۱۲ مورد از جدیدترین کلاهبرداریهای ارز دیجیتال
کلاهبرداران همیشه در کمیناند. آنها همۀ راههای جدید را امتحان میکنند تا بتوانند به جیب شما راه پیدا کنند. در سالهای اخیر نیز دنیای ناشناخته، جذاب و وسوسهبرانگیز ارزهای دیجیتال فرصتهای فراوانی را به این کلاهبرداران داده است. اگر به کریپتو علاقه دارید، باید از کلاهبرداریهای ارز دیجیتال سر دربیاورید. در این مطلب، ۱۲ مورد از جدیدترین کلاهبرداریهای ارز دیجیتال را معرفی میکنیم و به شما میگوییم که چگونه میتوانید از این کلاهبرداریها در امان باشید.
جدیدترین کلاهبرداریهای ارز دیجیتال
شیوههای کلاهبرداری در دنیای رمزارزها متنوع است و مدام با روشهای جدیدتری بهروز میشود. در ادامه به ۱۲ مورد از جدیدترین کلاهبرداریهای ارز دیجیتال اشاره میکنیم.
پیشنهاد مطالعه: کشورهای مختلف برای جلوگیری از کلاهبرداریهای حوزه رمز ارز چه قوانینی دارند؟
۱)طرحهای سرمایهگذاری بیت کوین
در طرحهای سرمایهگذاری بیت کوین، کلاهبرداران با سرمایهگذاران تماس میگیرند و با ادعای اینکه بهاصطلاح مدیران سرمایهگذاری باتجربهای هستند و میلیونها دلار سرمایهگذاری در بیتکوین انجام دادهاند، به قربانیان خود قول میدهند که آنها نیز میتوانند از طریق سرمایهگذاری در بیت کوین سود زیادی کسب کنند.
برای شروع، کلاهبرداران مبلغی را از طرف مقابل طلب میکنند و همان مبالغ اولیه را بهراحتیِ آب خوردن میدزدند. همچنین این احتمال وجود دارد که به بهانۀ انتقال یا واریز پرداختها و دسترسی به رمزارزهای یک فرد، اطلاعات هویتی او را درخواست کنند.
کلاهبرداریهای سرمایهگذاری، اغلب با یک پیشنهاد غیرمنتظره آغاز میشود و شما را به یک سایت تقلبی میکشاند تا دربارۀ یک فرصت سرمایهگذاری ارز دیجیتال اطلاعات بیشتری کسب کنید. هنگامی که در سایت حضور دارید، به روشهای مختلف تشویق میشوید که برای سرمایهگذاری اقدام کنید تا بهسرعت به سود برسید. این سایتها حتی ممکن است تأییدیههای جعلی افراد مشهور یا گواهیهای جعلی نیز داشته باشند.
کلاهبرداران از عکسهای واقعی یک سلبریتی در حسابهای جعلی، تبلیغات یا مقالات خود استفاده میکنند تا اینطور القا کنند که آن فرد در حال تبلیغ بازده نقدی قابل توجهی است که از سرمایهگذاری خود به دست آورده است. در ظاهر منابعی که از این ادعاها پشتیبانی میکنند معتبرند، زیرا از نامهای تجاری معتبر و همچنین سایتها و آرمهای حرفهای استفاده میکنند، اما در واقع همهچیز جعلی است.
۲)کلاهبرداری راگ پول (Rug Pull)
کلاهبرداری راگ پول، نوعی کلاهبرداری سرمایهگذاری است که در آن کلاهبرداران یک پروژۀ جدید، توکن غیرقابل تعویض (NFT) یا کوین را برای کسب سرمایۀ پشتوانه، پامپ/تقویت میکنند، سپس پول بهدستآمده را میدزدند و ناپدید میشوند.
کدگذاری این سرمایهگذاریها بهگونهای است که از فروش کوینها پس از خرید آن جلوگیری میکند، بنابراین ارزش سرمایهگذاری سرمایهگذاران صفر است و گویی یک سرمایهگذاری بیارزش انجام دادهاند.
یکی از مشهورترین این کلاهبرداریها، کلاهبرداری با سکۀ Squid بود که نام آن از سریال محبوب نتفلیکس Squid Game گرفته شده است. سرمایهگذاران برای به دست آوردن ارزهای دیجیتال، باید بازی میکردند: آنها میبایست برای انجام بازیهای آنلاین توکن میخریدند و بعداً آنها را با سایر ارزهای دیجیتال مبادله میکردند. بدین ترتیب، ارزش هر توکن Squid از یک سنت به بیش از ۹۰ دلار رسید.
در نهایت، معاملات متوقف شد و پول سرمایهگذاران از بین رفت. کاربران هرچه تلاش کردند موفق به فروش توکنهای خود نشدند و بدین ترتیب، ارزش توکن به صفر رسید. کلاهبرداران از این طریق حدود ۳ میلیون دلار درآمد کسب کردند. کلاهبرداری راگ پول با توکنهای غیرقابل تعویض (NFT) بسیار رایج است.
۳)کلاهبرداریهای فیشینگ (Phishing)
در این شیوۀ کلاهبرداری، کلاهبرداران ایمیلهایی حاوی لینکهای مخرب یک سایت جعلی، برای افراد ارسال میکنند تا با ورود آنها به آن سایت اطلاعات شخصی مانند اطلاعات کیف پول ارزهای دیجیتالشان را جمعآوری کنند.
بر خلاف رمزهای عبور (پسوردها)، کاربران برای کیف پول دیجیتال خود، تنها یک کلید خصوصی منحصربهفرد دریافت میکنند و اگر این کلید دزدیده شود، تغییر آن بسیار مشکلساز است.
برای جلوگیری از کلاهبرداریهای فیشینگ، هرگز اطلاعات امن خود را با کلیک کردن بر لینکی که در ایمیل خود دریافت میکنید وارد نکنید. همیشه مستقیم به سایت بروید (آدرس سایت را در مرورگر تایپ کنید)، مهم نیست که سایت یا پیوند در ظاهر چقدر معتبر به نظر میرسد.
پیشنهاد مطالعه: معرفی انواع فیشینگ
۴)کلاهبرداریهای عاشقانه
برنامههای دوستیابی نیز با کلاهبرداریهای ارز دیجیتال بیگانه نیستند. این کلاهبرداریها شامل روابطی است – معمولاً از راه دور و کاملاً آنلاین – که در آن یک طرف برای جلب اعتماد طرف مقابل زمان صرف میکند و پس از اینکه اعتماد او را جلب کرد، شروع به متقاعد کردن او برای دادن پول یا خرید ارز دیجیتال میکند. فرد کلاهبردار پس از گرفتن پول/ارز، ناپدید میشود.
۵)حملۀ مرد میانی Man-in-the-Middle (MITM)
هنگامی که کاربران در یک مکان عمومی از طریق یک شبکۀ بیسیم که به نظر مورد اعتماد میرسد (مثلاً از نامش اینطور برمیآید که مربوط به کافه یا هتل مجاور است) وارد حساب ارز دیجیتال خود میشوند، کلاهبرداران میتوانند اطلاعات خصوصی و حساس آنها را سرقت کنند. در واقع، این شبکه برای انجام همین فعالیتهای مخرب راهاندازی شده است.
فرد کلاهبردار قادر است با استفاده از روش حملۀ Man-in-the-Middle هرگونه اطلاعات ارسالشده از طریق یک شبکۀ عمومی، از جمله رمز عبور، کلیدهای کیف پول ارزهای دیجیتال و اطلاعات حساب را رهگیری کند.
بهترین راه برای جلوگیری از این حملات، مسدود کردن راه Man-in-the-Middle با استفاده از یک شبکۀ خصوصی مجازی (VPN) است. VPN تمام دادههای ارسالشده را رمزگذاری میکند و دسترسی هکرها به اطلاعات شخصی یا سرقت ارزهای دیجیتال را غیرممکن میکند.
پیشنهاد مطالعه: کلاهبرداری هانی پات (honeypot) در رمز ارزها چیست و چگونه آن را شناسایی کنیم؟
۶)کلاهبرداریهای اعطای ارز دیجیتال در شبکههای اجتماعی
کلاهبرداران زیادی در شبکههای اجتماعی وعدۀ اعطای بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال را به کاربران میدهند. برخی از این کلاهبرداریها از طریق حسابهای جعلی سلبریتیها انجام میشود. آنها از تبلیغ این هدایا برای جذب افراد استفاده میکنند، با این حال، وقتی که شخص روی لینک هدیه کلیک میکند، به یک سایت تقلبی منتقل میشود و برای دریافت بیت کوین درخواست تأیید میکند. فرایند تأیید شامل پرداخت مبلغ برای اثبات قانونی بودن حساب است.
قربانی کلاهبرداری ممکن است مبلغ پرداختشده را از دست بدهد، یا بدتر از آن، روی یک پیوند مخرب کلیک کند و اطلاعات شخصی و ارزهای دیجیتالش به سرقت برود.
۷)طرحهای پانزی (Ponzi)
در طرحهای پانزی، مبلغ دریافتشده از سرمایهگذاران جدید به سرمایهگذاران قبلی پرداخت میشود. از این نظر، طرح پانزی مشابه طرحهای هرمی است. در این طرح، هیچ سرمایهگذاری قانونی وجود ندارد و هیچ کاری با پول دریافتی صورت نمیگیرد؛ هدف تنها پول سرمایهگذاران جدید است.
فریب اصلی در طرح پانزی، وعدۀ سودهای کلان با ریسک کم است. مثلاً ارائۀ یک ارز دیجیتال فاقد پشتوانه در قالب توکن و وعدۀ آیندۀ روشن و سود کلان در کوتاهمدت. طرح پانزی تا زمانی که سرمایهگذار جدیدی وجود داشته باشد یا طراح از میزان پول کسبشده راضی شود، ادامه پیدا میکند. پس از آن، طراح پولها را برمیدارد و ناپدید میشود.
پیشنهاد مطالعه: بررسی پروژههای کلاهبرداری و اسکم در حوزهی رمز ارزها
۸)صرافیهای جعلی ارز دیجیتال
کلاهبرداران ممکن است سرمایهگذاران را با وعدۀ امتیازات ویژه در مبادلۀ ارزهای دیجیتال – شاید حتی مقداری بیت کوین اضافی – وسوسه و برای فعالیت در این صرافیهای جعلی جذب کنند. اما در واقعیت، هیچ مبادلۀ سالمی در کار نیست و سرمایهگذار تا زمانی که سپردۀ خود را بر باد ندهد، از جعلی بودن آن خبردار نمیشود.
کلاهبرداران ممکن است از نسخۀ اصلی یک پلتفرم معاملاتی معتبر، نسخهای جعلی بسازند که شباهت بسیاری به آن پلتفرم دارد و تشخیص تفاوت آن برای معاملهگران کمتجربۀ بازار رمزارز دشوار است. حتی آدرس سایت معمولاً فقط تفاوتی جزئی در املا دارد که در نگاه اول به چشم نمیآید.
برای جلوگیری از این نوع کلاهبرداری، به صرافیهای معروف بچسبید و قبل از وارد کردن هرگونه اطلاعات شخصی، دربارۀ اعتبار و مشروعیت صرافی تحقیق کنید.
۹)حمله وام فلش
وام فلش نوعی وام سریع و بدون نیاز به وثیقۀ ضمانت است که امکان آن به لطف قراردادهای هوشمند و پلتفرمهای حوزۀ دیفای فراهم شده است.
این وامها در بازار ارزهای دیجیتال بسیار محبوباند، زیرا معاملهگران از وجوه وام برای خرید توکن در یک پلتفرم با قیمت پایینتر استفاده میکنند و بلافاصله آن دارایی را روی پلتفرم دیگری با قیمت بالاتر میفروشند و از این طریق کسب سود میکنند. این معاملات پولساز همه در یک تراکنش انجام میشود و وام فلش بازپرداخت میشود.
از آنجایی که وامهای فلش وثیقه ندارند و اعتبارشان بررسی نمیشود، کلاهبرداران از استقراض وجه و استفاده از آن برای دستکاری قیمتگذاری در پلتفرم DeFi استفاده میکنند. برای دستکاری قیمتگذاری، فرد کلاهبردار چندین سفارش خرید و فروش ایجاد میکند تا تصوری از تقاضای بالا ایجاد کند و پس از افزایش قیمتها، سفارشات را لغو میکند که باعث میشود قیمت بلافاصله کاهش یابد. سپس میتواند از خرید با قیمت پایینتر یا در یک پلتفرم متفاوت سود کسب کند.
پیشنهاد مطالعه: حمله وام فلش (Flash Loan Attack) چیست و چطور میتوان از آن پیشگیری کرد؟
۱۰)کلاهبرداریهای باجگیری یا اخاذی
باجگیری برای دریافت رمزارز، یکی دیگر از تاکتیکهای مورد استفادۀ کلاهبرداران است. آنها ایمیلهایی به یک فرد میفرستند و مدعی میشوند که اطلاعات شرمآوری از او در اختیار دارند که افشای آن میتواند برای زندگی خانوادگی، آبرو یا اعتبار شغلی و اجتماعی فرد گران تمام شود (مثلاً سابقۀ بازدید کاربر از سایتهای جنسی یا عکس و فیلم از روابط خاص او) و درخواست حقالسکوت میکنند.
آنها کاربر را تهدید به افشاگری میکنند مگر اینکه کلید کیف پول ارز دیجیتال خود را در اختیار آنها بگذارد یا ارز دیجیتال درخواستی را برایشان پرداخت کند.
۱۱)کلاهبرداریهای لودر یا لودآپ (Loader /load-up)
شاید باور نکنید، اما برخی کلاهبرداران ارز دیجیتال خیلی رک عمل میکنند. آنها از شما میخواهند اطلاعات ورود به حساب کاربریتان را در اختیارشان بگذارید و در ازای آن، قول میدهند که بخشی از درآمد حاصل از سرمایهگذاری خود را به شما بدهند.
وقتی به حسابتان دسترسی پیدا کردند با یک کارت اعتباری دیگر که آن را هم دزدیدهاند شروع به خرید ارز دیجیتال میکنند و بهاصطلاح حساب شما را پر میکنند. بعد همۀ رمزارزهای موجود (حتی آنهایی که شما از قبل در حساب خود داشتهاید) را به آدرس دیگری منتقل میکنند و ناپدید میشوند.
در واقع، کلاهبرداران حسابهای قربانیان را بارگیری و سپس تخلیه میکنند. مسئول این اتفاق صاحب کارت اعتباری نیست، زیرا این معاملات در حساب شما انجام شده است. بنابراین، هرگز نباید اطلاعات ورود به حساب کاربریتان را در اختیار شخص دیگری قرار دهید، حتی اگر به نظر برسد که فرد قابل اعتمادی است.
پیشنهاد مطالعه: روشهای رایج کلاهبرداری (اسکم) در حوزه رمزارز و بلاکچین
۱۲)کلاهبرداریهای استخدامی
در این روش، کلاهبرداران بهعنوان کارفرما موقعیتهای شغلی جعلی را ایجاد میکنند و از جویندگان کار که رزومههایشان در سایتهای کاریانی یا بهصورت آنلاین در هرجای دیگری موجود است، میخواهند که برای گرفتن شغلی پیشنهادی ابتدا هزینۀ آموزش را بهصورت ارز دیجیتال پرداخت کنند. اما در واقع هیچ شغلی وجود ندارد، و هدف بالا کشیدن ارزهای دیجیتال کارجویان است.
چگونه از کلاهبرداریهای ارز دیجیتال جلوگیری کنیم؟
کلاهبرداران همیشه راههای جدیدی را برای فریب دادن افراد پیدا میکنند. بهویژه در بازار نوظهوری همچون رمزارز که برای مردم جذاب و وسوسهبرانگیز است اما هنوز چند و چونش را بهخوبی نمیشناسند. برای اجتناب از کلاهبرداریهای رمزارز، نکاتی وجود دارد که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
- فقط کلاهبرداران خواستار پرداخت با ارز دیجیتال هستند. هیچ کسبوکار قانونی از شما تقاضای ارسال رمزارز نمیکند.
- هرگز روی لینکهای موجود در یک متن غیرمنتظره، پیامک، ایمیل یا پیام شبکههای اجتماعی کلیک نکنید، حتی اگر به نظر برسد از طرف یک شرکت آشنا است.
- به کسی که بهطور غیرمنتظره با شما تماس میگیرد و خواستار پرداخت با ارز دیجیتال است، اهمیتی ندهید.
- هرگز برای گرفتن یک شغل، ارز دیجیتال پرداخت نکنید.
- فقط کلاهبرداران سود یا بازده کلانی را تضمین میکنند. به افرادی که به شما وعده میدهند که یکشبه پولدار میشوید اعتماد نکنید.
- هیچ چیز کمریسکی در سرمایهگذاری ارزهای دیجیتال وجود ندارد. بنابراین، اگر یک شرکت یا شخص به شما قول سود بدهد، کلاهبرداری است، حتی اگر تاییدیۀ افراد مشهور یا گواهی سرمایهگذاران راضی را داشته باشد. این تأییدیهها بهراحتی جعل میشوند.
- هرگز دوستیابی آنلاین و سرمایهگذاری را با هم ترکیب نکنید. اگر با شخصی در یک سایت یا اپلیکیشن دوستیابی آشنا شدید و او خواست به شما مشاورۀ سرمایهگذاری در بازار ارز دیجیتال بدهد، یا از شما درخواست کرد که به هر دلیلی برایش رمزارز ارسال کنید، شک نکنید که او یک کلاهبردار است.
- سلبریتیها از طریق شبکههای اجتماعی با شما تماس نمیگیرند. شک نکنید که پای کلاهبرداران در میان است.
- کلاهبرداران بدون جزئیات یا توضیح مستدل ادعاهای بزرگی میکنند. نحوۀ کار آنها را پرسوجو کنید و در مورد اینکه پول شما کجا میرود سؤال بپرسید. مدیران یا مشاوران سرمایهگذاری صادق اطلاعات لازم را با جزئیات در اختیار شما میگذارند و از آن ابایی ندارند.
- قبل از سرمایهگذاری در ارز دیجیتال، نام شرکت یا شخص و نام ارز دیجیتال را بهعلاوۀ کلماتی مانند «بررسی»، «کلاهبرداری» یا «شکایت» در اینترنت جستوجو کنید. دربارۀ اینکه دیگران چه میگویند، حسابی تحقیق کنید. همچنین، در مورد دیگر کلاهبرداریهای رایج سرمایهگذاری بیشتر بخوانید.
- کلاهبرداران گاهی خود را نمایندۀ شرکتهای معروف معرفی میکنند. آنها از طرف آن شرکت برای شما پیامک ارسال میکنند، تماس میگیرند، در شبکههای اجتماعی پیام میفرستند، ایمیل میزنند، یا یک هشدار پاپ آپ به رایانۀ شما ارسال میکنند. اگر روی لینک چنین پیامی کلیک کنید، به تماس پاسخ دهید یا با شماره تلفن ارسالی تماس بگیرید، به یک کلاهبردار وصل خواهید شد.
- کلاهبرداران جعل هویت، کوینها یا توکنهای تقلبی ارائه میدهند. آنها میگویند که شرکت تازهتأسیسشان با انتشار کوین یا توکن وارد دنیای کریپتو شده است. حتی ممکن است از طریق تبلیغات شبکههای اجتماعی، مقالات خبری یا یک سایت جعلی شما را فریب دهند تا توکن تقلبی آنها را بخرید و در نهایت پولتان را بالا بکشند.
برای جلوگیری از این کلاهبرداریهای ارز دیجیتال، بهطور دقیق در اینترنت تحقیق کنید که آیا چنین ارز دیجیتالی بهتازگی منتشر شده است یا خیر. اگر صحت داشته باشد، در رسانههای معتبر بازتاب گستردهای داشته و شما آن را خواهید دید.
پیشنهاد مطالعه: راههای حفظ امنیت ارزهای دیجیتال و جلوگیری از کلاهبرداری
در نهایت
به یاد داشته باشید که ارز دیجیتال راه یکشبه پولدار شدن نیست. فریب وعدههای توخالی را نخورید. معمولاً سرمایهگذاران بیتجربه هدف اصلی کلاهبرداریهای ارز دیجیتال هستند؛ پس، همیشه قبل از سرمایهگذاری تحقیق کنید و بیشتر آموزش ببینید. درخواستهای فوری را نادیده بگیرید و فعالیتهای مشکوک را فوری گزارش دهید.