معرفی استارتاپهای خبری و تحلیلی در اکوسیستم بلاکچین ایران
اولین بخش از اکوسیستم بلاک چین پلتفرمهای خبری و تحلیلی هستند. به عبارتی این پلتفرمها بودند که صنعت بلاک چین را به عنوان یکی از پیشروترین تکنولوژیهای شبکهای جهان معرفی کرده و افق آتی آن را ترسیم کردند. این پلتفرمها تدریجا جامعتر شدند و با گسترش هرچه بیشتر نفوذ بلاک چین در بسترهای مختلف، مسئولیت سنگینتری را به عهده گرفتند.
در حال حاضر بخش مهمی از تولید محتوای جهان امروز مربوط به حوزه بلاک چین، بازار رمز ارزها و بازنمایی پیشرفتهای مربوط به آن است. این امر نشان میدهد که جامعه جهانی از این انقلاب جدید با آغوش باز استقبال میکند. شاید بتوان اینطور نتیجه گرفت که محور اصلی اکوسیستم بلاک چین رسانههای آن است. بدون فعالیت پلتفرمهای خبری و تحلیلی، بخش عظیمی از کاربردهای گسترده بلاک چین آشکار نمیشد. بر اساس تحقیقات مرتبط با این حوزه، در حال حاضر بیش از ۷۰ درصد مردم جهان با مفهوم بلاک چین و رمز ارزها آشنا هستند (حتی اگر هیچ فعالیتی در این حوزه نداشته باشند). این آگاهیرسانی و جذب مخاطب محصول فعالیت پلتفرمهای خبری و تحلیلی است.
در ایران نیز به همین ترتیب و با الگویی مشابه با روند جهانی، پلتفرمهای خبری و تحلیلی جزء پیشگامان استارتآپهای مرتبط با فناوری بلاک چین به شمار میآیند. با یک نگاه اجمالی فعالیتهای مرتبط به حوزه بلاک چین در ایران میتوان دید که صرافیها به عنوان یکی از پایهای ترین عناصر اکوسیستم بلاک چین، فعالیت منسجم خود را از سالهای ۹۷ و ۹۸ شروع کردند، اما مدتها پیش از آن، پلتفرمهای خبری و تحلیلی کار خود را به شکل جدی آغاز کرده بودند. کوین ایران یکی از پیشگامان این حوزه در اکوسیستم بلاک چین ایران محسوب میشود.
برای مشاهده اولین نقشه اکوسیستم بلاکچین و رمزارز ایران و کسبوکارهای فعال کلیک کنید!
اعضای اکوسیستم خبری و تحلیلی بلاکچین در ایران
هرچند فعالیت پلتفرمهای خبری و تحلیلی سابقه بیشتری در فضای استارتآپی ایران دارد، اما اعضای این بخش از اکوسیستم بلاک چین پرشمار نیستند. نزدیک به ۳۰ مجموعه خبری مرتبط با فناوری بلاک چین و بازار رمز ارزها به زبان فارسی ثبت شده و فعالیت داشته است. اما بخش عمدهای از این منابع خبری و تحلیلی فعالیت منسجمی نداشته یا از ادامه فعالیت خودداری کردهاند.
شاید بتوان یکی از علل انقباض این بخش از اکوسیستم بلاک چین ایران را مسئله منافع مالی در نظر گرفت. قطعا در مقایسه با صرافیها یا دیگر پلتفرمهایی که با هدف کسب درآمد راهاندازی شدهاند، منابع خبری و تحلیلی حتی اگر بتوانند کسب درآمد کنند، نتایج امیدوار کنندهای از منظر مالی حاصل نمیشود. به همین خاطر به جز اعضای شاخص این بخش از اکوسیستم، فعالیت دیگر اعضا روندی کاهشی را طی کرده است.
البته باید این نکته را نیز در نظر گرفت که با ترویج استفاده بیشتر از شبکههای اجتماعی در راستای تولید محتوا و کسب درآمد، در سالهای اخیر افراد بسیاری وارد این حوزه شدهاند و با استفاده از تولید محتوای خبری و تحلیلی در Youtube و Instagram کسب درآمد میکنند. اگر این بخش از فعالیتهای انفرادی را نیز به عنوان بخشی از اکوسیستم بلاک چین در نظر بگیریم، میتوان گفت که رشد آن بسیار قابل توجه بوده است!
در میان اعضای این بخش از اکوسیستم استارتآپی بلاکچین ایران، چند گروه توانستهاند با تلاشهای پیگیرانه و ارائه اخبار، تحلیلها و آموزشهای جامع جایگاه خود را به عنوان مراجع خبری ایران در حوزه بلاک چین تثبیت کنند. کوین ایران (Coiniran)، میهن بلاکچین (Mihanblockchain)، ارز دیجیتال (Arzdigital) و زوم ارز (Zoomarz) را میتوان به عنوان مجموعههای موفق در حوزه فعالیت خبری و تحلیلی متمایز کرد.
ارزیابی منابع خبری و تحلیلی بلاکچین در ایران
در ارزیابی فعالیتهای استارتآپهای خبری و تحلیلی، جامعیت و دقت محتوای تولید شده اهمیت بسیاری دارد. با نگاهی اجمالی به محتوای تولید شده توسط این پلتفرمها، میتوان فعالیتهای این بخش از اکوسیستم بلاک چین را به سه دسته کلی تقسیم کرد: محتوای آموزشی، محتوای تحلیل بازار، محتوای خبری.
- در حوزه مطالب آموزشی پلتفرمهای نام برده شده توانستند بخش عمدهای از مفاهیم کلیدی مرتبط با حوزه بلاک چین را برای خواننده فارسی زبان پوشش دهند اما همچنان نسبت به نمونههای جامع و تخصصی خارجی، ضعفهایی در ساختار منابع آموزشی فارسی دیده میشود.
- تحلیل بازار رمز ارزها یکی از بخشهای پرمخاطب اکوسیستم بلاک چین محسوب میشود. پلتفرمهای خبری-تحلیلی ایرانی هم این خدمات را با دقت و کیفیت مناسبی ارائه میدهند. اما همچنان فقدان تحلیلهای روزانه، منظم و سازمانیافته دیده میشود.
- بخش اخبار یکی از مهمترین بخشهای منابع خبری است و معیار آن جامعیت، بروز بودن و موثق بودن است. منابع خبری اصلی در اکوسیستم بلاک چین ایران این معیارها را به دقت زیر نظر دارند و اعتبارشان محصول حفظ همزمان این سه شرط است.