تحلیل آنچین هفتگی ارزهای دیجیتال (۲۵ اسفند) – کدام استراتژی مناسب وضعیت فعلی بازار است؟
هرچند در نگاه بلندمدت، تقاضا مسیری مثبت و رو به رشد را طی میکند اما روند انباشت کوینها در کوتاهمدت تا حدی کند شده است. شرایط برای تسلیم سرمایهگذاران در مقابل تغییرات نزولی قیمت محیا شده است. با این حال نشانههای موجود شباهتی به نشانههای تسلیم سرمایهگذاران در چرخههای پیشین بازار ندارد.
بازار کار خود را در همان محدوده تعادلی عرضه و تقاضا ادامه میدهد. نوسانات هفته گذشته در محدوده ۳۷۲۷۴ تا ۴۲۴۵۵ دلار ثبت شد. همانطور که در تحلیل آنچین هفته پیش نیز اشاره شد، بازار تحت تاثیر شرایط اقتصادی و سیاسی حال حاضر، در یک تعادل شکننده باقی مانده است.
اکنون دو سال از رخداد تسلیم سرمایهگذاران در مارس ۲۰۲۰ میگذرد. در این رخداد، قیمت بیت کوین طی دو روز ۵۲ درصد سقوط کرد و پایان بازار نزولی سال ۲۰۱۹-۲۰ رقم خورد. در طول فرآیند تسلیم (Capitulation) تقریبا تمام فروشندگان از بازار خارج شده و شرایط به نفع خریداران تغییر خواهد کرد (روند صعودی بلندمدت آغاز خواهد شد).
در تحلیل آنچین این هفته قصد داریم به ارزیابی تعادل میان خریداران و فروشندگان بپردازیم و از این طریق پیشبینی کنیم که آیا به پایان بازار نزولی رسیدهایم یا خیر.
پیشنهاد مطالعه: پیشنهاد تحلیلگران برای سرمایهگذاری در رمزارزها در سال 2022 چیست؟
خلاصه مطالب کلیدی تحلیل این هفته:
- عدم قطعیت حاصل از شرایط فعلی جهان باعث شده روند انباشت کوینها به طور مقطعی کاهش یابد.
- خرج شدن کوینهای قدیمیتر در هفته گذشته بیشتر از هفتههای پیشین بوده و این امر نشانهای بر ادامه روند نزولی است. با این حال حجم این کوینها به حدی نیست که باعث ایجاد ترس در سرمایهگذاران شود.
- ۸۲ درصد از ذخایر خریداران کوتاهمدت (۲.۵ میلیون بیت کوین) در بازه زیان قرار گرفته است و حجم کوینهای نگهداری شده توسط خریداران بلندمدت به بالاترین حد خود رسیده است.
- علیرغم ضعف مقطعی تقاضا، انباشت کوینها همچنان به عنوان استراتژی غالب مورد استفاده قرار میگیرد. چنین شرایطی از منظر تاریخی نشانه مراحل پایانی بازار نزولی است.
- یک مفهوم جدید به نام نرخ تورم بازار (Marker Inflation Rate) را معرفی خواهیم کرد. این مفهوم نشان میدهد که خریداران بلندمدت به شکل غیر معمول در حال افزایش ذخایر خود هستند. این دسته از خریداران به طور روزانه ۷.۶ برابر میزان استخراج بیت کوین، به ذخایر خود اضافه میکنند.
روند کند انباشت هفته گذشته، در پی عدم قطعیت روند بازار
در این بخش قصد داریم با معرفی یک شاخص جدید به ارزیابی روند انباشت کوینها بپردازیم. شاخص امتیاز روند انباشت بیت کوین (Bitcoin Accumulation Trend Score) ابزاری است برای بررسی تغییرات موجودی کیف پولها. از این طریق میتوان جریان انباشت نهنگهای بیت کوین را پیگیری کرد. از طرفی میتوان اضافه شدن مقادیر کوچک، در تعداد بالا را دنبال کرد (به این کیف پولها میگو نیز گفته میشود که انتخاب آن بر اساس نهنگ صورت گرفته است). بنابراین این شاخص با فیلتر کردن کوینهای حاصل از استخراج و کوینهای نگهداری شده در صرافیها، تغییرات موجودی کیف پولها را بازنمایی میکند. مقدار این شاخص عددی بین صفر و یک است و تفسیر آن به شرح زیر است:
۱. مقادیر نزدیک به صفر (زرد/نارنجی) نشان میدهد که بازار در مرحله توزیع کوینها است و انباشت صورت گرفته در این مقطع، روندی کند و کاهشی دارد.
۲. مقادیر نزدیک به یک (بنفش) نشان میدهد که موجودی سرمایهگذاران به طور معناداری در حال افزایش است. این وضعیت معمولا در شروع و میانه یک بازار صعودی شکل میگیرد.
در نمودار زیر طی محدوده اکتبر ۲۰۲۱ تا ژانویه ۲۰۲۲، با یک انباشت قدرتمند مواجه هستیم. این انباشت معمولا توسط سرمایهگذارانی که به نوسانات قیمت حساس نیستند صورت میگیرند (خریداران بلندمدت). اما در طول چند ماه اخیر در سال ۲۰۲۲ مقدار شاخص بین ۰.۲ تا ۰.۵ نوسان میکند. این امر نشاندهنده تاثیر شرایط گوناگون بر بازار و ایجاد یک حس عدم اطمینان در سرمایهگذاران است که باعث شده روند انباشت کند شود.
علاوه براین در هفته گذشته شاهد خرج شدن کوینهای قدیمیتر نیز بودیم. کوینهای قدیمیتر در اختیار سرمایهگذاران باتجربهای است که با نوسانات بازار آشنا هستند و معمولا از اقدامات عجولانه یا احساسی پرهیز میکنند. به همین خاطر پیگیری کوینهای قدیمیتر میتواند به عنوان یک راهنمای تحلیل بازار در نظر گرفته شود.
به همین خاطر زمانی که سطح خرج شدن کوینهای قدیمی افزایش مییابد میتواند نشانهای از ادامه روند نزولی باشد. به عبارتی سرمایهگذاران تا حدی امید خود را به جهشهای مثبت بازار از دست دادهاند. کوینهایی با قدمت بیشتر از ۶ ماه، ۵ درصد کل فروش هفته را به خود اختصاص داده است که یک جهش قابل توجه در چند ماه گذشته محسوب میشود.
همچنین میتوانیم فرضیه گفته شده را از طریق شاخص میانگین کم شدن قدمت کوینها در هفت روز گذشته بررسی کنیم. وقتی که کوینهای قدیمیتر خرج میشود مقدار شاخص افزایش محسوسی را نشان میدهد. مقادیر پایین این شاخص (سبز) نشاندهنده دوره انباشت کوینها در بازار نزولی است. در حالی که مقادیر بالای این شاخص (قرمز) معمولا در بازارهای صعودی رخ میدهد. سرمایهگذاران بلندمدت در این شرایط تصمیم میگیرند برخی از کوینهای قدیمی خود را جهت کسب سود، خرج کنند.
مقادیر نمودار نشان میدهد که از سپتامبر سال گذشته، جریان انباشت کوینها با حجم بالایی ادامه داشته است (بالاتر از میانگین دورههای انباشت در چرخههای پیشین). این امر نشان میدهد که در نگاه بلندمدت سرمایهگذاران بازار بیت کوین متحمل ریسک زیادی نخواهند بود.
یکی از ابزارهایی که برای اندازهگیری قدمت کوینهای خرج شده مورد استفاده قرار میگیرد، Cion-day است. این شاخص مدت زمانی که یک کوین دست نخورده در کیف پول سرمایهگذاران باقی مانده است را بازنمایی میکند. در یک نگاه بلندمدت، طی ۹۰ روز گذشته میزان توزیع شاخص مذکور در پایینترین حد تاریخی خود قرار گرفته است.
در دورههای نزولی بازار، شاخص نود روزه در سطوح پایین قرار میگیرد، چرا که سرمایهگذاران سرعت انباشت کوینها را کاهش میدهند. همین امر میتواند نشانهای از رخداد تسلیم سرمایهگذاران در مقابل روند کاهش قیمت، محسوب شود. معمولا شکلگیری ترس و بی اعتمادی به روند آتی حرکات قیمتی، باعث ایجاد آخرین موج فروش خواهد شد و تمام فروشندگان را از بازار خارج میکند.
نمودار زیر نشان میدهد که در حال حاضر انباشت کوینها و نگه داشتن آنها، استراتژی مناسبی محسوب میشود. ما باید همچنان منتظر رخداد تسلیم بمانیم. هر دوره نزولی بازار با این رخداد به پایان میرسد. مگر اینکه این چرخه، متفاوت از چرخههای پیشین عمل کند.
ارزیابی ذخیره خریداران کوتاهمدت
نمودار زیر بخشی از ذخیره خریداران کوتاهمدت را بازنمایی میکند که طی ۱۵۵ روز گذشته انباشت شدهاند. این دسته از خریداران حساسترین گروه به نوسانات قیمت هستند و احتمال اقدام به فروش در این گروه بیش از باقی گروهها است. مخصوصا در رخداد تسلیم که در پایان هر دوره نزولی شکل میگیرد.
در ادامه و تایید مباحث پیشین، میتوانیم کاهش ذخیره خریداران کوتاهمدت را نیز مورد ارزیابی قرار دهیم. این وضعیت فقط زمانی ایجاد میشود که ذخیره کوینها تا آستانه ۱۵۵ روز دست نخورده باقی بماند و تبدیل به ذخیره بلندمدت شود. پایین آمدن حجم ذخیره خریداران کوتاهمدت متاثر از مراحل پایانی روند نزولی بازار است. خریداران صبورتر کوینهای خود را به کیف پولهای سرد انتقال داده و منتظر حرکات صعودی قیمت در آینده بلندمدت میشوند.
ذخیره خریداران کوتاهمدت در حال حاضر در پایینترین میزان تاریخی خود قرار گرفته است. باید به این نکته توجه داشت که ۸۲ درصد از کل ذخایر خریداران کوتاهمدت در بازه زیان قرار دارد و همین امر میتواند موتور محرک شکلگیری فشار فروش به حساب آید.
شاخص HODL Waves نیز نشان میدهد که کوینهایی با قدمت کمتر از ۶ ماه در پایینترین سطح خود قرار گرفتهاند. ۲۴.۵ درصد از کل ذخیره در گردش بیت کوین در این دسته قرار دارد و این امر نشان میدهد که ۷۵.۵ درصد از ذخیره در گردش بیت کوین بیشتر از ۶ ماه دست نخورده باقی مانده است.
این وضعیت حاکی از آن است که علیرغم آشفتگی شرایط اقتصادی و سیاسی جهان، سرمایهگذاران استراتژی نگهداشتن کوینها را انتخاب کردهاند و نگران سیگنالهای منفی نیستند.
در حالی که میزان ذخیره کوینهای جوانتر در حال کاهش است، نسبت به چرخههای پیشین سهم بیشتری در ارزش بازار دارد. به عبارتی بخش مهمی از ارزش دلاری بازار بیت کوین متعلق به کوینهایی است که در ۶ ماه اخیر انباشت شدهاند.
به طور معمول مراحل پایانی بازار نزولی با سهم کم کوینهای جوان مشخص میشود. چرا که اکثر کوینها در کیف پول سرمایهگذاران بلندمدت نگهداری میشود. محدوده کوینهایی با قدمت بین ۳ تا ۶ ماه (نوار زرد بالایی در نمودار زیر) اخیرا افزایش قابل توجهی داشته که نشان میدهد بخش عمده ذخایر موجود، در بازه زمانی سپتامبر تا دسامبر سال گذشته خریداری شدهاند.
ارزیابی تقاضای خریداران بلندمدت
حال که تا حدی وضعیت ذخیره کوینها و احتمال شکلگیری فشار فروش پرداخته شد، بهتر است نگاهی به وضعیت بلندمدت تقاضا در بازار داشته باشیم.
صرافی Coinbase در هفته گذشته حجم بالایی از خروجی کوینها را ثبت کرد. مجموع این جریان خروجی ۳۱۱۳۰ بیت کوین، به ارزش ۱.۱۸ میلیارد دلار بود. این مقدار بیشترین خروجی ثبت شده از ۲۸ جولای ۲۰۱۷ محسوب میشود. جریان خروجی این صرافی در نمودار زیر مشخص شده است (قرمز). وضعیت نمودار پس از مارس ۲۰۲۰ نشان میدهد که سرمایهگذاران، بیت کوین را به عنوان یک سرمایه کلیدی در سبد سرمایهگذاری خود حفظ میکنند.
این جریان خروجی عظیم، کل موجودی صرافی Coinbase را به ۶۹۵ هزار بیت کوین کاهش داده است که از زمان قله بازار صعودی سال ۲۰۱۷ تاکنون تکرار نشده بود. موجودی بیت کوین این صرافی نسبت به اوج آن در آپریل ۲۰۲۰، ۳۷۵ هزار بیت کوین کاهش یافته است که یک سقوط ۳۶.۶ درصدی محسوب میشود.جریانهای خروجی بزرگ مانند جریان اخیر، بخشی از روند ثابت صرافی Coinbase به حساب میآید و در طی دو سال گذشته ادامه داشته و هر بار یک پله میزان موجودی آن را کاهش داده است. این صرافی یکی از بزرگترین صرافیهای بیت کوین است و انتخاب بسیاری از موسسات آمریکایی محسوب میشود. جریانهای خروجی این صرافی نشاندهنده تبدیل شدن بیت کوین به یکی از سرمایههای کلیدی کمپانیهای بزرگ آمریکایی است.
اگر به شاخص نرخ تغییر ذخیرههای غیرنقدی (Illiquid) نگاه کنیم، میتوانیم یک جهش قابل توجه در هفته گذشته را تشخیص دهیم. این جهش نشان میدهد که کوینهای خارج شده از صرافی Coinbase وارد کیف پولهای سردی شدند که یا سابقه خرج کردن کوینها را ندارند یا به ندرت خرج میشوند.
این شاخص زمانی افزایش مییابد که کوینهای بیشتری وارد این کیف پولها شوند. در نمودار زیر میتوان دید که در حال حاضر این میزان مثل بازار نزولی سال ۲۰۱۸-۲۰ روندی افزایشی دارد (اگرچه در یک دوره زمانی کوتاهتر). شاخص ISSR در حال حاضر مقدار ۳.۲ را نشان میدهد که به این معنا است: میزان کوینهای نگهداری شده در کیف پولهای غیر نقدی ۳.۲ برابر کوینهایی است که در کیف پولهای نقدی (Liquid) یا بسیار نقدی (Highly Liquid) نگهداری میشود.
از شاخص زیر میتوان نتیجه گرفت که علیرغم کشمکشهای قیمتی در چند وقت اخیر، جریان تقاضا همچنان ثابت و پایدار است.
در آخر قصد داریم مفهوم و شاخص جدیدی را معرفی کنیم که توسط David Puell توسعه یافته است. شاخص نرخ تورم بازار (Market Inflation Rate)، نرخ انباشت یا توزیع سالانه کوینهای خریداران بلندمدت را میسنجد. در ابتدا نسبت کوینهای استخراج شده به ذخیره در گردش را به عنوان نرخ تورم اسمی معرفی کرده است و نمودار آن را با رنگ زرد بازنمایی میکند. تورم اسمی به عنوان یک سطح مقاومت در شکلگیری فشار فروش عمل میکند.
در قدم بعدی تغییرات روزانه ذخیره خریداران بلندمدت را نسبت به ذخیره در گردش میسنجیم و از این طریق میزان تقاضای سالانه را محاسبه میکنیم. مقدار منفی یک را در مقادیر موجود ضرب میکنیم تا انباشت کوین توسط خریداران بلندمدت یک عدد منفی به حساب آید (بازار صعودی) و خرج کردن کوینها به عنوان مقادیر مثبت بازنمایی شود (بازار نزولی). در نهایت نرخ انباشت خریداران بلندمدت را با نرخ تورم اسمی جمع میکنیم تا نرخ تورم بازار محاسبه شده و تحت یک شاخص بازنمایی شود. روش تفسیر این شاخص به شرح زیر است:
۱-در مراحل پایانی دوره نزولی، نرخ تورم بازار به طور قابل توجهی منفی میشود. این مقادیر در حدود منفی ۱۴ تا منفی ۱۵ قرار میگیرد. این امر نشاندهنده آن است که خریداران بلندمدت در حال انباشت با میزان ۱۴ تا ۱۵ درصد ذخیره در گردش هر سال هستند که بیشتر از میزان استخراج کوینها در آن سال است.
۲.در قلههای بازار صعودی، نرخ تورم بازار طی یک جهش از تورم اسمی عبور میکند و این امر نشان میدهد که خریداران بلندمدت فشار فروش را با واگذاری کوینهای خود افزایش میدهند (ذخیره موجود بسیار تورمی است). در نهایت این روند منجر به شکل گیری بازار نزولی خواهد شد.
در حال حاضر نرخ تورمی خریداران بلندمدت منفی ۱۰.۹ درصد است که نشان میدهد این خریداران در حال اضافه کردن موجودی خود با نرخ ۷.۶ برابر استخراج کوینها هستند. این مقدار پایینترین سطح تاریخی به حساب میآید که نشانهای از کف بازار نزولی در چرخههای پیشین است.
جمعبندی تحلیل آنچین این هفته
عدم قطعیت حاصل از شرایط اقتصادی و سیاسی حاکم بر جهان روند کوتاه مدت انباشت کوینها را از ماه ژانویه کند کرده است. علاوه بر این شاهد افزایش میزان خرج شدن کوینهای قدیمی در هفته گذشته بودهایم. با این حال این نشانهها هنوز دلیل کافی برای تغییر استراتژی سرمایهگذاران نبوده و نگاه بلندمدت آنان به حرکات قیمتی را دگرگون نکرده است.
با توجه به اینکه بیش از ۲.۵ میلیون بیت کوین از ذخیره خریداران کوتاهمدت در بازه زیان واقع شده است، این خطر وجود دارد که فروشندگان هنوز به طور کامل بازار را ترک نکرده باشند. این امر ممکن است مثل چرخههای پیشین باعث تسلیم این خریداران شود و روند کاهشی قیمت را تا کف بعدی بازار نزولی تمدید کند.
به هر ترتیب همچنان استراتژی نگهداری از کوینها و انتظار برای تغییر روند بازار، سیاست غالب سرمایهگذاران است و خریداران بلندمدت همچنان به انباشت کوینها ادامه میدهند.
این مقاله صرفا برای اهداف آموزشی ارائه شده است و نباید بهعنوان مشاورهٔ تجاری و سرمایهگذاری از طرف کوین ایران و نویسندگانش قلمداد شود.