متاورس و زمین مجازی

تاثیرگذارترین شرکت‌های جهانی در ساخت دنیای متاورس

متاورس با وجود پروژه‌های رمز ارز، سازندگان بازی و تولیدکنندگان محتوا در کنار غول‌های فناوری که برای ساخت انواع پلتفرم در آن رقابت می‌کنند، وارد مرحله‌ی رشد و توسعه همه‌جانبه می‌شود. حالا پلتفرم‌هایی که تاکنون به‌ نوعی در نقش مکمل دنیای متاورس بوده‌اند، با توسعه فعالیت‌های خود در این زمینه، جریان اصلی ساخت دنیای متاورس را تشکیل می‌دهند. برای مثال، شرکت گوگل با رویکرد هوشمندانه به فناوری واقعیت افزوده (AR)، آن را در نقش محوری گماشته تا بتواند جهان واقع و دیجیتال را با هم ادغام کند.

در طرف دیگر، شرکت فیسبوک با نام تجاری جدید خود، متا (Meta)، اقدامات شاخصی را در زمینه متاورس انجام داده است. آن‌ها ابتدا شهرت تجاری خود را از فیسبوک به متا تغییر دادند. این شرکت دارای سخت‌افزار واقعیت مجازی (VR) مخصوص به خود است. این شرکت همچنین با پروژه Diem یا همان لیبرا سابق، رمز ارز خود را توسعه داده است.

در این میان، شرکت مایکروسافت تمرکز خود را به محیط کار و اداره مجازی اختصاص داده که از فناوری متاورس استفاده می‌کند. شرکت‌ها و سازمان‌ها یک فضای مجازی مداوم را برای کارکنان ایجاد می‌کنند تا بتوانند در سطحی بسیار عمیق‌تر از تماس تصویری به کار و همکاری بپردازند.

پیشنهاد مطالعه: آینده متاورس چه خواهد بود؟ ۱۰ پروژهٔ هیجان‌انگیز متاورس در سال ۲۰۲۲

اگرچه بسیاری از پروژه‌های رمز ارز به‌صورت مستقیم اقدامی برای توسعه محصول در زمینه متاورس انجام نداده‌اند، اما به‌هرحال زیرساخت رمز ارزی لازم را به‌وجود آورده‌اند. برای مثال بازارهای NFT، محلی برای گردهم‌آیی خریداران و فروشندگانِ دارایی‌های موجود در متاورس هستند. نقدینگی بالای بازار NFT بایننس یک عامل تعیین­کننده در موفقیت این شرکت جهانی در صنعت متاورس است.

شرکت Epic Games به‌عنوان یک غول دیگر، دو استراتژی برای متاورس دارد: اول، به‌دنبال بهبود و ارتقای سطح تجربه کاربری و همچنین فناوری لازم برای پشتیبانی از دامنه وسیع‌تری از کاربران است؛ به‌علاوه می‌خواهد با ایجاد امکان گسترده برای تولید دارایی‌های سه­بعدی حرفه‌ای، به سازندگان محتوا کمک کند.

شرکت Tencent مورد دیگری است که متاورس را نشانه گرفته است. این شرکت یکی از منتشرکنندگان عمده بازی‌های ویدیویی و پلتفرم‌های پیام‌رسان است. آن‌ها به‌شکل عمومی اعلام کرده‌اند باوجود فناوری‌های موجود در اکوسیستم خود، به بازی‌ها به‌عنوان یک نقطه ورود به متاورس می‌نگرند.

بازیگران اصلی ساخت دنیای متاورس چه کسانی هستند؟

ساخت یک متاورس به تلاش و زمان بسیاری نیاز دارد؛ اما چه کسی درحال توسعه زیرساخت لازم برای آن است؟

یکی از عناصر جالب درمورد دنیای متاورس این است که امکان ندارد توسط یک موجودیتِ تنها ساخته شود. متاورس، ترکیبی از ابعاد گوناگون زندگی، کار و تفریح است. تیم‌های کوچک نیز در همان صحنه‌ای ایفای نقش می‌کنند که شرکت‌های بزرگ جهانی، روی آن هستند. از این جهت، هر فردی می‌تواند در ساختن یک دنیای متاورس مشارکت داشته باشد. در هرصورت، در این مقاله سعی شده به برخی از بازیگران اصلی در صنعت متاورس اشاره شود.

بازیگران اصلی ساخت دنیای متاورس چه کسانی هستند؟

چگونه درحال ساخت دنیای متاورس هستیم؟

پیش از آنکه سراغ فعالیت‌های هر شرکت برویم، بهتر است مشخص کنیم منظور از ساخت دنیای متاورس چیست. اگر فکر می‌کنید بهتر است مروری بر مفهوم متاورس داشته باشید، پس درنگ نکنید!

پیشنهاد مطالعه: متاورس چیست؟ (Metaverse)

ساختن متاورس یک مفهومِ مشابه با ساختن اینترنت است. برای این‌کار باید هر دوی محتوا و فناوری مورد استفاده برای اتصال را توسعه دهیم. برای مثال، می‌توان یک بازی تعاملی ساخت، یک بازار برای کالاهای مجازی و یا یک روش برای امکان تعامل پلتفرم‌های قابل‌اتصال و به‌هم‌پیوسته ایجاد کرد. حوزه‌های گسترده‌ای وجود دارند که برای هر فردی، امکان و قابلیت اکتشاف را فراهم کرده‌اند.

چرا شرکت‌ها تا این اندازه به ساخت متاورس علاقه دارند؟

شرکت‌های بزرگی که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم هم‌اکنون صاحب پلتفرم‌های پیشرو در ابعاد اصلی متاورس هستند. شرکت Tencent مالک اصلی پلتفرم وی‌چت (WeChat) است، شرکت متا دو پلتفرم فیسبوک و اینستاگرام را تحت اختیار دارد، یا بازی معروف Fortnite متعلق به شرکت Epic Games است. این شرکت‌ها با توجه به محصولات خود، پتانسیل بالایی برای دخالت در صنعت متاورس دارند. از این‌رو منطقی است که بخواهند به تنهایی راه‌حل‌های متاورس را برای خود توسعه دهند.

تاکنون پروژه‌های رمز ارز متاورس موفقیت‌های بزرگی را چه به لحاظ درآمد و چه به لحاظ نوآوری به‌دست آورده‌اند. پروژه‌هایی نظیر Axie Infinity، Decentraland و Roblox الهام‌بخش شرکت‌های بزرگ و نسل جدیدی از برنامه‌نویسان شده‌اند. این است که حالا شرکت‌های فناوری- محور، از کوچک تا بزرگ، برای رشد و توسعه در زمینه آخرین مد روز، رقابت می‌کنند.

گوگل (Google)

مدیرعامل شرکت گوگل، ساندار پیچای (Sundar Pichai) در یک مصاحبه با بلومبرگ دیدگاه خود را درباره متاورس این‌گونه عنوان کرد: «یک منبع محاسبات سه‌بعدیِ درحال ‌پیشرفت که از فناوری واقعیت افزوده بهره می‌برد». درواقع شرکت گوگل تجارب ارزشمندی را در حوزه فناوری واقعیت افزوده کسب کرده است. در نوامبر ۲۰۲۱، این شرکت بخش‌های واقعیت مجازی و واقعیت افزوده را در یک آزمایشگاه جدید از نو سازمان داد که پروژه استارلاین (Starline)، ابزار کنفرانس ویدیویی هولوگرافیک، یکی از زیرمجموعه‌های آن است.

درحال‌حاضر تمرکز این شرکت بر اتصال کاربران از طریق آواتارهای افزوده است که جهان واقع را با دنیای دیجیتال ترکیب می‌کنند. درحالی‌که هنوز طرح پیشنهادی منسجمی برای ساخت دنیای متاورس از جانب این شرکت ندیده‌ایم، به‌نظر می‌رسد که زیرساخت‌های بنیادی آن در شرکت گوگل موجود است.

پیشنهاد مطالعه: معرفی تکنولوژی‌های دنیای متاورس

متا (فیسبوک سابق)

روشن است که شرکت فیسبوک با نام جدید خود، متا (Meta)، یکی از شاخص‌ترین شرکت‌ها در زمینه توسعه متاورس در مقیاس وسیع ‌است. این تغییرِ نام، نشان از جدی‌بودن آن‌ها در این حوزه دارد. پلتفرم‌های فیسبوک، اینستاگرام و محیط واقعیت مجازی اُکولوس (Oculus)، هر سه تحت اختیار این شرکت هستند. شرکت متا درحال‌حاضر بسیاری از عناصر کلیدی متاورس را داراست. به صورت خلاصه:

  • پیام‌رسانی واقعیت مجازی: برای کمک به اتصال کاربران در یک قالب سه‌بعدی
  • پروژه کامبریا: یک هدسِت واقعیت مجازی که با جهان واقعیت مجازی اُکولوس سازگاری دارد.
  • بازار هورایزِن (Horizon): یک محل مجازی برای مبادله کالاهای دیجیتال توسط خریداران، فروشندگان و سازندگان

این موارد برخی از پیشرفت‌های این شرکت در صنعت متاورس هستند. مارک زوکربرگ، مدیر شرکت، پیش از این به اهمیت و ضرورت توکن‌ غیرقابل‌تعویض (NFT)، رمز ار‌زها و فناوری بلاک‌چین اشاره کرده بود. باوجود پروژه رمز ارز این شرکت، پروژه Diem یا لیبرا سابق، به احتمال زیاد شاهد پیوستن صنعت رمز ارز به آینده این شرکت در متاورس خواهیم بود.

شاید در ظاهر به‌نظر آید که ساخت دنیای متاورس نیازی به رمز ارزها ندارد، اما حضور رمز ارزها می‌تواند به پایه‌گذاری یک اقتصاد مجازی و پویا کمک کند. صنعت NFT راه‌حل مناسبی برای مسئله مالکیت مجازی است. کیف‌پول رمز ارز نیز می‌توانند نقش مهمی در جهان مجازی انسان‌ها داشته باشند. علاوه بر این‌ها اداره شدن یک متاورس نیاز به یک شبکه گسترده و غیرمتمرکز دارد و بستر بلاک‌چین بهترین گزینه برای این امر است.

مایکروسافت

محصول اصلی شرکت مایکروسافت در حوزه متاورس، نرم‌افزار Mesh for Teams است که در سال ۲۰۲۲ عرضه خواهد شد. ایده این نرم‌افزار به‌صورت مستقیم از روند دورکاری حاصل از پاندمی و همچنین جنون متاورس نشأت گرفته است. این نرم‌افزار برای دستگاه‌های استاندارد و انواع هدسِت واقعیت مجازی (VR) قابل تطبیق است. این محصول می‌خواهد یک تجربه ماندگار از دفاتر و اداره‌های مجازی خلق کند.

معیار اصلی در تجربه کاربری نرم‌افزار Mesh for Teams ایجاد یک آواتار مجازی به عنوان هویت دیجیتال کاربران است. آن‌ها می‌توانند از آواتار خود استفاده کنند تا با آن به اکتشاف حوزه‌های مجازی در دنیای دیجیتال بپردازند؛ این یکی از جنبه‌های مهم یک متاورس است.

پیشنهاد مطالعه: مدل‌های درآمدی مبتنی بر متاورس

بایننس (Binance)

به دلیل اهمیت رمز ارزها و فناوری بلاک‌چین، شرکت بایننس می‌تواند یک نقش اساسی در ساخت دنیای متاورس ایفا کند. فناوری متاورس امکان سیستم‌های مالی و فرآیندهای جدید را خلق می‌کند و شرکت بایننس به تامین زیرساخت موردنظر کمک می‌کند. برای مثال، بازار توکن‌های NFT بایننس، محلی را برای خریداران و فروشندگان ایجاد کرده تا دارایی‌های مجازی و توکن‌های NFT چندین بلاک‌چین را مبادله کنند. این موضوع به بهبود قابلیت اتصال چندین اکوسیستم متاورس می‌انجامد.

صرافی بایننس همچنین مجموعه وسیعی از جفت (pair) توکن‌های متاورس را ارائه می‌دهد. خلق بازارها با نقدینگی بالا، کمک بزرگی به پشتیبانی از رشد صنعت متاورس می‌کند.

پیشنهاد مطالعه: معرفی پرفروش‌ترین بازارهای NFT برای خرید و فروش

شرکت‌های جهانی در ساخت دنیای متاورس

Epic Games

شرکت Epic Games در حال حاضر یکی از پیشرفته‌ترین پلتفرم‌های متاورس را در اختیار دارد. چیزی که در ابتدا به‌عنوان یک بازی ظهور کرد، حالا به یک پلتفرم اجتماعی پهناور و یک دنیای مجازی با بیش از ۳۵۰ میلیون کاربر تبدیل شده است. رویدادهای مجازی شامل حضور سلبریتی‌ها، برندها و شرکت‌ها برای مراسم جایزه و کنسرت است.

این شرکت در حوزه ساخت دنیای متاورس دو هدف اصلی دارد؛ ابتدا می‌خواهند بازی فورت‌نایت (Fortnite) را به یک پلتفرم با جمعیتی بسیار بیشتر از ۶۰ میلیون کاربر فعلی تبدیل کنند؛ به علاوه قصد دارند که دسترس‌پذیری محتوای واقعیت مجازی، افزوده و سه‌بعدی و محدوده اکوسیستم سازندگان را گسترش دهند. این‌ها برای دست‌یابی به یک جهان متاورس باز و به‌هم‌پیوسته ضروری هستند. با این دستاورد، هرکسی می‌تواند محتوای سه‌بعدی حرفه‌ای بسازد و کیفیت تجربه متاورس را ارتقا دهد.

پیشنهاد مطالعه: آموزش خرید زمین در متاورس | چگونه در متاورس زمین بخریم؟

تنسنت (Tencent)

شرکت Tencent یکی از بزرگترین فروشندگان بازی ویدیویی و همچنین صاحب دو پلتفرم شبکه اجتماعی و پیام‌رسان WeChat و TencentQQ است. این‌ها، هر دو زمینه‌هایی اساسی در توسعه و ساخت دنیای متاورس هستند. برای مثال، TencentQQ در قالب پورتال‌وب خود از قابلیت‌های گفت‌وگوی صوتی، فیلم، موسیقی، تجارت الکترونیک و بازی‌ها پشتیبانی می‌کند.

شبکه WeChat یک برنامه پرداخت موبایل دارد که آن را به پلتفرم‌های رسانه اجتماعی خود متصل می‌کند. کارمندان شرکت Tencent در حین حسابرسی به درآمدهای شرکت متوجه شدند که زیرساخت‌های بازی آن‌ها می‌تواند اهمیت بالایی در توسعه متاورس داشته باشد. این شرکت قصد دارد در زمینه طراحی بازی در دنیای متاورس پیشروی کند و از تجربه منحصربه‌فرد خود در این صنعت بهره جوید.

به‌هرحال شرکت Tencent درمقایسه با دیگران تأکید کمتری را به اهمیت سخت‌افزار واقعیت مجازی و افزوده اختصاص داده است. برعکس، این شرکت در پی راه‌حل‌های نرم‌افزاری برای افزایش مشارکت افراد در متاورس است. این هدف به سهم آن‌ها در شرکت Epic Games مربوط است؛ شرکتی که سازنده بازی‌های Fortnite و Riot و انتشاردهنده بازی League of Legends است. به همین دلیل، به احتمال زیاد شرکت Tencent بازی‌های ویدیویی را به‌عنوان مسیر خود در متاورس انتخاب می‌کند.

جمع‌بندی

رقابت برای توسعه متاورس آغاز شده است. اما برخلاف فناوری‌های دیگر، اینجا فضای بسیاری برای نوآوری و ابتکار پیش روی همه افراد قرار دارد. پس از موفقیتی که در دنیای رمز ارز و متاورس مشاهده شد، غول‌های فناوری مثل گوگل به این نتیجه رسیدند که توسعه و ساخت دنیای متاورس را در برنامه‌های خود قرار دهند. به‌هرحال، آینده‌ متاورس با یک رقابت نزدیک شرکت‌ها با بودجه‌های هنگفت و تیم‌های کوچک و خلاق رقم می‌خورد. صرف‌نظر از اینکه برنده کیست، نوآوری و توسعه در این مسیر، بسیار سریع و ناگهانی خواهد بود.

این مقاله صرفا برای اهداف آموزشی ارائه شده است و نباید به‌عنوان مشاورهٔ تجاری و سرمایه‌گذاری از طرف کوین ایران و نویسندگانش قلمداد شود.

منبع

https://coiniran.com/?p=49648
دکمه بازگشت به بالا