیز تخمین بزنیم (صورتی). این مدل بر اساس میانگین قیمت خرج شدن کوینها در یک روز، طراحی شده است. در این مدل قیمت حال حاضر ۲۸.۵ هزار دلار است که در میانه قیمت پایه کوینهای بلندمدت (LTH cost basis) و قیمت منصفانه کوینها (Holders Fair Values) قرار دارد. این شرایط میتواند نشاندهنده نبود یک روند مشخص در حرکات قیمتی بازار باشد و در بازار نزولی ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۰ دیده شده است.
امکان دارد با تسلیم خریداران بلندمدت و خرج شدن کوینها قیمت پایه کوینها تا حد قیمت واقعی کاهش یابد. یا شاید روند انباشت کوینهای نقدی (احتمال فروش بالا) ابزاری برای مدیریت ریسک در بازار مشتقات باشد. از این طریق بازار نزولی سودمندتری برای خریداران بلندمدت رقم خواهد خورد.
پیشنهاد مطالعه: نظریه داو (Dow Theory) چیست و چطور از آن در تحلیل تکنیکال استفاده کنیم؟
جمعبندی
در مجموع یک روند نزولی پر قدرت هدایت بازار را در دست گرفته است. فعالیت شبکه تا حد قابل توجهی کاهش یافته، حجم زیادی از ذخیره کوینها در بازه زیان قرار گرفتهاند (احتمال آغاز فشار فروش)، بیش از ۴.۷ میلیون بیت کوین در بازه زیان قرار دارند و ۵۴.۵ درصد از این کوینها جزء دارایی خریداران کوتاهمدت محسوب میشود که از نظر آماری احتمال خرج شدن کوینها در بازه زیان را افزایش میدهد.
به هر حال علیرغم روند نزولی بازار در سه ماه گذشته، همچنان تعادل ذخیره کوینها دچار آشفتگی نشده است و سرمایهگذاران در انتظار تغییر روند و شروع یک حرکت روبهرشد و قدرتمند هستند. با توجه به آنچه در نسخههای پیشین تحلیل آنچین بیان کردیم (شماره ۵، ۶ و ۷) به نظر میرسد که سرمایهگذاران اصلی و بلندمدت بیت کوین هیچوقت کوینهای خود را خرج نکنند و صرفا در مقاطعی که بازار روندی نزولی دارد، با استفاده از امکانات بازار مشتقات، ریسک کاهش ارزش سرمایه خود را پوشش دهند.
در نهایت میتوان گفت بازار حال حاضر نزولی است، اما این نکته را نیز در نظر داشته باشید که آغاز یک دوره صعودی نیز توسط یک دوره نزولی رقم خواهد خورد.
این مقاله صرفا برای اهداف آموزشی ارائه شده است و نباید بهعنوان مشاورهٔ تجاری و سرمایهگذاری از طرف کوین ایران و نویسندگانش قلمداد شود.