معرفی استارتاپهای مرتبط با فناوری بلاکچین در ایران
پس از شناخته شدن شبکه بلاک چین بیت کوین و اتریوم، نمونههای مشابه به سرعت وارد اکوسیستم جهانی بلاک چین شدند. انقلاب مدیریت اطلاعات به شکل غیرمتمرکز، مسیر جدیدی را در حوزه تبادلات مالی و توسعه اپلیکیشنها ایجاد کرد. بر همین مبنا طی سالهای اخیر و با گسترش فناوری بلاکچین، همچنان به استارتآپهایی که برای راهاندازی یک بلاکچین مستقل اقدام میکنند افزوده میشود.
بلاک چینها علاوه بر مبادلات مالی، اثرگذاری خود را در توسعه بسیاری طرحها اثبات کردهاند. به همین خاطر تکنولوژی و سازوکار پردازش اطلاعات در بلاک چینها همواره در حال بروزرسانی است. افزایش مخاطبین بلاک چین و در نتیجه افزایش حجم تراکنشهای درخواستی، نیاز به تغییر و تطبیق در الگوریتمهای شبکه را به یک فاکتور ضروری بدل کرده است. در حال حاضر رقابت بلاک چینها در سه حوزه اصلی قابل طبقهبندی است: امنیت، سرعت و هزینه تراکنش.
بلاک چینهای جدید بر منبای بهبود یکی از این سه فاکتور طراحی و راهاندازی میشوند. بیت کوین و اتریوم بخش اعظم گردش مالی کل اکوسیستم بلاک چین را به خود اختصاص دادهاند، اما به دلایلی که در ادامه به آن خواهیم پرداخت، ظهور بلاک چینهای جدید و بومی نیز مزیتهای مختص به خود را دارد.
برای مشاهده اولین نقشه اکوسیستم بلاکچین و رمزارز ایران و کسبوکارهای فعال کلیک کنید!
ارزیابی استارتاپهای مرتبط با فناوری بلاکچین در ایران
خوشبختانه صنعت بلاک چین و به طور ویژه فناوری طراحی و توسعه شبکههای بلاک چین از ابتدای آغاز به کار این صنعت در کشور، فعالیت خود را آغاز کرده است. مستقل از منافع مالی راهاندازی یک بلاک چین قدرتمند، مسئله محدودیت کشورها و قوانین تجاری آن نیز ممکن است نیاز به بلاک چینهای بومی را ضرورت بخشد. بر همین اساس برخی از استارتآپهای ایرانی چند سالی است که به شکل مستمر بر روی ارائه خدمات بلاک چینهای بومی متمرکز شدهاند.
فعالیتهای استارتآپی حوزه بلاک در ایران را میتوان به سه بخش تقسیم کرد: آموزش و انجمنهای تخصصی، خدمات بلاکچین و طراحی و توسعه بلاکچین.
- در استارتآپهای ایرانی، بلاک چین سور (Surnet.org) و بلاک چین ققنوس (Kuknos.ir) موفق به طراحی و توسعه بلاک چین شدهاند. این بلاک چینها تمام خدماتی که در الگوهای جهانی قابلیت اجرایی دارد را پشتیبانی میکنند. ساخت قراردادهای هوشمند، ایجاد توکن، ثبت و تایید تراکنشها و دیگر خدمات شبکه در این پروژهها به سادگی قابل دستیابی است. بلاک چینهای بومی توانستهاند برخی از محدودیتهای بینالمللی را رفع کرده و در بازار ایران جایگاه نسبتا قدرتمندی پیدا کنند. به عنوان نمونه میتوان از شرکت داده پردازی بانک پارسیان و شرکت داده پردازی سداد را به عنوان دو میزبان بلاک چین ققنوس نام برد.
البته کاستیها و تفاوتهایی میان بلاک چین ایرانی و نمونههای مشابه خارجی وجود دارد. سرعت پردازش و قابلیت تطبیقپذیری بلاک چینهای اکوسیستم ایران، در مقایسه با بلاک چینهای خارجی ضعیفتر هستند و از الگوریتم سادهتری برای تایید تراکنشها کمک میگیرند. از طرفی با ثبت قوانین خاصی برای ایجاد توکن و ثبت قرارداد هوشمند امنیت بیشتری برای اکوسیستم رمز ارزی ایران فراهم میکنند، اما همزمان از غیرمتمرکز بودن میکاهند. - دو استارتآپ گیتی بلاک (Golddata.ir) و خانه بلاک چین ایران (Iranblockchainhome.com) در حوزه خدمات مرتبط با فناوری بلاک چین فعالیت میکنند. استارتآپ golddata تمامی خدمات مرتبط به ثبت قرارداد هوشمند، ایجاد توکن، طراحی کیف پول و… را پشتیبانی میکند. این استارتآپ خدمات خود را در تمامی بلاک چینهای خارجی را ارائه میدهد.
- خانه بلاک چین ایران نیز با اختراع یک دستگاه تبادل رمز ارز قابل حمل، زمینه را برای گسترش مبادلات رمز ارزی به فروشگاهها و مغازهها فراهم کرده است. در صورت رشد استارتآپ این مجموعه، اقتصاد ایران میتواند وارد مرحلهای نوین و پیشرو در خدمات مالی به شمار آید.
- در نهایت میتوان از انجمن بلاک چین خراسان (kbca.ir) و انجمن بلاکچین و رمزارز ایران که ذیل اتاق بازرگانی ایران فعالیت میکنند، به عنوان مرجعی برای آموزشهای تخصصی و برگزارکننده همایشها و جلسات گوناگون در حوزه فناوری بلاک، نام برد. وجود چنین استارتآپهایی، دانش و سطح فنی متخصصان بلاک را بالا برده و بستری برای شروع به کار علاقهمندان نیز فراهم میکند.