تحلیل آنچین هفتگی ارزهای دیجیتال (۱۱ اسفند) – با آغاز جنگ روسیه و اوکراین، وضعیت بازار رمز ارزها به چه سمتی خواهد رفت؟
در تحلیل آنچین این هفته باید بدانیم با آغاز جنگ میان روسیه و اوکراین، بسیاری از افرادی که در قیمتهای بالاتر (نزدیک به قله تاریخی قیمت) اقدام به خرید بیت کوین کرده بودند، در مقابل کاهش قیمت اخیر تسلیم روند بازار شده و کوینهای خود را واگذار کردند. اما از طرفی دستهای دیگر از سرمایهگذاران همچنان در حال انباشت کوینها هستند و تحت تاثیر سیگنالهای منفی حوزه اقتصاد و سیاست جهان قرار نگرفتهاند.
با آغاز درگیری مسلحانه میان روسیه و اوکراین، بازارهای مالی نیز تحت تاثیر قرار گرفته و هفته پر نوسانی را پشت سر گذاشتند. با توجه به اینکه در حال حاضر بازار رمز ارزها جزو بازارهای مالی مهم جهان محسوب میشود و بدون وقفه و تعطیلی به کار خود ادامه میدهد، تا حد زیادی تحت تاثیر اخبار منفی اخیر قرار گرفت. بیت کوین در هفته گذشته تا کف قیمتی ۳۴۴۷۴ دلار سقوط کرد و فرآیند ترمیم قیمت را به سرعت تا ۳۹۹۱۷ دلار طی کرد.
پیشنهاد مطالعه: پیشنهاد تحلیلگران برای سرمایهگذاری در رمزارزها در سال 2022 چیست؟
اکنون ۱۳۸ روز از ثبت قله تاریخی قیمت میگذرد و در این مدت طولانی روند بازار نزولی بوده است. کاهش قیمت درهفته گذشته، بسیاری از سرمایهگذاران را برای خرج کردن کوینها مجاب کرد. این سرمایهگذاران جزو خریدارانی بودند که در نزدیکی قله قیمتی اقدام به خرید کرده بودند. در تحلیل این هفته قصد داریم به بررسی سرمایههای جابهجا شده در میان خریداران بپردازیم و وضعیت کنونی بازار را با دوره مشابه در می تا جولای ۲۰۲۱، مقایسه کنیم.
آنچه به طور واضح شاهد آن هستیم، تسلیم کامل دستهای از خریداران در مقابل کاهش قیمت هفته گذشته است. اما توزیع کوینها نشان میدهد که انباشتکنندگان همچنان حضور پررنگی در بازار دارند و مستقل از نوسانات اخیر استراتژی تجاری خود را دنبال میکنند.
روند توزیع کوینها طبق تحلیل آنچین
تحلیل این هفته را با بررسی شاخص کلان مدت URPD آغاز میکنیم. این شاخص توزیع ذخیره کوینها را بر اساس آخرین قیمت مبادله آنها، بازنمایی میکند. آنچه امیدواریم از بررسی این شاخص بهدست آوریم، یافتن شباهتها و تفاوتهای رفتار سرمایهگذاران دوره کنونی با رفتار آنها در محدوده زمانی اصلاح قیمت می تا جولای ۲۰۲۱ است.
شاخص URPD را در چهار بازه زمانی مورد ارزیابی قرار دادهایم:
۱. می ۲۰۲۱، پیش از آغاز فشار فروش و رخداد گسترده انحلال حسابها (Liquidation)
۲. جولای ۲۰۲۱، کف قیمتی ۲۹ هزار دلار، پیش از شروع روند صعودی منجر به قله تاریخی قیمت در اواخر ۲۰۲۱
۳. نوامبر ۲۰۲۱، وضعیت بازار در قله قیمت
۴. فوریه ۲۰۲۲، وضعیت کنونی بازار در زمان نوشته شدن این مقاله
تحلیل خود را با ارزیابی بازه زمانی می تا جولای شروع میکنیم. توزیع کوینها در این بازه بسیار سنگین بوده است. بخش عمدهای از این توزیع گسترده متعلق به کوینهایی با قیمت پایه ۵۴ تا ۶۰ هزار دلار بوده است. گرچه این امر میزان بالای تقاضا را نیز نشان میدهد اما وضعیت بازار با حضور خریدارانی که نسبت به نوسانات قیمت بسیار حساس هستند، شکننده محسوب شده و هر لحظه احتمال تغییر روند در آن وجود دارد.
آنچه باعث تسلیم سرمایهگذاران شد هم شرایط بازارهای نقدی بود هم وضعیت بازار مشتقات. بررسی دادههای آنچین نشان میدهد که فعالیت شبکه در این دوره در تمام بازارها کاهش یافته است. این شرایط نشانهای از آغاز روند نزولی حاضر است.
در طی این دوره ۲.۵ ماهه، بخش عمدهای از ذخیره توسط خریدارانی که کوینها را در قیمتهای بالاتر خریداری کردند، برای فروش وارد صرافیها شد. این حجم کوینها توسط خریداران بلندمدتی که به آینده بازار خوشبین بودند خریداری شدند. قیمت پایه این کوینها در محدوده ۲۹ تا ۴۰ هزار دلار است. این رویداد را تحت عنوان انتقال کوینها از خریداران ضعیف به خریداران قدرتمند، طبقهبندی میکنند.
ادامه حرکات قیمتی در راستای شکلگیری اصلاح قیمت، روند ثابتی از توزیع کوینها را در طول دوره رقم زد. این روند از جولای ۲۰۲۱ آغاز شد و تا قله تاریخی قیمت در نوامبر ادامه یافت. این وضعیت توزیع کوینها، اطلاعات زیر را در اختیار ما خواهد گذاشت:
- بسیاری از سرمایهگذاران که در بازه زمانی می تا جولای مشغول انباشت کوینها بودند، پس از تغییر روند حرکات قیمتی، موفق به کسب سود شدند. همین امر باعث شد تا با حجم بالایی از توزیع کوینها در سطوح قیمتی ۳۵، ۴۷ و ۶۲ هزار دلار مواجه شویم.
- خریداران کوتاه مدت با توجه به شرایط مساعد بازار و روند صعودی ارزش بیت کوین، در طول روند آگوست تا نوامبر وارد بازار شدهاند. اما بر اساس اطلاعات آنچین فعالیت شبکه در دورههای نزولی کاهش مییابد و فقط انباشتکنندگان در بازار باقی میمانند.
حال به بررسی وضعیت کنونی بازار میرسیم. میتوانیم ببینیم که بخش عمدهای از ذخیره کوینها از ماه نوامبر تا به امروز خرج نشده باقی ماندهاند. با وجود اصلاح قیمت ۵۰ درصدی بازار بیت کوین، سرمایهگذاران از نقد کردن سرمایههای خود پرهیز کردند.
بنابراین توزیع اخیر کوینها مربوط به خریدارانی است که در سطوح قیمتی بالای ۶۰ هزار دلار اقدام به خرید کرده بودند و اکنون تسلیم روند نزولی شدند. این کوینها اکنون دارای قیمت پایه جدیدی هستند که در بازه ۳۵ تا ۳۸ هزار دلار قرار میگیرد. به عبارتی قیمت پایه این کوینها تا حد قابل توجهی کاهش یافته است.
این شرایط، بازاری را توصیف میکند که تحت تسلط انباشتکنندگان است. این دسته از انباشتکنندگان تحت تاثیر نوسانات بازار قرار نمیگیرند و اقدام به خرج کردن کوینهای خود نمیکنند، حتی اگر در بازه زیان قرار داشته باشند. پس از خارج شدن خریدارانی که کوینها را در قیمتهای بالاتر خریداری کردند، بازار تحت تسلط کامل انباشتکنندگان است. اما در دوره می تا جولای ۲۰۲۱، انباشتکنندگان چنین تسلطی بر بازار نداشتهاند.
خریدارانی که کوینها را با قیمت بالاتر خریدهاند، تسلیم روند نزولی بازار شدهاند
مهمترین رخداد هفته گذشته، تعارضات شکل گرفته در عرصه سیاست جهانی بود. اگر تسلیم برخی از خریداران نیازمند یک محرک باشد، آغاز جنگ و بالا رفتن ریسک سرمایهگذاری، این محرک را فراهم میکند. اما میزان کاهش فعالیت شبکه و تسلیم سرمایهگذاران در مقابل فشار فروش در هفته گذشته، شدت زیادی نداشت. در واقع شرایط کنونی شباهت زیادی به فشار فروش ۲۰ جولای ۲۰۲۱ دارد. در این روز قیمت تا ۲۹ هزار دلار کاهش یافت (نقطه ۳، قرمز). شرایط در این نقطه نیز به قدری وخیم نبود که باعث شود روند نزولی ادامه یابد و یک کف جدید قیمتی را ثبت کند.
در هفته گذشته شاخص زیان محقق شده میزان ۷۱۳ میلیون دلار را نشان میدهد که به نسبت زیان محقق شده در مقاطعی از روند اصلاح قیمت (بیش از ۲ میلیارد دلار)، مقدار بالایی محسوب نمیشود.
علاوهبراین ما شاهد روند کاهشی عرضه کوینها به صرافیها هستیم (کاهش تمایل سرمایهگذاران به خرج کردن کوینها). این میزان که با رنگ صورتی در نمودار زیر نمایش داده شده است، از ۷۴ هزار کوین در روز، در قله قیمتی نوامبر، تا ۴۱ هزار کوین در روز، در شرایط کنونی کاهش یافته است. اما میزان خروجی صرافیها در طول این مدت با میزان ۴۰ تا ۴۸ هزار کوین در روز، تغییر چندانی نداشته است. این امر نشان میدهد که انباشتکنندگان در هر شرایطی در حال افزایش ذخیره کوینهای خود هستند.
البته باید به این نکته نیز توجه داشت که میزان ورودی و خروجی صرافیها صرفا بخشی از وضعیت کلی را روشن میکند و نسبت ورودی و خروجی است که تعادل میان عرضه و تقاضا را تعیین میکند.
نمودار زیر برآیند ۳۰ روزه جریانهای ورودی و خروجی صرافیها را بازنمایی میکند. میتوانیم در این نمودار مشاهده کنیم که از تاریخ ۳۰ جولای، بازار تمایل بیشتری به خروج از صرافیها داشته است (قرمز). روند خارج شدن کوین از صرافیها تغییرات کمی را نشان میدهد، اما با وجود اصلاح قیمت شدید و سیگنالهای منفی اقتصاد کلان، همچنان جریان ورودی کوینها به میزان آن در دوره می تا جولای ۲۰۲۱، نزدیک هم نشده است. تمام این نشانهها حاکی از امیدواری سرمایهگذاران به آینده بلندمدت بازار بیت کوین است.
علاوه بر شواهد پیشین، میتوانیم فرضیه خود را از طریق شاخص خرج شدن کوینهای قدیمیتر از یک سال، نیز بررسی کنیم. اگر خریداران بلندمدت بیت کوین امیدشان به آینده بازار را از دست میدادند، انتظار میرفت که میزان شاخص در وضعیت کنونی افزایش یابد. به عبارتی اگر انباشتکنندگان از شکلگیری روند صعودی ناامید شوند میزان خرج شدن کوینهایی با قدمت بیش از یک سال افزایش مییابد.
اما نمودار زیر نشان میدهد که این اتفاق رخ نداده است و شاخص در زیر سطح ۵ هزار کوین در روز، باقی مانده است. این تعداد، مقدار معمول خرج شدن کوینها در دورههای انباشت است.
بخش عمدهای از کوینهای خرج شده در صرافیها در هفتههای گذشته، متعلق به گروه خاصی از سرمایهگذاران است. سرمایهگذارانی که در این موقعیتها اقدام به خرید میکنند، میدانند که چنین موقعیتهایی (فشار فروش و کاهش قیمت) باز هم اتفاق خواهد افتاد.
خریدارانی که کوینهایی با قدمت کمتر از سه ماه در کیف پول خود دارند سهم اصلی خرج شدن کوینها در بازه زیان را در ۳۰ روز گذشته بر عهده داشتند. طی ماه گذشته خرج شدن این کوینها، زیانی برابر با ۰.۰۵ درصد ارزش بازار را در هر روز به ثبت رسانده است. این میزان برابر با پایینترین سطح بازار نزولی در نیمه اول سال ۲۰۱۸ است.
به جز بازه زمانی جون تا جولای سال گذشته، این وضعیت معمولا در شرایطی ایجاد میشود که بر اثر ترس حاصل از سقوط و ریسک سرمایه، سرمایهگذاران کوتاهمدت و بلندمدت از بازار خارج شوند.
اما در حال حاضر، هنوز نشانهای از تسلیم خریداران بلندمدت در مقابل روند کاهشی بازار وجود ندارد. شاید سرمایهگذاران این بار قصد دارند متفاوت عمل کنند! یا شاید یک سقوط دیگر باعث شود خریداران بلندمدت نیز اعتماد خود را به بازار از دست داده و تصمیم بگیرند کوینها را خرج کنند و از بازار خارج شوند.
خریداران قدرتمند به انباشت کوینها ادامه میدهند
باتوجه به خروج دستهای از خریداران که کوینها را در قیمتهای بالا خریداری کرده بودند و نتیجتا افزایش تسلط انباشتکنندگان به بازار، قصد داریم با ارزیابی سه شاخص مختلف رفتار آتی انباشتکنندگان را ارزیابی کنیم.
اولین موضوعی که به آن میپردازیم ذخیرههای غیرنقدی (کوینهایی با احتمال خرج شدن بسیار کم) است. این کوینها در کیف پولهایی نگهداری میشوند که یا سابقه فروش ندارند یا سابقه بسیار کمی دارند. این کیف پولها معمولا با عنوان ذخیرههای سرد شناخته میشوند و به انباشتکنندگان بلندمدت تعلق دارد.
میزان این کوینها به عنوان بخش عمدهای از ذخیره در گردش بیت کوین، از قله می ۲۰۲۱ نیز عبور کرده است و به ۷۶.۳ درصد کل ذخیره در گردش، رسیده است. این میزان در بالاترین سطح سال ۲۰۱۷ دیده شده است. اکنون پس از ۴ سال دوباره ذخیره کوینهای غیرنقدی به اوج خود رسیده است. باید به این نکته نیز توجه داشت که این شرایط پیش از آغاز روند فروش شکل میگیرد. حالا باید به این سوال پاسخ داد که آیا این کوینها واقعا جزو ذخیرههای سرد محسوب میشوند یا خیر؟
شاخص Realized Cap HODL waves نیز میتواند فرضیه پاراگراف قبل را تایید کند. میزان این شاخص به قله محلی ۷۲ درصد رسیده است. بر اساس نمودار زیر ۷۲ درصد از ارزش بازار بیت کوین بر حسب دلار، متعلق به کوینهایی با قدمت بیشتر از سه ماه است.
این شرایط مختص بازار نزولی است که در آن سرمایهگذاران بلندمدت نرخ خرج کردن کوینهای خود را کاهش میدهند. به این موضوع نیز توجه کنید که علت اصلی جهش اخیر، کوینهایی با قدمت ۳ تا ۶ ماه هستند. کوینهای گفته شده در حال انتقال از ذخیره خریداران کوتاهمدت به ذخیره خریداران بلندمدت هستند.
در آخر، برای مشخص کردن اینکه چه میزان کوین در سه ماه گذشته توسط خریداران بلندمدت جذب شده است، حجم کوینهایی با قدمت بیش از سه ماه که در ۳۰ روز گذشته مبادله شدهاند را ارزیابی میکنیم.
بیش از ۳۳۵ هزار بیت کوین در ۳۰ روز گذشته به قدمت بالای سه ماه رسیدهاند. این میزان ۱۲.۲ برابر میزان انتشار کوینهای جدید توسط ماینرها است. مشابه این رفتار انباشتکنندگان را میتوان در اواسط سال ۲۰۲۰، جون و سپتامبر ۲۰۲۱، مشاهده کرد. در هر دو دوره، پس از ایجاد شرایط گفته شده، یک روند صعودی قدرتمند آغاز شده است.
جمعبندی
تحلیل بازار کنونی از منظر دادههای آنچین و تاثیرات کلان اخبار جهانی، اهمیت ویژهای دارد. آتش جنگ میان روسیه و اوکراین، ریسک سرمایهگذاری و عدم قطعیت روند حرکات قیمتی را افزایش میدهد. در چنین شرایطی انتظار میرود که سرمایهگذاران سیاستگذاریهای تجاری خود را در راستای کاهش ریسک تغییر دهند و از طرفی وحشت نوسانات شدید باعث رخداد تسلیم سرمایهگذاران در مقابل روند نزولی شود. با این حال در ارزیابی دادههای هفته گذشته دیدیم که چنین اتفاقاتی در بازار رخ نداده است. میزان خرج شدن کوینهای خریدارانی که در قیمتهای بالا اقدام به خرید کردند شدت قابل توجهی نداشت، از طرفی ذخایر خریداران بلندمدت دچار هیچ تغییری نشده و روند انباشت همچنان مستقل از شرایط موجود ادامه دارد.
علیرغم تغییرات شدید معیارهای اقتصادی و سیاسی در جهان، دادههای آنچین نشان میدهد که انباشتکنندگان همچنان به آغاز روند صعودی اطمینان دارند. خروجی کوینهای صرافیها وارد کیف پولهای سرد میشود و میزان ذخیره کل کوینهای غیرنقدی به بالاترین حد چند ماه گذشته رسیده است.
با این حال در شرایط کنونی باید مراقب تغییر روند بازار باشید. از دست رفتن اعتماد خریداران بلندمدت به آینده بازار میتواند همه چیز را معکوس کند. اما تحلیل آنچین و ارزیابی دادهها و رفتار سرمایهگذاران نشان میدهد که آینده خوبی در انتظار بازار بیت کوین است.
این مقاله صرفا برای اهداف آموزشی ارائه شده است و نباید بهعنوان مشاورهٔ تجاری و سرمایهگذاری از طرف کوین ایران و نویسندگانش قلمداد شود.