بررسی پروژههای کلاهبرداری و اسکم در حوزهی رمز ارزها
به عنوان فردی که به جامعهی رمز ارزها پیوسته احتمالا تا به حال واژه اسکم را در دنیای رمز ارزها شنیدهاید و ممکن است حداقل یک پروژه اسکم را در این بازار دیده باشید. از جمله میتوان از پروژههایی چون e2c و foin که سرمایه بسیاری از هموطنان عزیزمان را به تاراج بردهاند و اکنون لیدرهای آنان در چنگال قانون گرفتار هستند، نام برد.
اگر بخواهیم پروژههای اسکم را دستهبندی کنیم، این پروژهها به دو نوع تقسیم میشوند:
- پروژههای پانزی و هرمی
- شتکوینها
میتوان دسته سومی را هم که با وعده میلیاردر شدن یک شبه به وسیله بیت کوین، سیگنال یا بستههای آموزشی بیارزش را به علاقهمندان میفروشند، به انواع فوق اضافه کرد که البته در ایران نیز کم نیستند. مثلا فردی با افزودن یک پسوند فایننس به نام خود در شبکههای اجتماعی با وعده آموزش میلیاردر شدن در کوتاهترین زمان، به افراد ناآگاه محتوای بیارزشی را میفروشند و متاسفانه این علاقهمندان به محض ورود به بازار رمز ارزها ضرر هنگفتی میکنند و بعضا تمام داراییشان را نیز از دست میدهند؛ چراکه اینکار به سالها تجربه و تخصص و ممارست نیاز دارد. برای شروع قبل از هرچیز توجه شما را به سبک کلاهبرداری پانزی و روشهای آن جلب میکنم.
کوینهای پانزی اسکم
دسته اول، پانزی هستند که معروفترین آنها در چند سال گذشته، سه پروژه bitconnect، plustoken و بزرگترین آنها onecoin میباشد که حدودا ۳.۷ میلیارد دلار را از سرمایهگذاران به روش یک ico پانزی اسکم ربود.
پیشنهاد مطالعه: ساختار هرمی وان کوین (Onecoin) در پوشش یک رمزارز
شتکوینها
دسته دوم، شتکوینها هستند که عموما با وعدههای دروغ و عدم وجود صرفه اقتصادی و نبود تقاضا و بازار لازم و صرفا با تبلیغات، نام یک کوین را بر سر زبانها میاندازند و به سرمایهگذارها میفروشند. این نوع کوین در طول زمان قیمتی چند دههزارم قیمت فروش پیدا میکند و تیم پروژه هم پول را جمع کرده و متواری میشوند. شناخت این دسته بسیار سخت است و شاید ۸۰ تا ۹۰ درصد ارزهای مارکت کریپتوکارنسی این چنین ارزهایی باشند.
در ادامه به معرفی پروژههایی که اخیرا در کشورمان با کمک این دو سبک کلاهبرداری به دنبال چپاول ثروت مردم هستند میپردازیم.
دگکوین dagcoin
این پروژه یک پروژه پانزی اسکم است و با وعده پرداخت سود ماهیانه ۵ الی ۴۰ درصد که متناسب با میزان سرمایهگذاری افراد تعیین میشود، سعی در جذب سرمایه کاربران دارد. این پروژه خود را یک دفترکل توزیع شده «دگ» نامیده و اسم خود را هم از این dlt برداشته و با وعدههایی چون سریعترین کوین جهان و یک میلیون تراکنش در ثانیه، به بازاریابی میپردازد.
علاوه بر جمعآوری سرمایه به روش پانزی، تعدادی از افراد تیم این پروژه نیز از اعضای پروژه تحت تعقیب onecoin، یعنی بزرگترین پروژهی پانزی بازار رمز ارزها هستند. از جمله آقای Nils Grossberg مدیر اجرایی پروژه دگکوین که در پروژه onecoin از لیدرهای استونیایی همین پروژه بوده است.
تصویر بالا از فیسبوک وانکوین برداشته شده که به وضوح نام مدیر اجرایی پروژه دگکوین در لیست لیدرهای اصلی کشور استونی این پروژه آمده است.
پیشنهاد مطالعه: روشهای رایج کلاهبرداری (اسکم) در حوزه رمزارز و بلاکچین
پروژه ATC
یک شتکوین و پانزی اسکم توسط فردی در کشور هند ۱۸ میلیون دلار از سرمایهگذاران هندی چپاول کرد و با وعده سود ماهیانه و پرداخت آن به صورت دوسالانه برابر با مقدار سرمایهگذاری فرد به وسیله کوین ATC، بسیاری از سرمایهگذاران را فریفت و اکنون در بقیه کشورها و مخصوصا ایران نیز نفوذ کرده است. این ارز نه والت دارد نه وایت پیپر و نه گیتهاب؛ فقط با وعده یک کوین که بلاکچین محرمانه مخصوص خودش را دارد و قرار است در آینده فروشگاههای آنلاین جهان از آن استفاده کنند وارد بازار شد؛ درصورتیکه یک توکن استلار است و به لیست صرافی stellar.expert هم افزوده شده، کوین هم نیست، نه بلاکچین خودش را دارد و نه هیچ ارزش کاربردیِ دیگری.
در سال 2018 دولت هند عاملین اصلی این پروژه را بازداشت کرد اما بسیاری از آنها هنوز هم در سطح بینالمللی درحال فریب افراد ناآگاه هستند.
آریاکوین aryacoin
این کوین توسط مجموعه پانزی اسکم mrdigicoin که از شناختهشدهترین نامهای پانزی اسکم رمز ارزهای فعال درایران هستند پایهگذاری شد. این تیم با وعده مرج ماینینگ dogecoin یک سرویس کلودماینینگ cloudmining راه انداخته و میلیاردها تومان از سرمایه هموطنان را چپاول کرده است. پس از مدتی آریاکوین توسط این تیم ایجاد شد تا جهت سوددهی ماهیانه از آن استفاده کند. شیوهی کار آنها، جذب سرمایه از کاربران جهت خرید دستگاههای استخراج بیتکوین است. در توجیه اینکه چطور با ماینینگ بیتکوین از هرجای دیگری بیشتر سود میدهد اعلام میکند که ما با مرج ماینینگ ارز دوج کوین سود تقریبا ثابت ماهیانه به شما میدهیم. این سود همیشه مثبت است حتی زمانی که ماینینگ بیتکوین عملا به صرفه نباشد. این درحالیست که در طول سالهای ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ با استفاده از دادههای سایت https://whattomine.com سود ماینینگ بیتکوین و دوجکوین هر دو صفر و حتی زیر صفر یعنی هزینه بردار بوده است. اما این پروژه همچنان به سوددهی خود ادامه میداد تا اینکه درگاه بانکی آن توسط پلیس فتا بسته شد و تحت پیگرد قرار گرفت.
پیشنهاد مطالعه: دوج کوین چیست؟ (DogeCoin)
شما میتوانید با محاسبه درآمد استخراج در ماشین حسابهای ماینینگ پی ببرید که سود پرداختی به شما از درآمد ماین شده هر دو ارز بیتکوین و دوج کوین بیشتر است که خود گویای مورددار بودن آن است. همچنین امسال با شکایت بسیاری از هموطنانمان که پول آنها توسط این پروژه چپاول شده بود عاملین اصلی در خارج از کشور تحت تعقیب قضایی قرار گرفتند. البته سایت هنوز با پرداخت رمز ارز بهجای ریال کار خود را ادامه میدهد.
کینگمانی kingmoney
این کوین که توسط یکی از معتبرترین شرکتهای بازاریابی، یعنی نتورک ایران بادران طراحی شده، پانزی اسکم نیست اما دارای خواص یک شتکوین است. از جمله وعدههای فراوان آن، رقابت با بیتکوین بدون هیچگونه گیتهاب و وایتپیپری فقط با ۷ صفحه و بدون هیچگونه توضیحات فنی است! در وایتپیپر این پروژه، عرضه را اینگونه توضیح داده است که سالیانه ۷۰۰ میلیون کوین توسط پروژه جهت سوددهی به عملیاتهای بازاریابی پرداخت میشود. از آنجا که قیمت هر چیزی با میزان عرضهی آن رابطه مستقیم دارد، اگر ارزی ۷۰۰ میلیون عرضه سالانه داشته باشد حتی اگر به رتبههای بالای بازار برسد نمیتواند قیمتی بیشتر از یک دلار داشته باشد. این درحالیست که این پروژه قیمت هر ارز را در کیف پولش برای فروش با ۱۴ دلار شروع کرد و تا ۱۸۰ دلار هم افزایش داد.
همچنین پروژه خود را سویسی معرفی کرده اما ۸۰ درصد ترافیک آن در سایت آلکسا متعلق به کاربران کشور ماست. درضمن این ارز فقط بهوسیله لیدرهای شرکت بادران بازاریابی و تبلیغ میشود.
پروژه doubleway
این یک پروژه پانزی اسکم است که با وعده پرداخت ۰.۰۸ اتریوم پاداش به ازای هر رفرال به وسیله قرارداد هوشمند، سعی در جذب سرمایه کاربران کرده و با این عناوین که شما با افزایش مقدار سرمایه خود میتوانید سطح پاداش رفرال خود را بالا ببرید، کاربران را به سرمایهگذاری بیشتر ترغیب میکند، ولی درنهایت بجز پرداخت سود از پول سرمایهگذاران به لیدرها چیزی نیست و ادامهدهندهی راه بقیه پروژههای پانزی اسکم است. تنها تفاوت این پروژه آن است که با تبلیغات گسترده با استفاده از نام قرارداد هوشمند و بلاک چین اتریوم و باینری آپشن، سعی در بزرگنمایی پروژه خود دارد؛ درست همان مسیری که قبلا e2c طی کرده بود.
پروژه pi network
این پروژه یک کلاهبرداریست که با وعدهی تنها کوین قابل ماین با موبایل که قابلیت رقابت با بیتکوین را دارد خلق شده که اخیرا در ایران و در میان کاربران موبایل بسیار کاربر جذب کرده است. روش کار به این صورت است که با وعده ماین با موبایل، کاربران را ترغیب به نصب اپلیکیشن کرده و سپس به آنها لینک رفرالی جهت زیرمجموعهگیری برای بالا بردن پاداش استخراج میدهد. کاربران باید توجه کنند که کوینهای قابل ماین با موبایل در این بازار سالهاست که وجود دارند و این یک ویژگی خاص نیست، مانند کوینهای enq و etn.
در ادامه به کاربران اعلام میکند که با خرید توکنِ ما در اپ موبایل، سطح خود را جهت پاداش ماینینگ بالا ببرید و از این طریق شروع به جذب سرمایه از مردم میکند. این ارز یک شتکوین است که ارزش کاربردی نداشته و توکنومیک آن ریزشهای بالای قیمتی را در پیش دارد و با روشهای زیرکانه سعی در جذب سرمایه از طریق زیرمجموعهگیری و هرمی و پانزی دارد.
نتیجهگیری
با رشد کاربران جامعهی رمز ارزها، هر روزه شاهد تعداد بیشتری از پروژههای اسکم هستیم که سعی در چپاول پول سرمایهگذاران دارند. اصول اولیه یک پروژه اسکم به دو بخش پانزیها و شتکوینها تقسیم میشوند. شناسایی یک طرح پانزی ساده است چون ویژگی مشترک همه آنها پرداخت سود ماهیانه یا روزانه و پاداش رفرال است. شتکوینهای دارای ریسک بالای سرمایه گذاری چون kingmobey و pi network نیز با وعدهها و دروغها و بدون پشتوانه علمی و عملی وارد بازار میشوند و سرمایه مردم را به باد میدهند.
باید توجه داشت که شناخت این پروژهها کار یک متخصص است و از همه سرمایهگذاران تقاضا داریم قبل از سرمایهگذاری در هر زمینهای با یک متخصص باسابقه و معتبر مشورت کنند تا اتفاقی که برای سرمایهگذاران پروژههای اسکم foin و e2c افتاد تکرار نشود.
توجه: این مطلب صرفا برای افزایش آگاهی و آموزش خواننده است و هیچگونه توصیهای جهت سرمایهگذاری در پلتفرم نام برده شده نمیشود.