رمزارزها و توکن‌هامقالات عمومی

ریپل (Ripple) چیست و تفاوت آن با سایر ارز های رمزنگاری شده چیست

ریپل (Ripple) چیست؟ چرا با وجود اینکه ریپل از نقطه نظر فنی و ماهیت، تفاوت بسیاری با بیت کوین و سایر رمزارز ها دارد، هنوز جزو رمزارز ها دسته بندی می شود؟

ریپل (Ripple) از نقطه نظر فنی و ماهیت، تفاوت بسیاری با بیت کوین و سایر رمزارز ها دارد. شاید بپرسید پس چرا ریپل را در دسته رمزارز ها طبقه بندی می کنند و حتی مدت هاست که از نظر گردش مالی مقام سوم را در بیان رمزارز ها به خود اختصاص داده است. در ادامه به توضیح بیشتر این موضوع می پردازیم.

ریپل (Ripple) چیست و تفاوت آن با سایر ارز های رمزنگاری شده چیست
What’s Ripple and what are differences between Ripple and other cryptocurrencies/ Source

 تاریخچه ریپل

ریپل در واقع نسخه ی به روز شده ای از خدمات مالی Ripplepay است که در سال 2012 به عنوان سرویسی مستقل فعالیت خود را آغاز کرد.

بر خلاف بسیاری از رمزارز های دیگر که توسط جامعه ای از توسعه دهندگان مشتاق به صورت متن باز توسعه داده می شود، ریپل توسط شرکتی به نام Ripple Labs ایجاد شده و تا امروز نیز تمام بخش های توسعه و تکامل آن توسط همین کمپانی انجام می شود. به همین دلیل حتی توسعه آن نیز متن باز و غیر متمرکز نیست.

(اگر به تاریخچه کامل Ripple علاقه مند هستید، می توانید با کلیک بر روی این لینک، Infographic آن را مشاهده نمایید)

بیشتر بخوانید: سه کیف پول برتر ریپل (Ripple)

ریپل (Ripple) چیست؟

ریپل (Ripple) چیست؟
What is Ripple/ Source

ریپل یک پروتکل، شبکه مالی و پلتفرمی برای پردازش آنی تراکنش های بین بانکی در سراسر جهان است. پروتکل ریپل، وسیله ای برای نقل و انتقال لحظه ای، مستقیم و تقریبا بدون کارمزد دارایی های دیجیتال و غیر دیجیتال بین دو بانک یا موسسه مالی در دو کشور مختلف است. در این شبکه هر نوع دارایی از جمله ارز های مختلف (دلار، یورو و …)، طلا و یا حتی اشتراک آژانس های مسافرتی به طور مستقیم و تقریبا بدون کارمزد بین موسسات مالی جا به جا می شود.

ریپل قادر است تمام نقل و انتقالات بانکی (نقدی و غیر نقدی) را توسط سرور های زیادی به صورت توزیع شده، اعتبار سنجی کرده و در سطح شبکه ی خود منتقل کند.

 تفاوت ریپل با بیت کوین و دیگر رمزارز ها در چیست؟

تفاوت ریپل با بیت کوین و دیگر رمزارز ها در چیست؟
What are differences between Ripple and other cryptocurrencies/ Source

 

  1. کمک به بانک ها به جای جایگزینی آن ها

 بر خلاف بیت کوین و اکثر رمزارز های دیگر که هدف شان استقلال کامل از بانک ها،موسسات مالی بزرگ و ارز های مرسوم در جهان است، هدف ریپل ارائه پروتکلی برای پردازش سریع و بدون کارمزد تراکنش های بزرگ ارز های رایج و دارایی های مختلف بین بانک ها و موسسات مالی است. در واقع هدف ریپل، با هدف رمزارزی چون بیت کوین در تضاد کامل است.

با این که از ریپل می توان برای پرداخت های شخصی و فرد به فرد نیز استفاده کرد، ولی هدف اصلی از توسعه آن، جا به جایی سریع مبالغ هنگفت بین موسسات مالی بزرگ است. از این رو تا به این لحظه بانک ها استقبال گسترده ای از ریپل کرده و موسسات مالی بیشتری نیز روز به روز به جمع استفاده کنندگان از ریپل می پیوندند.

حقیقتی تلخ

بر خلاف اکثر رمزارز های دیگر که کنترل کامل سرمایه ی کاربران در دست خودشان است، در ریپل (شرکت Ripple Labs)، بانک ها و حتی صرافی های بزرگ می توانند تا حدی به طور غیر مستقیم بر روی موجودی کیف پول های مختلف کنترل داشته باشند.

به عبارت دیگر تراکنش ها در شبکه ریپل می توانند برگشت پذیر باشند. این ویژگی که در تمام بانک ها نیز مرسوم است، برای جلوگیری از سرقت های بزرگ و کلاه برداری ها تعبیه شده، ولی همین موضوع بسیاری را از آینده آن نگران کرده است.

در سایر رمزارز ها، تنها کسی بر موجودی یک کیف پول کنترل دارد که کلید های خصوصی آن را در اختیار داشته باشد، ولی در ریپل موسسات بزرگی که در سر راه تراکنش ها قرار دارند، می توانند در صورت توافق عمومی برخی از تراکنش ها را برگشت دهند یا موجودی یک حساب را قفل کنند.

  1. قدرت انحصاری Ripple Labs

همان طور که در بخش تاریخچه ریپل نیز گفته شد، کلیه عملیات توسعه و حتی صدور توکن های ریپل، انحصارا در دست شرکت Ripple Labs است. به عبارت دیگر، آینده این پروتکل و توکن های باقی مانده کاملا در سلطه این شرکت است ( بیش از نیمی از توکن های XRP هنوز در اختیار شرکت می باشد).

این موضوع با ماهیت ارز هایی چون بیت کوین، اتریوم و … شدیدا در تضاد است؛ چرا که در رمزارز های دیگر، توسعه و همچنین صدور توکن ها کاملا در دست جامعه ای از توسعه دهندگان و استخراج کنندگان در سراسر جهان قرار دارد، نه در دست یک شرکت خاص.

  1. بلاکچینی نبودن

از آنجا که اکوسیستم ریپل از سرور های توزیع شده ی مختلفی به منظور توافق بر صحت تراکنش استفاده می کند، بسیاری تصور می کنند که ریپل نیز یک تکنولوژی مبتنی بر بلاکچین است.

با این که ریپل از یک سیستم اجماع یا توافق عمومی استفاده می کند، ولی به هیچ وجه ماهیت بلاکچینی ندارد. ریپل از یک سیستم درختی هش (HashTree) برای خلاصه کردن اطلاعات در یک مقدار واحد استفاده کرده که از آن برای بررسی صحت اطلاعات تراکنش ها بین سرور های مختلف و رسیدن به یک توافق جمعی استفاده می شود.

در ریپل بر خلاف بیت کوین، یک گره نمی تواند خودش کل اطلاعات بلاکچین را به طور مستقل بسازد؛ نقش گره ها در شبکه ریپل، تنها پردازش و تایید تراکنش ها و گزارش آن به شبکه ریپل و دفتر کل مرکزی است.

بیشتر بخوانید: بلاکچین به زبان ساده

  1. غیر متمرکز نبودن به معنای واقعی

غیر متمرکز نبودن به معنای واقعی
Not decentralized indeed/ Source

ریپل به معنای واقعی غیر متمرکز نیست، ولی اطلاعات تمام تراکنش ها را در یک دفتر کل مشترک نگهداری می کند. تعداد بسیاری از سرور های مستقل، به طور مداوم تراکنش های بین موسسات مالی را با اطلاعات این دفتر کل مقایسه کرده و در صورت توافق با یکدیگر آن را به روز رسانی می کنند. در این سیستم خبری از محاسبات نفس گیر الگوریتم “گواه اثبات کار” که در رمزارز هایی چون بیت کوین استفاده می شود، نیست.

در ریپل یک دیتابیس مرکزی وجود دارد که اطلاعات آن به طور مشترک در اختیار تمام سرور های بررسی کننده تراکنش ها قرار می گیرد. این سرور ها می توانند شخصی بوده یا متعلق به بانک ها و موسسات مالی معتبر باشند. اگر تمام این سرور ها در صحت اطلاعات یک تراکنش توافق داشته باشند، اطلاعات دیتابیس مرکزی نیز به روز می شود.

بیشتر بخوانید: انتقاد سرسخت مدیر اجرایی Ripple و بنیان گذار اتریوم از صنعت ICO ها

بر خلاف رمزارزی چون بیت کوین، در ریپل هر گره نمی تواند به تنهایی و به طور مستقل کل اطلاعات را در حافظه خود ذخیره کرده و تراکنش های جدید را با محاسبات پیچیده تایید کند.

به عبارت دیگر، بقای ریپل نمی تواند توسط یک گره در شبکه اش ادامه پیدا کند و به مجموعه فعال در شبکه خود وابسته است.

اگر بخواهیم پاسخ بلی یا خیر به غیر متمرکز بودن ریپل بدهیم، جواب اینست که ریپل برای پردازش تراکنش های خود از موسسات و سرور های مختلف به صورت توزیع شده استفاده می کند، ولی به معنای واقعی غیر متمرکز نیست.

بیشتر بخوانید: تفاوت بین Full node (گره کامل) با Miner (استخراج کننده) چیست؟

ریپل در مقایسه با سیستم بانکداری سنتی

ریپل در مقایسه با سیستم بانکداری سنتی
Ripple vs traditional banking/ Source

اگر شما پیش از این تجربه انتقال ارز بین بانک مختلف بین المللی را داشته باشید حتما می دانید که تایید و تکمیل تراکنش هایی که بین موسسات مالی مختلف و همچنین با 2 واحد ارزی مختلف انجام می شوند معمولا 2-3 روز کاری طول می کشد، ولی پروتکل ریپل تمام این عملیات را به صورت کاملا لحظه ای انجام می دهد. بر خلاف بسیاری از رمزارز های دیگر، تایید تراکنش ها در ریپل تقریبا آنی بوده و کارمزد آن ها نیز بسیار ناچیز است.

ریپل ادعا می کند که نه تنها از سیستم بانکداری سنتی، بلکه از بسیاری از رمزارز های دیگر نیز سریع تر و ارزان تر کار می کند.

مقیاس پذیری ریپل

ریپل توانایی پردازش حدودا 1500 تراکنش در ثانیه را دارد و تا به امروز بیش از 35 میلیون تراکنش موفق در شبکه ریپل انجام شده است. اخیرا نیز این پروتکل با یک به روز رسانی موفق در زمینه مقیاس پذیری، توان خود را به 50 هزار تراکنش در ثانیه افزایش داده است. اگر بخواهیم آن را با 2 رمزارز برتر دیگر یعنی بیت کوین و اتریوم مقایسه کنیم، باید بگوییم که بیت کوین تنها از 3 الی 6 تراکنش و اتریوم تنها از 15 تراکنش در ثانیه پشتیبانی می کند.

توکن های ریپل

سوخت شبکه ریپل، از جنس توکن های XRP می باشد که در بسیاری از صرافی های رمزارز ها پشتیبانی می شود. بر خلاف بسیاری از رمزارز های دیگر، هدف شرکت Ripple Labs از عرضه توکن های XRP، جایگزینی آن با ارز های رایج نبوده است، بلکه به گفته آن ها توکن های XRP، در واقع ابزاری هستند برای قیمت گذاری و تبادل ارز ها و دارایی های فیزیکی و دیجیتالی دیگر.

توکن های ریپل بر خلاف بسیاری از رمزارز های دیگر استخراج نمی شوند و نیز بر خلاف بیت کوین که رفته رفته به سقف مقدار محدود خود نزدیک می شود یا اتریوم که عملا محدودیتی در تعداد توکن های خود ندارد، ریپل از همان ابتدای پیدایش خود 100 میلیارد توکن را یک جا عرضه کرد و هیچ توکن جدیدی بعد از آن تولید نمی شود.

بیشتر بخوانید: رمزارز هایی که در سال ۲۰۱۸ بهترین عملکرد را تا کنون داشته اند

اکثریت توکن های XRP هنوز در اختیار شرکت Ripple Labs می باشد. اگر بخواهیم دقیق تر بگوییم در حدود 55 میلیارد توکن XRP هنوز در یک اکانت وثیقه ای متعلق به این شرکت است. Ripple Labs معمولا هر ماه یک میلیارد از این توکن ها را خرج مصارف مختلفی چون تخصیص بودجه به پروژه های مختلف می کند.

Ripple Labs قصد ندارد که به این زودی ها توکن های خود را به بازار تزریق کند، چون ورود چنین حجمی به بازار، قیمت آن را به شدت کاهش خواهد داد.

نکته بسیار حائز اهمیتی که باید بدانید این است که توکن های XRP و شبکه ریپل کاملا مستقل از هم هستند. به عبارت دیگر، بانک ها می توانند بدون استفاده از توکن های XRP، دلار و یا ارز های دیگر را جا به جا کنند.

با توجه به این موضوع، بسیاری تصور می کنند که با پشتیبانی هر چه بیشتر بانک ها از شبکه ریپل، قیمت توکن های XRP نیز بالاتر می رود، ولی در واقع این دو موضوع ارتباط چندانی با یکدیگر ندارند.

لیست کامل صرافی هایی که از ریپل (توکن XRP) پشتیبانی می کنند

پشتیبانی بانک ها از ریپل

در حالی که طرفداران بیت کوین و بسیاری از رمزارز های دیگر، نگران قانون گذاری های سرسختانه و ممنوعیت رمزارز ها توسط بانک های مرکزی هستند، ریپل توسط بسیاری از بانک ها و موسسات مالی بزرگ در سراسر جهان پشتیبانی شده و به کار گرفته می شود.

ارزش واقعی ریپل، بیشتر به خاطر شبکه ریپل و توانایی آن در جا به جایی سریع دارایی بین بانک های مختلف در سطح جهان است تا خود توکن XRP آن.

بانک ها با استفاده از پروتکل نرم افزاری ریپل، قادرند ارز های مختلف را بین کشور های مختلف جا به جا کنند. در حال حاضر اکثر بانک ها برای انجام چنین تراکنش هایی از SWIFT استفاده می کنند؛ سیستمی سنگین و با راندمان پایین، که نیازمند آن است که بانک ها در هر دو کشور مبدا و مقصد شعبه داشته باشند.

بیشتر بخوانید: Ripple در تلاش برای حضور یافتن در صرافی ‌های مشهور

نکته جالبی که در رابطه با ریپل وجود دارد، امکان سفارشی سازی کارمزد و دیگر ویژگی های آن طبق نیاز های موسسات مالی مختلف است. ریپل کنترل بالایی به موسسات مالی می دهد و به همین دلیل بسیاری از بانک ها و موسسات مالی بزرگی چون Satander، UBS، American Express، RBC، Westpac و … از آن پشتیبانی کرده اند.

در حال حاضر بیش از 11 هزار موسسه مالی مختلف از SWIFT استفاده می کنند و تنها 100 بانک به ripple پیوسته اند؛ ولی خبر پیوستن American Express، بسیاری را به آینده آن امیدوار تر کرده است.

با این وجود طبق گزارش هایی که توسط Financial Times منتشر شده است، از بین تمام بانک هایی که با ریپل قرارداد همکاری بسته اند، تنها 18 بانک از ریپل و آن هم به صورت آزمایشی استفاده می کنند. با وجود این که برخی از این بانک ها ارز های واقعی را نیز با موفقیت در شبکه ریپل جابجا کرده اند، ولی هیچ کدام از آنها از توکن XRP استفاده نمی کنند.

تاثیر پذیری ریپل از قوانین بانک ها و دولت های جهان

یکی از بزرگ ترین ایراداتی که طرفداران دیگر رمزارز ها به ریپل می گیرند، تاثیر پذیری آن از قوانین دولت ها و نظام بانکداری جهانی است.

با این که سرور های اعتبار سنجی تراکنش های ریپل به صورت توزیع شده می باشند، ولی ریپل با استفاده از مدل انحصاری Unique Node List (UNL) خود، لیستی از گره های مورد اعتماد خود را تایید کرده و تنها به آنها اجازه فعالیت در شبکه ریپل را می دهد.

هدف ریپل از این روش، جلوگیری از ورود سرور های بد نیت و کلاه بردار به شبکه خود است، ولی همین روش این امکان را برای دولت های بزرگ فراهم می کند تا با اعمال فشار بر روی ریپل، برخی از سرور ها را از شبکه خارج کنند و بدین ترتیب کنترل شبکه را در دست خود بگیرند.

وقتی ریپل درسال 2013 به دلیل تخطی ناخواسته از قوانین FinCen (شبکه اعمال قانون جرایم مالی آمریکا) جریمه شد، قوانین خود را یک به روز رسانی اساسی کرد. در طی این به روز رسانی، تنها به سرور هایی که با قوانین موسسه FinCen مطابقت داشته باشند، مجوز ورود به شبکه تعلق می گیرد.

سیر نوسان قیمت توکن های XRP ریپل

در سال 2017 با افزایش چشم گیر و حبابی قیمت بیت کوین، بسیاری از سرمایه گذاران به بازار رمزارز ها هجوم آوردند.

بسیاری  از سرمایه گذاران تازه وارد به دنیای رمزارز ها به اشتباه تصور می کردند که برای سرمایه گذاری در بیت کوین، حتما باید 1 بیت کوین کامل (1 BTC) را خریداری نمایند. بسیاری نیز تصور می کردند که بیت کوین به اوج قیمت خود رسیده است و بهتر است تا با سرمایه گذاری در رمزارز های ارزان تری چون ریپل، لایت کوین، مونرو و … شانس ثروتمند شدن خود را بیشتر کنند.

به همین دلیل توکن XRP ریپل، به دلیل رتبه بالایی که از نظر گردش مالی در سایت هایی چون Coinmarketcap داشت و همچنین شایعاتی مبنی بر اضافه شدن توکن XRP در سایت های Coinbase  و GDAX، محبوبیت بالایی بین سرمایه گذاران پیدا کرد و به همین دلیل قیمت توکن های XRP آن نیز به شدت افزایش پیدا کرد.

بیشتر بخوانید: پنج باور غلط و رایج در مورد رمزارز بیت کوین (Bitcoin) چیست؟

سیر نوسان قیمت توکن های XRP ریپل
XRP tokens’ details/ Source

توجه!

دیدگاه هایی که در این مقاله ارائه شده اند، متعلق به نویسنده می باشند و لزوماً مربوط به Coiniran نمی باشد و نباید به آن نسبت داده شود.

منابع:

 

bitcoinmagazine.com/guides/what-ripple/

digitaltrends.com/computing/what-is-ripple/

investopedia.com/news/why-some-claim-ripple-isnt-real-cryptocurrency-0/

ripplecoinnews.com/how-ripple-xrp-work

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا