تولد دوباره ico ها با مفهوم icto
آیا تاکنون چیزی درباره ico شنیدهاید؟ اگر تازه وارد دنیای رمز ارزها شدهاید و درحال آشنایی با مفاهیمی مانند استخراج و ترید هستید، شاید از ico کمتر شنیده باشید. ico مخفف واژه initial coin offering به معنی عرضه اولیه کوین است. در دنیای رمز ارزها یکی از پربازدهترین روشهای سرمایهگذاری در جهان در بین سالهای ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۷، شرکت در یک ico بود.
بسیاری از ico ها با بازده چند صد برابری در چند ماه، توجه جهان را به خود جلب کرده بودند. بهعنوان مثال اتریوم در سال ۲۰۱۴ با قیمت عرضه اولیه سی سنت در ico به فروش رفت، در سال ۲۰۱۵ وارد بازار شد و تا سال ۲۰۱۷ به ۱۴۰۰ دلار هم رسید که رشدی تقریبا ۵ هزار برابری نسبت به قیمت اولیه آن در فروش عمومی بود.
تصویر زیر بازده رکوردداران ico در چند سال اخیر را به نقل از سایت icostate نشان میدهد.
سرمایهگذاران در ico همیشه در کمترین قیمت، یک توکن یا کوین را پیشخرید میکردند و سپس با رشد بسیار بالای آن در مارکت سود فراوانی میبردند.
چه بر سر بازار گرم ico ها آمد؟
این روند تا اواخر ۲۰۱۷ و اوایل ۲۰۱۸ ادامه داشت اما همیشگی نبود. با به وجود آمدن صدها ico و توکن اسکم و کلاهبرداری، کم کم اعتماد بازار برای سرمایهگذاری در پروژههای بیارزشی که به اسم ایجاد جهان توکنیزه میلیونها دلار به جیب میزدند و فراری میشدند از دست رفت و با آگاه شدن مردم شاهد دوران افول عرضه اولیهها در مارکت رمز ارزها شدیم و درنهایت حباب ico ها ترکید.
پس از یک شوخی بیمزه توسط مدیر یک استارت آپ بلاکچینی به نام savedroid تمام کسانی که در رویای میلیاردر شدن یکشبه با ico بودند بیدار شدند و به بیقانونی بازار ico ها پی بردند. این اتفاق در اوایل ۲۰۱۸ پس از جمعآوری ۵۰ میلیون دلار توسط این ico افتاد و مدیر آن با ارسال توییتی در لب ساحل اعلام کرد «ممنونم دوستان! تمام شد، من رفتم.»
البته پس از یک هفته نگرانی و اضطراب بالاخره این شخص اعلام کرد که این توییت یک شوخی بوده که نشان دهد کلاهبرداری در زمینه پیشفروش توکن چقدر ساده است. ولی این بزرگترین خبر ۲۰۱۸ نبود. پروژه pincoin token در سال ۲۰۱۸ با جمعآوری ۶۶۰ میلیون دلار رکورددار فروش یک ico اسکم شناخته شد و این پروژه اعتماد کل بازار را از ico ها سلب کرد.
با این همه اسکم و نیز توییت مدیر savedroid، جامعه کریپتو از بیقانونی عرضه پیشفروش توکن واقعا در بهت فرو رفت و نیاز به نظارت بیشتر حس شد. پس از آن سرمایهها برای مدتی طولانی از ico ها خارج شد به طوری که حجم مارکت ico از ۶ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۷ به ۱۰۰ میلیون دلار در اواسط ۲۰۱۸ رسید.
پس از این ریزش توکنها و ico ها، با ایجاد مفهوم جدیدی توسط بایننس به نام ieo با عرضه اولیه توسط صرافی، که در آن توکن bittorrent پیشفروش شد دوباره اعتماد سرمایهگذاران به عرضه اولیهها به دلیل اعتباری که بعضی صرافیها داشتند جلب شد و با سود خوبی که شرکتکنندگان در این ieo به دست آوردند تقاضا افزایش یافت و دهها عرضه در بازه زمانی کوتاهی در بایننس و سایر اکسچنجها انجام شد. به عنوان مثال قیمت btt در عرضه اولیه، ۳ ساتوشی و در اولین ترید در بایننس ۱۱ ساتوشی و دو روز بعد از اضافه شدن به فهرست اکسچنج، به ۴۰ ساتوشی رسید. اما همچنان عدم وجود قوانین جهت متضرر نشدن سرمایهگذاران بلندمدت یک ارز، ناشی از آزاد شدن تدریجی توکنهای آن ارز، حس میشد. این مشکل با ایجاد یک شیوه جدید در عرضه توکن در بازار به نام icto (initial convertible token offering) در حال رفع شدن است.
Icto چیست و چگونه ریسک ico را کم میکند؟
Icto مخفف “Initial Convertible Token Offering” به معنی عرضه اولیه کوین قابل تبدیل است. در اینجا منظور از convertible قابل تبدیل بودن به یک پشتوانه جهت متضرر نشدن است.
در عرضه به سبک icto، به ازای سرمایهگذاری و خرید ارز مربوطه توسط سرمایهگذار، با پشتوانه یک دارایی باثبات مثلا استیبل کوین، تتر، دلار، طلا و … در صورت ریزش قیمت در مرحله فروش، به سرمایهگذار تضمین بازگشت داده میشود و هر زمانی که سرمایهگذار توکنهای خریداری شده را برای پلتفرم ارسال کند، برابر با قیمت خرید آن درicto به آن شخص تتر یا ارز باثبات دیگری داده میشود. این فرایند به وسیله قرارداد هوشمند انجام میشود.
اولین پلتفرمی که icto را به عنوان روشی جهت تامین سرمایه انتخاب کرده، finnexus نام دارد. این پلتفرم دو توکن fnx و um1s را ایجاد کرده که توکن fnx به عنوان توکن کاربردی و um1s به عنوان یک استیبلکوین به قیمت یک دلار است و هر ۱۰fnx تا ۳ ماه پس از icto قابلیت تبدیل به یک واحد um1s را دارد و پس از این مدت بدون پشتوانه خواهد شد.
این امر باعث پایهی قیمتی ۰.۱ دلاری برای هر fnx درطی سه ماه اولِ عرضه میشود و ریسک سرمایهگذاری را کاهش میدهد. این پروژه بعد از دورهی سه ماهه با کاهش عرضه توکن به روش زیر، سعی در بالا بردن قیمت دارد.
توکن um1s با بازده سود سالیانه ۱۰ درصد، سرمایهگذاران را به تبدیل fnx به um1s و سوزاندن توکنهای fnx تشویق میکند تا به مرور باعث ایجاد رشد قیمت fnx به خاطر کم شدن ارایه توکن شود. در این فرایند به کسانی که زودتر اقدام به تبدیل توکنهای خود به um1s کنند درصد سود ماهیانه بیشتری تعلق میگیرد تا انگیزه جهت تبدیل در روزهای اول بالاتر رود.
تصویر زیر نمای کلی از این فرایند را نشان میدهد.
پلتفرم finnexus یک پلتفرم مالی بلاکچینی یا همان defi است که در بستر wanchain با هدف ایجاد پلی ارتباطی بین پلتفرمهای مالی جهان واقعی و بلاکچین به وجود آمده است.
این پروژه همچنین قصد دارد با ایجاد چندین زنجیره جانبی، توانایی ساختن توکنهایی در بستر بلاکچین xrp را برای کاربران فراهم کند و به وسیله کراسچینها قابلیت تبادل این توکنها را با wanchain و fnx فراهم کند. شروع پیشفروش این توکن در اواخر مارچ ۲۰۲۰ خواهد بود.
بسیاری از تحلیلگران معتقدند درصورت موفقیت این شیوهی برگذاری پیشفروش، ما شاهد تولد مجدد دوران ico ها به دلیل ریسک کم و توانایی سودمندی بالای آنها خواهیم بود .
نتیجه گیری
پس از مدتها تقلای بازار ico ها جهت جذب سرمایه و عدم اعتماد سرمایهگذاران به این بخش، به نظر میرسد بالاخره راه چاره کسب این اعتماد، با ساختن یک پشتوانه جهت بازگشت سرمایه در روزهای اولیه عرضه، پیدا شده است.
شروع این راه که آن را icto مینامند به وسیله پلتفرم finnexus خواهد بود و جامعه رمز ارزها منتظر دیدن برآیند این روش جهت گرفتن بازخورد از آن هستند. درصورتی که بازده، خوب و قابل قبول باشد فصل جدیدی از عرضه اولیها با توکنهای قابل تبدیل به پشتوانه کمریسک را در آینده، بهجای روشهای کنونی برگذاری عرضه اولیههای دنیای رمز ارزها خواهیم دید.
توجه: لازم به ذکر است که این مقاله جنبه آموزشی دارد و به هیچ عنوان یک پیشنهاد سرمایه گذاری محسوب نمیشود.