تعداد بیت کوین استخراج شده چقدر است؟
روزهای گذشته زمان مهمی برای بیتکوین بود؛ چرا که استخراج 80% از بیتکوین هایی که در جهان وجود خواهند داشت، به پایان رسید. این یعنی تنها 20% دیگر باقی مانده تا استخراج کنندگان بتوانند به استخراج آن بپردازند. همین امر باعث سخت تر شدن دستیابی به بیتکوین به مرور زمان می شود.
ساتوشی ناکاموتو پروتکل بیت کوین را با راهاندازی کد آن در سال 2009 معرفی کرد؛ در همان زمان، عدد مشخصی برای تعداد بیت کوینهایی که در نهایت میتوانند در جهان وجود داشته باشند، تعیین شد. هر روز بر تعداد بیت کوین استخراج شده اضافه میشود و عددی که ناکاموتو آن را روی 21 میلیون تنظیم کرده، هرگز اضافه نخواهد شد. اما تعداد بیت کوین استخراج شده تا الان چقدر است و چه مقدار بیت کوین برای استخراج کردن باقی مانده؟
تعداد کل بیت کوین چقدر است؟
تعداد کل بیت کوین 21 میلیون واحد است که 17 میلیون آن هم اکنون در گردش است.
چه مقدار بیت کوین برای استخراج کردن باقی مانده است؟
همانطور که مشاهده کردید با یک حساب ساده، تنها 4 میلیون بیت کوین باقی مانده است تا تعداد بیت کوین های استخراج شده به 21 میلیون واحد برسد.
تعداد بیت کوین استخراج شده تاکنون
تنها 4 میلیون بیتکوین برای استخراج باقی مانده است و این بدان معناست که در نهایت، در دنیا تنها 21 میلیون بیت کوین وجود خواهد داشت، نه کمتر، نه بیشتر. تاکنون، خالق بیت کوین و استخراجکنندههای آن توانستهاند این قانون را از تغییر یافتن توسط قدرت هش، حفظ کنند. هرچند که بعضی از نظریهپردازان بر این باورند که امکان افزایش عدد 21 میلیون، از طریق برخی از روشهای دستکاری وجود دارد؛ روشهایی مثل حمله 51 درصدی و یا حمله Sybil. البته تا به امروز که نزدیک به یک دهه از عمر این ارز رمزنگاری شده میگذرد، هیچکس نتوانسته قانون موجودی 21 میلیون عددی را بشکند. 80 درصد از تمام بیتکوینهایی که می توانند وجود داشته باشند استخراج شده است.
پیشنهاد مطالعه: هش به زبان ساده
تخمین و مشاهده موجودی بیت کوین
4 میلیون بیت کوین باقیمانده در استخرها برای اختصاص به ماینرها آماده هستند. همانطور که میتوانید ماینرها با اعتبارسنجی بلاکها بیت کوین را از استخرها به عنوان پاداش دریافت میکنند. کد برنامهنویسیشدهٔ بیت کوین این پاداش را مشخص میکند.
پاداش استخراج یک بلاک در ابتدا از 50 بیت کوین آغاز شده است و هم اکنون همانطور که میدانید با اتفاق افتادن هاوینگ بیت کوین این پاداش به 6.5 بیت کوین کاهش یافته است.
پیشنهاد مطالعه: استخر استخراج (mining pool) چیست و چطور کار میکند؟
آیا بیت کوین تمام میشود؟
بله! همانطور که گفته شد تعداد کل بیت کوین ثابت، محدود و غیرقابلتغییر است. اما شاید بپرسید بعد از تمام شدن بیت کوین چه اتفاقی میافتد. زمانی که بلاکی برای استخراج نماند، درآمد ماینرها از کجا خواهد بود؟ باید بدانید بعد از تمام شدن بیت کوین، درآمد ماینرها از تایید تراکنشهای این شبکه است. تراکنشهای بیت کوین باید توسط ماینرها تایید شود و تایید سریعتر طبیعتاً کارمزد بیشتری میطلبد. درآمد ماینرها نیز بعد از اتمام بیت کوینها، همین کارمزدها هستند.
حل مساله تحمل خطای بیزانس
برخی بر این باورند که ساتوشی توانسته یکی از سختترین معادلات یعنی Byzantine General’s problem (مسئله فرماندهان بیزانسی) را حل کند؛ این مساله یک نقص امنیتی است که دانشمندان علم کامپیوتر را برای چندین دهه مشغول خود کرده است. اساساً این مشکل در شبکههای توزیعشده وجود دارد؛ مسئله ژنرالهای بیزانسی میتواند باعث خطا و یا نقوص امنیتی شود و در نتیجه امکان حمله را آسانتر کند. این امر، کار را برای پروتکلها به منظور اثبات هر چیز سخت میکند؛ چرا که ممکن است یک گواه غیرقابل حل در شبکه وجود دارد.
ساتوشی چیزی به نام «گواه اثبات کار» یا Proof of work در پروتکل اصلی بیتکوین قرار داده است. این معیار اقتصادی، کار را برای حمله سخت میکند؛ چرا که باعث میشود تهدیدهای وارده به شبکه، پرهزینه و نیازمند زمان زیادی باشد. برای اولین بار در دنیای محاسبات دیجیتالی، ساتوشی یک دارایی را معرفی کرد که نمیتوان آن را کپی کرد و یا دوبار خرج کرد. پس شما باید حواستان به تعداد بیت کوین استخراج شده باشد.
پیشنهاد مطالعه: الگوریتم اثبات انجام کار در مقابل اثبات سهام، کدام یک مناسبتر است؟
در عین حال، وی برای عرضه، محدودیت ایجاد کرد که همین امر باعث ایجاد کمیابی دیجیتالی میشود. طلا به این دلیل ارزشمند است که عرضهٔ آن و در واقع مقداری که از آن در جهان وجود دارد محدود است؛ در نتیجه چون «کمیاب» است، ارزشمند میشود. ساتوشی چنین چیزی را در دنیای دیجیتالی و برای بیتکوین ممکن ساخت.
کمیابی دیجیتالی و نصف شدن بعدی
گفتیم که تنها 21 میلیون از این ارز در جهان وجود خواهد داشت؛ هرچه تعداد آن کمتر شود، بهدست آوردن آن نیز سختتر خواهد شد.
در بسیاری از موارد، وقتی یک دارایی محدود است و دسترسی به منابع آن سخت است، این موجودی باعث ایجاد تقاضا در بازار میشود. عرضه بیت کوین و موجودی آن، نشاندهندهٔ شکافی بزرگ بین تعداد کلی این ارز و تعداد افرادی است که میخواهند آن را بهدست بیاورند. اکثریت افراد جامعه بیت کوین بر این باورند که این کمیابی دیجیتالی به مرور زمان باعث ارزشمندتر شدن بیت کوین میشود.
شکل زیر نمایانگر منابع محدود و درخواستهای نامحدود است.
همانمطور که گفته شد بعد از هاوینگ اخیر پاداش استخراج هر بلاک به 6.5 بیت کوین کاهش یافته است. اینکه هر 4 سال یکبار، میزان پاداش نصف شود، یک اجماع و توافقنظر کلی در شبکه است. این موضوع باعث سختتر شدن بهدست آوردن بیت کوین، حتی برای انبارهایی که پر از پردازنده و دستگاه استخراج هستند میشود. البته قیمت این ارز هم باید به میزانی بالا برود که بتواند هزینههای مربوط به استخراج را جبران کند.