حفظ امنیت و انواع کلاهبرداری در ارز دیجیتالمقالات امنیت و جلوگیری از کلاهبرداری‌ها

چگونه کلاهبرداری در حیطه رمز ارزها و ICO ها را تشخیص دهیم؟

مطلبی که در ادامه آماده است به همت آقای سامان گراوی، نویسنده مهمان کوین ایران گردآوری شده است.

رشد شتابان صنایعی که حول فن آوری بلاک چین شکل گرفته اند، فرصت و روش های تازه ای را برای سرمایه گذاری و کسب و کار در این حیطه مهیا کرده است. اما این فرصت های تازه، فرصتی را هم برای کلاه برداران فراهم می آورد تا با استفاده از اعتبار رمز ارز ها و بلاک چین، به طرح های کلاه بردارانه خود ظاهر فنی و مقبول بخشند. متاسفانه بسیاری از افراد تازه وارد به این عرصه، در اثر کم اطلاعی به دام این افراد می افتند.

ما در این مقاله سه روش شایع کلاه برداری در کسب و کارهای مربوط به رمز ارز ها را از نظر می گذارنیم. همچنین تلاش می کنیم تا به اجمال، به نکات مفیدی برای تشخیص این طرح های کلاه برداری از طرح ها و پروژه های واقعی و معتبر اشاره کنیم.

پیشنهاد مطالعه: همه‌چیز در مورد ICOها! معیار انتخاب ICO برای سرمایه‌گذاری موفق چیست؟

چگونه کلاه برداری در حیطه رمز ارز ها و ICO ها را تشخیص دهیم
Detect ICO scams/ Sourc
  1. ICO های جعلی

ICOها به نوعی جایگزین روش قدیمی «عرضه اولیه عمومی» (initial public offering) شده اند. در حالیکه در IPO سهام به صورت عمومی عرضه می شود، در ICO پول های تعریف شده ای به صورت عمومی به سرمایه گذاران برای توسعه پروژه فروخته می شود. شرکت ها و برگزار کنندگان ICO، با سرمایه جمع آوری شده پروژه خود را توسعه می دهند و سرمایه گذاران در مقابل امیدوار هستند که این پول‌ها بعد از فهرست شدن در صرافی ها و توسعه موفقیت آمیز پروژه، افزایش ارزش پیدا کنند.

پیشنهاد مطالعه: ۴۶٪ ICO هایی که پارسال راه‌اندازی شدند، تنها با یک ایده شروع شدند

پس ICO یک پیشرفت در روش جمع آوری سرمایه محسوب می شود و کار را برای شرکت های نوآور که به دنبال جلب سرمایه گذارهای ریسک پذیر هستند، سریع تر و راحت تر کرده است. اما راحتی کار، به معنی راحت تر و بازترشدن دست متقلبین نیز می شود. بنابراین، بسیاری روی این موج ICO سوار می شوند و به بهانه توسعه یک پروژه ساختگی، پولی به چنگ آورده و ناپدید می شوند.

پس این سوال مطرح می شود که چگونه در وهله اول یک ICO واقعی را از یک ICO تقلبی تمیز دهیم.

اکثر موارد، تقلبی بودن یک ICO با تحقیق روی تیم پروژه یا شرکت معلوم شده است. برای مثال، یک کاربر در کامیونیتی توانست تشخیص دهد که پروژه AIOS کلاه برداری است زیرا فهمید که عکس مدیر بازاریابی آن یک عکس آرشیوی بوده است که در جاهای دیگر نیز برای نام های دیگر استفاده شده است. با استفاده از Google image search شما می توانید تشخیص دهید که آیا یک تصویر در جای دیگری هم استفاده شده است یا خیر. پروژه های کلاه برداری عمدتا از نام های جعلی و تصاویر آرشیوی استفاده می کنند.

البته ICO های کلاه بردار هم گاهی برای جلب اعتماد مردم به سراغ افراد مشهور می روند و با توافقات محرمانه و قطعا پرداخت پول، حمایت و تاییدیه آنها را می گیرند. مردم با مشاهده حمایت افراد معروف از یک پروژه، اعتماد بیشتری می کنند. اما این معیار خوبی نیست. انبوهی از سلبریتی ها، از ورزشکاران و مدل ها گرفته تا خوانندگان موسیقی، سعی می کنند وارد فضای پول های مبتنی بر بلاک چین شده و روی موج ICO ها سوار شوند.

پیشنهاد مطالعه: شش روش سرمایه‌گذاری جایگزین به جای تجمیع سرمایه در قالب ICO چیست؟

یک نمونه، Centra Crypto Debit Card است که برخی از سلبریتی ها مانند دی جی خالد از آن حمایت کردند. جدا از تایید هایی که مخفیانه با پول از افراد خوشنام و معروف گرفته شد، تحقیقات بعدا معلوم کرد که مدیرعامل این شرکت وجود خارجی نداشت. این مدیرعامل به اصطلاح مجرب با شناخت فراوان در صنعت بلاک چین در واقع فقط یک نام جعلی و یک عکس آرشیوی بود. دی جی خالد چه خودش خبر داشته و چه نداشته، باعث شد که بسیاری پول خود را به خاطر یک ICO که از اول هیچ قصدی برای ارائه یک محصول نداشته، دور بریزند.

راه دوم برای تشخیص یک ICO تقلبی، رجوع به وایت پیپر است. هرکسی می تواند یک وب سایت با چند عکس و طراحی گرافیکی جذاب با چند متن بازاری پسند درباره کسب و کار خود راه اندازی کند. اما هرکسی نمی تواند در یک وایت پیپر طرح مقبولی برای توسعه فن آوری بلاک چین ارائه دهد. اینکه پروژه چگونه و به چه نحوی و در چه بازه زمانی قرار است به انجام برسد، نحوه توزیع توکن ها و غیره، معمولا در یک وایت پیپر نوشته می شود. داشتن یک Proof-of-concept (که نشان می دهد آنها مراحل مقدماتی پروژه خود را به انجام رسانده اند  و پروژه فقط در مرحله ایده پردازی نیست، بدین ترتیب سرمایه گذاران می توانند تصوری از محصول آینده در ذهن داشته باشند) نشانه خوبی است که تیم پروژه قصد دارد تا عموم را از روند کار خود آگاه کند.

همچنین تایم لاین و نقشه راه پروژه مشخص کننده مسیری است که پروژه طی خواهد کرد. اگرچه حتی ICO های متقلب هم یک نقشه راه ارائه می دهند، اما نگاه و ارزیابی دقیق این نقشه راه نشان خواهد داد که آنها تا چه اندازه مسیر پیشرفت فنی خود را در نظر گرفته و درباره تحقق آن جدی هستند.

  1. دزدیدن پول از حساب‌ها در سیستم‌های خریدوفروش بیت کوین

اگر شما دارنده مقداری رمز ارز هستید، حتما تاکنون به وجود یک صرافی معتبر برای تبدیل رمز ارز ها به یکدیگر یا ارزهای رایج نیاز پیدا کرده اید. وقتی شما پول خود را برای خرید و فروش وارد یک صرافی می کنید، در واقع به امنیت پلتفرم و اعتبار شرکت مذکور اعتماد کرده اید. پس باید این احتمال را بدهید که ممکن است برخی از صرافی ها یا پلتفرم های خرید  و فروش، وقتی مشاهده کنند پول قابل توجهی در حساب های کاربران وجود دارد، پول ها را به حساب های شخصی منتقل کرده و صرافی خود را ناگهان تعطیل و از دسترس خارج کنند. در اکثر موارد آنها بهانه می آورند که سایت آنها هک شده است و هکرها پول ها را از حساب ها برداشت کرده اند و بنابراین آنها دیگر پولی برای استرداد به کاربران ندارند.
همچنین شما باید مراقب آنچه به اصطلاح فیشینگ نامیده می شود، باشید. در این مورد، شما ایمیلی ظاهرا از سوی صرافی خود دریافت می کنید که حاوی لینکی است که شما را به وب سایتی که ظاهرا شبیه صرافی شماست می برد. برخی از مردم ممکن است به URL دقت نکنند و تصور کنند که وارد وب سایت اصلی صرافی شده اند.

پیشنهاد مطالعه: بررسی پلتفرم های مختلف برای صدور توکن های ICO

کلاه برداری های پانزی

کلاه برداری های پانزی مشخصا هیچ ارتباطی به رمز ارز ها و بلاک چین ندارند، اما ممکن است در لباس یک پروژه مبتنی بر بلاک چین ظاهر شوند و با اتکا به افزایش قیمت بیت کوین در تاریخ خود و دیگر رمز ارز های معتبر، تلاش کنند که وعده بازگشت سرمایه بالا را به قربانیان خویش بفروشند. سرمایه گذاران اولیه (در اصل با پول خودشان و بدون اینکه عملا سرمایه گذاری در کسب و کاری صورت گرفته باشد و ارزش افزوده ای تولید شده باشد) مقداری سود دریافت می کنند. در اثر خوش‌نامی و خوش‌قولی ابتدایی، این سرمایه گذاران تشویق می شوند که دیگران را نیز وارد این سرمایه گذاری کنند (در قالب یک الگوی هرمی یا صرفا تبلیغ). وقتی میزان قابل توجهی سرمایه جمع آوری شد، کلاه برداران فرار می کنند.

پروژه های کلاه برداری مانند Onecoin، pincoin و bitconnect تا قبل از اینکه توسط جامعه رمز ارز ها به عنوان کلاه برداری و بلاک چین های ساختگی افشا شوند، توانستند مبالغ هنگفتی به جیب بزنند.

پیشنهاد مطالعه: روش‌های رایج کلاهبرداری (اسکم) در حوزه رمزارز و بلاکچین

برخی از کلاه برداران، تلاش می کنند با ملاقات های حضوری، خود را بخشی از جامعه رمز ارز ها و پیشتازان صنعت بلاک چین جا بزنند. گویی سرمایه گذاری و خریداری سکه ها آنها هم ارز و معادل است با سرمایه گذاری روی آینده صنعت بلاک چین. یک نمونه Creator Academy  است که با نام Worldwide.energy نیز فعالیت می کنند. آنها در جلسات حضوری سه گزینه برای سرمایه گذاری در اختیار قربانی خود قرار می دهند. سرمایه گذاری با خریداری پول E2C (electronic energy coin) به عنوان پول پایه انجام می شود و سرمایه گذاران می توانند با استفاده از صرافی Tidex سود خود را به بیت کوین یا اتریوم تبدیل کنند. پس مانند دیگر موارد کلاه برداری، قربانی شاهد کسب مقداری (البته در این مورد نه چندان قابل ملاحظه) سود است و از این‌رو اعتماد وی جلب می شود. با این حال، کل سرمایه وی بلوکه شده است و این به اصطلاح شرکت در واقع هیچ آدرس، دفتر و شماره تماسی ندارد و بنابراین در صورت بروز کلاه برداری، سرمایه گذاران هیچ جایی برای شکایت نخواهند داشت.

نتیجه‌گیری

البته کافی نیست که تنها نگران ICO ها و صرافی های کلاه بردار باشیم. بسیاری از ICO ها حتی وقتی حسن نیت دارند، به دلایل بسیاری با شکست مواجه می شوند و هیچ گاه واقعا محصول باارزشی به بازار عرضه نمی کنند و یا هرگز قادر نمی شوند که به پول تعریف شده خود ارزش بازاری واقعی بدهند. نگاهی به فهرست مطول پول های مرده در وب سایت Dead Coins معلوم می سازد که آینده درخشانی در انتظار اکثر رمز ارز ها نیست.

این مقاله صرفا برای اهداف آموزشی ارائه شده است و نباید به‌عنوان مشاورهٔ تجاری و سرمایه‌گذاری از طرف کوین ایران و نویسندگانش قلمداد شود.

 Image
https://coiniran.com/?p=29372
0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دکمه بازگشت به بالا
0
دیدگاه خود را با کوین ایران به اشتراک بگذارید!x