تحلیل آنچین ارزهای دیجیتال

تحلیل آنچین هفتگی ارزهای دیجیتال (۱۰ فروردین) – شرایط برای پایان روند نزولی آماده است!

بازار بیت کوین در هفته گذشته روندی صعودی داشت. همچنین ذخیره کوین‌های قدیمی به بیشترین حد تاریخی خود رسیده است. در این مقاله قصد داریم به تحلیل بلندمدت روند بازگشت قیمت بپردازیم و نشانه‌های پایان روند نزولی را با توجه به چرخه‌های پیشین بازار ارزیابی کنیم.

بازار بیت کوین شاهد یک هفته پر بازده بود. روند مثبت حرکات قیمتی از کف ۴۰۷۱۰ دلار آغاز شد و با عبور از محدوده نوسان سابق و شکست سطح مقاومت ۴۴ هزار دلار، به ۴۷۶۴۹ دلار رسید. این اتفاق اولین حرکت مثبت و پایدار قیمت پس از نوسانات چند ماه اخیر است.

در طی ماه‌های گذشته از زوایای گوناگونی بازار بیت کوین را بررسی کردیم و از تحلیل نشانه‌ها به این نتیجه رسیدیم که بازار از می ۲۰۲۱ در روندی نزولی قرار گرفته است. اما باید به این نکته نیز توجه داشت که روند نزولی، شرایط شکل‌گیری یک روند صعودی بلندمدت را فراهم می‌کند.

پیشنهاد مطالعه: آن‌چین دیتا چیست؟ آموزش تحلیل بازار رمزارزها به کمک دیتای آنچین

فرآیند شکل‌گیری یک کف قیمتی جدید و پایان روند نزولی معمولا با رخداد تسلیم سرمایه‌گذاران و افت ناگهانی قیمت همراه است. در حال حاضر به هیچ وجه نمی‌توان گفت که بیت کوین کاملا از روند نزولی خود خارج شده است. اما در این مقاله سعی داریم نشانه‌های بازگشت بلندمدت قیمت را مورد ارزیابی قرار دهیم.

خلاصه مطالب تحلیل آنچین رمزارزها در این هفته:

  • کوین‌هایی با قدمت بیش از یک سال به سرعت در حال افزایش هستند و حجم این کوین‌ها به قله تاریخی خود رسیده است. این پارامتر در بازار صعودی سه ماهه نخست سال ۲۰۲۱ نیز تکرار شده است و سرمایه‌گذاران کوین‌ها را در کیف پول‌های خود نگه داشتند.
  • سرمایه‌گذاران علیرغم سیگنال‌های منفی اقتصاد کلان و وضعیت آشفته سیاسی در جهان، به آینده حرکات قیمتی بیت کوین امیدوار هستند.
  • با مقایسه وضعیت ذخیره کوین‌ها با دوره‌های پیشین بازار، می‌توان نتیجه گرفت که روند نزولی در نیمه پایانی قرار گرفته است.
  • میزان خرج شدن کوین‌های قدیمی کاهش یافته و حجم بالای انباشت در محدوده ۳۵ تا ۴۲ هزار دلار، توانسته فشار فروش را تا حد خوبی جذب کند.

تحلیل آنچین

حجم ذخیره کوین‌های قدیمی به قله تاریخی خود رسیده است!

یکی از ابزارهای کلیدی در ارزیابی رفتار سرمایه‌گذاران بیت کوین Lifespan یا قدمت کوین‌ها است. Lifespan در واقع مدت زمانی است که از آخرین جابه‌جایی یک کوین گذشته است.

از منظر آماری، هر چقدر یک کوین مدت زمان بیشتری در کیف پول باقی بماند (خرج نشود)، احتمال خرج شدن آن کمتر می‌شود. از طرفی سرمایه‌گذارانی که مدت طولانی‌تری کوین‌های خود را انباشت می‌کنند، با نوسانات بیشتری نیز مواجه می‌شوند. همین امر نشان می‌دهد که سرمایه‌گذاران اعتماد بالایی به آینده حرکات قیمتی بازار دارند و در نوسانات شدید و کاهشی قیمت نیز کوین‌های خود را خرج نمی‌کنند.

بر اساس شاخص‌های آن‌چین در پایان سه ماهه اول سال ۲۰۲۲ میزان ذخیره کوین‌هایی با قدمت بیشتر از یک سال به طور قابل توجهی افزایش یافته است. در ۸ ماه گذشته حجم این کوین‌ها به اندازه ۹.۴ درصد ذخیره کل بیت کوین رشد کرده است. فرآیند انباشت این کوین‌ها از سه ماهه ابتدای سال ۲۰۲۱ آغاز شده و سرمایه‌گذاران در این مدت دو سقوط ۵۰ درصدی و سه قله قیمتی را تجربه کردند، اما همچنان کوین‌های خود را خرج نکرده‌اند. بازگشت قیمت در شرایط کنونی از منظر حجم و دوره زمانی، شبیه به فرآیند بازگشت قیمت در ۲۰۱۸- ۲۰۱۹ است.

تحلیل آنچین

با توجه به اینکه در حال حاضر بخش قابل توجهی از ذخیره در گردش بیت کوین، قدمتی بیشتر از یک سال دارد، ارزیابی ارزش دلاری این کوین‌ها نیز می‌تواند مفید واقع شود. بسیاری از سرمایه‌گذاران در انتخاب سیاست‌های مالی خود و تخصیص نقدینگی به سرمایه‌های گوناگون، ارزش نقدی آن را نیز در نظر می‌گیرند و همین امر می‌تواند ما را در پیش‌بینی وضعیت آتی بازار راهنمایی کند.

شاخص Realized Cap HODL یک ابزار مناسب برای ارزیابی این موضوع است. نمودار زیر بر اساس کوین‌هایی با قدمت بیش از یک سال تنظیم شده است. ارزیابی این نمودار نشان می‌دهد که:

  • سه ماهه دوم تا چهارم سال ۲۰۲۱ از منظر ارزش دلاری کوین‌هایی با قدمت بیش از یک سال، شباهت بسیاری به بازار نزولی قبلی دارد. میزان ارزش دلاری این کوین‌ها از می تا دسامبر ۲۰۲۱ به نقاط کمینه خود رسید.
  • مرحله اول بازار نزولی: زمانی که ارزش دلاری کوین‌های قدیمی بخش کمی از ارزش کل بازار را شامل می‌‌شود به این معنا است که سرمایه‌گذاران باتجربه‌ متوجه تغییر روند حرکات قیمتی شده‌اند و کوین‌های خود را عرضه کردند. در این شرایط سهم اصلی ارزش دلاری بازار متعلق به سرمایه‌گذاران کم‌تجربه است که در قله قیمتی اقدام به خرید کرده و در ادامه با کاهش قیمت و ایجاد فشار فروش، شرایط را برای شکل‌گیری بازار نزولی فراهم می‌کنند.
  • مرحله دوم بازار نزولی: در این مرحله توازن ارزش کوین‌ها تا حد قابل توجهی ترمیم می‌شود. کوین‌های بیشتری در طی بازار نزولی وارد محدوده بیش از یک سال می‌شوند و به همین خاطر ارزش دلاری و قیمت پایه کوین‌های این محدوده افزایش خواهد یافت (یک کف قیمتی و سطح حمایت جدید و بالاتر نسبت به چرخه‌های پیشین بازار).

بازار در حال حاضر در مرحله دوم بازار نزولی قرار دارد. با توجه به چرخه‌های پیشین بازار می‌توان نتیجه گرفت که شکل‌گیری کف قیمتی جدید و شروع روند صعودی قطعی و بلندمدت، ممکن است چندین ماه طول بکشد.

تحلیل آنچین

تحلیل‌گران آن‌چین معمولا افزایش سهم کوین‌هایی با قدمت بیش از یک سال را به عنوان نشانه‌ای از اعتماد سرمایه‌گذاران به حرکات آتی بازار، در نظر می‌گیرند.

  • افزایش قابل توجه قدمت ذخیره کوین‌ها نشان‌دهنده میل به انباشت آن‌ها علیرغم نوسانات شدید قیمتی است. سرمایه‌گذاران در چنین شرایطی به بازدهی بازار در آینده‌ اطمینان دارند.
  • همین امر باعث کاهش سرمایه نقدی (Liquid) خواهد شد. به عبارتی خریداران بازار مشتقات با کاهش موجودی بیت کوین برای خرید و فروش مواجه خواهند شد، چرا که کوین‌ها توسط خریداران قدرتمند‌تر انباشت شده است.

شاخص زیر رفتار سرمایه‌گذاران را با استفاده از یک نمودار بازنمایی می‌کند. این شاخص نرخ تغییرات کوین‌هایی با قدمت یک هفته و کوین‌هایی با قدمت یک سال را محاسبه می‌کند. این شاخص زمانی به نقاط بیشینه می‌رسد که بیشترین سهم از منظر ارزش دلاری متعلق به سرمایه‌گذاران جدید (خریداران کوتاه‌مدت) است و زمانی در وضعیت کمینه قرار می‌گیرد که سهم اصلی از منظر ارزش دلاری متعلق به کوین‌هایی با قدمت یک سال باشد.

در نمودار زیر می‌توانیم یک روند نزولی بلندمدت را مشاهده کنیم که هچنان ادامه دارد. این روند نزولی حاصل افزایش حجم کوین‌های یک ساله است. شاخص مورد نظر در حال حاضر برقراری یک توازن میان سرمایه‌گذاران جدید و سرمایه‌گذاران با‌تجربه را نشان می‌دهد. به عبارتی در مراحل پایانی بازار نزولی و شروع بازار صعودی، سهم این دو گروه از منظر ارزش دلاری به تعادل می‌رسد.

تحلیل آنچین

شاخص دیگری که می‌توان از آن برای ارزیابی رفتار سرمایه‌گذاران بهره برد، Reserve Risk است. زمانی که میزان این شاخص در کف قرار می‌گیرد به این معناست که سرمایه‌گذاران به طور گسترده‌ای مشغول انباشت کوین‌ها هستند و استراتژی مالی آن‌ها نگه‌داری از کوین‌ها تا تغییر روند بازار است. از طرفی زمانی که سرمایه‌گذاران با تجربه از موقعیت انباشت خارج شده و کوین‌های خود را خرج می‌کنند شاخص روندی افزایشی را نشان می‌دهد و به سمت قله حرکت می‌کند.

در حال حاضر ۷۷ روز است که شاخص در حد کمینه قرار گرفته است. اما این دورهٔ زمانی به نسبت چرخه‌های پیشین بسیار کوتاه‌مدت محسوب می‌شود. دوره‌های کمینه شاخص مربوط به ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۷ و ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۰ است. این نکته را نیز مد نظر داشته باشید که شاخص مذکور در دوره‌های کوتاهی در حدود بیشینه قرار می‌گیرد، چراکه انباشت‌کنندگان معمولا در مواقعی که قله‌های قیمتی شکل بگیرد اقدام به توزیع کوین‌های خود می‌کنند.

تحلیل آنچین

ارزیابی وضعیت ذخیره و قدمت کوین‌ها در خریداران کوتاه‌مدت و بلندمدت

همانطور که در شاخص‌های بالا مشاهده شد، تغییر روند کلی بازار از نزولی به صعودی به وضوح قابل تشخیص نیست و معمولا مدت زیادی طول می‌‌کشد تا یک روند به تثبیت برسد. چراکه حتی سرمایه‌گذاران قدرتمند نیز برای افزایش بازدهی سرمایه خود در یک روند نزولی، نقدینگی خود را از بازار خارج کنند.

اگر نگاهی به شاخص حجم کوین‌های خرج شده بر اساس قدمت کنیم، خواهیم دید که روند خرج شدن کوین‌هایی با قدمت ۶ ماه، در طی ماه مارس افزایش یافته است. تقریبا ۲ درصد از کل معاملات انجام شده در شبکه بیت کوین مربوط به این دسته از کوین‌ها است، که رقم قابل توجهی محسوب می‌شود.

تحلیل آنچین

فرضیات پاراگراف قبل را می‌توان از طریق ارزیابی شاخص زیر تایید کرد. در یک ماه گذشته روزانه بین ۷ تا ۱۰ هزار کوین با قدمت بیشتر از یک سال خرج شده است. دو تفسیر برای چنین وضعیتی وجود دارد:

با توجه به تعادل ایجاد شده میان عرضه و تقاضا و مشخص نبودن روند حرکات قیمتی، سرمایه‌گذاران در راستای عدم قطعیت و کاهش ریسک خود، کوین‌های قدیمی خود را توزیع کرده‌اند.

علیرغم وجود فشار فروش، قیمت به یک کف قیمتی جدید نرسید. این امر نشان می‌دهد که میزان تقاضا برای جذب فشار فروش، کافی بوده و بازار را به تعادل رسانده است.

تحلیل آنچین

اجازه دهید به شاخص Realized Cap HODL برگردیم و نگاهی به وضعیت کوین‌هایی با قدمت کمتر از یک ماه داشته باشیم. در نمودار زیر مشاهده می‌کنیم که ۱۶ درصد از ارزش دلاری بیت‌کوین متعلق به محدوده کوین‌های جوان‌تر است. محدوده کوین‌های جوان‌تر صرفا زمانی عریض می‌شوند که کوین‌هایی با قدمت بالاتر خرج شده و به کوین‌های جوان تبدیل می‌شوند.

در مراحل پایانی بازار نزولی این محدوده (کوین‌های جوان) به حداقل خود می‌رسد، چراکه در این شرایط فقط سرمایه‌گذاران اصلی باقی می‌مانند و خریداران و فروشندگان کوتاه‌مدت از بازار خارج می‌شوند. در این موقعیت سرمایه‌گذاران قدرتمند کوین‌ها را به قیمت کمتری انباشت می‌کنند. نسبت ارزش کوین‌ها در محدوده‌های سنی مختلف، مشابه نسبت این دسته‌ها در سال ۲۰۱۲، ۲۰۱۶ و ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۰ است. در این دوره‌ها نیز عدم اعتماد به بازار و خروج نقدینگی باعث ایجاد چنین نسبت‌هایی شده بود.

تحلیل آنچین

در راستای تایید مطالب گفته شده قصد داریم از شاخص توزیع قیمت محقق شده (Realized Price Distribution) کمک بگیریم. دو تفسیر مهمی که از این شاخص بدست می‌آید به شرح زیر است:

  • خریداران بلندمدت همچنان بخش عمده ذخیره کوین‌های خود را نگه داشته‌اند. این بخش از کوین‌ها در قیمت‌های بالاتری خریداری شده‌اند (بیشتر از ۴۵ هزار دلار). این کوین‌ها برای چندین ماه در بازه زیان واقع شده‌اند. نکته قابل توجه این است که سرمایه‌گذاران مذکور هنوز تسلیم نشده‌اند و به مقاومت خود ادامه می‌دهند.
  • خریداران کوتاه‌مدت بخش عمده‌ای از ذخیره کوین‌های خود را بین ۳۸ تا ۴۵ هزار دلار خریده‌اند. این امر نشان می‌دهد که بسیاری از سرمایه‌گذاران محدوده قیمتی مذکور را به عنوان یک محدوده معتبر و قابل اتکا در نظر گرفته‌اند. همین شرایط در بازه زمانی می تا جولای ۲۰۲۱ درباره محدوده قیمتی ۳۰ تا ۴۰ هزار دلار صدق می‌کرد.

ریسکی که در حال حاضر روند صعودی و مقطعی بازار را تهدید می‌کند حساسیت سرمایه‌گذاران به نوسانات کاهشی قیمت است. اما به هر حال می‌توان حجم انباشت گسترده کوین‌ها در این محدوده قیمتی را نشانه‌ای از اعتقاد و اعتماد سرمایه‌گذاران به روند بازگشتی قیمت، در نظر گرفت. چرا که سیگنال‌های منفی اقتصاد کلان و وضعیت آشفته سیاسی موجود نیز نتوانسته سیاست‌گذاری این سرمایه‌گذاران را تحت تاثیر قرار دهد.

تحلیل آنچین
زیان خریداران کوتاه‌مدت در راستای بازدهی بیشتر خریداران بلندمدت

بازار نزولی از منظر پیشینه تاریخی معمولا با یک افت شدید قیمت به پایان می‌رسد. یک رخداد تسلیم در مقابل روند کاهشی قیمت که باعث می‌شود مقاوم‌ترین انباشت‌کنندگان نیز کوین‌های خود را بفروشند. به عنوان مثال می‌توان از ژانویه ۲۰۱۵، نوامبر ۲۰۱۸ و مارس ۲۰۲۰ یاد کرد. در همه این دوره‌ها قیمت بیت کوین در طی چند روز ۵۰ درصد کاهش یافت.

در طی رخداد تسلیم، تمام فروشندگان از بازار خارج شده و شاهد توزیع گسترده کوین‌ها خواهیم بود. در این فرآیند هم کوین‌های سود ده و هم کوین‌هایی که در بازه زیان قرار دارند، برای فروش عرضه می‌شوند. نمودار زیر میزان سود و زیان کوین‌هایی که در حال حاضر به صرافی‌ها وارد می‌شوند را بازنمایی می‌کند.

با توجه به نمودار می‌توان مشاهده کرد که در ۱۲ ماه گذشته دو بار شاهد چنین وضعیتی بوده‌ایم. اگرچه کوین‌های مذکور به نسبت دوره‌ نزولی ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۰ کمتر جذب می‌شوند. با توجه به اینکه در این دوره بازار شاهد دو سقوط ۵۰ درصدی بوده است، می‌توان نتیجه گرفت که اعتماد سرمایه‌گذاران به پایداری و صعودی بودن روند بلندمدت بیت کوین، جلب شده است.

تحلیل آنچین

مفهوم قیمت محقق شده (Realized value) همبستگی معناداری با ارزش بازار دارد. این شاخص قیمت پایه تمام کوین‌های خریداران کوتاه‌مدت یا بلندمدت را یکپارچه کرده و به‌عنوان قیمت تحقق‌یافتهٔ آن دسته، ثبت می‌کند. نمودار زیر نشان می‌دهد که:

  • ارزش بازار خریداران کوتاه‌مدت (صورتی) ناپایدارتر است و معمولا باعث ایجاد مقاومت در بازار نزولی می‌شود (این دسته از سرمایه‌گذاران در صورت بروز روند کاهشی قیمت، کوین‌های خود را در قیمت پایه می‌فروشند). در حال حاضر قیمت تحقق یافته این دسته ۴۵.۹ هزار دلار است. این سطح یک سطح کلیدی محسوب می‌شود و اگر قیمت بتواند از آن عبور کرده و تثبیت شود، می‌توان به شروع یک روند سازنده و بازگشتی امیدوار بود.
  • ارزش بازار خریداران بلندمدت (آبی) بسیار آهسته‌تر تغییر می‌کند. شاخص در مورد خریداران بلندمدت به اندازه ۱۵۵ روز از قیمت تحقق یافته عقب است و به ندرت دچار روند نزولی می‌شود.

روند کاهشی ارزش بازار خریداران بلندمدت نشان می‌دهد که میانگین قیمت پایه کوین‌های این سرمایه‌گذاران رو به کاهش است.

تحلیل آنچین

به عنوان آخرین ارزیابی به بررسی یک شاخص جدید می‌پردازیم: LTH Realized Cap Net Position Change

  • محاسبه تغییرات ۳۰ روزه ارزش بازار خریداران بلندمدت از منظر ارزش دلاری ورود و خروج سرمایه به این دسته از خریداران.
  • تبدیل تغییرات به امتیاز Z، جهت مقایسه این تغییرات با دوره‌های پیشین (تبدیل ارزش دلار در طی دوره‌های مختلف)
  • میزان بالای شاخص نشان می‌دهد که بخش عمده‌ای از ارزش دلاری بیت کوین متعلق به خریداران بلندمدت است و قیمت پایه این کوین‌ها افزاش یافته است.
  • میزان پایین این شاخص نشان می‌دهد که قیمت پایه کوین‌های خریداران بلندمدت به طور قابل توجهی کاهش یافته است.

آنچه در مورد قیمت پایه کوین‌های خریداران بلندمدت قابل مشاهده است، کاهش قابل توجه آن است. میزان شاخص Z عدد ۲.۳۳ را نشان می‌دهد که پایین‌تر از میانگین معمول است. این وضعیت توضیح‌دهنده کاهش قیمت پایه تا محدوده ۳۸ تا ۴۵ هزار دلار است.

تحلیل آنچین

جمع‌بندی تحلیل آنچین این هفته

بازار نزولی بیت کوین می‌تواند طولانی باشد و همراه با زیان و کاهش شدید قیمت به پایان برسد. این شرایط حاصل تغییر مالکیت کوین‌ها از سرمایه‌گذاران ضعیف‌تر به سرمایه‌گذاران قدرتمند است.

انباشت بیت کوین در بازه قیمتی ۳۵ تا ۴۲ هزار دلار به اوج خود رسید و این نشان می‌دهد که سرمایه‌گذاران این بازه را به عنوان یک محدوده معتبر و قابل اتکا در نظر گرفته‌اند که بازار در آن به تعادل می‌رسد.

در چند هفته گذشته میزان خرج شدن کوین‌ها کاهش یافته است و اکثر کوین‌ها همچنان در بازه زیان نگه داشته شده‌اند. در نتیجه میانگین قیمت پایه خریداران کوتاه‌مدت و بلن مدت کاهش یافته است. قیمت پایه در دسته خریداران کوتاه‌مدت به شکل قابل توجهی کاهش داشته است و شرایط برای پایان روند نزولی و شکل‌گیری روند صعودی فراهم شده است.

این مقاله صرفا برای اهداف آموزشی ارائه شده است و نباید به‌عنوان مشاورهٔ تجاری و سرمایه‌گذاری از طرف کوین ایران و نویسندگانش قلمداد شود.

منبع

https://coiniran.com/?p=50433
دکمه بازگشت به بالا