بات

نقدی بر نگاه به رمز ارز ها به عنوان یک کلاس دارایی (Asset Class)

بیت کوین و دیگر رمزارزها را به دلیل برخورداری از ویژگی های کاملا متفاوت نمی توان به عنوان یک کلاس دارایی (Asset Class) جدید دسته بندی کرد.

در مقیاس بلندمدت، بازده بیت کوین با دیگر بازار ها از جمله بورس های سهام، بدهی و کالا هم‌بستگی نداشته است.

کوین ایران– با آنکه بیت کوین همواره بسیار نوسانی بوده، اضافه کردن مقداری هر چند ناچیز از این رمز ارز به پرتفوی سهام می تواند بازده تعدیل شده بر اساس ریسک آن را بهبود بخشد. محرک های بازده بیت کوین اما با دیگر دارایی ها بسیار متفاوت است و از این رو سرمایه گذاران به چشم یک کلاس دارایی جذاب به آن نگاه می کنند.

با این حال، تعمیم این نگاه به دیگر رمز ارز ها و بازار کلیِ ارز های رمزپایه می تواند بازده سرمایه گذار را در معرض خطر قرار دهد.

ابتدا پیش از هر چیز بهتر است تبیین کنیم منظورمان از «رمز ارز به عنوان یک کلاس دارایی» چیست. وب سایت اینوستوپدیا یک کلاس دارایی را این گونه تعریف کرده است:

مراد از کلاس دارایی، گروهی از اوراق بهادار است که خصیصه ها و ویژگی ها مشترکی دارند، رفتار مشابهی را در بازار از خود نشان می دهند و دست آخر مشمول قوانین و رگولاتوری یکسانی هستند.

در واقعیت اما لزومی ندارد که یک کلاس دارایی از جنس اوراق بهادار باشد و برای مثال، املاک و مستغلات یا کالاها نیز کلاس های دارایی قلمداد می شوند، هر چند اوراق بهادار نیستند.

حال وقتی از این منظر به بازار رمز ارز ها نگاه می کنیم، این پرسش مطرح می شود که آیا می توان ارز های رمزپایه را یک کلاس دارایی تلقی کرد؟ در ادامه اثبات می کنیم که پاسخ این سوال، منفی است.

نگاهی به گذشته

امروزه بازار رمز ارز ها متشکل از دارایی هایی است که ویژگی های هر یک از آن ها زمین تا آسمان با دیگری متفاوت می باشد؛ چرا که واقعیات اقتصادی متمایزی بر هر یک از آن ها حکمفرماست، ساختار های بازار آن ها با هم فرق دارد و در نهایت، مشخصات بازده هر یک از آن ها شبیه به دیگری نیست.

برخلاف اوراق سهام که اصول اقتصادی تعریف شده ای بر آن ها مترتب است (از جمله مسئولیت محدود، مالکیت بخشی، حق رای گیری و غیره)، رمز ارز ها این چنین نیستند. برای مثال، مشخصه های اقتصادی توکن MKR اساسا با توکن REP متفاوت است و این دو نیز به طور کلی با توکن ETH تفاوت دارند.

بیشتر بخوانید: بیت کوین (BTC) به عنوان ابزار غالب ذخیره ارزش جایگزین طلا می شود

Alfred Korzybski، فیلسوف سرشناس، استعاره ای دارد که برای آشکار ساختن تمایز میان نقشه (نظام اعتقادی) و قلمرو (واقعیت) به کار می رود و می توان آن را اینجا هم به کار برد. به بیان ساده استفاده از واژه رمز ارز برای تبیین و توصیف تمامی توکن ها فارغ از ساختار های انگیزشیِ مستقل هریک، آن ها را می توان نوعی نقشه ذهنی دانست که الزاما بازتاب دهنده یک قلمروی واقعی نباشد.

اگرچه در بازه های زمانی، وقوع حباب های قیمتی مانند آنچه که در اواخر سال های ۲۰۱۳ و ۲۰۱۷ شاهدش بودیم، تمامی رمز ارز ها هم بستگی غیر قابل انکاری از خود نشان دادند؛ اما در دوره های زمانی بلندمدت، این گونه نبوده است (البته ناگفته نماند که بسیاری از رمز ارز های محبوب این روزها تاریخچه قیمتی طول و درازی ندارند).

تصویر زیر، اوضاع و احوال بازار رمز ارز ها را در سال ۲۰۱۳ به تصویر می کشد. به جز سه رمز ارزی که در بالای جدول جا خوش کرده اند، به سختی می توان رمز ارزی را پیدا کرد که طی این سال ها جان سالم از تلاطمات بازار به در برده باشد (البته به استثنای رمز ارز دوج‌کوین).

نگاهی به گذشته و ارزیابی رمزارزها به عنوان کلاس دارایی
a look at behind and rethinking crypto as a asset class

بیشتر بخوانید: گزارش دانشگاه MIT از جایگاه تکنولوژی بلاک چین در سال ۲۰۱۹

تعدیل انتظارات

برای کامل شدن این پازل گیج کننده، کافی است تکه ای دیگر به آن بیفزاییم و آن هم پدیده جدیدی به نام توکن های تضمینی (security tokens) است که در سال ۲۰۱۸ شاهد قد علم کردنش بودیم. به بیان ساده، یک توکن تضمینی توسط یک دارایی پایه مانند املاک و مستغلات، پشتیبانی می شود.

اگر با اغماض، توکن های تضمینی را عرضه های اولیه سکه (ICOs) جدیدی تلقی کنیم، باز هم مشخصه های اقتصادی آن ها به هیچ صراط یکسانی مستقیم نمی شود. برای مثال اگر برای یک مجتمع مسکونی لوکس یک توکن تضمینی ارائه کنیم، بازده این توکن بیش از آنکه خط و ربطی به بیت کوین داشته باشد، متاثر از اوضاع بازار املاک و مستغلات خواهد بود. با پیشرفت روزافزون صنعت رمز ارز، شاهد ظهور انواع و اقسام دارایی های رمز ارزی با طراحی های اقتصادی ویژه و بازدهی های منحصر به فرد خواهیم بود.

با پیدا شدن سر و کله پروژه های جدیدی همچون Filecoin، Grin، Dfinity، Hashgraph، Algorand و غیره در دنیای رمز ارز ها سرمایه گذار ها برای انتخاب و خرید یک رمز ارز دست به عصاتر حرکت خواهند کرد.

از این رو باید تنوع بخشی در دنیای رمز ارز ها هوشمندانه تر از قبل انجام شود و سرمایه گذاران هم به نقشه ای نیاز دارند که بتواند آن ها را به سرمنزل مقصود برساند.

در نهایت هیچ دلیلی مبنی بر اینکه باور کنیم باید بازدهی ۱۰۰ هزار دلاری بچه گربه های دیجیتالی CryptoKitties با شبکه یک میلیارد دلاری تلگرام هم بستگی داشته باشد، وجود ندارد؛ هر چند هر دو از نظر فنی پروژه هایی مبتنی بر رمز ارز باشند.

بیشتر بخوانید: نگاهی به آموخته های اولین دهه ی تکنولوژی بلاک چین و رمز ارز ها

توجه!

مطالب صرفا برای اهداف خبری و آموزشی ارائه می شوند و نباید به عنوان مشاوره ی تجاری از طرف کوین ایران و نویسندگانش مورد استفاده قرار گیرند.

Source & Image

 

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا