ایستگاه خبر

راه‌اندازی پلتفرم زارلا (Zarela)، شبکه غیرمتمرکز تبادل بیوسیگنال

پلتفرم زارلا (Zarela) یک پلتفرم غیرمتمرکز برای تبادل داده‌های سیگنال زیستی (Biosignals) است که با تکیه بر ویژگی‌های بلاک چین اتریوم، دسترسی به اطلاعات زیستی را بهبود می‌دهد و همزمان از حقوق مالکیت صاحبان اصلی این اطلاعات محافظت می‌کند.

این استارت‌آپ مستقر در ایران، پس از انتشار نسخه اولیه در شبکه آزمایشی Ropsten اتریوم، در تاریخ ۵ شهریور ماه، سپیدنامه خود را منتشر کرد. فاطمه عبداله، مدیرعامل پروژه زارلا (Zarela) اظهار کرده است که این پلتفرم  در تاریخ ۴ مهر ماه در شبکه اصلی اتریوم راه‌اندازی خواهد شد.

پلتفرم زارلا (Zarela) چیست؟

پلتفرم زارلا (Zarela) چیست؟

تمام فعالیت‌های انسان به نوعی با سیستم‌های حیاتی او گره خورده است. پس اگر بتوان با بهبود فرآیندهای جمع‌آوری داده به شناخت بهتری از این سیستم‌ها برسیم، در واقع زمینه‌های بهبود را در ابعاد مختلف زندگی انسان ایجاد کرده‌ایم. سیگنال‌های زیستی، ارتباط بین سیستم‌های زیستی را برقرار می‌کنند و اصلی‌ترین منبع اطلاعات ما از رفتار آن‌ها هستند. این سیگنال‌ها مثل هر سیگنال دیگری حاوی انرژی هستند که محققان برای تجزیه و تحلیل سیستم‌های زیستی، آن‌ها را به سیگنال‌های الکتریکی تبدیل می‌کنند.

سیگنال زیستی شامل داده‌های اساسی مغز، قلب، عضلات و اعضای دیگر است. این اطلاعات در سال‌های اخیر به شکل روزافزون و به روش‌های مختلف با هدف بهبود سلامت و رفاه افراد جامعه مورد استفاده قرار گرفته است. پیدایش روش‌های نوین در محل تلاقی علوم اعصاب، علوم شناختی، هوش مصنوعی و علوم کامپیوتر، نشانه‌ای از بروز این روند است.

به هر حال، عدم دسترسی محققان به حجم وسیعی از داده‌‎های زیستی جوامع مورد هدف، یکی از موانع اصلی مطالعه در این زمینه‌هاست. زمان و هزینه جمع‌آوری سیگنال زیستی، عدم انگیزه کافی داوطلبان برای مشارکت، حجم داده‌ها، محسوس نبودن اهداف پژوهش برای داوطلبان و مشکلات مربوط به حریم خصوصی آن‌ها از دلایل کمبود داده‌های سیگنال‌های زیستی است.

پلتفرم زارلا (Zarela) با ایجاد انگیزه‌های کوتاه‌مدت و بلندمدت برای مشارکت افراد، فرآیند جمع‌آوری داده‌های زیستی مردم را در پژوهش‌های مختلف ارتقا می‌دهد. این داده‌ها می‌توانند تمام آن اطلاعاتی از بدن انسان باشند که قابل ثبت هستند. تشخیص دقیق اختلالات، تشخیص درست دارو و دوز مصرف از کاربردهای پزشکی این داده‌ها هستند. خارج از دایره سلامت، داده‌های زیستی در آموزش مبتنی بر علوم اعصاب، طراحی رابط مغز و کامپیوتر، ارتقای عملکرد افراد و بسیاری دیگر کاربرد دارند.

مدل اقتصادی زارلا (Zarela) چگونه کار می‌کند؟

در پلتفرم زارلا (Zarela) که مبتنی بر قرارداد هوشمند شبکه اتریوم است، دو بازیگر اصلی وجود دارد: محققان (mages) و داوطلبان (angels). محققان درخواست خود را در این پلتفرم همراه با یک طرح توجیهی (proposal) ارسال می‌کنند. آن‌ها باید در یک کیف پول Web3، مثل کیف پول متامسک، مقداری توکن Biobit برای پرداخت پاداش داوطلبان ثبت سیگنال، نگه‌داری کنند.

پیشنهاد مطالعه: آموزش کامل کیف پول متامسک MetaMask + ویدیو

طرح توجیهی محققان شامل شرح کار، ضرورت تحقیق، نتایج پژوهش و همچنین شرایط ثبت سیگنال مثل سن، جنسیت و یا مراکز ثبت سیگنال را مشخص کنند. هدف از لزوم ارسال این پروپوزال، افزایش اطلاعات و آگاهی مردم از اهداف مشارکت داوطلبانه خود، بیان شده است.

درطرف دیگر، داوطلبان به ازای دریافت توکن Biobit، در ثبت سیگنال‌های زیستی مورد نظر مشارکت می‌کنند. داوطلبان پس از مطالعه طرح‌های توجیهی، این امکان را دارند که بدون قربانی کردن داده‌های هویتی و شخصی خود، دریک طرح پژوهشی مشارکت کنند. آن‌ها با این مشارکت، پاداش می‌گیرند و از حس خوب کمک به پیشرفت و ارتقای کیفیت زندگی بشر لذت ببرند.

توکن Biobit چیست؟

توکن Biobit یک رمز ارز مبتنی بر بلاک چین اتریوم و استاندارد ERC20 است. به باور تیم بنیان‌گذار پروژه زارلا (Zarela)، توکن Biobit ارزش خود را وامدار مشارکت افراد در این پلتفرم است. سقف عرضه کل این رمز ارز برابر با ۲۰ میلیون در نظر گرفته شده است. سهم ۸۵ درصدی از این توکن‌ها به عنوان پاداش مشارکت به داوطلبان خواهد رسید و مابقی برای تأمین مالی پروژه و تیم اصلی آن کنار گذاشته می‌شود.

هر فرد به ازای مشارکت در هر برنامه زیست‌سنجی حداکثر ۵۰ توکن دریافت می‌کند. همچنین سقف پاداش روزانه در این پلتفرم برابر با ۱۴۴۰۰ توکن تعیین شده است. البته عرضه توکن‌ها مشابه با پروتکل بیت کوین دارای رویداد هالوینگ است. پاداش پلتفرم زارلا در عرض ۷۲ سال به صفر خواهد رسید.

کلام آخر

استارت‌آپ زارلا (Zarela) که در کشور ایران توسعه یافته، برای اولین بار درسطح جهان با ترکیب فناوری شناختی، بلاک چین و علوم زیستی، به طراحی یک اکوسیستم غیرمتمرکز برای بهبود جمع‌اوری، ذخیره‌سازی و اشتراک‌گذاری داده‌های سیگنال‌های زیستی افراد اقدام نموده است.

حامیان پروژه زارلا (Zarela) باور دارند که با استفاده از ماهیت شفاف و بدون اعتماد بلاک چین و مکانیزم‌های انگیزه مبتنی بر توکن، می‌توانند بر یکی از موانع رایج در پژوهش‌های حوزه علوم شناختی، یعنی کمبود داده، غلبه کنند. پلتفرم زارلا (Zarela) مسیری را هموار کرده که محدود به مرزهای جغرافیایی نیست و در آن پیشرفت فناوری و انتشار دانش شتاب می‌گیرد.

https://coiniran.com/?p=47525
دکمه بازگشت به بالا