کامپیوترهای کوانتومی میتوانند تا سال 2022 بیتکوین را شکست دهند
کامپیوترهای کوانتومی ممکن است روزی استفاده شوند تا رمزگذاری رمزارزها را شکست دهد و آن روز زودتر از پیشبینیها فرا میرسد.
اگر شما یک کامپیوتر فوقالعاده قدرتمند داشته باشید، به لحاظ نظری میتوانید کنترل بلاکچین بیتکوین را در دست بگیرید. آنگاه کلید خصوصی هر کیفپول از کلید عمومی قابل استخراج است. این یعنی دسترسی به کلید گنجینهای 160 میلیارد دلاری. با این سناریو، به محض این که ادعای نفوذناپذیری، بیاساس قلمداد شود، قیمت بیتکوین سقوط میکند. در حالی که حتی با قدرتمندترین ابر کامپیوترها، هزاران سال طول میکشد تا به بیتکوین نفوذ کرد، دستگاههایی وجود دارند که این کار را در عرض فقط چند ثانیه انجام دهند. این دستگاههای فوقسریع، کامپیوتر کوانتومی نام دارند.
برخی متخصصان گفتهاند که اکنون نیز برای بیتکوین دیر شده است، چرا که کامپیوترهای کوانتومی به صورت سری توسط دولتها توسعه داده شدهاند که فقط ظرف چند سال دیگر میتوانند بلاکچین را ساقط کنند. البته دیگران از جمله توسعهدهندگان کامپیوترهای کوانتومی باور دارند که این یک نگرانی دربارهی موضوعی بعید و دور از ذهن است، زیرا تا آن زمان که این دستگاهها به اندازهی کافی قوی شوند که به بیتکوین نفوذ کنند، برنامهنویسان بلاکچین این نفوذپذیری و شکاف را رفع کردهاند.
کامپیوتر کوانتومی چیست؟
فیزیک کوانتوم شامل بررسی ساختارهای کوچکتر از اتم است. وقتی ساختارهای زیراتمی را مینگریم، قوانین مرسوم فیزیک ناپدید میشوند. کامپیوترهای کوانتومی از آن ویژگیها استفاده میکنند تا محاسبات را بسیار سریعتر از قویترین ابر کامپیوترها انجام دهند. کامپیوترهای رایج مثل کامپیوتری که با آن، این متن نوشته شده به صورت صفر و یک کار میکنند. اگر چیزی درست باشد ترانزیستور 1 ثبت میکند و اگر نادرست باشد، ترانزیستور 0 ثبت میکند. در هر کامپیوتر میلیاردها ترانزیستور وجود دارد. از طرف دیگر به خاطر «برهمنهی کوانتومی» ترانزیستور در کامپیوتر کوانتومی میتواند به صورت همزمان هم صفر و هم یک ثبت کند. این یعنی ترانزیستور کوانتومی به صورت نمایی قویتر از یک کامپیوتر معمولی است.
کامپیوتر کوانتومی چگونه کد بیتکوین را شکست میدهد؟
برآورد شده که برای شکست کد بیتکوین، به یک کامپیوتر کوانتومی 4000 کوبیتی (واحد اندازهگیری اطلاعات کوانتومی) نیاز است . در اکتبر 2019، شرکت گوگل یک کامپیوتر کوانتومی 54 کوبیت معرفی کرد که تا به امروز، قدرتمندترین کامپیوتر کوانتومی است که در عرصهی عموم رونمایی شده است. البته در این زمینه شرکتهای بزرگی چون گوگل، آمازون، مایکروسافت و IBM به شدت در حال پیشرفت هستند. چقدر زمان میبرد تا کامپیوتر کوانتومی یک تهدید جدی برای بلاکچین به حساب آید؟
در مجمع اقتصادی جهان (WEF) امسال در داووس، سوندار پیچای مدیر ارشد شرکت مادر گوگل یعنی آلفابت، اشاره کرد:
“در یک بازهی 5 تا ده ساله، کامپیوتر کوانتومی رمزگذاری را آنطور که امروز میدانیم، شکست خواهد داد.”
بسیاری از رهبران بلاکچین دربارهی این موضوع نگران نیستند. ویتالیک بوترین، بنیانگذار اتریوم نیز نگران نیست. Forkast News به نقل از وی در اکتبر 2019 نوشته است:
“برای هر الگوریتم رمزنگاری که کامپیوتر کوانتومی بتواند آن را شکست دهد، جایگزینی داریم که نمیتواند آن را شکست دهد. ما یک مسیر ارتقا و به روزرسانی داریم و میدانیم آن مسیر چیست.”
در دنیای هوش و اطلاعات که اندرسون چنگ مدیر ارشد شرکت رمزنگاری Post-Quantum به خوبی آن را میشناسد، چرا که شرکت او با سازمانهای ضد تروریستی چون NATO، GCHQ و NCSC همکاری داشته، شواهدی وجود دارد که تا حدود دو سال دیگر این تهدید قریبالوقوع خواهد بود. چنگ در گفتگویی با مجلهی Decrypt گفته است:
“این تهدید بیش از اینها جدی است. پیشبینی سوندار پیچای مبنی بر بازهی 5 تا 10 ساله، بر اساس کامپیوترهای کوانتومی تجاری صورت گرفته است. هیچ دولتی حاضر نیست فاش کند که در یک انبار زیرزمینی، کامپیوتر کوانتومی به اندازهی یک استادیوم دارد.”
آیا بلاکچین ایمن در برابر کامپیوتر کوانتومی امکانپذیر است؟
در حال حاضر، این بر عهدهی جامعهی بلاکچین و رمزارزهاست که از بلاکچین در برابر کامپیوتر کوانتومی محافظت کنند. یک گام، ایجاد فضای رقابت برای ساختن الگوریتمهای رمزنگارانهی پسا کوانتوم است که توسط تنظیمکنندهی استاندارد رمزنگاری دنیا، یعنی موسسه استاندارد و فناوری (NIST) آغاز شده است. با یافتن الگوریتمهای رمزنگاری برای بلاکچین که در برابر کامپیوتر کوانتومی مقاوم است، رمزارزها و بلاکچین آنها میتوانند به یک الگوریتم امن پسا کوانتوم منشعب شوند. دیوید چایوم، رمزنگار برجسته آمریکایی و مخترع پول دیجیتال، به تازگی کار خود را در پروژه ی Praxxis، یک بلاکچین مقاوم در برابر کوانتوم، شروع کرده است که در آن برای امضای تراکنشهای رمزارز آن یعنی xx، از امضای دیجیتال مقاوم در برابر کوانتوم استفاده کرده است.
البته تا قضاوت نهایی موسسه NIST که بنا بر نظر چنگ تا 2022 برای آن فرصت باقیست، نمیتوان نظری داد. تا آن زمان دارندگان بیتکوین باید در یک عدم اطمینان کوانتومی به سر برند.