بلاکچین

MEV یا حداکثر ارزش قابل استخراج چیست؟

MEV یا حداکثر ارزش قابل استخراج (Maximal Extractable Value) یکی از مفاهیم پیچیده حوزه تبادلات مبتنی بر بلاکچین محسوب می‌شود که از برخی مناظر مورد بدفهمی واقع شده است. هرچند شاید معنای این اصطلاح در ابتدا ساده به نظر برسد اما لایه‌های پیچیده‌ای در آن نهفته است. این که چه کسانی از استراتژی MEV استفاده می‌کنند و تحت چه عناوینی طبقه‌بندی می‌شوند، موضوعی است که قصد داریم در این مقاله بیشتر به آن بپردازیم.

هرچند مفهوم MEV یا به عبارتی آربیتراژ (Arbitrage) موضوع جدیدی نیست و بسیاری از مخاطبان بازار رمز ارزها با آن آشنایی دارند، اما MEV در سطحی گسترده‌تر مطرح می‌شود و یکی از فرصت‌ها یا چالش‌های پیش روی شبکه‌های بلاکچین محسوب می‌شود. در حال حاضر استفاده از استراتژی MEV به شکل فزاینده‌ای رو به رشد است. بر اساس اطلاعات منتشرشده از Flashbots، حجم ارزش استخراج شده به واسطه MEV در شبکه اتریوم به بیش از یک میلیارد دلار رسیده است. در همین راستا قصد داریم در متن پیش رو سازوکار بنیادی MEV را تشریح کرده و استراتژی‌های معمول استفاده از آن را توضیح دهیم. علاوه‌براین، با توجه به رشد چشمگیر MEV در بازارهای مالی باید چشم‌اندازی از افق پیش روی این فناوری داشته باشیم و جایگاه آن را به عنوان یک پدیده نوظهور در دنیای اقتصاد مشخص کنیم. پلتفرم ramzarz.com اولین مجموعه‌ای است که در فضای رمزارزی ایران به شکل متمرکز بر روی امکان دسترسی کابران به مکانیزم MEV کار می‌کند.

 MEV به عنوان ویژگی اساسی سیستم‌های ثبت سفارش

مفهوم استخراج حداکثری ارزش در واقع به سیستم ثبت و اجرای تراکنش‌های درخواستی برمی‌گردد. می‌دانیم که در شبکه‌های بلاکچین، هر تراکنشی باید پیش از ثبت در زنجیره، به عنوان یک درخواست وارد بلاک‌ها شده و در صف پردازش و اعتباربخشی قرار گیرد. به زبان ساده می‌توان گفت MEV مکانیزمی در اولویت‌بخشی به انجام تراکنش‌ها و استخراج سود از این روند است.

قطعا اولین گروهی که به شکل مستقیم با ثبت تراکنش‌ها در بلاک ارتباط دارند ماینرها هستند. زمانی که شبکه اتریوم از سیستم اثبات کار (PoW) استفاده می‌کرد، این مکانیزم تحت عنوان «ارزش استخراج‌شده توسط ماینر» (Miner Extracted Value) مطرح شد، اما پس از تحقق پروژه Merge اتریوم، ماینرها جای خود را به اعتباردهنده‌ها (Validators) دادند. به همین خاطر مکانیزم مورد بحث به «حداکثر ارزش قابل استخراج» (Maximal Extractable Value) یا همان MEV تغییر نام داد.

اگرچه در حال حاضر بحث درباره مکانیزم MEV در حوزه بلاکچین و Web3 بسیار داغ است، اما باید به این نکته توجه داشته باشید که این مکانیزم صرفا مختص شبکه بلاکچین و تبادل رمزارزها نیست. هر سیستم ثبت سفارشی می‌تواند دارای مکانیزم استخراج ارزش مختص به خود باشد. برای فهم دقیق‌‌تر MEV می‌توان نمونه‌های زیر را در شبکه‌های ثبت سفارش مختلف در نظر گرفت:

  • سیستم انتخاب صندلی در هواپیما: می‌توانید با خرید یک اشتراک ویژه، صندلی‌های بهتر را انتخاب کنید. در زمانی که درخواست برای سفر هوایی زیاد است و ظرفیت هواپیما‌ها پر می‌شود، افراد می‌توانند با پرداخت ۵۰ تا ۱۰۰ دلار، صندلی خود را انتخاب کنند.
  • موتورهای جستجو: به شکل معمول موتورهای جستجو با توجه به میزان بازدید صفحات اینترنتی، اولویت نمایش در نتایج را بین سایت‌های مختلف طبقه‌بندی می‌کنند. اما این امکان وجود دارد که یک سایت با پرداخت مبلغی این اولویت را خریداری کرده و در صفحه اول نمایش داده شود.
  • بلیت کنسرت: معمولا ظرفیت سالن‌های اجرای موسیقی محدود است. زمانی که یک گروه پرطرفدار قرار است کنسرت برگزار کند، بلیت‌ها به سرعت تمام می‌شود. یک نفر می‌تواند صندلی‌های مناسب و پرطرفدار را خریداری کرده و آن‌ها را با قیمت بالاتری به متقاضیان بفروشد.
  • کنترل خطوط هوایی: شرکت‌های همواپیمایی با فرودگاه‌های مختلف قراردادی منعقد می‌کنند که در ازای پرداخت مبلغ بیشتر بتوانند اولویت فرود در یک فرودگاه را داشته باشند و زمان سفر هوایی را برای مسافران کاهش دهند. با توجه به ترافیک سنگین هوایی در برخی مناطق، وجود این مکانیزم اولویت‌بخشی می‌تواند به سود هر دو طرف باشد. این مکانیزم در خصوص کشتی‌ها نیز کاربرد دارد. کشتی‌هایی که اولویت تخلیه بار در بندر را خریداری نکرده‌اند باید در مواقع پرترافیک در دریا منتظر بمانند.
  • بازار سهام: یک سهم را می‌توان در بازارهای مختلف با قیمت‌های مختلف خرید و فروش کرد. هر چند این اختلاف قیمت اندک است اما می‌توان از همین اختلاف کسب سود کرد. افراد می‌توانند یک سهم را در یک بازار بخرند و همزمان در بازار دیگری بفروشند و از اختلاف قیمت آن سود ببرند. به این وضعیت «موقعیت آربیتراژ» گفته می شود.
  • بلاکچین: در نهایت می‌توان گفت که استفاده از این مکانیزم در شبکه بلاکچین تحت عنوان MEV شناخته می‌شود. معامله‌گران می‌توانند در موقعیت‌های مختلفی مثل Sandwiches ،Front-runs ،Back-runs یا Liquidation که در ادامه توضیح خواهیم داد، از این مکانیزم برای کسب سود استفاده کنند. پلتفرم ramzarz.com نیز در همین راستا قصد دارد از مکانیزم MEV برای افزایش بازده سرمایه‌گذاری کاربران خود استفاده کند. 

بیشتر بخوانید: معرفی بهترین ارزهای وب۳ (Web 3.0)

حداکثر ارزش قابل استخراج (MEV) به چه معناست؟

همانطور که از نمونه‌های عنوان‌شده مشخص است، حداکثر ارزش قابل استخراج مستلزم یافتن موقعیت‌هایی است که می‌توان از اختلاف قیمت یک رمزارز در بازارهای متفاوت کسب سود کرد. اما در شبکه بلاکچین این کار کمی پیچیده‌تر است، چراکه عوامل مختلفی در تحقق همزمان این دو تراکنش نقش ایفا می‌کنند.

از نگاه نظری، قاعدتا باید اعتباردهندگان شبکه اتریوم از این مکانیزم استفاده کنند، چرا که تنها بخشی از شبکه که می‌تواند ثبت شدن یک تراکنش را تضمین کند این دسته از کاربران هستند. اما در عمل مکانیزم MEV توسط افرادی که به شکل مستقل فعالیت می‌کنند، مورد استفاده قرار می‌گیرد. این افراد که تحت عنوان جستجوگر (Searcher) در بازارهای رمزارزی شناخته می‌شوند، موقعیت‌های مناسب را برای استفاده از مکانیزم MEV پیدا می‌کنند. جستجوگرها از الگوریتم‌ها و ربات‌های پیشرفته‌ای برای بررسی اطلاعات شبکه کمک می‌گیرند تا بتوانند بهترین و پرسود‌ترین موقعیت‌های MEV را پیدا کنند و آن‌ها را در اولین بلاک جا دهند.

با این حال اعتباردهندگان همچنان بخش بزرگی از سود حاصل از مکانیزم MEV را تصاحب می‌کنند. چراکه جستجوگرها بعد از یافتن موقعیت مناسب باید کارمزد بالاتری پرداخت کنند تا اولویت پردازش تراکنش (قرار گرفتن در بلاک) را بدست آورند. در برخی مواقع جستجوگرها برای بدست‌آوردن اولویت پردازش تا دو برابر کارمزد معمول را پرداخت می‌کنند، چراکه در صورتی که تراکنش به سرعت ثبت نشود، متحمل زیان خواهند شد و موقعیت MEV نیز از دست خواهد رفت.

کاربرد‌های MEV در فضای Web3

در حالی که شاید بسیاری از مخاطبان حوزه بلاکچین با مفاهیم بنیادی تبادلات رمزارزی در بازار آشنا نباشند، اما همواره تحت تاثیر آن قرار دارند. در بحث مورد نظر ما (MEV) می‌توان گفت که هر کاربری که با صرافی‌های غیرمتمرکز کار کرده باشد به نحوی بخشی از روند پیاده‌سازی مکانیزم MEV بوده و قطعا لغزش قیمت‌ها (Slippage) را تجربه کرده است.

شما زمانی متوجه تاثیر مکانیزم MEV خواهید شد که پس از انجام تراکنش، مبلغ مورد انتظار خود را دریافت نکرده یا به عبارتی یک Slippage محسوس را تجربه کرده باشید. ما نیز قصد داریم لایه‌های پیچیده‌ای که در نهایت باعث این لغزش قیمتی می‌شوند را توضیح دهیم تا با مفهوم MEV نیز بیشتر آشنا شوید. اما پیش از آن باید چند نکته را به شکل پیش‌فرض بدانیم:

  • با توجه به قواعد افزایش شفافیت که همه ممپول‌ها (استخرها) از آن پیروی می‌کنند، تمام درخواست‌های تراکنش هر لحظه نمایش داده شده و برای جستجوگران قابل رصد است.
  • زمانی که یک موقعیت برای استفاده از مکانیزم MEV ایجاد می‌شود، سوال اصلی این نیست که آیا مکانیزم MEV اجرایی می‌شود یا خیر؟ بلکه باید بپرسیم چه کسی این موقعیت را پیدا کرد و موفق به کسب سود شد؟
  • تقریبا هر تراکنشی که حاوی تبادل یک رمزارز مستقل است، قابلیت استخراج سود را دارد.

تاثیر روند درخواست‌ها بر حداکثر ارزش قابل استخراج (MEV)

پیش از پروژه Merge اتریوم، این امکان صرفا برای ماینرهای شبکه وجود داشت، چراکه تنها این افراد به لیست درخواست‌ها و نظام چینش آن‌ها در بلاک‌های شبکه دسترسی داشتند. اما تغییر روش اعتباربخشی به تراکنش‌ها باعث شد که استخراج سود از اولویت اجرای تراکنش‌ها، صرفا مختص سهام‌داران یا اعتباردهندگان نباشد و هر کاربری می‌تواند از این شیوه برای کسب سود استفاده کند.

در سیستم‌های پیشین که الگوریتم آن در گراف زیر نمایش داده شده است، مبنای پر شدن بلاک‌ها کارمزد پرداختی هر درخواست بود. در سمت راست می‌توانید درخواست‌ها که در ممپول بر مبنای میزان کارمزد مرتب شده‌اند را مشاهده کنید. از طرفی در سمت چپ بلاک‌های آماده‌شده برای پردازش این تراکنش‌ها نیز به ترتیب میزان کارمزد پرداختی از بالا به پایین مرتب شده‌اند. در سیستم‌های سنتی، ماینرها بر همین مبنا به ترتیب درخواست‌ها را پردازش می‌کردند.

اما MEV زمانی رخ می‌دهد که جستجوگر تراکنشی که قابلیت سودآوری دارد را تشخیص داده و با پرداخت کارمزد بیشتر، آن را در اولویت پردازش و اجرایی شدن قرار می‌دهد.

کاربرد‌های MEV در فضای Web3استخراج سود از مدل جدید ثبت سفارشات

MEV در واقع استخراج سود از درخواست دوبارهٔ یک تراکنشِ از پیش موجود است. به عبارتی جستجوگرها با افزایش کارمزد پرداختی یک درخواست را مجددا با شرایط جدید درخواست می‌کنند. در گراف زیر می‌توانید یک نمونه از فرآیند تحقق MEV را مشاهده کنید.

درخواستی که با رنگ سبز مشخص شده است را سفارش هدف نام‌گذاری می‌کنند. جستجوگر تشخیص داده است که قیمت این سرمایه در دو صرافی غیرمتمرکز مختلف با هم تفاوت دارد و سفارشی که با رنگ سبز مشخص شده با قیمت کمتری عرضه شده است. سفارشی که با رنگ قرمز مشخص شده نیز می‌تواند دو سوی این آربیتراژ را کامل کند. بنابراین جستجوگر با پیشنهاد کارمزد بالاتر این دو تراکنش را در اولویت پردازش قرار داده و فرآیند MEV محقق خواهد شد.

فرآیند تحقق MEV در گراف بالا مشاهده می‌کنید که سفارش آربیتراژ (قرمز) درست پس از سفارش هدف (سبز) در اولویت بلاک قرار گرفته است؛ از این طریق کاربر می‌تواند سفارش سبز را با قیمت پایین‌تر خریداری کرده و در سفارش قرمز با قیمت بالاتر بفروشد. به این روش MEV روش خوش‌خیم یا Benign می‌گویند. علت این نام‌گذاری این است که در فرآیند آربیتراژ سفارش هدف آسیبی ندیده است و علاوه‌براین باعث تعادل قیمت بین صرافی‌ها خواهد شد.

تا چند سال پیش (۲۰۱۸) امکان چنین مبادلاتی وجود نداشت و سرمایه‌ها صرفا از یک آدرس به آدرس دیگر مستقیما جا‌به‌جا می‌شدند. اما سال ۲۰۲۰ حوزه خدمات مالی مبتنی بر بلاکچین به یکباره رشد قابل‌توجهی داشت و طی مدت کوتاهی بازار تبادل رمزارزها به حوزه گسترده‌ای بدل شد که توسط پروتکل‌های مختلف مدیریت می‌شود. در فضای فعلی امکان استخراج سود از تبادلات مالی بیش از پیش فراهم شده است و همین امر می‌تواند فواید بسیاری در راستای کنترل شاخص‌های اقتصادی داشته باشد.

چگونه از آربیتراژ ارز پول درآوریم؟ آربیتراژ به زبان ساده

انواع روش‌های MEV 

۱-آربیتراژ نرمال (Normal Arbitarge)

مفهوم آربیتراژ تفاوتی با مفهوم سنتی آن در بازارهای مالی ندارد. به زبان ساده می‌توان گفت آربیتراژ یکی از ویژگی‌های تنوع بازار است که در نهایت موجب تعادل قیمت یک سرمایه در بازارهای مختلف می‌شود. تعریفی که Investopedia از آربیتراژ ارائه می‌دهد را می‌توان به عنوان یک تعریف ساده و کامل در نظر گرفت:

خرید یک سرمایه در یک بازار مشخص و فروش آن در بازار دیگر و کسب سود از اختلاف اندک قیمت سرمایه بین این دو بازار.

اگرچه انجام آربیتراژ در دنیای واقعی کار بسیار ساده‌ای است (چراکه به علت برخی از قوانین ممکن است قیمت یک جنس در بازار دو کشور مختلف تا ۲۰ درصد نیز اختلاف داشته باشد) اما در ساختار Web3 انجام آربیتراژ کمی پیچیده‌تر است. در ساختار Web3 اکوسیسم‌های مختلف زیر مجموعه آن، نقش بازارها یا کشورهای متفاوت را بازی می‌کنند.

تصور کنید زمانی که قیمت اتریوم در اکوسیستم یونی‌سواپ ۲۰۰۰ دلار است، همین سرمایه در اکوسیستم سوشی‌سواپ با قیمت ۱۹۹۰ دلار عرضه می‌شود. یک کاربر می‌تواند با تشخیص این اختلاف بلافاصله اقدام به خرید اتریوم در سوشی‌سواپ و فروش آن در یونی‌سواپ کرده و به ازای هر واحد اتریوم ۱۰ دلار سود کند.

آربیتراژ نرمال به هیچ کدام از طرفین مبادله آسیب نمی‌زند و جستجوگر صرفا از روند تغییر قیمت‌ها استفاده کرده و کسب سود می‌کند. علاوه‌براین وجود چنین افرادی برای تمام اکوسیستم‌های مالی ضروری است. چراکه پایداری بازار و قیمت‌ها به واسطه آربیتراژ ممکن می‌شود. در مثال فوق جستجوگر با خرید اتریوم از سوشی‌سواپ، تقاضا را در آن بازار افزایش داده و موجب افزایش قیمت آن می‌شود و از طرفی با فروش همین سرمایه در یونی‌سواپ فشار فروش را افزایش داده و قیمت را تعدیل می‌کند. در همین فرآیند قیمت اتریوم در این دو صرافی به هم نزدیک می‌شود و بازار پایداری بیشتری پیدا می‌کند.

۲-آربیتراژ سمی (Taxic Arbitrage)

هرچند آربیتراژ در حالت نرمال نه تنها ابزار کسب سود، بلکه عامل تعادل بازار نیز محسوب می‌شود، اما همین مکانیزم اگر مورد سوءاستفاده قرار گیرد می‌تواند در اشکال گوناگون به معامله‌گران یا کل بازار آسیب بزند. تصور کنید افراد بتوانند سفارش هدف را پنهان کرده یا نگه‌ دارند تا قیمت در یک صرافی دیگر بالا برود. اینگونه مداخلات به قصد ایجاد یک فرصت مصنوعی برای آربیتراژ را تاکسیک یا سمّی نام‌گذاری می‌کنند.

در این روش قطعا فردی که سفارش هدف را به شبکه ارسال کرده متضرر خواهد شد. علاوه‌براین برخی کاربران سعی می‌کنند با سرمایه‌های کلان ابتدا بازار را دچار نوسان کنند و از این طریق بتوانند فرصت‌های بهتر و پرسودتری برای آربیتراژ ایجاد نمایند. قطعا این کار باعث به‌هم ریختن تعادل بازار خواهد شد.

البته صرافی‌های غیرمتمرکز معتبر توانسته‌اند پروتکل‌هایی برای جلوگیری از آربیتراژ سمی ایجاد کنند و قطعا در آینده‌ای نزدیک امکان بروز چنین مداخلاتی به صفر خواهد رسید. باید به این نکته توجه داشت که پروتکل‌های مبتنی بر بلاکچین همواره در حال تغییر و تکامل هستند. 

۳-آربیتراژ JIT 

JIT مخفف اصطلاح Just in Time است و به روند کار جستجوگر اشاره دارد. در این روش، جستجوگر‌ها با تشخیص یک سفارش بزرگ، سعی می‌کنند یک نوسان قیمتی ایجاد کنند. در این روش جستجوگر با اضافه کردن یک نقدینگی قابل توجه به ممپول و ثبت تراکنش با کارمزد بالاتر، سفارش خود را پیش از سفارش هدف در بلاک قرار می‌دهد که همین امر باعث نوسان قیمت می‌شود. پس از اینکه قیمت تغییر کرد، سفارش هدف را برای آربیتراژ استفاده می‌کنند و نقدینگی خود را نیز از استخر خارج می‌کنند.

 ۴-آربیتراژ ریبیس (Rebase)

در این روش نیز جستجوگر سعی می‌کند سفارش خود را پیش از سفارش هدف وارد بلاک کند. با این تفاوت که این کار در مواقع حساسی که امکان جهش‌های قیمتی بسیار زیاد است انجام می‌دهد. به عنوان نمونه Rebase شدن یک توکن می‌تواند تاثیر زیادی بر ارزش آن داشته باشد. در این فرآیند حجم ذخیره کل توکن تغییر می‌کند و می‌تواند قیمت را تحت تاثیر قرار دهد.

 ۵-آربیتراژ بین شبکه‌ای (Cross-Chain Arbitarge)

با گسترش هرچه بیشتر شبکه‌های بلاکچین و صرافی‌های غیرمتمرکز، روش آربیتراژ و کسب سود از تفاوت قیمت‌ها جذاب‌تر می‌شود. در حال حاضر علاوه بر صرافی‌های متفاوت، لایه‌های شبکه نیز در حال گسترش است. به عنوان نمونه شما می‌توانید تراکنش خود را هم در بستر شبکه اتریوم ثبت کنید، هم در لایه‌های جدیدی مثل Arbitrum و Optimism. بنابراین با گذر زمان روش‌های جدیدتری برای استخراج سود از موقعیت‌های آربیتراژ ایجاد خواهد شد.

۶-لیکویید شدن یا بسته شدن حساب (Liquidation)

لیکویید شدن حساب نیز یکی از موقعیت‌هایی است که می‌توان از آن در راستای استخراج سود بهره برد. قطعا هر فردی که با بازارهای مالی سنتی و جدید آشنا باشد، با مفهوم Liqudiation نیز آشناست. این وضعیت زمانی رخ می‌دهد که یک کاربر پشتوانه نقدی کافی برای پوشش میزان وام یا اعتباری که از صرافی یا کارگزاری دریافت کرده است را ندارد. در شرایط فوق، اگر کاربر نتواند تضمین یا پشتوانه نقدی کافی را تامین کند، معامله او با زیان بسته شده و حسابش صفر خواهد شد. به این فرآیند لیکویید شدن حساب می‌گویند.

در دنیای Web3 و اکوسیستم اقتصادی رمزارزها، مدیریت این فرآیند به عهده پروتکل‌های برنامه‌ریزی‌شده و قراردادهای هوشمند است. به عبارتی در صورت تامین نشدن وثیقه کافی، قرارداد هوشمند به شکل خودکار معامله را پایان می‌دهد و حساب لیکوئید می‌شود. تصور کنید یک کاربر به میزان ۵ واحد اتریوم از یک صرافی غیرمتمرکز وام دریافت می‌کند. اگر هر واحد اتریوم ۲۰۰۰ دلار باشد، او باید یک وثیقه ۱۰ هزار دلاری تامین کند. کاربر می‌تواند با ۵ واحد اتریوم دریافتی وارد معاملات رمزارزی شده و حتی از اهرم‌ها نیز برای تقویت سرمایه خود بهره ببرد. اما اگر میزان زیان این کاربر به مرز ۸۰ درصد وثیقه برسد (۸۰۰۰ دلار)، یک پیام به شکل خودکار برای صاحب حساب ارسال می‌شود. این پیام حاوی اخطاری در راستای تامین وثیقه است.

به عنوان نمونه تصور کنید فرد با وام دریافتی وارد یک معامله لانگ اتریوم یا اهرم ۵x شده باشد. در این شرایط ریزش ۱۶ درصدی قیمت اتریوم باعث می‌شود که زیان شما در معامله به مرز ۸۰ درصد وثیقه برسد (۸۰=۵×۱۶). بنابراین اگر قیمت اتریوم به ۱۶۸۰ دلار برسد، یک اخطار تامین وثیقه از سوی قرارداد هوشمند برای شما ارسال خواهد شد.

آنچه برای جستجوگران و کاربرانی که از مکانیزم MEV کسب سود می‌کنند اهمیت دارد، حساب‌هایی است که توان تامین وثیقه کافی را ندارند و در نهایت لیکویید می‌شوند. در شبکه اتریوم شما می‌توانید وثیقه این حساب‌ها را با قیمت پایین‌تری خریداری کنید. این موقعیت فرصت مناسبی برای اجرای آربیتراژ است. کاربران می‌توانند با خرید این وثیقه‌ها و فروش بلافاصله آن از لیکوئید شدن حساب یک کاربر دیگر کسب سود کنند. این فرآیند یک فرآیند طبیعی و سالم است. چراکه لیکویید شدن حساب‌ها در تمام بازارهای مالی امری معمول و متداول است. تنها تفاوت اینجاست که در اکوسیستم رمز ارزی این فرصت فراهم می‌شود که MEV رخ دهد.

۷-لیکویید سمی (Toxic liquidation)

اگرچه لیکویید شدن حساب امری طبیعی است، اما می‌تواند تحت شرایط خاصی به ابزار اعمال نفوذ و کلاه‌برداری تبدیل شود. اگر در یک صرافی تراکنش تامین وثیقه توسط صاحب حساب عامدانه همراه با تعویق انجام شود، ممکن است حساب لیکویید شده و جستجوگران به سرعت وثیقه را خریداری کنند. یک صرافی ممکن است با پنهان کردن درخواست تامین وثیقه، تراکنش را از لیست قرارگیری در بلاک حذف کند. چنین اقداماتی که بسیار معدود رخ می‌دهد می‌تواند مصداقی از لیکویید سمی باشد.

کلاهبرداری هانی‌ پات (honeypot) در رمز ارزها چیست و چگونه آن را شناسایی کنیم؟

۸-فرانت رانینگ (Front-running)

در روش فرانت رانینگ جستجوگر پس از یافتن تراکنش هدف، یک تراکنش را صرفا به قصد تعویق در اجرای تراکنش هدف وارد بلاک می‌کند (با پرداخت کارمزد بالاتر می‌توان اولویت قرارگیری در بلاک را برای یک تراکنش تضمین کرد). این تعویق می‌تواند در فرآیند آربیتراژ سود بیشتری را حاصل کند. Front-running یکی از روش‌های محبوب جستجوگران است. چراکه معمولا نسبت به روش‌های دیگر سود بیشتری را به همراه دارد.

 ۹-ساندویچینگ (Sandwiching)

این روش یکی از روش‌های اعمال نفوذ عامدانه در بازار محسوب می‌شود. در این روش از روش Front-running در راستای ایجاد نوسان در قیمت استفاده می‌شود. به عبارتی جستجوگر بعد از شناسایی تراکنش هدف، یک تراکنش حجیم را در لیست سفارشات قرار می‌دهد و با پرداخت کارمزد بالاتر، پیش از تراکنش هدف اجرایی شده و قیمت را دچار نوسان می‌کند. پس از آن با خرید تراکنش هدف و فروش آنی تراکنش خود، قیمت را کاهش داده و از اختلاف ایجاد شده کسب سود می‌کند. در گراف زیر فرآیند Sadwiching به طور کامل بازنمایی شده است:

فرآیند Sadwiching۱۰-سانسور (Censorship)

یکی از موارد اعمال نفوذ در بازار، سانسور یا حذف تراکنش از لیست بلاک است. در برخی موارد، یک تراکنش عامدانه به تعویق انداخته می‌شود تا فرصت کافی برای جستجوگر یا اعتباردهنده فراهم شود که بتواند سود بیشتری از آن استخراج کند. این کار در عمل ضایع شدن حقوق درخواست‌دهنده تراکنش است و می‌تواند باعث زیان او شود، به همین خاطر اعمال نفوذ در قالب حذف تراکنش از لیست بلاک، یک حرکت کلاه‌بردارانه محسوب می‌شود.

۱۱-NFT Sniping

زمانی که جستجوگران برای به‌دست آوردن حداکثر سود ممکن از یک NFT به استفاده از روش‌های توضیح داده‌شده مثل سانسور، حذف یا تعویق تراکنش روی می‌آورند، در اصلاح NFT Sniping انجام می‌دهند.

راهنمای سرمایه‌گذاری در NFTها + بهترین پلتفرم‌های سرمایه‌گذاری

جمع‌بندی

حداکثر ارزش قابل استخراج یا MEV مفهوم جدیدی نیست و در بسیاری از بازارهای مالی و حتی زندگی روزمره کاربرد دارد. اما این مفهوم در قالب بلاک چین و مبادلات مرز ارزی وضعیت پیچیده‌ای پیدا می‌کند. در این مقاله سعی کردیم به شکل ساده مفهوم MEV و تفاوت آن با آربیتراژ را مشخص کنیم. در ابتدا اینطور به نظر می‌رسد که مکانیزم MEV می‌تواند برای بازار خطرناک باشد، اما در واقع این مکانیزم به شکل طبیعی در هر بازاری شکل می‌گیرد و در نهایت باعث تعادل، پایداری و پویایی بازار می‌شود.

با این حال مانند هر امکان دیگری، از MEV نیز می‌توان در راستای اعمال نفوذ در بازار استفاده کرد. هرچند توسعه‌دهندگان بلاکچین و صرافی‌های ارز دیجیتال دائما در حال ارتقای قراردادهای هوشمند در راستای جلوگیری از سو استفاده از این مکانیزم هستند. با این حال همانطور که می‌دانید، در نهایت بازار تعیین‌کننده قیمت است.

تیم تحقیقاتی پلتفرم ramzarz.com از ابتدای سال جاری به شکل متمرکز بر روی ایجاد زیرساخت‌های فنی در جهت پیاده‌سازی مکانیزم MEV کار می‌کند تا این روش را به عنوان یکی از ابزارهای ایمن و استاندارد کسب سود از بازار رمزارزها در اختیار کاربران خود قرار دهد.

منبع
1
https://coiniran.com/?p=62508
0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دکمه بازگشت به بالا
0
دیدگاه خود را با کوین ایران به اشتراک بگذارید!x