تحلیلی بر مصوبه مجلس در قراردادن رمزارزها ذیل قانون قاچاق کالا و ارز، وضعیت قانونگذاری این حوزه در ایران و جهان (بخش دوم)
A. قوانین سرمایهگذاریها و اوراق
به صورت عمومی دو هدف اصلی قوانین اوراق، محافظت در برابر شیوههای کلاهبرداری و ارتقای بازارهای سرمایه و اعتماد در آن بازارهاست.
در کشور فرانسه، اولین بار مفهوم بلاکچین در قانون فرانسه در حکم شماره ۲۰۱۶-۵۲۰ در سال ۲۰۱۶ ظهور پیدا کرد که یک چارچوب اختصاصی را برای تأمین مالی شرکت های کوچک و متوسط از طریق صدور اوراق (به نام مینی بن) در یک بسترهای وام دهی به جمعیت ایجاد کرد. ثبت نام و انتقال مینی بن ها هم میتوانست با روش سنتی (صادرکننده، یک دفتر ثبت از تمام دارندگان مینی بن حفظ و به روزرسانی میکند) یا با سیستمهای ثبت الکترونیکی اشتراکی (دفتر کل توزیع شده) انجام شود.
یک حکم دیگر در سال ۲۰۱۷، امکان استفاده از بلاکچین را برای صدور، ثبت نام و انتقال اوارق به دامنهی وسیعی از اوراق گسترش داد. این اوراق، اوراق توکنشده نام گرفتند البته در سندی دیگر (PACTE) مشخص شد که توکنهای ICO ها نمیتوانند اوراق باشند.
الزامات فنی سیستم ثبت الکترونیکی اشتراکی در هر دوی این حکمها باید با یک حکم به دولت واگذار شود. حفظ یکپارچگی اطلاعات ثبت شده، شناسایی مستقیم و غیرمستقیم صاحبان اوراق و جزییات داراییها، داشتن طرح استمرار کسب و کار و دسترسی صاحبان اوراق به اعلام وضعیت تراکنشها از جمله این الزامات فنی هستند.
استارتآپها و شرکتهای بزرگ فرانسوی از این حکم استفاده کرده و اوراق خود را با توکن صادر کردند. مثلا در سال آوریل ۲۰۱۹، نهاد مالی Societe Generale اوراقی به ارزش ۱۰۰ میلیون دلار که بر بلاکچین اتریوم ثبت شدند، صادر کرد. به هر حال ثبت اوراق در یک بلاکچین به خاطر از بین بردن برخی هزینهها مثل رأی در نشستهای عمومی و یا بازار ثانویه اوراق بهادار ثبتنشده، تاکنون موفق بوده است.
در ظرف دو سال گذشته صندوقهای سرمایهگذاری رمزارز راهاندازی شدهاند. برای مثال صندوق بیتکوین Tobam در سال ۲۰۱۷ در فرانسه ایجاد شد و مدعی شد که اولین صندوق رمزارز اتحادیه اروپا است. البته این صندوق به عنوان رمزارز از سوی مرجع بازارهای مالی فرانسه (AMF) به عنوان یک طبقه دارایی مجوزی دریافت نکرد و مطابق با هیچ دستهای از چارچوبهای قانونی برای مدیریت دارایی نبود. Napleon X که در سال ۲۰۱۸ پس از ICO حدود ۱۰میلیون دلار تأمین کرده بود، اولین استارتآپ رمزارزی فرانسه لقب گرفت که مجوز مدیریت دارایی را از AMF دریافت کرد.
درباره مشتقات رمزارز، AMF اقداماتی انجام داد تا محافظت از سرمایهگذاران جزیی را در برابر پیشنهاد وبسایتها برای شرطبندی بر رمزارزها از طریق مشتقات آنها، افزایش دهد. قراردادهای تسویه حساب نقدی[۴] در رمزارزها به عنوان مشتقات مالی در قانون فرانسه پذیرفته شدند. در نتیجه بسترهای ارائه دهنده معاملات مشتقات رمزارز باید یک مجوز اجرایی بگیرند و نمیتوانند ساکنان فرانسه را در بازاریابی آنلاین خود مورد هدف قرار دهند.
همچنین مدیریت سبدهای رمزارز شخصی به جای مشتری در فهرست خدمات دارایی دیجیتال قرار گرفته است و طبق این قانون دریافت مجوز برای ارائهدهندگان این خدمات اختیاری است.
مقررات اوراق در کانادا [۲]، در درجه اول مربوط به حوزههای ایالتی است. توزیع و تجارت اوراق و مشتقات مالی از طریق تحمیل الزامات بخشنامهای، الزامات ثبت نامی مدیر صندوق سرمایهگذاری، مشاور و معاملهگر و الزامات تحمیل شده بر صرافیهای فعال و دیگر بازارهایی که معاملهی آنها را تسهیل میکند، تنظیم شده است. ارزهای مجازی میتوانند تا آنجا که به عنوان اوراق یا مشتقات مالی در نظر گرفته شوند، مقید به قوانین اوراق ایالتی کانادا باشند. بر طبق سند اوراق (Ontario) یک اوراق بهادار باید شامل یک قرارداد سرمایهگذاری باشد. دیوان عالی کانادا ۴ مشخصه اصلی یک قرارداد سرمایهگذاری را شناسایی کرده است، از جمله، یک سرمایهگذاری پول باشد، در یک شرکت مرسوم باشد، انتظار سود وجود داشته باشد و این سود به میزان قابل توجهی از تلاش دیگران حاصل شود.
در بین مراجع قانونی این کشور به شکل گستردهای یک وفاق وجود دارد که برخی از ارزهای مجازی که به عنوان یک شکل پرداخت یا ابزار مبادله عمل میکنند، مثل بیتکوین، در حال حاضر اوراق و مشتقات به حساب نمیآیند و ویژگیهایی مشابه با ارزها و فلزات گرانبها دارند. برای بررسی اینکه یک ارز مجازی خاص، میتواند به عنوان اوراق در نظر گرفته شود، مدیران اوراق بهادار کانادا (CSA) فهرستی از ملاحظات برای تعیین وجود قرارداد سرمایهگذاری در آن، ایجاد میکنند. آنها میگویند که وجود بعضی یا همهی این شرایط اجازه میدهد که یک ارز مجازی به عنوان یک قرارداد سرمایهگذاری لحاظ شود:
- فناوری یا بلاکچین اساسی آن به صورت کامل توسعه داده نشده باشد.
- توکن به صورت فوری به خریدار تحویل داده شود.
- هدف بیان شده از عرضه، تأمین سرمایه باشد، که نقشهای کلیدی در حمایت از ارزش توکن یا کسب و کار صادرکننده خواهد داشت.
- انتشاردهنده، منافع را به آنهایی عرضه کند که عرضه را ارتقا میدهند.
- مدیریت انتشاردهنده، تعداد قابل توجهی از توکنهای فروخته نشده را نگهداری میکند.
- تعداد توکنهای فروخته شده بسیار بیشتر باشد از آنچه که خریدار احتمال دارد بتواند استفاده کند.
- مدیریت اظهار میکند که ارزش توکنها افزایش خواهد یافت.
- توکن ارزش ثابتی در بستر خود ندارد.
- توکنهای قابل صدور مشخص و محدود باشد یا انتظار منطقی وجود داشته باشد که دسترسی به توکنهای جدید در آینده محدود خواهد بود.
- توکن قابل تعویض باشد.
- انتظار رود که توکن بر یک بستر معاملاتی یا در غیر آن صورت در یک بازار ثانویه داد و ستد شود.
- توکنها با یک قیمت پولی توزیع میشوند.
B. بانکداری و انتقال پول
در طی چند سال گذشته، تنظیمکنندگان مقررات بانکی در فرانسه بارها یادآوری کردهاند که رمزارزها پول واقعی نیستند. مطابق دستورالعمل (EU) 2015/2366 در مورد خدمات پرداخت در بازارهای داخلی، اسکناس و سکه، شبهپول و پول الکترونیکی از مصادیق وجوه[۵] هستند.
البته پیشرفتهای اخیر رمزارزهای پایدار[۶] (به خصوص رمزارزها با پشتوانه فیات) مرز بین رمزارز قانونی و رمزارزها را محو کرده است. همانطور که مرجع بانکداری اتحادیه اروپا (EBA) در سال ۲۰۱۹ به عنوان نظر خود دربارهی داراییهای رمزارزی منتشر کرد، ارزهای پایدار با پشتوانه فیات و با قابلیت بازخرید، در صورتی به عنوان پول الکترونیکی شناخته میشوند که (۱) به صورت الکترونیکی قابل ذخیره باشند، (۲) ارزش پولی داشته باشند، (۳) نشاندهنده یک ادعا در مورد صادرکننده باشد، (۴) در ازای دریافت وجوه صادر میشود، (۵) با هدف ایجاد تراکنشهای پرداخت صادر شود، (۶) توسط افرادی غیر از صادرکنندگان پذیرفته شده باشد. از این رو صادرکنندگان ارزهای پایدار با پشتوانه فیات باید مجوزهای پول الکترونیکی را اخذ نمایند تا در فرانسه اجازهی فعالیت داشته باشند. یکی از این ارزها، رمزارز لیبرا است که این برنامه شرکت فیسبوک با بدبینی دولت و بانک مرکزی فرانسه روبرو شده است.
طبق سند Crypto-Currency Act of 2019 در کشور آمریکا، کوینهای پایدار به دو گروه تقسیم میشوند: کوینهای پایدار با پشتوانه ذخیره ارزی که به صورت کامل و یک به یک با ارزهای قانونی و رایج پشتیبانی میشود و در یک حساب بانکی به عنوان وثیقه نگهداری میشود. دوم، کوینهای پایدار مصنوعی که در ازای ارزش یک ارز یا دارایی دیگر دارای ارزش ثابتی هستند [۳].
یک چالش دیگر، پذیرش رمزارزها به عنوان یک ابزار پرداخت است. در تعداد محدودی از نظامهای قضایی، رمزارزها کاملا به عنوان یک ابزار پرداخت شناخته شدهاند. کانتون زوگ سوییس، جزیرهی مان، مکزیک امکان استفاده از رمزارزها را در کنار پول ملی خود فراهم کردهاند.
C. مقررات ضد پول شویی
در فرانسه، مراجع قانونی از سال ۲۰۱۱ شروع به نظارت بر استفاده از رمزارزها در تراکنشهای غیرقانونی کرد. رمزارزها تا سال ۲۰۱۶ در محدودهی قانون ضد پولشویی و تأمین مالی تروریسم (AML/CFT) قرار نگرفته بودند تا اینکه با حکم شماره ۲۰۱۶-۱۶۳۵، بسترها و کارگزاران معامله رمزارز به فهرست موارد مشمول الزامات AML/CFT اضافه شدند. در سال ۲۰۱۸، اتحادیه اروپا پنجمین دستورالعمل ضد پولشویی را منتشر کرد که در آن ارز مجازی را بدین گونه تعریف میکند: یک نمایش دیجیتال ارزش که توسط بانک مرکزی با مرجع قانونی تضمین و صادر نشده اما توسط افراد به عنوان یک وسیلهی مبادله پذیرفته شده و میتواند به صورت الکترونیکی منتقل، ذخیره و معامله شود.
در مارس ۲۰۱۸، وزرای مالی G20، از FATF درخواست کردند که چگونگی به کار گیری استاندارهایش را روشن سازد. در اکتبر ۲۰۱۸، مشخص شد که حوزههای قضایی باید مطمئن شوند که ارائهدهنده خدمات مجازی مشمول AML/CFT باشند، برای مثال خدمات دقت در مشتری و شناخت مشتری شامل نظارت مداوم، ثبت سوابق و گزارش تراکنشهای مشکوک. در سال ۲۰۱۹، FATF دستورالعمل خود را با یک رویکرد مبتنی بر ریسک درباره داراییهای مجازی و ارائهدهندگان خدمات این داراییها اصلاح کرد.
در کانادا مرکز تحلیل معاملات و گزارشات مالی (FINTRAC) واحد اطلاعات مالی این کشور است که سند تأمین مالی تروریسم و درآمدهای مجرمانه (پول شویی)[۷] و مقررات مربوط به آن را با هدف شناسایی، پیشگیری و بازدارندگی فعالیتهای پولشویی و تأمین مالی تروریست اجرا میکند. این سند موجودیتها را مستلزم به تنظیم یک برنامه انطباق مبتنی بر ریسک برای شناسایی مشتریان، نظارت بر روابط کسب و کار، ثبت پیشینه و گزارش انواع مشخص تراکنشهای مالی میکند.
در سال ۲۰۱۷ این سند از طریق قانون اجرای بودجه تصویب شد که مهمترین نقش آن توسعهی کاربرد قوانین کسب و کارهای خدمات پولی است برای موجودیتهایی که بیرون از مرز کانادا کسب و کاری را مستقر کرده اما در تأمین خدمات به مشتریانشان در کانادا دخالت دارند. به علاوه این سند بسط داده شد تا کسب و کارهای مربوط به ارزهای مجازی را قانون گذاری کند.
D. مقررات صرافیها و تأمینکنندگان دیگر خدمات ارز دیجیتال
عدم وجود همگرایی در قوانین رمزارز در حوزههای قضایی مختلف، موانع و سختیهایی را برای صرافیها در جستجوی بازارهای تازه به همراه داشته است. در سال ۲۰۱۹ چندین صرافی برنامه خود را برای توقف داد و ستد در برخی از کشورها اعلام کردند. برای مثال در ماه ژوئن، DEX بایننس، حساب کاربران خود را در ۲۹ کشور از جمله آمریکا مسدود کرد. در همان ماه، این صرافی اعلام کرد که Binance.US را توسعه داده که به صورت ویژه برای معاملهگران رمزارز در آمریکا طراحی شده است. از طرف دیگر صرافی Bittrex اعلام کرد که به خاطر عدم اطمینان در قانونگذاری، ۳۱ بازار مختلف را ترک خواهد کرد [۴]. البته متخصصان عقیده دارند این موضوعات نشان میدهد که صرافیها با قانونگذاران تمایل به همکاری دارند. تنها باید سیستمهای قانونگذاری در حوزههای مختلف به یک اجماع دربارهی داراییهای دیجیتال و ارزهای مجازی برسند و دستورالعمل مشابهی حاکم بر داد و ستد، استفاده و مالیات آنها داشته باشند.
در حوزهی قانونی فرانسه، بنا بر حکم PACTE، تعریف دارایی دیجیتال اندکی از تعریف دارایی مجازی در دستورالعمل FATF دقیقتر است. بنا بر این تعریف، تمام داراییهای رمزارزی و رمزارزها باید مشمول تعریف دارایی دیجیتال شوند و همچنین توکنها تا مادامی که ابزار مالی نباشند، میتوانند به عنوان دارایی دیجیتال شناخته شوند. خدمات دارایی دیجیتال شامل این خدمات است:
- محافظت از داراییهای دیجیتال یا کلیدهای مخفی رمزنگاری شده
- خرید و فروش داراییهای دیجیتال در ازای ارز قانونی
- خرید و فروش داراییهای دیجیتال در ازای داراییهای دیجیتال دیگر
- انجام عملیات بستر داد و ستد داراییهای دیجیتال
- خدمات مختلفی چون دریافت و ارسال سفارشات به جای نهاد واسطه، مدیریت سبد، مشاوره سرمایهگذاری و پذیرهنویسی.
موجودیتهای دارای مجوز باید دارای اشتراک در بیمه مسئولیت باشند، دارای سیستمهای IT مقاوم و امن باشند و سیاستهای مناسبی برای مدیریت تضاد منافع اتخاذ نمایند. متولیان دارای مجوز همچنین باید تضمین کنند که همواره قادر هستند داراییهای رمزارزی را بازگردانند یا کلیدهای مخفی مشتریان را بازیابی کنند.
در کانادا، صرافیها متعاقب اساسنامه معتبر اوراق بهادار ایالتی قانونگذاری شده و بر اساس سند NI 201-101 یک صرافی نوعی از بازار است اگر:
- اوراق صادرکنندگان را فهرست کند
- یک بازار دوطرفه را برای اوراق به صورت پیوسته تضمین کند
- الزامات حاکم بر رفتار شرکتکنندگان در بازار را تنظیم کند
در ۱۴ مارس سال ۲۰۱۹، CSA و IIROC مقالهای منتشر کردند که در آن از دادههای ورودی جامعهی فناوریهای مالی، شرکتکنندگان در بازار، سرمایهگذاران و سهامداران دربارهی چگونگی الزامات قانونی اوراق برای بسترهای داد و ستد و انتقال ارزهای مجازی استفاده کردند. این مقاله تعدادی از عوامل را مطرح میکند که باید در نظر گرفته شوند:
- آیا ساختار پلتفرم آن گونه که باید طراحی شده و آیا ساز و کار تحویل دارایی رمزارز به سرمایهگذاران وجود دارد
- اگر ساز و کار تحویل وجود دارد، آیا این تحویل به کیف پول سرمایهگذار صورت میگیرد که پلتفرم هیچ کنترل و محافظتی بر آن ندارد
- آیا رمزارزهای سرمایهگذاران با داراییهای بقیه و داراییهای پلتفرم در کنار هم جمع میشوند
- آیا پلتفرم یا واسطهای بر داراییهای سرمایهگذاران کنترل دارد
- اگر پلتفرم داراییها را نگهداری و ذخیره میکند، چگونه از آن داراییها استفاده میکند
- آیا سرمایهگذار میتواند موقعیتهای سرمایهگذاری در پلتفرم را منتقل کند
- توجه به چینش حقوقی میان پلتفرم و اعضای آن، عملکردهای حقیقی پلتفرم و شیوهی انجام تراکنشها_ چه کسی کنترل داراییها را دارد، مالک قانونی آن داراییها چه کسی است و سرمایهگذاران در هنگام ورشکستگی پلتفرم چه حقوقی دارند_
در تدوین الزامات مناسب برای یک چارچوب قانونی در آینده، CAS و IIROC توصیه میکنند که ریسکهای مربوط به این مسائل لحاظ گردند:
- حضانت و حفاظت
- تعیین قیمت
- نظارت بر فعالیتهای تجاری
- یکپارچگی سیستم و کسب و کار
- تضاد منافع
- بیمه
- تسویه حساب
تا کنون هیچ پلتفرم معامله ارز مجازی به عنوان یک صرافی در کانادا شناخته نشده است. به همین منظور CSA به شهروندان درباره خرید ارز مجازی هشدار داده است. CSA یک جریان ثابت از مشاوره در بازار را منتشر کرده است که به شرکت کنندگان در بازار نسبت به خطرات مربوط به محصولات مرتبط با ارزهای مجازی ، از جمله قراردادهای آتی هشدار میدهد [۵].
به نظر میرسد که عدم وجود یک دستگی در قوانین رمزارز حوزههای قضایی در جهان مانعی در برابر توسعه و گسترش صرافیها در بازارهای مختلف است. یکی از قدمهای مهم در سال ۲۰۲۰ استفاده از قوانین ضد پولشویی و تأمین مالی تروریسم اتحادیهی اروپا برای صرافیهای رمزارز بود که بر طبق آن صرافیها باید رویههای KYC [۸] را پیادهسازی کنند، تراکنشها را به صورت مداوم مورد نظارت قرار دهند و گزارشات فعالیتهای مشکوک را ثبت کنند. به علاوه نهادهای اطلاعات مالی باید اطلاعات شناسایی صاحبان رمزارز را جمعآوری کنند. این ساختار جدید قانون گذاری موجب تعطیلی و خروج برخی از شرکتها مثل Bottle Pay و Deribit شد [۶].
E. مقررات استخراجگران
استخراجگران در فرانسه مشمول هیچ رژیم قانونی مشخصی نیستند. صنعت استخراج فرانسه تقریبا وجود خارجی ندارد زیرا قیمت برق آن قدری زیاد بوده که استخراج سودآور نبوده است. گزارش مجلس این کشور در ۳۰ ژانویه ۲۰۱۹ توصیه میکند که استخراجگران در فهرست صنایع با شدت برق زیاد قرار گیرند و از مالیات داخلی بر مصرف برق نهایی معاف شوند. این معافیت قیمت برق ر تا ۳/۱ کاهش میدهد و فرانسه را برای استخراجگران جذاب میکند.
در کشور کانادا، استخراج ارز مجازی به طور خاص قانون گذاری نشده ولی استفاده از سختافزار استخراج میتواند با توجه به مصرف انرژی، مشمول الزامات ایالتی یا شهری و یا هر دوی آنها شود. در آوریل ۲۰۱۹، ایالت کبک در رابطه با نرخها و شرایط مصرف برق توسط بلاکجین، تصمیم گرفت که یک دسته جدید از مشتریان (مشتریان بلاکچین) ایجاد کند و یک بلوک ۳۰۰ مگاواتی به آنها اختصاص دهد که ۵۰ مگاوات از آن در اختیار پروژههای بلاکچین کمتر از ۵ مگاوات قرار میگیرد. پروژهها بر اساس معیارهای اقتصادی و محیطزیستی از جمله تعداد شغلهای مستقیم در کبک و کل حقوق این مشاغل، مقدار تشکیل سرمایه در کبک و مصرف انرژی، مورد ارزیابی قرار میگیرند.
F. مقررات انتشاردهندهها
عرضههای کوین اولیه، نقدینگی و کارایی بینظیری را برای تشکیل سرمایه فراهم میکنند و در عین حال هزینههای تراکنش را کمینه میکنند. این فناوری، موانع ورود را برای یک بدنهی متنوع از سرمایهگذاران از میان بر میدارد و به تأمین سرمایهی استارتآپها تنوع و گوناگونی میدهد.
در کشور فرانسه، دولت و AMF یک چارچوب اختصاصی ساختند به جای این که یک دستورالعمل بهترین شیوه ارائه دهند یا ICO ها را در محدودهی مقررات موجود عرضههای اوراق قرار دهد. در سال ۲۰۱۷ به خاطر حباب عرضههای کوین اولیه و رمزارزهای تجدید شده، دولت فرانسه برای ایجاد یک چارچوب قانونی اختصاصی دست به کار شد و سه کارگروه در مجلس این کشور برای تدارک گزارشاتی در زمینهی ICO، بلاکچین و رمزارز تشکیل شد. با مشورت متخصصان و فعالان حوزه رمزارز و ICO، در نهایت تصمیم بر این شد که به جای شامل کردن ICO ها در مجموعه قوانین موجود برای عرضه اوراق، برای آنها یک چارچوب اختصاصی ایجاد شود. این چارچوب قانونی در سند شماره ۲۰۱۹-۴۸۶ در ۲۲ می ۲۰۱۹ در مورد رشد و توسعه شرکتها (PACTE Act) وجود دارد. قبل از تأیید نهایی، مجلس ملی و مجلس سنا آن را اصلاح کردند که یک چارچوب قانونی تک کاره برای واسطههای رمزارزها به ان اضافه شد.
AMF تأییدیه خود را به عرضههای عمومی توکن که مطابق با الزامات قید شده در سند PACTE هستند، اعطا میکند. البته کسب این تأییدیه برای ICO ها اختیاری است و آنها از فعالیت منع نمیشوند. AMF امیدوار است تا ICO ها برای گرفتن تأییدیه درخواست دهند چرا که شهرت جهانی AMF به عنوان صحهای بر قابلیت اعتماد آنها است و به آنها کمک میکند ICO خود را در دیگر حوزههای قضایی به بازار عرضه کنند.
برای گرفتن تأییدیه، انتشاردهندگان ICO باید یک سند اطلاعاتی را شامل اطلاعات مالی و حقوقی، اطلاعات فنی درباره توکن و روشهای امنیتی به کار رفته در رمزارزها در طی عرضه، ایجاد کنند. انتشاردهندگان ملزم به استقرار در فرانسه هستند. اگر ICO ها، تأییدیه AMF را اخذ کنند، از افتتاح حساب بانکی و دسترسی به خدمات ابتدایی بانکی منع نخواهند شد و خواهند توانست خدمات خود را برای عموم از طریق وکالت بانکی و یا تبلیغات آنلاین تبلیغ نمایند. استفاده از این روشهای بازاریابی برای عرضههای تأییدنشده ممنوع است.
در کشور کانادا، تا حدی که یک ارز مجازی به عنوان اوراق و مشتقات لحاظ میگردد، صدور و توزیع آن به عموم مردم مشروط به اطلاعیه، مدارک و الزامات مشابه است و باید مطابق با معافیتهای قابل اجرا از دفترچه الزامات صلاحیت مشتقات انجام شود. تعدادی از شرکتها مطابقت عرضهی ارز مجازی را با الزامات قانونی اوراق یا به اصطلاح معافیت از آن الزامات را کامل کردهاند. Impak یک ارز مجازی جدید بر بستر بلاکچین Wave، اولین شرکت کانادایی بود که این کار را انجام داد. همچنین به تازگی ZED Networc Inc معافیت از الزامات دفترچهای و ثبت نام را برای توزیع و تجارت حوالههای دیجیتال ZED در اپراتورهای انتقال پول در کانادا و اپراتورهای منطبق بر قوانین حوزههای خارجی، اخذ کرده است. با وجود موفقیت این شرکتها، الزامات ثبت نامی و دفترچهای در کانادا میتواند یک مانع در برابر انتشار و عرضه ارزهای مجازی در سطح جزیی و خرده فروشی شود.
سازمان نظارت بر بازار مالی سوییس (FINMA) در سال ۲۰۱۸ دستورالعملی در مورد رفتار نظارتی نسبت به ICO منتشر کرد و اظهار داشت چون هر ICO به روش متفاوتی طراحی میشود، باید به صورت موردی بررسی شود که چه مقرراتی در مورد آنها قابل اجراست. این نهاد میان توکنهای پرداختی، کاربردی و دارایی تمایز قائل است. دستهی اول به عنوان وسیلهای برای پرداخت و انتقال پول هستند، دستهی دوم آنهایی هستند که دسترسی دیجیتالی به یک برنامه یا خدمات زیرساختی مبتنی بر بلاکچین را فراهم میکنند و در نهایت توکنهای دارایی نمایندهی داراییهایی چون یک بدهی یا مطالبه سهام در برابر صادرکننده هستند. اگر توکنهای دریافت شده در یک ICO به عنوان اوراق تعیین شوند، معاملهی آنها مستلزم کسب مجوز از این نهاد است.
G. مالیات
تا قبل از تصویب سند بودجه ۲۰۱۹، فرانسه با نرخ مالیات بالای ۶۰ درصد، یکی از بدترین حوزههای قضایی اروپایی برای سرمایهگذاران رمزارز بود. بسیاری از سرمایهگذاران در این زمینه از فرانسه خارج شدند. البته این رقم مربوط به برخی فروشهای داراییهای دیجیتال است و معاملهگران و استخراجگران همچنان تابع رژیم مالیات درآمد معمولی که به درآمد قابل تصرف آنها بستگی دارد، هستند. سند شماره ۲۰۱۸-۱۳۱۷ در ۲۸ دسامبر ۲۰۱۸ (سند بودجه ۲۰۱۹) یک رژیم مالیاتی مخصوص را ایجاد کرد که عایدیهای سرمایه با یک نرخ ثابت ۳۰ درصدی مشمول مالیات شدند.
تراکنشهای رمزارز به رمزارز در داخل محدودهی مالیات عایدی سرمایه جای نمیگیرند. در واقع، اخذ مالیات تا فروش رمزارز در ازای ارز قانونی و یا استفاده از آن برای خرید کالا و خدمات به تعویق خواهد افتاد. همچنین اشخاص مشمول مالیات درآمدی نمیشوند اگر عایدی آنها از ۳۰۵ یورو در سال نباشد.
بنا بر این مقررات، اگر رمزارزها یا توکنها برای یک هدف سرمایهگذاری در نظر گرفته شدهاند، در طبقهی ابزارهای مالی کوتاهمدت قرار گرفته و ارزش بازاری آنها هر ساله مورد ارزیابی مجدد قرار خواهد گرفت. البته این موضوع نامشخص باقی مانده که آیا سودها و زیانها از منظر مالیات جبران خواهند شد. توکنهای ابزاری (توکنهایی که تا زمان تأمین خدمات مربوط به آنها و یا تحویل کالاها نگهداری میشوند) که توسط یک شرکت خریداری میشوند به عنوان داراییهای نامشهود ثبت میشوند و به همین ترتیب مستهلک میشوند.
در طرف صادرکننده کوین، شیوهی حسابداری و مالیاتگیری توکنها به حقوق و تعهدات مربوط به توکن بستگی دارد.
- اگر توکن با یک بدهی قابل بازپرداخت مستهلک شود (همانندسازی شود) به عنوان وام و بدهی ثبت خواهد شد.
- اگر توکن نشان دهنده خدمات و کالاهای تحویل دادنی در آینده باشد، به عنوان درآمد پیش پرداخت در نظر گرفته میشود.
- در غیر این صورت، اگر صادرکننده تعهدی نسبت به دارندگان توکن نداشته باشد، وجوه دریافت شده توسط صادرکننده به عنوان درآمد به حساب میآید.
در کشور آرژانتین بر اساس آخرین اصلاحیه قانون مالیات بر درآمد، سود حاصل از فروش رمزارز، درآمد به حساب میآید و مشمول مالیات درآمدی میگردد. در کانادا ارزهای دیجیتال مشمول قانون مالیات بر ارزش افزوده (VAT) هستند. سازمان مالیاتی این کشور، رمزارزها را به عنوان کالا[۹] تعریف نموده و استفاده از آنها در پرداخت برای خرید کالا و خدمات به عنوان معامله پایاپای[۱۰] تلقی میشود. در جایی که ارز دیجیتال برای خرید کالا و خدمات مثلا یک فیلم، استفاده میشوند، مبلغ پرداختی باید برای اهداف مالیاتی در درآمد فروشنده لحاظ شوند.
وزارت دارایی اتریش (BMF)، رمزارزها را به عنوان پول قانونی یا ابزار مالی واجد صلاحیت ندانسته و در عوض آنها را همچون سایر کالاها (نامشهود) طبقه بندی کرده است. بنابراین آنها مانند سایر داراییها برای اهداف مالیاتی در نظر گرفته میشوند. تراکنشها برای تبادل بیتکوین با یک ارز رایج و یا یک رمزارز دیگر و همچنین استخراج رمزارز، از قانون مالیات بر ارزش افزوده معاف (VAT) هستند.
سازمان امور مالیاتی دانمارک (SKAT) اظهارات متعددی دربارهی ارزهای مجازی داشته است. در سال ۲۰۱۶ این سازمان رمزارزها را از مالیات بر ارزش افزوده معاف کرد که با تصمیم دیوان عدالت اتحادیه اروپا در سال ۲۰۱۵ سازگار بود. همچنین در مورد چگونگی اخذ مالیات از استخراج بیتکوین عنوان کرده است که این فعالیت مشمول مالیات ارزش افزوده است.
سازمان مالیاتی فنلاند (Vero Skatt) دستورالعملهای مالیات بر درآمد حاصل از ارزهای مجازی را در سال ۲۰۱۳ منتشر کرد. هنگام تبادل ارز، قواعد مربوط به مالیات بر عایدی سرمایه اعمال میشوند. هنگام استفاده از رمزارز به عنوان شکلی از پرداخت برای کالا و خدمات، افزایش قیمت ارز بعد از دریافت، مشمول مالیات خواهد شد. همچنین فروش بیتکوین همراه با ضرر در مقایسه با قیمت خرید آن، معاف از مالیات نیست. در سال ۲۰۱۷ این سازمان اظهار داشت که نرخ صرافی در هنگام نقد شدن معین شده و مدارک مربوط به رمزارز باید تا ۶ سال نگهداری شوند.
وزارت دارایی کشور اسلواکی در سال ۲۰۱۸ اعلام کرد که درآمدهای ناشی از هر نوع مبادله، چه رمزارز با یک دارایی و چه رمزارز با یک دارایی دیگر باید مشمول مالیات باشند و رمزارزها به عنوان داراییهای مالی کوتاه مدت غیرپولی تلقی شوند و در زمان معامله با ارزش بازار قیمتگذاری شوند. از این رو باید اسناد و مدارک رمزارزها از زمان استخراج تا مبادله نگهداری شوند.
در اسپانیا، سود حاصل از معاملات با رمزارزها طبق قانون مالیات بر درآمد افراد به حساب میآید و این معاملات از مالیات بر ارزش افزوده معاف هستند.
در انگلستان، مالیات بر ارزش افزوده فقط از تأمین کنندگان کالا و خدمات در بریتانیا که با رمزارزها معامله میکنند، اخذ میشود. همچنین از درآمدهای حاصل از معاملاتی مالیات میگیرد که به آنها پس از معامله با رمزارز سود تعلق گرفته است. این سودها در قانون مالیات بر عایدی سرمایه قرار میگیرند.
سازمان مالیاتی نروژ، رمزارزها را به عنوان دارایی سرمایهای میشناسد. اگرچه ارزهای برون مرزی از مالیات سود سرمایه معاف هستند، اما ارزهای مجازی به عنوان ارز برون مرزی شناخته نمیشوند. فروش رمزارز در نروژ معاف از مالیات ارزش افزوده است اما در بیانیه سال ۲۰۱۳، فروش رمزارز توسط یک واسطه تجاری مشمول ۲۵ درصد مالیات ارزش افزوده است. بعد از حکم دیوان عدالت اتحادیه اروپا در سال ۲۰۱۵، در نهایت این کشور در سال ۲۰۱۷ رمزارزها را از مالیات بر ارزش افزوده معاف نمود.
چشماندازهای قانونگذاری رمزارز در ایران
در سال ۲۰۱۸ میلادی، بانک مرکزی ایران اعلام کرد که تمامی نهادهای مالی ایران شامل بانکها، موسسات مالی و اعتباری و صرافیها از نگهداری و معاملهی رمزارزها منع شدند. این تصمیم در راستای اقدامات ایران برای پیگیری کمبودها در سیاستگذاری مطابق با برنامه عملی FATF بود که یک سازمان بین دولتی برای مقابله با پولشویی بینالمللی و تأمین مالی تروریسم تأسیس شد. رییس وقت بانک مرکزی در ژانویه ۲۰۱۸ عنوان کرده بود که بانک مرکزی ایران به هیچ عنوان بیتکوین را قبول نخواهد کرد. یازده روز قبل از آن سیف اظهار کرده بود که بانک مرکزی در تلاش برای برقراری یک امنیت نسبی در تراکنشهای بیتکوین است.
خارج از بانک مرکزی، سرپرست کمیسیون اقتصادی مجلس یک ایراد شرعی درباره رمزارزها مبنی بر عدم مطابقت معاملات بیتکوین با بنیادهای اقتصاد اسلامی، مطرح کرد. اما از طرف دیگر در فوریه ۲۰۱۸، وزارت فناوری اطلاعات و ارتباطات یک برنامه را برای توسعه ارز مجازی بانک مرکزی اعلام کرد. حتی ناصر حکیمی، مدیر ارشد فناوری اطلاعات بانک مرکزی باور داشت که سیستم بلاکچین و رمزارز در نهایت جایگزین سیستم موجود خواهند شد.
حال در سال ۲۰۲۰، مجلس ایران اقدامی برای محدود کردن گسترش صرافیهای رمزارز کرده است. صرافیهای رمزارز باید برای فعالیت از بانک مرکزی مجوز دریافت کرده و از مقررات مربوط به ارز خارجی تبعیت کنند. بسیاری عقیده دارند این مقررات فشار مضاعفی بر کارآفرینان در زمینه رمزارز وارد میسازد. از طرفی در برابر تحریمهای آمریکا قرار میگیرند، و از طرف دیگر با عدم رعایت قوانین با خطر مجازات در ایران روبرو خواهند شد.
دولت ایران مدتهاست که به استفاده از رمزارزها برای پشتیبانی از تجارت بینالمللی خود خارج از سیستم بانکی موجود علاقهمند است. در ماه جولای ۲۰۱۸، دکتر حسن روحانی، رییس دولت، قصد خود را برای راهاندازی یک رمزارز ملی اظهار کرد. سال گذشته در کنفرانس پرداختهای دیجیتال، چندین پروژه بلاکچین توسط بانک مرکزی رونمایی شدند.
از طرف دیگر تراکنشهای رمزارزی در بین عموم مردم ایران محبوب شده تا جایی که برخی آنها را تنها روش ممکن برای انتقال پول از ایران میدانند. در سال ۲۰۱۹، یک نظرسنجی از ۱۶۵۰ فرد ایرانی که از بیتکوین استفاده میکنند، نشان داد که ۲۵ درصد از شرکتکنندگان چیزی بین ۵۰۰ تا ۳۰۰۰ دلار در ماه از رمزارزها درآمد دارند. همچنین به نظر میرسد که دولت ایران، ارزش اقتصادی بخش استخراج را به خوبی درک کرده و در آگوست ۲۰۱۹، کابینهی دولت مقرراتی وضع کرد که طبق آن بخش استخراج را به عنوان یک بخش قانونی در اقتصاد معرفی کرد.
چندین پیشرفت در دنیای رمزارز وجود دارد که میتواند فرصتهایی برای دولت و مردم ایران به وجود آورد تا تحریمها را از میان راه بردارند. یکی از آنها ظهور ارز دیجیتال بانک مرکزی است. چین و روسیه برای مدتی است که به شکل ویژهای روی این فناوری کار میکنند. این رمزارزها بر روی بستر بلاکچینهای خصوصی پیادهسازی میشوند از این رو بر خلاف شبکه بیتکوین، قابلیت ردیابی را برای کشورهای دیگر فراهم نمیکنند. همچنین این ابزار، خارج از محدودهی قوانین مالی جهانی که توسط آمریکا ایجاد شدهاند عمل میکنند. از این رو کشورهایی که هنوز با ایران روابط تجاری آزاد دارند، با استفاده از این ارزهای حاکمیتی به آسانی میتوانند به بازارهای ایران متصل شوند.
یکی دیگر از این پیشرفتها، مالیهی غیرمتمرکز است. ایران از سال ۲۰۱۹ شاهد یک تورم بیسابقه بوده که با استفاده از خدمات مالی غیرمتمرکز، افراد میتوانند با نرخهای کمتر از داخل کشور، از بازارهای جهانی قرض بگیرند. همچنین نفوذ این خدمات، میتواند به حاکمیت کمک کند تا رمزارزها را از این طریق به ارز رایج تبدیل کنند.
برخی عقیده دارند که این سختگیری به بازار رمزارزها و به خصوص صرافیهای رمزارز میتواند جزیی از برنامهی دولت برای فراهم کردن زمینه برای پیادهسازی رمزارز حاکمیتی با پشتوانه بانک مرکزی باشد. به نظر میرسد که دولت ایران میخواهد از مزایای فناوری بلاکچین و مزیتهای نسبی خود در این بخش استفاده کند و از طرفی نیز از مشکلات مربوطه مثل سفتهبازی، فعالیتهای غیرقانونی و جریان آزاد سرمایه پرهیز نماید.
[۴] Cash-Settled Contracts
[۵] Funds
[۶] Stablecoins
[۷] Proceeds of Crime (Mone Laundering) and Terrorist Financimg Act (PCMLTFA)
[۸] Know Your Customer
[۹] Commodity
[۱۰] Barter Transaction