آموزش بلاکچینبلاکچین

معرفی انواع مختلف بلاک چین و فناوری دفتر کل توزیع شده

در این نوشتار سه نوع مختلف بلاک چین و دفاتر کل توزیع شده را بررسی می کنیم و نقاط ضعف و قوت آنها را به صورت شماتیک مورد بررسی قرار می دهیم.

سپیدنامه (White paper) بیت کوین در سال ۲۰۰۸ توسط فردی با نام مستعار ساتوشی ناکاموتو منتشر شد. اولین بلاک بیت کوین نیز در سال ۲۰۰۹ ایجاد گردید. از آنجایی که پروتکل بیت کوین به صورت متن باز منتشر شده، هر فردی قادر است این پروتکل را دریافت کرده، انشعاب جدیدی را تعریف کند و ارز خود را برای تبادل مستقیم بین افراد (بدون واسطه) تولید کند. با کوین ایران همراه باشید تا انواع بلاک چین را به شما معرفی کنیم

DLT Logo 2color Trademark

بسیاری از آلتکوین های (سایر رمز ارز ها بجز بیت کوین) به وجود آمده، از رشد مناسبی برخوردار بوده اند. تلاش بسیاری از آنها در جهت تسریع روند تراکنش ها و مخفی نگه داشتن هویت کاربران بوده است. برخی از پروژه ها تنها به ایجاد رمز ارزی بهتر اکتفا نکرده و سعی در ایجاد تغییرات در رویکرد بلاک چین بیت کوین در استفاده از سوژه “ارز همتا به همتا” از خود نشان دادند.

انواع بلاک چین

فرضیه کارایی بلاک چین بیت کوین در تمام زمینه ها، مثل جا به جایی هر گونه دارایی ارزشمند و یا هر شکلی از توافق همچون شبکه های نظیر به نظیر در سیستم بیمه، مبادلات انرژی، مشارکت در مسیر مشخص و غیره قوت گرفته است. رمز ارز های متفرقه (که بر روی بلاک چین بیت کوین تشکیل شده اند) و مستر کوین در جهت رفع نواقص بلاک چین بیت کوین ایجاد شدند. پروژه اتریوم با ویژگی هایی کاملا متفاوت از بیت کوین، تصمیم به ایجاد بلاک چین خود گرفت. اتریوم با جداسازی سطح قرارداد هوشمند از هسته اصلی بلاکچین خود، به شکل اساسی مسیر جدیدی را برای نقل و انتقالات برنامه ریزی شده تحت عنوان قرارداد های هوشمند ایجاد کرده است. سازمان های خصوصی مثل بانک ها دریافتند که می توانند از ایده اصلی بلاک چین (به عنوان فناوری دفتر کل توزیع اطلاعات)، استفاده کرده و بلاک چین خصوصی یا سازمانی خود را به وجود آورند که در آن افراد و گروه های مشخص از اعتبارات و دسترسی های تعیین شده برخوردار هستند. بدین ترتیب مباحث و مشاجرات زیادی در مورد واژه بلاک چین آغاز شد. این موضوع روشن می کند که چرا دامنه تعریف “دفتر کل اطلاعات توزیع شده” تا این حد گسترده شده است.

 

blockchainhub.net

بلاک چین خصوصی تنها تا حدی برای حل مشکل کارایی، امنیت و مشکلات ناشی از تقلب کارایی دارد که در شرکت های مالی مورد استفاده قرار می گیرد. اینکه بلاک چین خصوصی بتواند موجب تغییرات عمده ای در این سازمان ها شود، از احتمال اندکی برخوردار است. در عوض بلاک چین عمومی می تواند با تغییر نحوه کارکرد سیستم های مالی، به صورت بنیادین در ساختار سازمان ها تحول ایجاد کند.

بلاک چین عمومی

نقطه قوت بلاکچین عمومی، استفاده از پروتکل های مبتنی بر اثبات کار با متن باز است که در آن دسترسی به اطلاعات برای افراد معینی در نظر نیست. هر کسی می تواند بدون اعطای مجوز در این پروژه ها مشارکت کند. ۱) هر کسی می تواند کد مربوطه را دانلود کرده و شروع به راه اندازی گره (نود) در دستگاه خود نماید و با تایید تراکنش ها در پروسه اجماع نظر مشارکت کند. این پروسه نشان می دهد چه بلاک هایی به زنجیره اضافه شده و جایگاه فعلی بلاک ها به چه ترتیب است. ۲) هر فردی از هر نقطه ای در دنیا می تواند تراکنشی را از مسیر شبکه ارسال کند و در صورتی که این تراکنش معتبر باشد، می توان انتظار داشت که در داخل شبکه قابل رویت باشد. ۳) هر فردی قادر به دیدن تراکنش ها در نمایشگر عمومی بلاک است. تراکنش ها شفاف است اما هویت افراد با نام مستعار و به صورت ناشناس باقی می ماند.

مثال: بیت کوین، اتریوم، مونرو، دش، لایتکوین و …

نتایج: ۱) با حذف واسطه ها، این احتمال وجود دارد که الگو های بیزینسی دچار تغییر شود. ۲) برای تشکیل زیرساخت نیازی به هزینه نیست: عدم نیاز به زیرساخت هایی همچون نگهداری سرور و مدیر سیستم، به شکل موثری باعث کاهش هزینه های تولید یک اپلیکیشن نامتمرکز (dApp) می شود.

بلاک چین های سازمانی و کنسرسیوم های بلاک چینی

بلاک چین سازمانی تحت مدیریت گروهی از افراد اداره می شود. برخلاف بلاکچین عمومی، آنها به هر فردی که از اینترنت استفاده می کند، اجازه تایید تراکنش ها را نمی دهند. بلاک چین سازمانی، از سرعت (مقیاس پذیری) و حریم خصوصی بیشتری برخوردار است. کنسرسیوم های بلاک چین اغلب توسط بانک ها مورد استفاده قرار می گیرد. روند اجماع نظر، توسط گروهی از گره (نود) ها کنترل می شود که از قبل تعیین شده اند. به عنوان مثال می توان ۱۵ نهاد مالی و هر کدام را به عنوان یک گره در نظر گرفت که در آن ۱۰ امضاء برای تایید هر بلاک تعیین شده است. حق دیدن اطلاعات می تواند به صورت عمومی و یا مختص به بخش های شرکت کننده (گره ها) باشد.

مثال: R3 (بانک ها)، EWF (بخش انرژی)، B3i (بیمه) و Corda (مشاغل)

نتایج: ۱) کاهش هزینه های تراکنش، کاهش احتمال از بین رفتن اطلاعات، جایگزینی اطلاعات قانونمند، مدیریت اطلاعات به صورت آسان و عدم نیاز به تطابق اطلاعات به صورت نیمه خودکار ۲) استفاده از این روش هزینه ها را کاهش می دهد اما سیستم کلی بدون تغییر باقی می ماند؛ مانند SAP (استفاده از نرم افزار که در دهه ۱۹۹۰ میلادی آغاز شد)

نکته: برخی از افراد معتقدند که چنین سیستمی را نمی توان بلاک چین نامید. از طرفی بلاک چین نیز در مراحل اولیه حرکت خود قرار دارد. هنوز مشخص نیست که نتیجه نهایی چه بوده و چه چیزی مورد قبول قرار خواهد گرفت. عده ای بر این باورند که بلاکچین های سازمانی، بر روند کار شبکه های ارتباط داخلی اینترانت تاثیر منفی خواهد داشت و شرکت های خصوصی به جای استفاده از اینترنت باز و همگانی از سرویس های کابلی و داخلی خود (LAN/WAN) استفاده خواهند کرد. البته همه‌ ی این سرویس ها به خصوص با ظهور SAAS در Web2 کم و بیش منسوخ می شوند.

بلاک چین خصوصی

صدور مجوز، بخش های متمرکز را به صورت یک سازمان واحد در کنار یکدیگر نگه می دارد.مجوزِ خواندن اطلاعات، ممکن است به صورت عمومی و یا محدود به واسطه های مشخصی باشد که شامل نرم افزار هایی چون مدیریت اطلاعات، حسابداری و غیره می شود. دسترسی به این اطلاعات، برای یک سازمان مشخص ممکن بوده و در اغلب اوقات هیچ نیازی به دسترسی عموم افراد به این اطلاعات وجود ندارد. در سایر موارد، توانایی حسابرسی عمومی جزو شرایط ایده آل است. بلاک چین خصوصی راهی برای استفاده از امتیاز بلاک چین و تعیین گروهی از مشارکت کنندگان برای تایید تراکنش ها به شکل داخلی است. این قابلیت ممکن است امنیت شما را درست مثل هر سیستم متمرکز دیگری، با خطر مواجه کند. در عوض بلاک چین عمومی از طریق پرداخت پاداش به مشارکت کنندگان از امنیت بالایی برخوردار است. هرچند بلاک چین خصوصی نیز کاربرد خاص خود را دارد. علی الخصوص زمانی که بحث مقیاس پذیری و حریم خصوصی و سایر مشکلات در بخش قانون گذاری در میان است. بنابراین بلاک چین خصوصی، از امتیاز های امنیتی مشخص و معایب امنیتی دیگری برخوردار است که به تفصیل توضیح داده شده است.

مثال: MONAX، Multichain

نتایج: ۱) کاهش هزینه های تراکنش، کاهش احتمال از بین رفتن اطلاعات، جایگزینی اطلاعات قانونمند، مدیریت اطلاعات به صورت آسان و عدم نیاز به تطابق اطلاعات به صورت نیمه خودکار ۲) استفاده از این روش هزینه ها را کاهش می دهد اما سیستم کلی بدون تغییر باقی می ماند. مانند SAP (استفاده از نرم افزار که در دهه ۱۹۹۰ میلادی آغاز شد).

بیشتر بخوانید: کسب و کارها چگونه می توانند از پتانسیل های بلاکچین استفاده کنند؟

نکته: برخی از افراد معتقدند که چنین سیستمی را نمی توان بلاک چین نامید. از طرفی بلاک چین نیز در مراحل اولیه حرکت خود قرار دارد. هنوز مشخص نیست که نتیجه نهایی چه بوده و چه چیزی مورد قبول قرار خواهد گرفت. عده ای بر این باورند که بلاکچین های سازمانی، بر روند کار شبکه های ارتباط داخلی اینترانت تاثیر منفی خواهد داشت و شرکت های خصوصی به جای استفاده از اینترنت باز و همگانی از سرویس های کابلی و داخلی خود (LAN/WAN) استفاده خواهند کرد. البته همه‌ ی این سرویس ها به خصوص با ظهور SAAS در Web2 کم و بیش منسوخ می شوند.

طبقه بندی شماتیک

 

 

عمومی

خصوصی/سازمانی

دسترسی

خواندن و نوشتن آزادانه اطلاعات

خواندن و نوشتن اطلاعات با دسترسی محدود

سرعت

محدود و پایین

پر سرعت

 

امنیت

– اثبات کار

– اثبات از طریق دریافت پاداش

– سایر مکانیسم های اجماع نظر

 

مشارکت افرادی که از پیش تعیین شده اند

هویت

– نامشخص

 – استفاده از نام مستعار

هویت مشخص

کالا/اقلام

کالای اصلی

هر نوعی از کالا

یک راه برای تشخیص جدا کردن بلاک چین عمومی و خصوصی، از طریق بلاک چین هایی ست که از آنها به عنوان بلاک چین “با کسب مجوز دسترسی” و بلاک چین “بدون نیاز به مجوز دسترسی” یاد می شود. گاهی از اوقات این مضامین به شکل مترادف مورد استفاده قرار می گیرد اما این تعاریف به موارد مختلفی اشاره دارد. با کوین ایران همراه باشید.

با مجوزبدون نیاز به مجوز
سرعت بالاسرعت پایین
مدیریت شدهمالکیت عمومی
عضویت خصوصیپروتکل متن باز و شفاف
نیازمند اعتمادسازیبدون نیاز به اعتمادسازی
قانونیقانونی/بدون نیاز به قانون

تفاوت بلاک چین با مجوز دسترسی به اطلاعات با بلاکچین بدون نیاز به مجوز

block chain brief 780

بلاک چین بیت کوین، تغییر دهنده بازی ست. زیرا هم از نوع عمومی و هم بدون نیاز به مجوز دسترسی به اطلاعات است. هر کسی در دنیا می تواند کد های متن باز آن را دانلود کرده و از طریق رویکردی به نام استخراج به تایید تراکنش ها پرداخته و در ازای آن پاداش دریافت کند. دریافت کنندگان پاداش در شبکه بیت کوین بدون شناخت یکدیگر، در حال همکاری برای تایید تراکنش ها هستند. این مسئله از طریق رویکرد اجماع نظر صورت می پذیرد و ماشین های استخراج نظیر به نظیر این مکانیسم را ترتیب می دهند. در پروتکل بلاک چین برخلاف روش های سنتی قانونی، قرارداد هوشمند چشم انداز نحوه همکاری بین افراد شرکت کننده را روشن می سازد. در بلاک چین خصوصی و بلاک چین با مجوز دسترسی به اطلاعات، تمام افراد شبکه که تایید تراکنش ها را به عهده دارند؛ شناخته شده هستند. در این نوع از بلاکچین ها، توافقات دو یا چند جانبه نحوه عملکرد شبکه را به جای کد تعیین می کند.

حال که فهمیدیم به بلاکچین نیاز داریم، سوال این است که کدام یک برای ما مناسب تر است؟

خصوصی

سازمان واحد

کنسرسیوم

چندین سازمان

عمومی

بدون نیاز به مدیریت متمرکز

– دسترسی به اطلاعات از طریق اعطای مجوز

– شناخته شده

– قابل اعتماد

– دسترسی به اطلاعات از طریق اعطای مجوز

– شناخته شده

– قابل اعتماد

– بدون نیاز به مجوز دسترسی

– ناشناس

– احتمال انجام اعمال خلافکارانه

 

مشارکت کنندگان

رأی گیری یا اجماع نظر چندین سازمان

– آسان تر – سریعتر – مصرف کمتر انرژی – قابل ارزیابی

 رأی گیری یا اجماع نظر چندین سازمان

– آسان تر – سریعتر – مصرف کمتر انرژی – قابل ارزیابی

 

اثبات کار، اثبات پاداش، غیره

– مصرف زیاد انرژی

– عدم امکان ارزیابی در حمله ۵۱ درصدی

 

 

مکانیسم اجماع نظر

کوتاه

صد ها تراکنش در کسری از ثانیه

کوتاه

صد ها تراکنش در کسری از ثانیه

طولانی

بیت کوین: ۱۰ دقیقه یا بیشتر

زمان مورد نیاز برای تایید تراکنش
کاهش هزینه ها

استفاده از این نوع بلاک چین می تواند به شکل موثری در کاهش هزینه ها تاثیرگذار باشد.

– افزایش سرعت تراکنش ها

– کاهش از بین رفتن اطلاعات

– افزایش شفافیت

کاهش هزینه ها

استفاده از این نوع بلاک چین می تواند به شکل موثری در کاهش هزینه ها تاثیرگذار باشد.

– افزایش سرعت تراکنش ها

– کاهش از بین رفتن اطلاعات

– افزایش شفافیت

تغییر دهنده

به علت حذف بخش های واسطه، استفاده از این نوع بلاک چین می تواند تغییر دهنده کسب و کار باشد. در عین حال نتیجه نامشخص است

 

 

 

ارائه دهنده سرویس

راهکار های به کارگیری بلاک چین

رویکرد های فراوانی برای استفاده از بلاک چین و فناوری دفتر کل توزیع شده وجود دارد. بازی گردانانی نظیر تهیه کنندگان نرم افزار ، چشم انداز های متفاوتی را به موارد استفاده شونده در بلاک چین افزوده اند. هر رویکرد نقاط مثبت و چالش های خود را نیز خواهد داشت.

رویکردنحوه انجامنمونه ها
سرویس های فناوری اطلاعاتتولید از طریق درخواستConsenSys
اولویت در بلاک چینتوسعه یافته توسط ابزار های بلاک چینEthereum, Bitcoin
بستر های توسعهابزار های توسعه مدیریتی و حرفه ایERIS, Tendermint, Hyperledger
راه حل های موازیصنایع تخصصیAxoni, Chain, R3, itBit, Clearmatics
دسترسی های ویژه (API)توسعه یافته توسط یک فرد معمولیBlockstack, Factom,

Open Assets, Tierion

استفاده از بلاک چین به عنوان یک سرویس (BaaS)

راه اندازی محیطی تحقیقاتی برای آزمایش بلاک چین، نیازمند بستری با چندین سیستم برای پیشبرد تحقیقات خواهد بود. کمپانی های بزرگی در عرصه پردازش ابری (کلود) چون آمازون (AWS)، مایکروسافت (Azure) و آی بی ام (BlueMix)، با آگاهی از پتانسیل موجود در بلاک چین، اقدام به ارائه سطح مشخصی از سرویس ها به مشتریان خود نمودند. مزیت استفاده از این سرویس ها برای کاربران این است که دیگر نیازی به راه اندازی سرویس آزمایشی نخواهند داشت. همچنین دیگر نیازی به سرمایه گذاری بر روی سخت افزار وجود نخواهد داشت. مایکروسافت مشارکت خود را با ConsenSys برای استفاده از بلاکچین اتریوم به عنوان یک سرویس (EBaaS) بر روی برنامه Azure آغاز کرده است. آمازون آمادگی خود را برای همکاری با گروه ارز های دیجیتالی اعلام کرده است. توسعه دهندگان با یک کلیک به محیط ابری قابل توسعه بلاک چین دسترسی خواهند داشت که به آنها اجازه می دهد با سرعت زیادی به توسعه قرارداد های هوشمند بپردازند.

نمونه ها: Accenture, ConsenSys, Cognizant, Deloitte, IBM, Ernst & Young.

اولویت، بلاک چین

در این حالت، شما مستقیما با ابزار و ادوات بلاک چینی سر و کار خواهید داشت. جمع بندی در این بخش برای جلوگیری از شکست، همانند بسیاری از فناوری های در حال پیشرفت ضروری ست. هر چند استفاده بی واسطه از این تکنولوژی مانند تولید نرم افزار های نامتمرکز، نیازمند سطح قابل قبولی از خلاقیت می باشد. این بخش جایی ست که می توان در آن برنامه های نظیر به نظیر فوق العاده ای مثل OpenBazaar (در بستر بیت کوین) و Ujo Music (در بستر اتریوم) را به وجود آورد.

مثال: بیت کوین، اتریوم و …

بستر های توسعه

در این بخش بلاک چین منبع شروع به کار نخواهد بود. ملاک اصلی در رویکرد توسعه قرار دارد و اپلیکیشن شما با پشتوانه بلاک چین تولید شده و سرویس مورد نظر از طریق فضای ابری (کلود) ارائه می شود. هدف اصلی استفاده از این روش، توسعه سریع می باشد. بنابراین تمرکز شما بر میزان برنامه پذیری بلاک چین خواهد بود.

برخی از انتخاب های پیش رو شامل BlockApps، Blockstream و Eris می شود.

نمونه: EthCore، Hyperledger و Tendermint

راهکار های موازی

این بخش شامل بیشترین تغییرات در خدمات مالی در طول سال گذشته بوده است. این راهکار ها مخصوص سازمان ها بوده و بر بلاک چین خصوصی و ساختار دفتر کل، استوار است. نکته حائز اهمیت در این بخش این است که نمی توان این زیرساخت را یک سیستم کامل بلاکچینی دانست. این سیستم ها عمدتا دفتر کل توزیع شده هستند که از بخشی از قابلیت های بلاک چین استفاده می کنند. برخی از آنها حتی از قابلیت اجماع نظر بی بهره هستند که سطح کاربردی بلاک چین را یک پله پایین تر می آورد.

مثال: Axoni, Chain, Clearmatics, Digital Asset Holdings, itBit, R3

متصل کننده ها و API ها

در این رویکرد از بلاک چین به عنوان یک کالا، مالکیت و یا هویت مرتبط به یک زیرساخت استفاده می شود. در این روش نرم افزار ساخته شده با تمرکز بر زنجیره اثبات، حق مالکیت، ثبت عناوین و سایر خدمات مشخص شده، تولید می شود که بر مبنای اعتماد شکل می گیرد.

مثال: Blockstack, Factom, Open Assets, Tierion

توجه!
مطالب صرفا برای اهداف خبری و آموزشی ارائه می شوند و نباید به عنوان مشاوره ی تجاری از طرف کوین ایران و نویسندگانش مورد استفاده قرار گیرند.

https://coiniran.com/?p=28221
0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دکمه بازگشت به بالا
0
دیدگاه خود را با کوین ایران به اشتراک بگذارید!x