عوامل اثرگذار بر پذیرش بیش از پیش رمزارزها و بلاکچین در سال 2020
سال 2020 یک سال حماسی برای رمزارزها و بلاکچین بوده است، اما برخی بیشتر از بقیه به سرعت بخشیدن به روند پذیرش این فناوری کمک کردهاند.
در سال های آینده، این احتمال وجود دارد که از سال 2020 به عنوان نقطه عطفی برای رمزارزها و بلاکچین یاد شود. وقتی پنجشنبه سیاه در ماه مارس رخ داد، در عرض چند ساعت میلیاردها دلار از این بازار را خارج شد. هرکسی که فکر میکرد بهبود این بازار سالها به طول خواهد انجامید، معصیت بزرگی مرتکب نشده بود.
اما در ماه دسامبر، بیتکوین با دستیابی سطح مقاومت 20 هزار دلار، در ادامه تقریباً به 24 هزار دلار رسیده است و به بالاترین قیمت خود در تمام دوران رسیده است. این اولین سال در تاریخ بیتکوین بود که در برابر مشکلات یک رکود جهانی مورد آزمایش قرار گرفت.
همان قدر که گمانها دلیل این رشد را سرمایهگذاران نهادی و شرکتی میدانند، دادهها نشان میدهند که پذیرش عمومی به شدت افزایش یافته است. این ما را به یک پرسش رهنمود میکند: کدام شرکتها، دولتها، نهادها و عوامل دیگر بیشترین نقش و اثرگذاری را در گسترش پذیرش رمزارزها و بلاکچین در سال 2020 داشتهاند؟
خبرگزاری Cointelegraph در گزارشی، برخی از مهمترین عوامل را بدون مشخص کردن ترتیب خاصی، شناسایی کرده است.
PayPal
زمانی که این غول صنعت پرداخت در ماه اکتبر از افزودن رمزارزها به بستر خود خبر داد، بازار واکنش خیرهکنندهای نشان داد. خبر متحیرکنندهتر این بود که این شرکت از سال آتی خدماتی ارائه میدهد که کاربران بتوانند به هر یک از 26 فروشنده طرف قرارداد آن، رمزارز پرداخت کنند.
تنها بیتکوین نبود که از این اتفاق منتفع شد، بلکه بر سهام خود شرکت PayPal نیز تأثیرات مثبتی داشت. سهام این شرکت از زمان اعلام خبر 17 درصد رشد یافتهاند. با اینکه هم اکنون کاربران آمریکایی از این خدمات استفاده میکنند، این شرکت معاملات رمزارز را برای 300 میلیون کاربر خود در سطح جهان از سال آینده راهاندازی خواهد کرد.
دفتر نظارت بر ارز
رابطه بین رمزارزها و قانونگذاران آمریکا همواره به دور از صلح بوده است. به هر حال در ماه جولای ورق برگشت و دفتر نظارت بر ارز دستورالعملی را منتشر کرد که طبق آن بانکها برای ارائه خدمات حضانت رمزارز، چراغ سبز را دریافت کردند. این قدم نه تنها یک پیشرفت اساسی برای سرمایهگذاران خرد رمزارزها بود، بلکه مسیر را برای پذیرش نهادی هموار نمود.
به لحاظ مسائل عملیاتی، احتمالا زمان زیادی به طول میانجامد تا بانکها سیاستها و زیرساختهای امنیتی لازم را برای داراییهای دیجیتال فراهم آورند. به هر حال، این اقدام یک جهش اساسی در گسترش پذیرش این فناوری در آمریکا به حساب میآید.
بازار S&P500 داو جونز
در ماه دسامبر روشن شد که وال استریت به صورت رسمی وارد دنیای داراییهای دیجیتال میشود. این بازار اعلام کرد از سال 2021، شاخصهای رمزارزی نیز به معرض ظهور میرسند. البته مشخص نیست که کدام یک از داراییهای دیجیتال به این بازار افزوده خواهند شد. اما با وجود 550 رمزارز مقیاسپذیر، منطقی به نظر میرسد که قسمت عمدهای از رمزارزهای صدرنشین در نظر گزفته خواهند شد.
با افزایش دسترسی سرمایهگذاران وال استریت به داراییهای دیجیتال توسط زیرساختهای بازار جریان اصلی، پذیرش نهادی رمزارزها به شدت افزایش خواهد یافت.
Mike Novogratz
مدیرعامل شرکت Galaxy Digital شاید بیش از هر فرد دیگری از پذیرش هر چه بیشتر بیتکوین حمایت کرده است. بعد از اینکه درآمد شرکت او نسبت به سال گذشته 75٪ افزایش نشان داد، وی بیان کرد که بیت کوین پس از عبور از بالاترین رقم خود در سال 2017، به قیمت 65 هزار دلار خواهد رسید.
چند روز بعد وی توصیه کرد که هرکسی باید 3 درصد از ثروت خالص خود را در بیتکوین سرمایهگذاری کند و تا سال 2025 منتظر بماند. در اوایل همین ماه، مایک مردم را به قرار دادن 5 درصد از پورتفوی خود در بیتکوین تشویق کرد.
وی به خبرگزاری CNN گفته بود که 50 درصد از دارایی خالص خود را به داراییهای دیجیتال گره زده است.
دادگاه عالی هند
در سال 2018، بانک مرکزی هند، ضربه سنگینی به شرکتهای رمزارزی فعال در در دومین کشور پرجمعیت جهان وارد کرد. در نتیجه اقدامات دولت برای جلوگیری از همکاری بانکهای محلی با شرکتهای رمزارز، شهروندان هندی دیگر نمیتوانستند رمزارزها را در صرافی ها معامله کنند. آنها مجبور به ورود به شبکههای فرد به فرد شدند و آنهایی که میخواستند با ارز فیات رمزارز بخرند مجبور به ورود به بازار سیاه شدند.
در ماه مارس امسال، دادگاه عالی هند با صدور یک حکم مهم، این تصمیم را لغو کرد و آن را مغایر با قانون اساسی دانست. این اقدام به طور موثری خدمات مشروع رمزارزها را به 1.3 میلیارد نفر رساند.
در ماه ژوئن، موجی از صرافیهای جدید در این کشور راهاندازی شد و خدمات آنها در دسترس میلیون کاربر جدید قرار گرفت.
JPMorgan
در فوریه 2019 بود که بانک بزرگ، JPMorgan اعلام کرد که قصد دارد رمزارز خود را برای تسهیل تسویه حساب و پرداخت در شبکه خود راه اندازی کند. در ماه اکتبر امسال، بالاخره JPM COin راهاندازی شد که یک کوین پایدار با پشتوانه دلار است. با توجه به مقیاس خدمات این بانک در سطح جهان، پیشبینی میشود که این کوین میتواند هزینههای پیرامونی در سیستم مالی جهانی را تا چند صد میلیون دلار کاهش دهد.
البته این اقدام بازارهای رمزارز را به خودی خود خیلی تحت تأثیر قرار نمیدهد. این کوین تنها در شبکه بسته این بانک مورد استفاده قرار میگیرد. در گزارشی این بانک اشاره میکند که حجم تراکنشها در این فرآیندها در سطح 100 کشور دنیا، روزانه نزدیک به 6 تریلیون دلار است. از این لحاظ انتظار میرود که این کوین به یکی از پرکاریردترین رمزارزها تبدیل شود.
صرافی غیرمتمرکز یونیسوآپ
راهاندازی نسخه Uniswap V2 در ماه می، سال 2020 را تبدیل به یک سال حیاتی در روند پذیرش صرافیهای غیرمتمرکز تبدیل کرد. در ماه آگوست، این صرافی به لحاظ حجم معاملات از صرافی متمرکز Coinbase سبقت گرفت و در ماه دسامبر به رقم 50 میلیارد دلار تراکنش از ابتدای راهاندازی، دست یافت.
در ادامه این صرافی قربانی موفقیت خود شد. وقتی که صرافی SushiSwap در ماه آگوست با ساختاری کاملا مشابه با یونیسوآپ راهاندازی شد، برتری یونیسوآپ با نشت نقدینگی از این صرافی تهدید شد.
به هر حال یونیسوآپ بعد از راهاندازی توکن خود در ماه سپتامبر، این توکنها را بین تمام افرادی که حداقل یک بار در این شبکه نقدینگی فراهم کرده بودند، توزیع کرد. با این اقدام، یونیسوآپ توانست جنگ نقدینگی را پیروز شود و از رقبای خود پیشی بگیرد.
GoodDollar
GoodDollar که در سپتامبر توسط شرکت eToro راهاندازی شد، یک پروژه خدمات اجتماعی است که هدف آن تأمین درآمد حداقلی همگانی دیجیتال در مقیاس بالا است.
GoodDollar بر اساس بازده حاصل از سرمایهگذاری یک سبد دارایی رمزارزی در پروتوکلهای دیفای، توکنهای خود را به نام $G تولید میکند. سپس آنها را به عنوان درآمد روزانه پایه، توزیع میکند.
از زمان راهاندازی پروژه در ماه سپتامبر، این شرکت موفق به ثبت نام بیش از 40 هزار نفر از 180 کشور مختلف شده است و بیش از 14 میلیون توکن را توزیع کرده است. کاربران نمیتوانند این توکنها را به ارز فیات تبدیل کنند اما میتوانند با آنها خدمات آنلاین را از طریق بازار فیسبوک که بیش از 16 هزار عضو دارد۷ خریداری کنند.
با وجود اثرات رفاهی حاصل از پاندمی کرونا در سطح جهان، حمایت بیشتری از این پروژه صورت گرفته است. بنابراین، پروژه GoodDollar یک آزمایش جذاب برای ایجاد یک منبع پایدار تأمین بودجه برای درآمد حداقلی همگانی (UBI) است.
ویروس کرونا
نمیتوان از این واقعیت چشم پوشید که بزرگترین روند صعودی بیتکوین دقیقا در موقعی رخ داد که تمام دنیا در حال مبارزه با پاندمی نابودکننده کرونا است. عواقب اقتصادی این ویروس همهگیر، باعث شد تا تصورات درباره بیتکوین و داراییهای دیجیتال دچار تحول شود.
معلوم بود که این ویروس و سیاستهای قرنطینه منجر به رشد روزافزون فناوریهای دیجیتال میشود. به قول بن فرانکلین، «فرصتها از دل فلاکتها بیرون میآیند!».
به عنوان یک جمله امیدوارکننده، میتوان گفت که سال 2020 یک سال کاملا نویدبخش برای جامعه رمزارزها بوده و مهمتر از آن این که تمام نشانهها حاکی از این هستند که سال 2021 اتفاقات سال 2018 پس از روند گاوی سال 2017 را تکرار نخواهد کرد. پس با هم، در خانههایمان، منتظر خبرهای خوب از فضای رمزارزها مینشینیم!
پیشنهاد مطالعه: بهترین صرافی ارز دیجیتال ایرانی کدام است؟ مقایسه تخصصی (فصل پاییز)