مقالات عمومی

هر آنچه که باید در مورد ChatGPT در حوزۀ هوش مصنوعی بدانید!

اگر زمانی آرزو می‌کردید تکنولوژی‌ای وجود داشته باشد تا شما را همانند یک انسان درک کند و همچنین به شما در خودکارسازی، سادگی و افزایش سرعت در حوزۀ کاری‌تان کمک کند؛ باید گفت ChatGPT همان چیزی‌ست که به‌دنبالش می‌گردید. به‌همراه داشتن هوش مصنوعی (AI) به عنوان بخشی از زندگی روزانه، ما را به سمت‌وسوی باوری راسخ در رابطه با پتانسیل نامحدود تکنولوژی و این‌که تا کجا می‌تواند ادامه داشته باشد، هدایت می‌کند. یکی از رایج‌ترین مدل‌های یادگیری ماشینیِ پیشرفته که روش تعامل ما را با تکنولوژی متحول می‌کند، ربات چت هوش مصنوعی ChatGPT است.

چت جی پی تی که به‌عنوان یک ربات چت هوشمند برای تقلید از مکالمۀ انسانی طراحی شده است، سطح جدیدی از تعامل و کارایی را به زندگی‌های دیجیتال ما می‌آورد. با داشتن توانایی در فهم زبان طبیعی، ایجاد پاسخ‌های شخصی‌سازی‌شده، و حتی یادگیری و سازگاری با موقعیت‌های جدید، ChatGPT به‌سرعت درحال تبدیل شدن به یک ابزار ضروری برای کسب‌وکارها، سازمان‌ها و افرادی است که به‌دنبال بهبود خدمات مشتریان آنلاین، ساده نمودن فرآیندهای ارتباطی‌ و ارتقای تجربۀ دیجیتالی خود هستند. بنابراین، چه شما یک فرد علاقه‌مند به تکنولوژی باشید، چه صاحب کسب‌وکارِ هوشمند یا ساده‌تر از آن، کسی باشید که به‌دنبال تعامل با یک سرویس مکالمۀ پیشرفته است، ChatGPT اینجاست تا به شما در کشف دنیای جذاب ربات‌های چت مجهز به هوش مصنوعی کمک کند.

ChatGPT چیست؟

ChatGPT یک رباتِ چتِ هوش مصنوعیِ جذاب است که توسط OpenAI، یکی از سازمان‌های تحقیقاتی پیشرو در زمینۀ هوش مصنوعی، توسعه داده شده است. ChatGPT یک مدل زبان است که از ترکیب تکنیک‌های یادگیری عمیق و پردازش زبان طبیعی (NPL) برای فهم زبان انسان و ایجاد پاسخ‌های مناسب به آن استفاده می‌کند. “GPT” معادل عبارت “Generative Pre-trained Transformer” و به معنیِ مبدل مولد یا تبدیل‌کنندۀ از قبل آموزش‌ دیده است که به نوعی به معماری یادگیریِ عمیق که برای ساخت این مدل استفاده می‌شود اشاره دارد. چت جی پی تی ذاتاً برای تقلید از مکالمۀ انسانی و ارائۀ پاسخ‌های جذاب و آموزنده به طیف گسترده‌ای از سوال‌ها طراحی شده است. این ربات هوشمند با استفاده از تجزیه و تحلیل محتوای ورودی کاربر و ارائه پاسخی هم‌جهت با سوال یا بیانیۀ خاصی که مطرح شده، کار می‌کند. این رویکرد ChatGPT را به یک ابزار همه‌کاره تبدیل می‌کند که می‌تواند در برنامه‌های مختلف، از ربات‌های چت در خدمات مشتری گرفته تا سرویس‌های مجازی، استفاده شود.

یکی از امتیازات محوری ChatGPT قابلیتش در فهم زبان طبیعی است؛ به این معنی که کاربران می‌توانند با ربات چت شبیه به مکالمه با یک شخص واقعی تعامل داشته باشند. با آنالیز تعاملات قبلی کاربران، ربات چت می‌تواند پاسخ‌های خود را متناسب با اولویت‌ها و نیازهای کاربر مربوطه تنظیم کند. این کار تجربه‌ها را جذاب‌تر و کاربرپسندتر می‌کند، که می‌تواند برای کسب‌وکارهایی که به‌دنبال بهبود در خدمات مشتری در فرآیند ارتباطی‌شان هستند، همین‌طور برای افرادی که در پی اطلاعات هدفمند یا پشتیبانی در این زمینه‌اند، مزیت قابل‌توجهی داشته باشد. علاوه بر قابلیت پردازش زبان طبیعی، ChatGPT بسیار سازگار است. به عنوان یک مدل یادگیری ماشینی، می‌تواند یاد بگیرد و براساس بازخورد و داده‌های کاربرش در طول زمان، خود را ارتقا بخشد؛ به این معنی که پاسخ‌های خود را به‌طور مداوم می‌تواند اصلاح کند تا در ارائۀ اطلاعات دقیق و آموزنده به کاربران موثرتر واقع شود.

 سرمنشا اصلی چت جی پی تی

ChatGPT یک ربات چت هوش مصنوعی است که توسط OpenAI، یکی از موسسات تحقیقاتی پیشرو در جهان در زمینۀ هوش مصنوعی، توسعه یافته است. این مدل برای اولین‌بار در سال ۲۰۱۹ به عنوان بخش کوچکی از ابتکار عمل شرکت OpenAI برای ایجاد مدل‌های زبانی پیشرفته و توانمندتر معرفی شد. توسعۀ ChatGPT براساس موفقیت نسخۀ قبلی‌اش، GPT-2 بوده است. GPT-2 یک مدل زبان در مقیاس بزرگ بود که براساس مجموعه‌ای از متون اینترنتی آموزش دیده بود که به آن اجازه می‌داد زبانی شبیه به انسان تولید نموده و به انواع ورودی‌های زبان طبیعی پاسخ دهد. GPT-2 به دلیل قابلیت‌های چشمگیرش در تولید زبان، مورد توجه محققان و عموم مردم قرار گرفت. ChatGPT قابلیت‌های GPT-2 را با تمرکز بر روی ایجاد مدل گفت‌وگوی محاوره‌ای‌تر به سطح جدیدی ارتقا داده است. هدف از ایجاد یک ربات چت این بود که می‌توانست ورودی‌های زبان طبیعی را به روشی شبیه به انسان درک کرده و به آن‌ها پاسخ دهد و بدین ترتیب تجربۀ شهودی و موثرتری را برای کاربرانش فراهم کند. این مدل براساس مجموعۀ عظیمی از متون اینترنتی آموزش دیده بود که به آن اجازه می‌داد تا طیف وسیعی از موضوعات و مکالمات را بفهمد و به آن‌ها پاسخ دهد. چت جی پی تی توسط الگوریتم معماری شبکۀ عصبیِ عمیق یا “Deep Neural Network Architecture” طراحی شده که به آن اجازه می‌دهد به ورودی‌های کاربر در زمان واقعی پاسخ دهد. این مدل بر پایۀ طیف گسترده‌ای از متون اینترنتی آموزش دیده که شامل مقالات خبری، کتاب‌ها و سایر اشکال محتوای وب می‌شود. این آموزش‌ها به ChatGPT این اجازه را می‌دهد تا درک کامل خود از زبان و بخش بزرگی از دانش را در مورد موضوعات مختلف توسعه بخشد.

پیشنهاد مطالعه: بررسی کاربردها و چالش‌های ترکیب هوش مصنوعی و بلاکچین

تکنولوژی استفاده‌شده در ربات ChatGPT

ChatGPT توسط تکنولوژی هوش مصنوعی که به آن شبکۀ عصبیِ مبدل یا انتقالی (Transformer Neural Network) می‌گویند که درواقع نوعی از معماریِ یادگیری عمیق یا Deep Learning است، پشتیبانی می‌شود. شبکۀ عصبیِ مبدل برای اولین‌بار در سال ۲۰۱۷ در یک مقالۀ تحقیقاتی به نام «توجه، همۀ آن چیزی است که نیاز دارید» توسط محققان Google LLC معرفی شد. این معماری برای رفع محدودیت‌های مدل‌های شبکۀ عصبیِ قبل‌تر از این مدل، مانند شبکۀ عصبی بازگشتی (RNNs) و شبکۀ عصبی پیچشی (CNNs) و برای مدیریت وابستگی‌های درازمدت و تولید زبان طبیعی طراحی شده است. شبکۀ عصبی مبدل از چندین لایه که ورودی را پردازش و خروجی را تولید می‌کنند تشکیل شده است. هر لایه از دو زیر لایه تشکیل می‌شود: مکانیزم توجه چند سر (Multi-Head Self-Attention Mechanism) و شبکۀ عصبی پیشخور (Feedforward Network). مکانیزم توجه چند سر به مدل اجازه می‌دهد که به بخش‌های مختلف ورودی به‌طور همزمان توجه کند تا بتواند محتوا و معنی زبان را بهتر درک نماید. شبکۀ عصبی پیشخور یک شبکۀ سادۀ عصبی است که یکسری تغییرات به ورودی اعمال می‌کند.

مدل چت جی پی تی براساس مجموعۀ بزرگی از داده‌های متنی مانند کتاب‌ها، مقالات و صفحات وب آموزش داده شده است. مدل، در طول فرآیند آموزش، ساختار زبان و رابطۀ بین کلمات و اصطلاحات را یاد می‌گیرد. مدل، از این دانش برای تولید پاسخ به ورودی‌های کاربر با پیش‌بینی محتمل‌ترین کلمه یا عبارت بعدی براساس محتوای متنی مکالمه، استفاده می‌کند. وقتی یک کاربر با ChatGPT تعامل دارد، ورودی نشانه‌گذاری و تبدیل به دنباله‌ای از بردارهای عددی می‌شود و به این شکل وارد مدل می‌گردد. سپس مدل، دنباله‌ای از بردارهای خروجی را که تبدیل به زبان طبیعی شده‌اند تولید و آن را به‌عنوان پاسخ به کاربر ارائه می‌کند. یکی از ویژگی‌های کلیدی ChatGPT قابلیت آن در تولید پاسخ‌های منسجم و مناسب با محتوا است. این ویژگی از طریق استفاده از تکنیکی به نام تنظیم دقیق یا “Fine-tuning” بدست آمده که در آن، داده و وظایف خاصی به منظور بهبود در عملکرد به مدل آموزش داده شده است. برای مثال، OpenAI مدل ChatGPT را براساس داده‌های مکالمه تنظیم کرده تا قابلیتش را در ایجاد پاسخ‌های مرتبط با مکالمه بهبود بخشد. به‌طور خلاصه، ربات هوش مصنوعی چت جی پی تی توسط یک معماریِ شبکۀ عصبی مبدل که آن را قادر به درک و تولید زبان طبیعی می‌کند، ایجاد شده است. این مدل براساس طیف وسیعی از داده‌های متنی آموزش داده شده و از ترکیبی از مکانیزم‌های توجه و شبکۀ عصبی پیشخور برای پردازش ورودی و تولید خروجی استفاده می‌کند. این توانمندی‌ در تنظیم دقیق وظایف خاص، آن را به یک عامل سازگار و همه‌کاره در مکالمات تبدیل می‌کند. امروزه، ChatGPT به‌عنوان یکی از پیشرفته‌ترین و توانمندترین ربات چت در جهان شناخته می‌شود. توسعۀ آن نشان‌دهندۀ گامی مهم و روبه‌جلو در زمینۀ پردازش زبان طبیعی است و این پتانسیل را دارد که نحوۀ تعامل ما با تکنولوژی در آینده را تغییر دهد.

ویژگی‌های ChatGPT

به عنوان یک مدل زبان هوش مصنوعی، ChatGPT چندین ویژگی عمومی و منحصربه‌فرد دارد. در این‌جا به چند نمونه از آن‌ها اشاره می‌کنیم.

  • مدل زبان بزرگ‌مقیاس: ChatGPT یک مدل زبان با مقیاسی بزرگ بوده که حجم گسترده‌ای از داده‌های متنی به آن آموزش داده شده است تا زبانی شبیه به زبان انسان را با دقت بالا، درک و ایجاد کند.
  • پردازش زبان طبیعی: ChatGPT از تکنیک‌های زبان طبیعی برای درک و ایجاد زبان انسانی استفاده می‌کند.
  • چند زبانه بودن: ChatGPT قابلیت درک و تولید متن به چندین زبان را دارد.
  • مکالمات با دامنۀ باز: ChatGPT برای مکالمات دامنۀ باز طراحی شده به این معنی که می‌تواند در مورد موضوعات مختلفی با کاربران صحبت کند.
  • حافظه: ChatGPT دارای حافظۀ مکالمات قبلی است که به آن این اجازه را می‌دهد که محتوا را دنبال و پاسخ‌های دقیق و منسجم‌تری فراهم کند.
  • شخصی‌سازی: ChatGPT می‌تواند پاسخ‌هایش را براساس ورودی کاربر و محتوای متنی، شخصی‌سازی نموده تا بتواند مکالمات جذاب‌تری ایجاد کند.
  • خلاقیت: ChatGPT توانایی ایجاد پاسخ‌های خلاقانه و بدیع را دارد که سبب می‌شود تبدیل به یک همراه جذاب و سرگرم‌کننده برای کاربر شود.
  • ادغام: ChatGPT می‌تواند با پلتفرم‌های مختلف مثل ربات‌های چت و دستیاران مجازی ادغام شود تا تعامل و کمکی شبیه به انسان به کاربران ارائه دهند.

مزایا و محدودیت‌های ChatGPT

اگرچه به مزایا و محدودیت‌های چت جی پی تی در بخش‌های قبلی این متن اشاره شده است، با این وجود، نیاز به یک بحث سازمان‌یافته‌تر درمورد هر دو مولفه، به منظور شفاف‌سازی بیش‌ترِ موضوع وجود دارد. در زیر به تعدادی از مزایا و محدودیت‌های ChatGPT اشاره می‌کنیم.

مزایای ربات چت هوش مصنوعی چت جی پی تی به شرح زیر است:

  • دسترسی ۲۴ساعته: به عنوان یک مدل زبان هوش مصنوعی، ChatGPT می‌تواند ۲۴ساعته در دسترس بوده و برای کاربران پاسخ‌هایی سریع و مرتبط با سوال‌هایشان ایجاد کند.
  • شخصی‌سازی: ChatGPT می‌تواند پاسخ‌هایش را براساس ورودی و محتوای متنی کاربر شخصی‌سازی نموده و مکالمۀ جذاب‌تری را ایجاد کند.
  • مقیاس‌پذیری: ChatGPT می‌تواند تعداد بی‌نهایت کاربر را به‌طور همزمان مدیریت کند. این ویژگی آن را به راه‌حلی با مقیاس‌پذیری بالا تبدیل می‌کند.
  • مقرون‌به‌صرفه: ChatGPT می‌تواند یک راه‌حل مقرون‌به‌صرفه برای کسب‌وکارها باشد، چون این قابلیت را دارد که حجم زیادی از سوالات کاربران را بدون نیاز به یک تیم پشتیبانی بزرگ مدیریت کند.
  • خلاقیت: ChatGPT می‌تواند پاسخ‌هایی خلاقانه و بدیع ایجاد کند که سبب می‌شود تبدیل به یک همراه جذاب و سرگرم‌کننده برای کاربر شود.

در همین حال، محدودیت‌های ChatGPT شامل موارد زیر است:

  • نبود هوش هیجانی: ChatGPT نمی‌تواند نشانه‌های احساسی را دریافت کند و ممکن است قادر نباشد به کاربرانی که نیاز به حمایت عاطفی دارند با همدلی پاسخ دهد.
  • وابستگی به داده‌ها: کیفیت پاسخ‌دهی در ChatGPT بستگی به داده‌ای دارد که براساس آن آموزش دیده است؛ بنابراین اگر با موضوعی روبرو شود که آن را قبلاً ندیده، ممکن است در فراهم نمودن پاسخی رضایت‌بخش دچار مشکل شود.
  • عدم درک محتوای متنی: ChatGPT نمی‌تواند محتوای مکالمه را به روشی که انسان‌ها آن را درک می‌کنند بفهمد، که می‌تواند منجر به تفسیر نادرست ورودی کاربران و ارائه‌ی پاسخ‌های نامربوط شود.
  • تعصب و جانب‌داری: ChatGPT می‌تواند براساس داده‌ای که به آن آموزش داده شده نسبت به یک موضوع جانب‌داری کند که ممکن است منجر به ایجاد پاسخ‌های ناعادلانه و تبعیض‌آمیز شود.
  • کمبود خلاقیت: درحالی‌که ChatGPT می‌تواند پاسخ‌های خلاقانه و بدیعی ایجاد کند، ممکن است در مواجهه با موضوعات پیچیده و انتزاعی که نیاز به سطح بالاتری از خلاقیت دارند با مشکل روبرو شود.

آیا ChatGPT شغل‌ها را می‌دزدد؟

بعضی از افراد معتقدند که ورود تکنولوژی هوش مصنوعی به محیط‌های کاری به معنیِ پایانی ناگهانی بسیاری از موقعیت‌های شغلیِ انسانی است. این باور عامیانه توسط عواملی که در زیر به آن اشاره خواهد شد، پشتیبانی می‌شود.

  • خودکارسازی (اتوماسیون): ChatGPT یک سیستم خودکار است که می‌تواند به درخواست‌های مشتری و پشتیبانی از او رسیدگی کند. این کار به‌طور بالقوه می‌تواند نیاز به نیروی پشتیبانی انسانی را کاهش دهد. درنتیجه، افرادی که در بخش پشتیبانی کار می‌کنند، ممکن است احساس کنند که ChatGPT جای آنها را خواهد گرفت.
  • کاهش موثر هزینه‌ها: ChatGPT راه‌حلی مقرون‌به‌صرفه برای کسب‌وکارهاست، چون می‌تواند حجم زیادی از درخواست‌های مشتری را بدون نیاز به تیم پشتیبانی مدیریت کند. این مزیت با این‌که باعث صرفه‌جویی در هزینه‌ها می‌گردد، می‌تواند سبب شود که کسب‌وکارها، ChatGPT را با مشاغلی مانند سرویس‌های پشتیبانی یا خدمات به مشتری جایگزین کنند.
  • مقیاس‌پذیری: ChatGPT می‌تواند تعداد بی‌نهایت کاربر را به‌طور همزمان مدیریت کرده و خود را به‌عنوان ارائه‌دهندۀ راه‌حلی با مقیاس‌پذیری بالا به کسب‌وکارها معرفی کند. درنتیجه، کسب‌وکارها ممکن است تمایل بیش‌تری به استفاده از ChatGPT به‌جای نیروی انسانی برای پشتیبانی داشته باشند.
  • بهبود کارایی: ChatGPT این قابلیت را دارد که پاسخ‌های سریع و آنی به درخواست‌های مشتریانش دهد؛ این کار می‌تواند منجر به بهبود کارایی و کاهش موثر در زمان پاسخگویی شود. این ویژگی باعث می‌شود  کسب‌وکارها از ChatGPT به‌جای نیروی انسانی در این زمینه استفاده کنند.
  • پیشرفت در تکنولوژی مربوط به هوش مصنوعی: همان‌طور که تکنولوژی مرتبط با هوش مصنوعی به پیشرفت خود ادامه می‌دهد، ChatGPT و سایر مدل‌های زبان هوش مصنوعی ممکن است حتی پیچیده‌تر هم بشوند که به‌طور بالقوه باعث می‌شود  توانایی بیش‌تری در رسیدگی به طیف گسترده‌ای از درخواست‌های پشتیبانیِ مشتری‌ها داشته باشند. درنتیجه افرادی که در موقعیت‌های شغلی پشتیبانی و مانند آن مشغول به کار هستند، ممکن است احساس کنند که ChatGPT به عنوان جایگزین آن‌ها عملکرد بهتر و توانایی بیش‌تری خواهد داشت.
  • ترس از تغییر: در آخر باید گفت برخی از افراد ممکن است احساس کنند که ChatGPT فقط به این دلیل که ارائه‌دهندۀ تغییرات قابل‌توجه در مسیر مدیریت سرویس‌های پشتیبانی از مشتری است، شغل‌شان را به سادگی از آنها خواهد گرفت. این ترس از تغییر می‌تواند منجر به ایجاد نگرانی و تنش در بین این افراد شود، مخصوصاً زمانی که صحبت از امنیت شغلی می‌شود ممکن است این تصور را در آنها ایجاد کند که ChatGPT جای آنها را خواهد گرفت.

در این مرحله، بیان این نکته بسیار مهم است که برخلاف تصور بسیاری از افراد، چت جی پی تی ابزاری برای کمک به انسان‌ها بوده و جایگزینش نخواهد بود. در اصل این ربات برای کمک به انسان‌ها در مسائل کاری و نه جایگزین شدن به‌جای آن‌ها، طراحی شده است. درحالی‌که ChatGPT بخش زیادی از درخواست‌های کاربران را مدیریت می‌کند، هنوز به نظارت نیروی انسانی برای اطمینان از این‌که پاسخ‌ها مناسب و درست هستند، نیاز دارد. ChatGPT می‌تواند وظایف مشخص و روزمره مثل پاسخ دادن به سوالات متداول و پردازش سوالات سادۀ مشتری را مدیریت کند که سبب می‌شود تا نیروهای انسانی فارغ از این دست از مسائل بتوانند بر روی تعاملات پیچیده و جزئی‌تری با مشتری تمرکز کنند. با مدیریت وظایف روزمره، چت جی پی تی می‌تواند کارایی و عملکرد عملیات‌های مربوط به پشتیبانی از مشتری را بهبود بخشد و به کسب‌وکارها اجازه دهد که سرویس‌های کارآمدتر و سریع‌تری به مشتریانشان ارائه دهند. همچنین، با مدیریت کارهای روتین، ChatGPT منابعی را آزاد می‌کند که می‌توانند برای کارهای دیگری مانند فروش، بازاریابی و توسعۀ محصول استفاده شوند که منجر به رشد کسب‌وکارها و ایجاد فرصتهای شغلی جدید می‌گردد. علاوه‌براین، همانطور که کسب‌وکارها به‌طور فزاینده‌ای از تکنولوژی هوش مصنوعی مانند ChatGPT استفاده می‌کنند، موقعیت‌های شغلی جدیدی درحال ظهور هستند که نیاز به مهارت‌هایی در رابطه با مدیریت و ادغام با این نوع از فناوری‌ها دارند. این امر فرصت‌های شغلی جدید برای افرادی با مهارت و تخصص‌های مربوطه ایجاد می‌کند.

جمع‌بندی

به‌طور خلاصه، ChatGPT یک مدل زبان قدرتمند و همه‌کاره است که می‌تواند زبانی مشابه با زبان انسان ایجاد نموده و آن را در مکالمات روزمره با دامنۀ باز (Open-Domain) شرکت دهد. این ربات فواید بسیار زیادی مانند مقیاس‌پذیری، کاهش هزینه‌ها و خلاقیت دارد ولی دارای محدودیت‌هایی مثل نبود هوش هیجانی، عدم درک محتوای متنی و تعصب و جانبداری نیز هست. عملکرد چت جی پی تی وابسته به داده و اطلاعاتی است که به آن آموزش داده شده است و درحالی‌که می‌تواند کمک‌های ارزشمندی به مشاغل و افراد ارائه دهد، بهتر است که در کنار سایر ابزارها و منابع برای ایجاد یک تجربۀ موفق در سرویس‌های مرتبط با خدمات مشتری استفاده شود.

منبع
1
https://coiniran.com/?p=64790
0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دکمه بازگشت به بالا
0
دیدگاه خود را با کوین ایران به اشتراک بگذارید!x