ایده توکن WBTC و نقش آن در پذیرش بیت کوین در ابعاد گسترده
برای توضیح WETH باید بدانیم که ETH، توکن سازگار در بلاک چین اتریوم است که محدوده وسیعی از قرارداد های هوشمند را پوشش می دهد و ERC20 بخشی از آنها به حساب می آید.
یکی از چالش های جدی بیت کوین برای پذیرفته شدن توسط نهادهای سرمایه گذاری و مالی، عدم تطابق قیمت بیت کوین در میان پذیرندگان و عدم سازگاری آن با قراردادهای هوشمند اتریوم است. ایده WBTC برای رفع این مشکل، گامی مهم تلقی می گردد که چالشی بزرگ نیز به همراه دارد. در این نوشته به جزئیات بیشتری از این ایده خواهیم پرداخت. با کوین ایران همراه باشید.
پیشنهاد مطالعه: کتاب اختراع بیت کوین
وجود پیچیدگیهای قانونی و حفاظتی در مقوله رمز ارزها، لزوم پیدایش برندهای قانونی مانند Bitgo را اجتناب ناپذیر کرده است. ممکن است موضوع کنترل تراکنشها و جزئیات حساب کاربران توسط این برندها، برای بسیاری از افراد در جامعه رمز ارزها که با سیستم نامتمرکز خود را وفق دادهاند، موضوع جالبی نباشد؛ اما باید پذیرفت که سرمایهگذاریهای کلان در بخش رمز ارزها با خطرات زیادی همراه است و طبیعتا نمیتوان انتظار داشت که نهادهای مالی و سرمایه گذاری سنتی به راحتی با خطرات احتمالی این مسئله کنار بیایند. بخشی از تازه ترین امکاناتی که در حال راه اندازی سرویس به موسسات مالیست، معرفی روشی خلاقانه برای استفاده از حجم نقدینگی بیت کوین در قراردادهای هوشمند اتریوم است. در این روش، یک قرارداد هوشمند به نام WBTC (Wrapped Bitcoin) مورد استفاده قرار میگیرد. توکن WBTC یک قرارداد هوشمند استاندارد در بلاک چین اتریوم با فرمت ERC-20 است. برای تشریح عملکرد WETH و WBTC به تعریف هر یک از این توکن ها به صورت مجزا می پردازیم.
پیشنهاد مطالعه: قرارداد هوشمند چیست؟
توکن WETH چیست؟
برای توضیح WETH ابتدا باید بدانیم که ETH، توکن سازگار در بلاک چین اتریوم است. بلاک چین اتریوم محدوده وسیعی از قراردادهای هوشمند را پوشش میدهد که قراردادهای هوشمند موسوم به ERC20 تنها بخشی از آنها به حساب میآید. بنابراین امکان تبدیل توکنهای ERC20 با توکن ETH به صورت مستقیم وجود ندارد. توکن (WETH (Wrapped Ethereum معادل حجم مشابهی از اتریوم، با فرمت ERC20 است که کاربر با استفاده از آن میتواند میزان دلخواهی از اتریوم خود را برای سازگاری با قراردادهای هوشمند ERC20 به حالت WETH درآورد. بیشترین مورد استفاده از این توکن در صرافیهای نامتمرکز مانند RadarRelay و 0xOTC است که کاربر از این طریق امکان انجام مبادلات مستقیم اتریوم با سایر توکنها را خواهد یافت. بعد از اتمام کار کاربر میتواند از طریق گزینه unwrap، مجددا موجودی اتریوم خود را به حالت ETH برگرداند.
پیشنهاد مطالعه: توکن WETH چیست؟ آشنایی با Wrapped Ether
توکن WBTC چیست؟
به گفته Benedict Chan مدیر بخش فناوری Bitgo: «هر توکن WBTC ارزشی دقیقا برابر با 1 بیت کوین خواهد داشت که به صورت همزمان در بلاک چین بیت کوین و اتریوم قابل مشاهده خواهد بود.» بنابر اظهارات وی، توکن WBTC میتواند به منظور ارتقاء نقدینگی در پروژههای Dapp اتریوم، ودیعهگذاری در قالب قراردادهای هوشمند و راه اندازی صرافیهای نامتمرکز (DEX) مورد استفاده قرار گیرد. این توکن در پلتفرمهای نامتمرکزی نظیر Kyber Network, Republic Protocol, MakerDAO, Dharma, Airswap, IDEX, DDEX, Hydro Protocol, Set Protocol, Prycto, RadarRelay مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
در واقع موسسات و نهادهای مالی با استفاده از این توکن به صورت مستقیم مشتریان خود را شناسایی کرده و با استفاده از بیت کوین خود در قالب WBTC، از قابلیتهای موجود در قراردادهای هوشمند اتریوم و پیادهسازی ایدههای جدید بهرهمند خواهند شد. اما اینکه آیا این ایده برای همه مالکین بیت کوین مفید و قابل استفاده خواهد بود یا نه، سوالی است که تا پیادهسازی کامل طرح نمیتوان یک جواب قطعی برای آن یافت. موضوعی که از ابتدا مشخص است این است که با اجرای این ایده، بخش حریم خصوصی کاربران بیت کوین به طور کلی از بین میرود. در ادامه خواهیم دید که این مسئله چگونه اتفاق میافتد.
نحوه کارکرد WBTC
در وب سایت WBTC و در بخش نحوه کارکرد این توکن، سه مولفه به عنوان مراحل استفاده از WBTC به چشم میخورد:
- دریافت (receiving): کاربر درخواست استفاده از WBTC را به پذیرنده میدهد و پذیرنده مراحل شناخت مشتری را تکمیل و تایید میکند. بعد از تایید بخش KYC توسط صرافی یا پذیرنده، میزان BTC کاربر با WBTC پذیرنده در لحظه جابجا (Swap) میشود.
- تولید (Minting): این بخش به پروسه تولید توکن WBTC اشاره دارد. این پروسه در یک بازه زمانی معین توسط ارائهدهنده سرویس راهاندازی شده و توسط پشتیبان (به عنوان مثال Bitgo) به اجرا در میآید.
- از بین بردن (Burning): این بخش در واقع بازخرید BTC و دریافت میزان مشابه از توکن WBTC در حساب کاربر است. این کار تنها توسط بخش ارائهدهنده سرویس قابل انجام است. از طریق انتقال میزان بیت کوین بازخرید شده به حساب کاربر، میزان مشابه از توکن WBTC از موجودی حساب ارائهدهنده سرویس کسر شده و از بین خواهد رفت.
همان گونه که مشاهده میکنید، شناخت مشتری تنها شرطیست که با پذیرفتن آن هر فردی قادر به استفاده از توکن WBTC خواهد بود. اینکه صرافیهای نامتمرکز مانند Airswap چگونه میتوانند کاربران خود را مجاب به رعایت قوانین KYC کنند، مسئله مبهمی است که جواب آن را در زمان اجرای طرح میتوان یافت. اما مسئله دیگر، درک کاربرد بیت کوین در تشریح عملکرد توکن WBTC میباشد که نادیده گرفته شده است. سوالی که به ذهن کاربران بیت کوین متبادر میشود این است که استفاده از بیت کوین بدون در نظر گرفتن سیاست حفظ حریم خصوصی و اطلاعات شخصی کاربر، در واقع چه ارزشی دارد!
در عین حال برداشت متفاوتی نیز از توکن WBTC وجود دارد و آن نیز این است که سرمایهگذاریهای کلانی که برای حمایت و استفاده از این پروژه به کار گرفته میشود، خود یک سطح حمایتی جدید از قیمت بیت کوین به وجود میآورد که به لحاظ تئوری کاملا منطقی بوده و اصلا دور از ذهن نیست.
نگاه نویسنده
پیرو سرمایه گذاری های آتی در سه ماه اول سال 2019 که پیش تر به آن اشاره شد، کمپانی های مجری سرمایه گذار در مقوله رمز ارزها در ابعاد کلان، رقابت خود را آغاز کرده و ظاهرا این ایده نیز بخشی از این رقابت به شمار میرود. با در نظر گرفتن الزام قوانین KYC از سوی پذیرندگان و مدیریت اطلاعات توسط پشتیبانانی نظیر Bitgo و Kyber Network، تناقضی آشکار به عنوان یک چالش جدید در حال شکل گیریست که ذهنِ بخش متفاوتی از جامعه رمز ارزها را به خود مشغول می کند. بدون شک ایده WBTC برای موسسات و نهادهای قانونی علاقه مند به سرمایه گذاری و استفاده از بیت کوین بسیار جذاب، کاربردی و مفید خواهد بود.
با گذشت 10 سال از تولد بیت کوین، مرور اتفاقات مختلفی که در مقوله رمز ارز ها رخ داده گویای یک مسئله مهم است؛ اینکه با تجاری شدن نگاه کاربران و بیزینس ها، رویکرد های اخلاقی که در ابتدا باعث شکل گیری بیت کوین شد در حال فراموش شدن است. پذیرفتن رویکرد KYC توسط یک نهاد مالی و سرمایه گذاری با پیشینه قانونی، قابل درک و حتی قابل توضیح است. یک بیزینس با هدف رشد اقتصادی شکل گرفته و سیاست گذاری می کند. بنابراین اگر امروز صرفه اقتصادی در حمایت از بیت کوین باشد، آنها طرفدار بیت کوین هستند و در صورتی که فردا کسب سود در نقض سیاست های بیت کوین باشد طبیعتا آنها توضیحی (احتمالا منطقی) برای توجیه عملکرد خود خواهند یافت.
البته ممکن است WBTC از این ویژگی صرفا برای جذب سرمایه گذاری های کلان بهره ببرد و شاید این ایده به واقع، با هدف شناسایی کاربران بیت کوین شکل نگرفته باشد. جواب قطعی به این موضوع تنها با گذشت زمان و بررسی نحوه عملکرد این توکن میسر خواهد شد. اما حتی با در نظر گرفتن بدترین سناریوی ممکن باید گفت خوشبختانه امنیت پلتفرم بیت کوین برای دور ماندن از خطر نابودی کامل در بهترین وضعیت ممکن قرار دارد. تا زمانی که فردی در دنیا وجود داشته باشد که حاضر به معامله کردن و پذیرفتن بیت کوین شما باشد، هیچکس نخواهد توانست ارزش دارایی شما را از بین ببرد. هر چند قدرت نهاد های نیمه متمرکز شکل گرفته در بیت کوین را نباید کم ارزش تلقی کرد. دلیل منطقی این مسئله این است که هر فردی که مالک میزان مشخصی از بیت کوین است، به همان اندازه صاحب اختیار بوده و می تواند در این مقوله تاثیر گذار باشد. بنابراین در نظر گرفتن افراد حقیقی یا حقوقی که مالک تعداد زیادی از بیت کوین های موجود هستند به عنوان یک خطر جدی، قابل درک است.
نظر شما خواننده گرامی در مورد ایده شکل گیری WBTC و نتیجه احتمالی این ایده چیست؟ در دنیای رمز ارز ها، تمام افراد صاحب نظر هستند و نظر شما خواننده گرامی نیز برای ما بسیار با ارزش است. همچنین، ایده شما می تواند ابعاد جدیدی به مطلب فوق اضافه کند که در این صورت نتیجه نهایی بسیار مطلوب تر خواهد شد. لطفا دیدگاه خود را از طریق فرم زیر با ما به اشتراک بگذارید.
دیدگاه هایی که در این مقاله ارائه شده اند متعلق به نویسنده می باشند و لزوماً مربوط به کوین ایران نیست و نباید به آن نسبت داده شود.