ایستگاه خبر

ادامه روند رو به رشد بلاک چین سازمانی علیرغم انتقادات و مخالفت ها

IBM در اعلامیه سرویس امنیت بلاک چین، ضمن تأیید روند رو به رشد بلاک چین سازمانی اعلام کرد که سازمان ها با این فناوری به دنبال کارایی واقعی و کاهش هزینه هستند.

به گزارش کوین ایران به نقل از کوین تلگراف، IBM X-Force Red در اعلامیه راه اندازی سرویس آزمایش امنیت بلاک چین، روند رو به رشد بلاک چین سازمانی را تأیید کرد. IBM اعلام کرد که سازمان ها به دنبال مشاهده کارایی واقعی و کاهش هزینه به واسطه استفاده از این فناوری می باشند. IBM همچنین به IDC’s 2018 Spending Guide اشاره کرده است که بر اساس آن تا سال ۲۰۲۱، سرمایه گذاری انجام شده در بلاک چین به ۹.۷ میلیارد دلار خواهد رسید. این پیش بینی بر مبنای مقاله Forbes با عنوان “چرا ۲۰۱۹ می تواند سال بلاک چین سازمانی باشد؟” ارائه شده است که به نظرسنجی جهانی Deloitte در مورد بلاک چین اشاره می نماید. بر مبنای این نظرسنجی، ۹۵ درصد شرکت های فعال در صنایع مختلف اعلام کرده اند که در پروژه های فناورانه بلاک چین سرمایه گذاری می کنند.

بیشتر بخوانید: حمله ریزگردی (dust attacks) در شبکه بیت کوین (BTC) چیست؟

منتقدان بلاک چین های سازمانی

آمار ها و گزارش های جهانی نشان دهنده یک چشم انداز روشن برای رشد بلاک چین است. اما بعضی از منتقدان ادعا می کنند که نیازی به بلاک چین های سازمانی نیست و سؤالاتی در مورد ضرورت سرمایه گذاری های انجام شده در این حوزه مطرح می نمایند. برخی از این موارد فشار زیادی به شرکت ها وارد کرده و آنها را در شرایط سختی قرار می دهند. این شرکت ها می ترسند که از رقبای خود عقب بمانند؛ با این وجود، برای سرمایه گذاری در فناوری هایی که ممکن است به راه حل های اختصاصی نیاز نداشته باشند احتیاط می کنند.

این معضل در ترکیب نظرات پیرامون مباحث مربوط به زنجیر های [بلاک چین های] عمومی در مقابل زنجیر های سازمانی منعکس شده است.

Sky Guo، مدیر ارشد اجرایی Cypherium در گفتگو با Forbes اذعان داشت که شرکت ها دیگر در مورد ارزش بلاک چین شکی ندارند بلکه برعکس آن، در حال حاضر آنها فعالانه به دنبال راه های جدیدی برای ترکیب این فناوری در سیستم های سنتی خود هستند. لازم به ذکر است Cypherium یک استارتاپ ارائه دهنده ی راه حل های آماده بلاک چین سازمانی است.

Leanne Kemp مدیر ارشد اجرایی و بنیان گذار Everledger نیز این موضوع را تأیید می کند. Everledger یک دفتر ثبت جهانی دیجیتال برای الماس است که با استفاده از پلتفرم بلاک چین سازمانی IBM طراحی شده است. Kemp که موفق به کسب جایزه پیشرفت ۲۰۱۸ برای فناوری شده است خاطر نشان ساخت که معرفی بلاک چین سازمانی از چنان پتانسیل بالایی بر خوردار است که می تواند نه تنها معاملات الماس، بلکه کل زنجیره تأمین سنتی را متحول نماید.

Kemp ادامه داد:

زمانی که در مورد وضعیت جهان در ۲۰۳۰ و ۲۰۵۰ و فراتر از آن صحبت می کنیم باید زنجیره های تأمین را مجدداً بررسی نماییم. ما باید دوباره در مورد چگونگی نگاه به محصولات در بازار فکر کنیم. ما کار خود را با الماس شروع کرده ایم ولی چشم انداز ما بسیار گسترده تر از این محصول است.

شباهت ها و تفاوت های مابین بلاک چین سازمانی و بلاک چین عمومی

بلاک چین سازمانی یا بلاک چین خصوصی و بلاک چین های عمومی دارای چندین ویژگی مشترک هستند. هر دو بلاک چین از شبکه همتا به همتای توزیع شده شکل یافته اند و شبکه آنها بر اساس پروتکل اجماع نگهداری و کنترل می شود. هر دو نوع بلاک چین، سطوح مشخصی از تغییر ناپذیری شبکه را به منظور جلوگیری از تلاش های افراد مشارکت کننده برای تغییر داده های ذخیره سازی شده در بلاک چین ارائه می دهند.

در کنار ویژگی های مشترکی که این بلاک چین ها دارند تفاوت های کلیدی نیز بین آنها وجود دارد. مکانیسم تعیین افراد مجاز برای حضور در شبکه، بزرگترین تفاوت میان این بلاک چین ها است؛ به این معنی که چه کسی می تواند به شبکه متصل شود؛ اطلاعات موجود در شبکه را مشاهده نماید؛ اطلاعاتی را بر روی بلاک چین ثبت کند (به عنوان مثال، برنامه های کاربردی توزیع شده (DApp) را راه اندازی نماید، تراکنش ها را اجرا کند و …) و در پروتکل اجماع مشارکت داشته باشد.

بلاک چین ها عمومی برای همه باز هستند و هر کسی می تواند در آنها عضویت داشته باشد از این رو اغلب به آنها بلاک چین بدون مجوز (Permissionless) نیز اطلاق می شود. همچنین بلاک چین های عمومی غیر متمرکزتر هستند و هیچ کدام از اعضای شبکه، کنترل کاملی بر روی حاکمیت شبکه ندارند. بسیاری از پلتفرم های رمز ارزی بر روی بلاک چین های عمومی اجرا می شوند که از آن جمله می توان به نمونه های شناخته شده مانند بیت کوین (BTC) و اتریوم (ETH) اشاره کرد.

Public vs Private Blockchain/ Source
Enterprise vs. Public Blockchain Debate/ Source

مقدار عظیم قدرت محاسباتی مورد نیاز برای دستیابی به اجماع در شبکه بلاک چین های عمومی به ویژه در بلاک چین های مبتنی بر گواه اثبات کار (POW) یکی از مهم ترین معایب این بلاک چین ها است. همچنین تراکنش های این بلاک چین ها با مشکل عدم رعایت حریم خصوصی مواجه هستند.

بلاک چین های خصوصی نیازمند درخواست یا دعوت نامه برای پیوستن به شبکه هستند. پذیرفته شدن در شبکه به طور معمول به مجموعه ای از قوانین ایجاد شده توسط ایجاد کننده شبکه وابسته است. به بلاک چین های خصوصی، بلاک چین مجوز دار نیز گفته می شود.

روند مجوز دهی در بلاک چین مجوز دار، تعیین کننده ی محدودیت های مربوط به افراد مجاز برای پیوستن به شبکه و حدود مشارکت آنها در شبکه است. همچنین فرآیند مجوزدهی از یک شبکه به شبکه دیگر نیز متفاوت است. ارگان مقررات گذار شبکه، می تواند مجوز های مربوط به مشارکت در شبکه را صادر نماید، این مشارکت می تواند در قالب یک کنسرسیوم باشد که تصمیم لازم را اتخاذ می کند، یا اینکه شرکت کنندگان کنونی شبکه می توانند در مورد شرایط مربوط به عضویت شرکت کنندگان بعدی توافق کنند.

بیشتر بخوانید: سه بینش اصلی در مورد ارزش استراتژیک تکنولوژی بلاک چین در صنعت

 

سطح گمنامی در بلاک چین های سازمانی بسیار کمتر است که انطباق آن با مقرراتی مانند شناخت مشتری شما (Know Your Customer-KYC) را تسهیل می نماید. همچنین این نوع بلاک چین قابلیت مشاهده تراکنش ها در داخل شبکه را حفظ کرده و سطح مشخصی از حریم خصوصی و امنیت را فراهم می کند. بلاک چین سازمانی به دلیل عدم نیاز به قدرت عظیم پردازشی مورد نیاز در بلاک چین های عمومی، بسیار ارزان تر است و گره ها برای تأیید تراکنش های انجام شده لزوماً پرداختی انجام نمی دهند. علاوه بر این، مکانیسم اجماع به دلیل تعداد کم گره های دخیل، بسیار سریع تر انجام می شود. تعداد کم گره های شبکه، مقیاس پذیری را به شکل قابل توجهی افزایش می دهد. این عوامل برای شرکت های بزرگ بسیار حیاتی هستند.

از جمله شبکه های بلاک چین سازمانی می توان به R3 Corda، Hashgraph، Everledger، Hyperledger و  Quorum(از JPMorgan Chase) اشاره کرد. Goldman Sachs، Santander و Royal Bank of Canada (RBC) از دیگر شرکت هایی هستند که بلاک چین خصوصی را تست کرده و بر روی آن سرمایه گذاری کرده اند.

متمرکز بودن به دلیل تعداد بسیار کمتر شرکت کنندگان، مهم ترین مشکل بلاک چین های خصوصی در قیاس بلاک چین های عمومی به شمار می رود. تعداد کم شرکت کنندگان باعث افزایش خطر دستکاری شبکه توسط یک گروه کوچک یا حتی یک بازیگر مخرب می شود. این مسائل باعث می شود انتقاداتی نسبت به بلاک چین های خصوصی مطرح شود. در شکل زیر ویژگی های اصلی بلاک چین های عمومی و خصوصی با یکدیگر مقایسه شده است.

Public vs Private Blockchain
Public vs Private Blockchain/ Source

همه طرفدار بلاک چین سازمانی نیستند!

در مقاله ای که توسط شرکت مشاوره بین المللی McKinsey & Company در ژانویه ۲۰۱۹ منتشر گردید، نگاه بسیار بدبینانه ای به تأثیرات بلاک چین داشت. بر اساس این مقاله، این فناوری هنوز با فناوری تحول آفرین مورد انتظار فاصله دارد و علی رغم سرمایه گذاری های عظیم انجام شده، بلاک چین همچنان در ابتدای راه قرار دارد. شواهد موجود برای کاربرد های عملی و مقیاس پذیر بلاک چین بسیار محدود است.

Jimmy Song به عنوان یک توسعه دهنده بیت کوین و یکی از شرکای سرمایه گذاری Blockchain Capital در یک مصاحبه اظهار داشت که سیستم های متمرکز و خصوصی مانند بلاک چین های خصوصی هیچ حس خاصی ایجاد نمی کند؛ همچنین Bill Barhydt، مدیر ارشد اجرایی کیف پول رمز ارز و یکی از سرمایه گذاران برنامه کاربردی Abra در یکی از قسمت های مجموعه Balancing The Ledger شرکت Fortune اظهار داشت که بلاک چین های سازمانی بی معنی هستند. Barhydt در مورد وضعیت کنونی و بلاک چین های سازمانی ادامه داد:

درست مانند افرادی که باور داشتند اکسترا نت تنها اتلاف وقت است و فقط اینترنت حائز اهمیت است. [پرداختن به بلاک چین های سازمانی اتلاف وقت است و تنها بلاک چین های عمومی اهمیت دارند].

Enterprise Blockchain
Enterprise Blockchain/ Source

شرکت تحقیقاتی Gartner رویداد Symposium سالانه خود را در ماه فوریه برگزار کرد. در این رویداد نیز به دور ماندن و احتیاط در به کارگیری بلاک چین در زمان حاضر تأکید شد. David Furlonger به عنوان یکی از محققین گارتنر، با وجود اینکه کلمه بلاک چین از سال ۲۰۱۷ در صدر کلمات جست و جو شده در Gartner.com قرار دارد، اظهار داشت: با سطح فعلی بلوغ فناوری بلاک چین، اکثریت قریب به اتفاق شرکت ها نباید به سمت [راه حل های] این فناوری حرکت کنند. این شرکت اعلام کرد که فناوری بلاک چین هنوز هم چالش هایی دارد که باید پیش از استفاده گسترده آن توسط شرکت ها برطرف شوند.

Adrian Leow، مدیر تحقیقات گارتنر اذعان داشت که اکثریت فعالیت های اثبات مفهوم (Proof-of-Concept) بلاک چین بر مبنای اتریوم می باشند و پس از آن نیز HyperLedger و Corda قرار دارند. با این وجود، کسب و کار ها نیز انتظار دارند که در چند سال آینده، پلتفرم دیگری جایگزین آنها شود. به عنوان مثال می توان به نوکیا و Blackberry به عنوان پیشگامان بازار موبایل اشاره کرد که بعد ها با اپل و سامسونگ جایگزین شدند.

Leow ادامه داد “احتمالاً پلتفرم غالب آینده هنوز به وجود نیامده است.”

Furlonger نیز اضافه کرد که نتیجه مقایسه بلاک چین های عمومی و خصوصی به شنوده نیز بستگی دارد؛ چرا که من اغلب احساس می کنم در وسط اظهارات اغراق آمیز و تفسیر کلی در بازار قرار دارم. عملاً هر روز فردی پیدا می شود که چیز مثبت یا منفی در مورد بلاک چین بیان کند.

نظر شما چیست، آیا آینده روشنی پیش روی بلاک چین خصوصی قرار دارد؟

بیشتر بخوانید: بررسی ارزش بلاک چین (Blockchain) برای کسب و کار های مختلف

 

توجه!
مطالب صرفا برای اهداف خبری و آموزشی ارائه می شوند و نباید به عنوان مشاوره ی تجاری از طرف کوین ایران و نویسندگانش مورد استفاده قرار گیرند.
Source & image
https://coiniran.com/?p=28709
0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دکمه بازگشت به بالا
0
دیدگاه خود را با کوین ایران به اشتراک بگذارید!x