وان-اینچ اکسچنج (1inch.exchange) ابزاری برای رشد صنعت دیفای
تحلیل و بررسی اکسچنج وان-اینچ (1inch.exchange) توسط “پراجکت اسپاتلایت”
وان-اینچ یک مسیر یاب برای مبادله توسط اکسچنج های غیر متمرکز است. پلتفرم وان-اینچ ادعا میکند که میتواند نقدینگی غیر متمرکز را با توزیع دستور خرید بین اکسچنج های غیر متمرکز در یک جا گرد هم آورد.
اهداف اساسی 1inch.exchange
- ارائه خدمت به بازار تشنه خرده فروشی میان اکسچنج های غیر متمرکز (DEX)
- تجمیع ده ها و یا صد ها توکن و DEX به منظور امکان انتخاب آسوده هر نوع توکن ERC-20 برای کاربر
- از آنجا که DEX ها اغلب بر روی بلاکچین اتریوم برپا شده است، کاهش هزینه کارمزد (gas) یکی از اهداف وان-اینچ است.
وان-اینچ نیز جزئی از جنبش انفجاری دیفای شده است. آنچه در آغاز به عنوان یک فروشگاه برای جمع آوری نقدینگی برپا شد امروز مانند یک چاقوی سوئیسی به یک ابزار همگانی مبدل شده است. وان-اینچ میکوشد به این تاثیرگذاری خود در دنیای دیفای ادامه دهد.
تعدادی از سرمایه گذاران و افراد مطرح در حوزه دیفای نیز طرفداران خود را در شبکه های اجتماعی به این پلتفرم ترغیب کردهاند. آنها همچنین وان-اینچ را در زمره پلتفرم های مطرح دیفای همچون Uniswap و Curve قرار دادهاند.
نتیجه این اقدامات به نفع کاربران خواهد بود. برای پیدا کردن بازار محصول مناسب تر، بهتر است تصویر دقیقی از میزان نقدینگی هریک از این پلتفرم ها داشته باشید. برنامه “پراجکت اسپاتلایت” این کار را برای شما انجام میهد. “پراجکت اسپاتلایت” یک برنامه غیر انتفاعی است که به بررسی و تحلیل و شفافیت پروژه ها در کامیونیتی های مختلف میپردازد. در این قسمت، این برنامه به بررسی و تحلیل وان-اینچ در حوزه ابزارهای دیفای میپردازد.
صرافی وان-اینچ (1inch.exchange) چیست؟
این پلتفرم یک تجمیع کننده صرافی های غیر متمرکز است که کمک میکند مبادلات در سرتاسر حوزه دیفای انجام شود. با یکپارچکی در صرافی های غیر متمرکز دیگر، کاربران وان-اینچ ارزانترین مبادلات (ترید) را با کارمزد پایین تر برای تمام توکن های مبتنی بر ERC-20 خواهند داشت.
دارایی (توکن) های جابجا شده توسط وان-اینچ درطول یک ماه
توزیع مبادلات توسط وان-اینچ بین پلتفرم های مختلف در طول یک ماه
وان-اینچ از یک مکانیزم به نام اسپلیت-ترید برای مسیریابی بر روی بیش از یک پلتفرم استفاده میکند. به عنوان مثال یک تبادل ساده برای DAI را در نظر بگیرید. اغلب این مبادلات بر روی یونی سواپ و درصد کمی نیز از طریق پلتفرم بالانسر انجام میشود. جابجایی روی این پلفترم ها توسط وان-اینچ به واسطه نوسان کارمزد روی هر کدام از پلتفرم های مذکور رخ خواهد داد.
پیش از اجرایی شدن ترید فوق، آنلاک کردن دو رویه اجرایی به کاربر پیشنهاد میگردد. اغلب دَپ ها برای ارتباط با کیف پول کاربر نیاز به تایید او دارند. وان-اینچ نیز از آنجا که یک اپلیکشن نان-کاستودیال (عدم ذخیره کلید های خصوصی کاربر) است، میبایست به طور مداوم با کیف پول های مختلف در ارتباط باشد.
پس از آنلاک شدن، ترید آغاز میشود. همین عمل سبب صرفه جویی در میزان کارمزد میگردد. برای کاربران حرفهای که با پروتکل های دیفای سرو کار دارند این عمل موجب صرفه جویی هزینه زیادی برای آنها خواهد شد.
پلتفرم وان-اینچ به این نوع آنلاک را “آنلاک بینهایت” نامیده است و کاملا با آنلاک تراکنش که به ازای هر تراکنش صورت میپذیرد، متفاوت است. آنلاک دومی (یعنی به ازای هر تراکنش) به طور محسوسی گران تر است زیرا کاربران باید برای هر آنلاک مقداری سوخت (گس) بپردازند. دلیل آن هم موارد امنیتی و به خطر نیفتادن کاربران در اتصال دائم به پروتکل است.
امکان فوق به کاربران اجازه میدهد که از دید DEX هایی که تمایل کار با آنها را ندارند مخفی بمانند. کافیست در پلتفرم وان-اینچ دکمه مربوط به آن DEX را غیر فعال کنند. وان-اینچ یک مسیریاب با کارایی بالا در فضای دیفای است. به جای اینکه کاربر تک تک این اکسچنج های غیر متمزکز را برای نرخ بهتر جستجو کند، وان-اینچ این امکان را برای او فراهم میآورد و بهترین نرخ را به او عرضه میکند. بنابراین داشبور طراحی شده برای این منظور کاملا باب طبع کاربر است. حال ببینیم این پروتکل در عمل و در جزئیات چه میکند.
نحوه عملکرد وان-اینچ
اساس عملکرد وان-اینچ به این شکل است که رمزارز های راکد را بین پلتفرم های مختلف وام دهی جابجا میکند و از راه این سرمایهگذاری کسب درآمد مینماید. وان-اینچ این تعریف ساده را “یلد فارمینگ” (قابل تشبیه با توسعه کشاورزی) مینامد. البته در پشت این تعریف ساده، یک مکانیزم فنی تخصصی و پیچیده قرار گرفتهاست.
برای درک بیشتر یلد فارمینگ پیشنهاد میشود که اینجا و اینجا را مطالعه نمایید.
این استراتژی چگونه کار میکند؟ کاربران با باز کردن یک صفحه در وان-اینچ و همزمان در سایت های وامدهی مثل LoanScan, DeFi Rate و DeFi Prime نرخ سرمایهگذاری در آنها را زیر نظر میگیرند. در حال حاضر Aave بهترین نرخ ها را برای سکهی پایدار دَی دارد. اگر یک کاربر DAI داشته باشد، رویه خیلی ساده است، آنها با مراجعه به Aave، سکه DAI خود را به aDAI (نسخه سرمایهگذاری سکهی پایدار دَی) تبدیل میکنند.
اگرچه این عملیات خیلی سرراست است، نیاز کمی به یک مسیریاب ترید مثل وان-اینچ وجود دارد. اما اگر دارایی کاربر مثلا از نوع LINK باشد، تبدیل دستی آن به aDAI کاملا طاقتفرسا است. او اول باید یک DEX یا استخر پیدا کند تا بتواند LINK را به DAI تبدیل نماید. بعد باید آن DAI را به Aave منتقل و به aDAI تبدیل کند. این پروسه نامطلوب و با خطراتی برای کاربر همراه است. وان-اینچ تمام این پروسه را تنها با یک کلیک و کارمزد تبدیل پایین انجام میدهد.
با گسترش دیفای، هزینه گس در شبکه اتریوم به پارامتر مهمی بدل خواهد شد. هر چند کارمزد انجام تراکنش های ساده ارزان است اما به محض سروکار داشتن کاربران با اسمارت کانترکت های چندگانه، این کارمزد بصورت تصاعدی افزایش پیدا میکند.
بررسی هزینه گس اتریوم روی وان-اینچ
در اینجا مثال دیگر آوره میشود تا نشان دهد چگونه وان-اینچ مشکلات را تسهیل میکند. فرضا یک کاربر aDAI در اختیار دارد اما نرخ aSUSD بهتر است و او تمایل به تعویض آن را دارد. در وان-اینچ کاربر تنها با یک کلیک میتواند aDAI را به DAI و سپس DAI را به SUSD، سپس SUSD را به aSUSD با یک مکانیزم خودکار مسیریابی در DEX ها انجام دهد. اما به هر حال کاربران متحمل هزینه گس در شبکه خواهند شد.
بیشتر کاربران با نادیده گرفتن این فرصت از منفعت آن محروم میشوند. در حالت عادی کاربران برای اینگونه تبادلات متحمل هزینه نستبتا بالایی در شبکه اتریوم میشوند زیرا هزینه گس در این شبکه نسبتا زیاد است. وان-اینچ برای حل این مشکل یک راه حل منحصر بفرد دارد.
اسمارت کانترکت GasToken به کاربران اجازه میدهد که روی قیمت گس به نوعی امکان ذخیره سازی داشته باشند. یعنی هر گاه قیمت گس پایین باشد آنها میتوانند مقداری از آن را برای استفادهی بعدتر ذخیره نمایند. توسعه دهندگان وان-اینچ با استفاده از این ایده توکن CHI GasToken را با امکانات بیشتری توسعه دادهاند که برای کاربران دیفای بسیار سودمند است.
مقدار گس ذخیره شده در پلتفرم وان-اینچ با استفاده از GasToken
بیشتر بخوانید: نگاهی به ریسک در صنعت غیر متمرکز مالی (DeFi)
تیم توسعه دهنده وان-اینچ
سرگئی کانز و آنتون بوکف این پلتفرم را در خلال هکاتون اتریوم نیویورک در ژانویه 2019 ایجاد کرده اند. هر دو آنها از برنامه نویسان قدیمی با 30 سال تجربه کاری هستند. کانز یک مهندس نرم افزار برای شرکت های بزرگی در آلمان از قبیل پورشه بوده است. بوکف کارش را به عنوان توسعه دهنده iOS و macOS برای ورود به صنعت رمزارز در سال 2017 شروع کرد. او تا ژانویه 2020 روی پروتکل NEAR کار میکرده است. تمرکز او روی ایجاد ارتباط میان پرتکل اتریوم و NEAR بوده است.
از سوی دیگر وان-اینچ مشهور به ارائه گزارش های ساده در خصوص آسیب پذیری های دیفای است. تاکنون چندین مورد از این گزارشات منتشر شده است که آخرین آنها در مورد آسیب پذیری های بالانسر و بنکور بوده است. یکی دیگر از اقدامات تیم توسعه دهنده وان-اینچ شرکت در هکاتون های مختلف با ارائه اینترفیس های خلاقانه است. همچنین ایجاد بات های آربیتراژ نیز از دیگر اقدامات این تیم است.
معیار های استفاده از وان-اینچ
یکی از جذاب ترین ابزار های کاربران دیفای، تجمیع نقدینگی آنهاست. وان-اینچ و رقبایش به کاربران دیفای در بدست آوردن بهترین قیمت در شبکه یاری میرسانند.
تجمیع کننده ها تجربه کاربران در استفاده از اکسچنج های غیر متمرکز (DEX) در درازمدت بهبود میبخشند. اما برای کاربرانی که علاقه ای به کارهای پیچیده ندارند و میخواهند هزینه تراکنش های توکن های CHI را پایین نگهدارند، یونی سواپ راه بسیار ساده تری برای دسترسی به نقدینگی به آنها میدهد.
بیشتر کاربران وان-اینچ کسانی هستند که از این پلتفرم یکبار استفاده کرده و دوباره به آن برگشته اند. در زمان نگارش این مقاله، تعداد کاربران جدید روزانه وان-اینچ به 300 نفر میرسد و این عدد در تاریخ 24 ژوئن 2020 به 730 رسیده است.
بانک کاربران وان-اینچ بیشتر از سرمایهگذاران خرد تشکیل شده است. دلیل آن هم حجم معاملات انجام شده توسط آنها بین 300 تا 8000 دلار است. تجمیع کننده ها حدود 100 معامله را توسط تنها یک تیکت یک میلیون دلاری تسهیل میکنند.
این میتواند نتیجه اقدام وال های شبکه در تقسیم کردن معاملات باشد چون نقدینگی دیفای نمیتواند معاملات با حجم زیاد را تسهیل نماید.
بیشتر بخوانید: دیفای یا صنعت مالی غیرمتمرکز، راه کارها و چالش ها
جمع بندی
نقدینگی دیفای در استخرهای متنوعی توزیع شده است از جمله یونی سواپ، بنکور، کایبر، بالانسر و … که حجم هر کدام از آنها نیز متغیر و متفاوت است. یونی سواپ عمق بیشتری برای جفت LINK-ETH دارد و به تریدر ها قیمت بهتری عرضه میکند. همین کار را کایبر برای SNX-ETH میکند. معمولا تریدر ها به استخر خاصی وفاداری ندارند و هر کدام که قیمت بهتری ارائه کنند به سمت آن جذب میشوند. وان-اینچ نوعی راه حل برای این منظور ارائه میدهد.
در آینده این استخرها از دید کاربران نا محسوس خواهد بود و نیازی نیست که کاربران توجهی به میزان نقدینگی یا قیمت آنها داشته باشند و دائما آنها را چک کنند بلکه این کار توسط پلتفرم هایی مانند وان-اینچ انجام میشود. به عبارت دیگر آن استخر ها به نوعی در پشت ماجرا هستند و تمام دردسر ها را پلتفرم وان-اینچ و مانند آن برای کاربر انجام میهد. آنچه کاربر با آن مواجه خواهد شد اینترفیس راحت و جذاب این پلتفرم ها خواهد بود.
بیشتر بخوانید: دیفای (defi) و کاربرد های نو ظهورش یا خدمات مالی سنتی؟