معرفی استارتاپهای مرتبط با فینتک در ایران (FinTech)
FinTech به معنای استفاده از تکنولوژیهای نوین در حوزههای مرتبط با تبادلات مالی است. با توجه به این مفهوم، فینتک در اکوسیستم بلاک چین، استفاده از فناوری بلاک چین و رمز ارزها در توسعه و مدیریت تبادلات مالی است. به طور کلی اگر بازار رمز ارزها و تبادلات صرافیها را کنار بگذاریم، باقی پروژههایی که در اکوسیستم بلاک چین در راستای ارائه خدمات و تسهیل تبادلات مالی فعالیت میکنند را میتوان زیر مجموعه فینتک محسوب کرد.
از سال ۲۰۱۶، فینتک مبتنی بر بلاک چین در حال گسترش است و در دو سال اخیر رشد چشمگیری داشته است. این امر نشان میدهد که دنیای اقتصاد و تبادلات مالی در مرحله گذار به یک وضعیت نوین است. بیشک یکی از موثرترین و تعیینکنندهترین عناصر تبادلات آینده متعلق به بلاک چین و خدمات رمز ارزی خواهد بود.
در اکوسیستم بلاک چین ایران نیز فینتک نقش مهمی ایفا میکند و طی دو سال اخیر استارتاپهای مختلفی با طرحهایی خلاقانه وارد این عرصه شدند و توانستند موفقیتهای قابلتوجهی نیز کسب کنند. در همین راستا قصد داریم استارتاپهای مرتبط با فینتک در ایران را ارزیابی کنیم.
برای مشاهده اولین نقشه اکوسیستم بلاکچین و رمزارز ایران و کسبوکارهای فعال کلیک کنید!
ارزیابی استارتاپهای مرتبط با فینتک در ایران
میتوان گفت که گستره فعالیتهای مرتبط به حوزه FinTech بسیار وسیع است. چراکه هر فعالیتی که در آن تبادلات مالی صورت میگیرد، به شکل بالقوه میتواند بخشی از حوزه فین تک باشد. در واقع فین تک تغییر روش مبادلات مالی است. توسعهدهندگان فین تک تلاش میکنند که دنیای مبادلات مالی و ارائه محصولات و خدمات را به واسطه فناوری بلاک چین متحول کنند.
قطعا عناصر مطلوبی در این هدف نهفته است. بهینهسازی، کاهش هزینهها، افزایش سرعت، تامین امنیت و شفافیت و موارد بسیار دیگری که همه از مزایای شبکههای غیرمتمرکز بلاک چین است، میتواند وارد مبادلات روزمره شده و کشوری موفقتر را نوید دهد. به همین خاطر در ادامه برخی از استارتآپهای اکوسیستم بلاکچین ایران که در حوزه فین تک فعالیت دارند را مورد ارزیابی قرار خواهیم داد.
بلاکچین به عنوان درگاه پرداخت
برخی استارتآپها از رمز ارزها به عنوان یک روش پرداختی استفاده کردهاند و از این طریق محرک گسترش استفاده از رمز ارزها در تبادلات مالی شدهاند. گروه خیریه خادمین (KhademinCharity.com) در یک اقدام خلاقانه، مبالغ مورد نیاز برای پروژههای مختلف را لیست کرده و میتوان از طریق ارسال بیت کوین از این پروژهها حمایت کرد. از طرفی استارتآپ حامی باش (Hamibash.com) اقدام به طراحی یک صفحه شخصی برای افراد کرده که از طریق آن میتوانند آثار خودشان را با مخاطبین به اشتراک گذاشته و در ازای آن از حمایت رمز ارزی مخاطبین استفاده کنند.
هرچند چنین اقداماتی هنوز در مراحل اولیه خود قرار دارند، اما به ترویج مبادلات رمز ارزی و توسعه حوزه فینتک، موجب نفوذ بیشتر اکوسیستم بلاک چین خواهند شد.
آموزشهای مالی و تجاری
همانطور که گفته شد هر فعالیتی که مرتبط با تبادلات مالی باشد در این حوزه قرار میگیرد و مسئله صرفا پرداختهای رمز ارزی نیست. میتوان گفت که تمام پلتفرمهای تحلیلی و خبری که به آموزش و ارائه سیگنال معاملاتی میپردازند، زیر مجموعهای از حوزه فینتک محسوب میشوند.
در سالهای اخیر با گسترش استفبال از سرمایهگذاری در بازار رمز ارزها، فعالیت استارتآپهای خدماتی مرتبط با این حوزه نیز افزایش چشمگیری داشته است. ما در این بخش برخی از استارتآپهایی که به شکل تخصصی و مستمر در زمینه تحلیل بازارهای مالی و آموزش آن فعالیت میکنند را معرفی میکنیم. تفاوت این استارتاپها با پلتفرمهای خبری این است که تحلیلها و آموزشهای این پلتفرمها در واقع محصولات این استارتآپ محسوب شده و با هدف کسب منافع مالی طراحی شدهاند. بایتیکل (Byticle.com)، آسان بیت کوین (Asanbtc.com)، ربوکندل (Robocandle.com) و لوکسم (Luxem.ir)، ارائهدهندگان خدمات تحلیلی و آموزشی در حوزه معاملات مالی و بازار رمز ارزها هستند.
بلاکچین به عنوان ساختار سازماندهنده
در برخی از استارتآپهای حوزه فینتک پروژههایی خلاقانه و تحولآفرین تعریف شده است. مهمترین کاربرد بلاک چین، مدیریت ارتباطات اعضای یک شبکه با حداکثر شفافیت و امنیت است. به تازگی در اکوسیستم ایران نیز از این امکان برای اجرای پروژههای بزرگی مثل سرمایهگذاری در مسکن، و سازماندهنده امور حمل و نقل استفاده شده است. استارتآپ همآوا (Platform.Hamava.ir) با استفاده از فناوری بلاک چین خدمات سرمایهگذاری در مسکن را تسهیل کرده و از طرفی استارتآپ کارچین (Carchainnet.ir) یک شبکه خدمات حمل و نقل را به شکل کاملا غیرمتمرکز طراحی و راهاندازی کرده است.