تحلیل آنچین ارزهای دیجیتال

تحلیل آنچین هفتگی ارزهای دیجیتال (۱۹ بهمن) – آغاز روند بازگشتی بیت کوین

بازار بیت کوین در حال برگشت از پایین‌ترین سطح قیمتی چند ماه گذشته است. در تحلیل آنچین این هفته قصد داریم محرک‌های قیمتی بازار و سطوح حمایتی بین ۳۰ تا ۴۰ هزار دلار را مورد ارزیابی قرار دهیم.

پس از سه ماه روند نزولی مداوم، بالاخره بازار بیت کوین با افزایش حجم معاملات توانست روند نزولی را بشکند و با عبور از سطح ۴۰ هزار دلار، قیمت و روند بازگشتی بازار را تثبیت کند. حال پرسش اساسی اینجا است که آیا با توجه به معیارهای کلان‌مدت و تکنیکال بازار، وضعیت کنونی به معنای پایان روند نزولی است یا صرفا با یک جهش مقطعی در یک روند نزولی بلندمدت مواجه هستیم؟

پیشنهاد مطالعه: گزارشی از بازار رمز ارزها در سال ۲۰۲۱

در مقاله این هفته می‌خواهیم سطح حمایتی بازار (پایین‌ترین قیمت اخیر) را بیشتر مورد بررسی قرار دهیم و عوامل موثر در افزایش قیمت بیت کوین را ارزیابی کنیم. در حال حاضر قیمت از چندین سطح بنیادی که از منظر سوابق بازار، نشان‌دهنده قیمت واقعی (Fair value) است عبور کرده است.

علاوه بر مطالب فوق، در این مقاله درباره فشار فروش مقطعی که در نسخه قبلی به آن اشاره شد، بحث خواهیم کرد و الگوی خرج شدن کوین‌ها توسط خریداران کوتاه‌مدت، در واکنش به شکل‌گیری سویه صعودی بازار را ارزیابی می‌کنیم. همچنین توضیحاتی را درباره ۹۶ هزار بیت کوینی که اخیرا خرج شده و ارتباط آن با هک شدن Bitfinex در سال ۲۰۱۶، ارائه خواهیم کرد.

تحلیل آنچین

ارزیابی حمایت بنیادی بازار براساس تحلیل آنچین

در طول دوره ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۲، همواره محدوده قیمتی ۳۰ تا ۴۰ هزار دلار، به‌عنوان یک سطح حمایتی بنیادی عمل کرده است. این سطح قیمتی، حمایت خود را در سقوط ۵۰ درصدی ماه می تا جولای نیز اثبات کرده است. این بار نیز سطح قیمتی ۳۰ تا ۴۰ هزار دلار به‌عنوان یک سطح حمایت بنیادی ظاهر شد و روند نزولی ژانویه تا فوریه را متوقف کرد.

شاخص URPD توزیع قیمت واقعی کوین‌ها را در قالب یک نمودار بازنمایی می‌کند. در نمودار زیر می‌توانیم ببینیم که ۲.۳۵ میلیون بیت کوین (معادل ۱۲.۴ درصد از کل ذخیره کوین‌ها)، آخرین بار در بازه قیمتی ۳۶ تا ۴۱ هزار دلار معامله شده‌اند.

با توجه به شاخص URPD می‌توان نتیجه گرفت که بازار همچنان در این روند صعودی باقی خواهد ماند، چرا که هنوز ۲۵ درصد کل ذخیره کوین‌ها آخرین بار در قیمت‌های بالاتری معامله شده‌اند و اکنون در بازه زیان قرار دارند.

تحلیل آنچین

همانطور که در نسخه پیشین تحلیل آنچین نیز اشاره کردیم یکی از علل جهش رو به بالای بازار می‌تواند ورود دیر هنگام معامله‌گران Short باشد. شاخص زیر نشان می‌دهد که معامله‌گران Short تا حدی عقب‌نشینی کرده‌اند و انحلال حساب‌های معاملات Short تا حدی شدت گرفته است. با این حال میزان شاخص به حدی نیست که بتوانیم افزایش قیمت هفته گذشته را یک فشار مقطعی و کوتاه‌مدت در نظر بگیریم.

تحلیل آنچین

ارزیابی تغییرات معاملات آتی بهره باز در تحلیل آنچین

مطالب اخیر را می‌توان با بررسی شاخص تغییرات معاملات آتی بهره باز، مورد تایید قرار داد. در حال حاضر شاهد رخداد کاهش شدید اهرم‌ها نیستیم. این کاهش زمانی رخ می‌دهد که حجم قابل توجهی از قرارداد‌ها اجبارا بسته شوند (میزان زیان معامله با کل حجم سرمایه برابر شود). با این حال معاملات آتی بهره باز، ۱.۹ درصد کل ارزش بازار بیت کوین را تشکیل می‌دهند.

این امر نشان می‌دهد که احتمال بروز یک فشار فروش مقطعی در این شرایط بسیار کم است. اما ممکن است با ادامه حرکت صعودی و نزدیک شدن قیمت به حد ضرر معاملات بهره باز، فشار فروش و نتیجتا کاهش مقطعی قیمت، تحقق یابد.

تحلیل آنچین

ارزیابی افزایش نرخ افرادی که وارد بازار شده‌اند

اجازه دهید نگاهی به شاخص بازار نقدی داشته باشیم. در شاخص زیر می‌توانیم ببینیم که در هفته گذشته افراد جدیدی وارد بازار شده‌اند و برآیند تغییر تعداد افراد به شکل قابل توجهی مثبت است. این مقدار در هفته گذشته میزان ۱۸۵۰۰ فرد جدید در هر روز را نشان می‌دهد. اگر به سوابق بازار در این زمینه توجه کنیم خواهیم دید که افزایش‌های این‌چنینی در دوره‌های نوسانی اوایل سال ۲۰۲۱ و سقوط ۵۰ درصدی ماه می، اتفاق افتاده است.

از جون تا دسامبر ۲۰۲۱ شاهد یک دوره انباشت آرام و ثابت با نرخ ۱۲.۵ هزار فرد هستیم. به همین خاطر افزایش ناگهانی شاخص در دوره اخیر، می‌تواند به معنای شروع آزمایشی انباشت کوین‌ها توسط خریداران باشد. به عبارتی قیمت حال حاضر بسیاری از معامله‌گران را برای ورود به بازار ترغیب کرده است.

تحلیل آنچین

ارزیابی میزان سود و زیان خریداران کوتاه‌مدت بر اساس تحلیل آنچین

برای اولین بار از اواخر نوامبر، با عبور شاخص STH-SOPR از عدد ۱، خریداران کوتاه‌مدت در بازه سوددهی قرار گرفتند. این امر نشان می‌دهد که کوین‌های خرج‌شده در هفته گذشته با قدمت کمتر از ۱۵۵ روز، در بازه سود فروخته شده‌اند. این شاخص در دو ماه گذشته همواره در بازه زیان قرار داشت. خریداران کوتاه‌مدتی که در قله قیمتی اقدام به خرید کرده بودند، زمانی که قیمت در کف چند ماهه اخیر قرار گرفت، میانگین زیان خریداران کوتاه‌مدت را به شکل چشمگیری افزایش دادند.

بر اساس شاخص STH-SOPR، وضعیت مشابهی را می‌توا‌‌ن در دو بازه مختلف پس از مارس ۲۰۲۱، مشاهده کرد. پس از یک دوره طولانی زیان، بازار روند خود را تغییر داده و شاخص در بالای عدد ۱، تثبیت شده است. در این شرایط میزان سوددهی خریداران کوتاه‌مدت‌ و تقاضا برای جذب کوین‌ها، افزایش می‌یابد. اما در مقابل سقوط شاخص به زیر عدد ۱، نشانه‌ای از بازار نزولی است و به این معناست که تقاضای کافی برای پاسخ به فشار فروش خریداران کوتاه‌مدت وجود ندارد.

تحلیل آنچین

ارزیابی سویه آتی بازار با توجه به شاخص شیب ۱۴ روزه (MRG)

می‌توانیم نشانه‌های بروز یک روند صعودی را در شاخص شیب ۱۴ روزه، مشاهده کنیم. این شاخص با توجه به جریان‌های ورودی سرمایه به بازار، ارزش واقعی بازار را می‌سنجد و نتایج آن به طریق زیر قابل تفسیر است:

۱.توالی قله‌های بالارونده نشان‌دهنده یک حرکت قیمتی روبه‌رشد است و توالی قله‌های پایین‌رونده، نشان‌دهنده بروز یک حرکت قیمتی رو به نزول.

۲.عبور شاخص به بالای صفر نشان‌دهنده یک روند صعودی در بازه ۱۴ روزه است و عبور شاخص به زیر سطح صفر، نشان‌دهنده یک روند نزولی.

در حالی که بازار در قله‌های مارس تا آپریل ۲۰۲۱، یک واگرایی نزولی را نشان داد، وضعیت حال حاضر یک واکنش صعودی را در بر داشته است. با تثبیت قیمت‌های پایین، یک حرکت نزولی شکل می‌گیرد، اما در حال حاضر شاخص به طور تثبیت شده‌ای بالای سطح صفر قرار دارد. شاخص شیب ۲۸ روزه نیز همین ساختار را نشان می‌دهد. ساختاری که می‌تواند موجب شکل‌گیری یک کف قیمت مقطعی شود.

تحلیل آنچین

ارزیابی میزان سوددهی بازار بیت کوین

جریان صعودی حال حاضر در مقابل یک روند نزولی مداوم و سه ماهه قرار گرفته است که سود ماهانه بازار بیت کوین را در به سمت یک توالی منفی سه تایی، هدایت می‌کرد. نمودار زیر نشان می‌دهد که سود بازار بیت کوین در یک دوره ۳۰ روزه، به منفی ۳۰ درصد رسید. این میزان از نرخ منفی سود نشان‌دهنده یک فشار فروش عظیم است. این نرخ در کل تاریخ بازار بیت کوین فقط ۵ بار تکرار شده است.

۱.اصلاح قیمت ژانویه تا آپریل ۲۰۱۸، که باعث ایجاد یک روند نزولی بلندمدت شد.

۲.رخداد تسلیم سرمایه‌گذاران در مقابل روند نزولی بازار و شکل‌گیری فشار فروش در نوامبر ۲۰۱۸

۳.تاثیر قرنطینه کرونایی بر اقتصاد جهان و فشار فروش گسترده در مارس ۲۰۲۰

۴. فشار فروش ماه می ۲۰۲۱ در پی رخداد کاهش شدید اهرم‌ها در بازار مشتقات

۵. عملکرد شاخص YTD در سال ۲۰۲۲

تحلیل آنچین

تخمین ارزش واقعی بیت کوین

در طی سال‌ها، روش‌ها و مدل‌های گوناگونی برای تخمین ارزش واقعی بیت کوین ارائه شده است و استفاده هرکدام نیازمند ارزیابی چندین و چند شاخص و تحلیل آن‌ها است. یکی از ساده‌ترین و البته قوی‌ترین ابزارهای ارزیابی ارزش واقعی، Mayer Multiple است. این شاخص از طریق مقایسه روند قیمت با متوسط تغییرات ۲۰۰ روزه بازار، ارزش واقعی را محاسبه می‌کند.

شاخص ۲۰۰DMA به‌عنوان یکی از ابزار‌های تحلیل تکنیکال بلندمدت شناخته می‌شود. انحراف شدید این شاخص به سمت پایین نشان‌دهنده آن است که قیمت به نسبت متوسط تغییرات بلندمدت در جایگاه پایین‌تری قرار دارد. در هفته گذشته شاخص مورد نظر کمتر از ۰.۸ است که نشان‌دهنده افت ۲۰ درصدی نسبت به میانگین ۲۰۰ روزه است. سطح قیمتی ۳۹ هزار دلار، میزان شاخص را برابر با ۰.۸ قرار می‌دهد، اما در حال حاضر قیمت از سطح عبور کرده است. در واقع قیمت به ارزش واقعی نزدیک شده است.

همانند شاخص سوددهی ماهانه، افت شاخص Mayer Multiple نیز تحت تاثیر روند نزولی بلندمدت بازار است. افت این شاخص در شرایطی که سرمایه‌گذاران تسلیم روند نزولی بازار می‌شوند و فشار فروش آغاز می‌شود، شدت می‌گیرد (مثل ژانویه ۲۰۱۵، نوامبر ۲۰۱۸ و مارس ۲۰۲۰).

تحلیل آنچین

یکی دیگر از شاخص‌های ارزیابی ارزش واقعی بیت کوین، شاخص RTLR است. در این روش قیمت پایه کوین‌های سرمایه‌گذاران مبنای ارزیابی ارزش واقعی بیت کوین قرار می‌گیرد. در دوره‌های بلندمدتی که کوین‌ها خرج نشده باقی می‌مانند، میزان شاخص Liveliness کاهش می‌یابد و با توجه به اینکه میزان این شاخص در مخرج کسر قرار گرفته است، نتیجتا ارزش واقعی تقویت می‌شود.

همانطور که مشاهده می‌کنید این شاخص یک سطح حمایتی در اواخر ۲۰۲۰ شکل داد که پس از آن روند صعودی بازار آغاز شد. بار دیگر در جون و جولای ۲۰۲۱ همین اتفاق تکرار شده است. بازار در هفته گذشته زیر سطح این شخص قرار گرفت، اما در ادامه از سطح قیمتی ۳۹۹۵۸ دلار عبور کرد و با سطح حمایتی شاخص Mayer Multiple، (۰.۸) هماهنگ شد.

تحلیل آنچین

درباره کیف پول هک شده Bitfinex در سال ۲۰۱۶

در هفته گذشته شاخص‌های آنچین یک جا‌به‌جایی عظیم بیت کوین را ثبت کردند. خرج شدن ۹۴۶۴۳ بیت کوین از کیف پول‌هایی مرتبط با رخداد هک Bitfinex در سال ۲۰۱۶. ارزش مجموع این کوین‌ها ۳.۶۷ میلیارد دلار است. با توجه به اینکه حجم این مبادله بسیار بزرگ است می‌تواند بر شاخص‌ها و ابزارهای تحلیلی آنچین اثر بگذارد. این مبادله نه تنها از منظر حجم کوین‌ها مقدار بسیار بالایی دارد، بلکه از منظر دلاری نیز مبادله بزرگی است. علاوه‌براین با توجه به قدمت کوین‌ها میزان شاخص‌‌های Life Span تحت تاثیر واقع می‌شود و میانگین سود تحقق یافته نیز تغییر خواهد کرد. این مورد می‌تواند موضوع یک تحقیق در حوزه تحلیل بیت کوین باشد که چگونه یک مبادله غیر عادی می‌تواند بر تفسیر ما از شاخص‌ها اثرگذار باشد.

پیشنهاد مطالعه: بهترین کیف پول‌های بیت کوین در سال ۲۰۲۱

در نمودار زیر می‌توانیم ببینیم که میزان خرج شدن کوین‌هایی با قدمت بیشتر از ۵ سال جز در مواقعی، بسیار اندک است. حجم کوین‌های قدیمی (بالای ۵ سال) خرج شده در هفته گذشته هیچ مشابهی در تاریخ بازار بیت کوین ندارد. آخرین بار در سال ۲۰۱۹ وقتی قیمت بیت کوین ۳۶۲۹ دلار بود، در یک روز ۷۱۸۲۵ کوین خرج شد که باز هم از حجم کوین‌ها و هم از منظر دلاری، بسیار کمتر از میزان مبادله اخیر است.

تحلیل آنچین

علاوه بر مطالب گفته‌شده میزان شاخص کاهش قدمت کوین‌ها نیز بالاترین میزان خود را در طی چند سال گذشته نشان می‌دهد. طی مبادله اخیر ۱۹۵ میلیون روز از قدمت کل کوین‌ها کاسته شده که از این میزان ۱۹۰ میلیون، مربوط به کیف پول‌های Bitfinex بوده است.

تحلیل آنچین

با توجه مطالب فوق کاهش شاخص Liveliness نشان می‌دهد که در مقایسه با کوین‌های خرج شده، بخش عمده‌ای از کوین‌ها همچنان خرج نشده‌اند و شاهد انباشت قدمت کوین‌ها هستیم. این شرایط معمولاً در پی انباشت کوین‌ها توسط سرمایه‌گذاران به وجود می‌آید که اغلب نشانه‌ای بر روند نزولی بازار است.

شاخص Liveliness به طور کلی در طول دوره اخیر، روندی کاهشی داشته است (به جز هفته گذشته که افزایش آن حاصل خرج شدن کوین‌های Bitfinex بوده است).

تحلیل آنچین

اگر بخواهیم تاثیر حجم مبادلات را حذف کنیم و صرفا به ارزیابی قدمت کوین‌های خرج شده بپردازیم، شاخص ASOL گزینه مناسبی محسوب می‌شود. این شاخص مستقل از حجم مبادلات، میانگین قدمت کوین‌های خرج شده را بازنمایی می‌کند.

شاخص ASOL تحت تاثیر جابه‌جایی اخیر کیف‌ پول‌های Bitfinex قرار نمی‌گیرد و بر همین اساس، به پایین‌ترین حد خود پس از جون ۲۰۲۱ رسیده است. روند صعودی شاخص ASOL زمانی رخ می‌دهد که توزیع کوین‌هایی قدیمی افزایش یابد. این شرایط معمولا در یک بازار صعودی رخ می‌دهد. در مقابل زمانی که روند شاخص نزولی است، سرمایه‌گذاران ترجیح می‌دهند کوین‌های خود را خرج نکنند. با توجه به نمودار زیر، روند بلندمدت نزولی که با کاهش شاخص Liveliness نیز سازگار است، تایید می‌شود.

تحلیل آنچین

جمع‌بندی

از آنجایی که بازار در مقابل روند نزولی چند ماه گذشته مقاومت کرد و جهشی مثبت را در هفته گذشته به ثبت رساند، محرک‌های این سویه صعودی را ارزیابی کردیم. سطوح حمایتی ایجاد شده توسط سرمایه‌گذاران، در بازه قیمتی ۳۰ تا ۴۰ هزار دلار، نیز مورد بررسی قرار گرفت. پایین‌ترین سطح قیمتی بازار (۳۳.۵ هزار دلار) بر اساس شاخص‌های Mayer Multiple، RTLR و Monthly Return مورد ارزیابی قرار گرفت و مشخص شد که این سطح قیمتی پایین‌ترین ارزش واقعی بازار بوده است.

با حرکت رو به رشد قیمت و روند افزایشی توزیع کوین‌ها، همچنان ۲۵ درصد از کل ذخیره در گردش، در بازه زیان قرار دارد. اما این شرایط با بازگشت خریداران کوتاه‌مدت به بازه سود تغییر می‌کند. میزان شاخص MRG نیز نشانه‌ای بر تغییر روند بازار است. نکته مهم درباره پیش‌بینی آینده حرکات قیمتی، رفتار خریداران بلندمدت است. اگر کوین‌های قدیمی (که از سقوط قیمت ماه می تا به امروز دست‌نخورده باقی مانده‌اند) خرج شوند، بازار می‌تواند موج جدیدی از تقاضا را ایجاد کند و شرایط را برای ادامه روند رو به رشد قیمت فراهم سازد.

این مقاله صرفا برای اهداف آموزشی ارائه شده است و نباید به‌عنوان مشاورهٔ تجاری و سرمایه‌گذاری از طرف کوین ایران و نویسندگانش قلمداد شود.

منبع

https://coiniran.com/?p=49700
دکمه بازگشت به بالا