تحلیل آنچین هفتگی ارزهای دیجیتال (۲ آذر): آیا قیمت بیت کوین کاهش خواهد یافت؟
با توجه به اینکه قیمت بیت کوین در این هفته (از ۱۶ تا ۲۳ نوامبر) از قله قیمتی ۶۶ هزار دلار (بالاترین قیمت بیت کوین از آغاز) حرکتی کاهشی را آغاز کرده، قصد داریم ساز و کار و علل این روند کاهشی را در میانهی روند صعودی کلی، تجزیه و تحلیل کنیم.
قیمت بیت کوین در این هفته از اوج ۶۶۲۸۱ دلار به تا سطح ۵۵۷۰۵ دلار سقوط کرد. این در حالی است که حرکات قیمتی تا پیش از این روندی آرام و افزایشی داشتند. میتوان گفت پس از مهار شدن قیمت در زیر قله ۶۶ هزار دلاری، انگیزه خریداران تا حدی تعدیل شد و انباشتکنندگان (Stakeholders) بیت کوین سیاست تجاری خود را با وضعیت جدید (مهار قیمت زیر قله ۶۶ هزار دلاری)، تطبیق دادهاند.
وضعیت جدید را میتوان با رجوع به تغییرات توزیع کوینها توسط خریداران آن، بررسی کرد. این تغییرات به احتمال قوی، تاثیر کوتاه مدت خود را بر بازار خواهد گذاشت. ارزیابی تحلیلها و خبرهای بازار در این هفته، تغییر تمایل به خرید یا فروش کوینها، چه در سطح خرد و چه در سطح کلان را تغییراتی در پی نوسانات قیمتی این هفته بازار قلمداد میکند. علاوهبراین، تغییر در سیاستهای تجاری خریداران بیت کوین نیز اثر نوسانات قیمتی هفته جاری، عنوان شده است.
تحلیل ما از وضعیت مذکور نشان خواهد داد که:
- افت شدید قیمتی ناشی از عرضه بالا و بدون سود کوینها و سیاست محتاطانه خریداران در قبال نوسانات اخیر بازار است.
- دورنمای روند حال حاضر بازار، با هدف زمینه سازی برای حرکتی رو به جلو، عناصر مختلف را در کنار هم چیده است.
- نقش اساسی خریداران کوتاه مدت (STH) در بازار این هفته و در مجموع کلیدی است.
ارزیابی حرکات قیمت، موجودی و عرضه بیت کوین طبق آن چین
اخبار هفته گذشته نشان داد که:
- سود محقق شده در این بازه زمانی پس از رسیدن قیمت به بالای ۶۰ هزار دلار افزایش یافته است
- ضرر محقق شده در هفتههای پیشین ثابت باقی مانده (رخدادی مورد انتظار و طبیعی در روند افزایشی قیمت)
- با توجه به دو مطلب فوق، ارزش مجموعه کوینها (Market Cap) سطوح قیمتی پیشین را شکست و به سطح جدیدی رسید. به عبارتی، ایجاد قله جدید بر مبنای ارزش پایه در کل شبکه را شاهد هستیم.
پیشنهاد مطالعه: مارکت کپ چیست؟ (Market Capitalization) ارزش بازار ارزهای دیجیتال
قیمت پایهٔ خریداران کوتاهمدت و سود محقق شده طبق آن چین
به طور کلی با تحقق افزایش سود در یک بازار صعودی، رشد قیمت و رسیدن به یک سطح جدید مورد انتظار است و برای هر بازاری با روند صعودی طبیعی است. هرگاه سود تحقق یافته افزایش یابد، میتوان انتظار داشت که یک قله قیمتی جدید در سطح کلان به وجود آید.
افزایش سود تحقق یافته، نشانهای بر فشار فروش است که نیاز به یک جریان فزاینده تقاضا دارد تا روند حرکات قیمتی همچنان به شکل صعودی ادامه یابد.
خریداران این کوینها (خریداران کوتاهمدت) با توجه به انتظارشان برای افزایش ارزش سرمایه خود، به تمام حرکات قیمتی کوتاهمدت واکنش نشان داده و آنها را مورد بررسی قرار میدهند.
شاخص شیب ۲۸-روزه
ترکیب این عوامل میتواند توقف بازار را رقم بزند و در نتیجه یک قله قیمتی ایجاد کند. یکی از ابزارهایی که برای بررسی این تغییرات میتوان از آن استفاده کرد، شیب ۲۸ روزه بازار (28-day Market-Realized Gradient) است. این شاخص به تازگی در Workbench ارائه شده است و تفاوت میان قیمت مورد انتظار معاملهگران جهت کسب سود (قیمت) و قیمت مبتنی بر جریان کلی سرمایه (قیمت واقعی) را در یک نمودار مقایسه و ارزیابی میکند. تفسیر این نمودار به شرح زیر است:
شیب مثبت: میتوان روند صعودی را برای یک دوره زمانی، در نظر گرفت.
شیب منفی: میتوان روند نزولی را برای یک دوره زمانی، در نظر گرفت.
روند افزایشی شیب مثبت: روند افزایشی قیمت ادامه مییابد، چرا که جریان سرمایه میتواند از روند قیمتی حمایت کند.
روند کاهشی شیب منفی: روند کاهشی قیمت ادامه مییابد، چرا که جریان سرمایه نمیتواند از قیمت حمایت کند.
پیش از افت قیمت در هفته جاری، شاخص شیب ۲۸-روزه روند متوقف شدن حرکت صعودی را نشان داده است. همین الگو در افت قیمت ماه می و برگشت قیمت از ۵۰ هزار دلار در سپتامبر نیز شکل گرفته است. با توجه به اینکه قیمت به بالاترین حد خود رسید، الگو در شاخص مورد نظر تغییر کرد و یک روند نزولی (واگرایی خرسی) را در پیش گرفت.
میزان کوینهای در بازه سود
با توجه به فشار فروش در بازار، شاخص درصد کوینهای در بازهٔ سود (Percent Supply in Profit metric)، میتواند فهم مناسبی از بازار برایمان فراهم کند. از طریق این شاخص میتوان قابلیت سوددهی، ارزش کلی بازار و میزان موجودی کوینها را مورد بررسی قرار داد و اثراتشان را بر یکدیگر سنجید.
- پانزده درصد از موجودی کل کوینها، ارزشی بالاتر از ۵۷ هزار دلار دارد.
- میتوان گفت این توزیع کوین توسط خریداران، توزیع نسبتا سنگینی است. با مقایسه دورههای پیشین که درصد کوینهای در بازه سود ۸۵ تا ۹۰ درصد است، میتوان به پیشبینیهایی درباره روند آتی قیمت دسترسی داشت.
- قیمت حال حاضر در میانه بازار خرسی و بازار گاوی و در محدوده ۸۵ تا ۹۰ درصد حرکت میکند. اگر قیمت در یک بازه زمانی نه چندان طولانی، نتواند به سطح بالاتر دست یابد، از روی سوابق نموداری میتوان فهمید که ۱۵ درصد کوینها (که در بازه سود قرار ندارند) برای ایجاد یک روند نزولی کافی خواهد بود.
توزیع قیمت کوینهای خرج نشده
توزیع قیمت پایه UTXOها (کوینهای خرج نشده) یا (URPD) نشان میدهد که UTXOها در چه قیمتی تولید شدهاند. هر ستون میزان بیت کوینهای موجود در آخرین جابهجایی قیمت را مشخص میکند. دستههای مختلف کوینها از سطح کلیدی سال ۲۰۲۱ مشخص شدهاند. بزرگترین جابجایی (۱.۹ میلیون بیت کوین) در بازه ۶۰ تا ۶۸ هزار دلاری انجام شده است. این عرضه گسترده شرایط مقاومت را در هفتههای آتی فراهم میکند و خریدارانی که در ضرر هستند میتوانند از این موقعیت استفاده کرده و ضرر خود را متوقف کنند.
نرخ سود کوینهای خرج شده توسط خریداران کوتاهمدت
از آنجایی که خریداران کوتاهمدت (STH) کوینها را با هزینه بالاتری خریداری کردهاند و زمان نگه داشتن کوینها برایشان اهمیت دارد و نمیخواهند سرمایه را برای مدت زمانی طولانی حفظ کنند، به نوسانات قیمتی سریعا واکنش نشان میدهند. حرکات قیمتی این هفته نیز تحت تاثیر اقدامات همین خریداران بود. با توجه به اینکه که خریداران کوتاهمدت نقش مهمی در اوج و فرود قیمت بازی میکنند، میتوان گفت:
(شاخص نرخ سود کوینهای خرج شده توسط خریداران کوتاه مدت به شکل اختصاری با STH-SORP نمایش داده میشود).
STH-SORP نرخ ۱.۱ را نشان میدهد که بالاترین نرخ هفته جاری است. از منظر سوابق این نرخ، ۱.۱ نرخ بالایی محسوب میشود و نشان میدهد که میزان سود محقق شده در این بازه زمانی بالا بوده است.
STH-SORP به زیر ۱ سقوط کرد که نرخ کف هفته جاری محسوب میشود. سوابق این نرخ نشان میدهد که در چنین شرایطی قیمت جهشی رو به بالا دارد، چرا که قیمت بر اساس قیمت مایه خریداران کوتاه مدت سنجیده میشود.
اگر نرخ STH-SORP برای مدت قابل توجهی زیر ۱ بماند، نشانهای برای معاملهگران محسوب میشود که بیشتر احتیاط کنند و احتمال شروع یک روند نزولی را در نظر داشته باشند.
نرخ STH-SORP از منظر بلندمدت در مقایسه با ابتدای سال ۲۰۲۱ تغییر چندانی نکرده است. این بررسی نشان میدهد که احتمالا بازار هنوز از کسب سود اشباع نشده است. این تحلیل را میتوان به عنوان یک تحلیل مفید و میان مدت در نظر گرفت.
نگاه کلان: مرور شاخصهای کلیدی
نشان دادیم که قیمت کاهش یافته و در این میان خریداران کوتاه مدت در هر دو حالت (روند صعودی و نزولی) نقش پررنگی داشتهاند. این خریداران در اوج قیمتی توانستند سود قابل توجهی کسب کنند و با خرج کردن کوینها در افت قیمتی به کار خود ادامه دادند.
حالا قصد داریم با استفاده از شاخصهای STH MVRV (نسبت قیمت بازار به قیمت واقعی) و STH Realized price (قیمت پایه برای خریداران کوتاه مدت)، نگاهی کلی به عملکرد این خریداران کنیم. درست مثل شاخص STH SORP بررسی این شاخصها نیز از منظر تاریخی اهمیت بسزایی در فهم وضعیت بازار دارد. با تعقیب قیمت در نسبت با قیمت پایه خریداران کوتاه مدت میتوانیم درک روشنتری از وضعیت بازار و حرکات قیمتی داشته باشیم. استفاده از این شاخصها اطلاعات زیر را در اختیار ما میگذارد:
وقتی نرخ STH MVRV برابر با ۱ قرار میگیرد به این معنا است که بازار در یک کانال صعودی/نزولی در نوسان است. این امر نشان میدهد که قیمت بازار به نقطه قیمت پایه خریداران کوتاه مدت رسیده است و در چنین موقعیتی، آنها به شکل معمول در یک بازار صعودی از سطح قیمتی شکل گرفته حمایت میکنند. به عکس اگر روند بازار نزولی باشد این خریداران کوتاه مدت در نقطه سر به سر کوینها را خرج میکنند و سعی میکنند یک سطح مقاومت قیمتی ایجاد کنند.
قیمت پایه برای خریداران کوتاه مدت در حال حاضر برابر با ۵۳ هزار دلار است. این امر نشان میدهد که هر حرکتی به سمت این سطح قیمتی رقابتی را به وجود خواهد آورد که در آن خریداران مذکور برای برگرداندن روند صعودی تمام تلاش خود را میکنند. اما اگر سطح قیمتی ۵۳ هزار دلار از دست برود، باید بسیار محتاط بود، چرا که تمایل به فروش در این بازه به شدت افزایش خواهد یافت.
شاخص قدمت کوینهای خرج شده
حجم کوینهای خرج شده بر مبنای قدمت این کوینها (شاخص SVAB)، مشخص میکند که در هر روز کدام دسته از کوینها خرج شدهاند. این نمودار به تحلیلگران در تشخیص اینکه خریداران بلندمدت در چه مقطعی کوینهای خود را خرج میکنند، کمک میکند. هر چند این شاخص به شکل دقیق مشخص نمیکند که در چه قیمتی این اتفاقات رخ میدهد اما میتوان با استفاده از آن فرآیند شروع انباشت یا خرج کردن کوینها توسط این افراد را به روشنی تشخیص داد. همچنین میتوان از آن برای ردیابی سیاستهای تجاری گروههای مختلف سرمایهگذاری، بهره برد.
به عنوان یک نمونه، در اواخر سال ۲۰۲۰ و اوایل ۲۰۲۱، روند خرج شدن کوینهایی با قدمت بیشتر از یک ماه به طور پیوستهای ادامه داشت. این روند در نوامبر ۲۰۲۰ آغاز شد و تا آپریل ۲۰۲۱ ادامه داشت. از زمانی که قیمت در حدود ۳۰ هزار دلار بود، بیت کوین در ماه آگوست یک جهش نرخ SVAB در ۴۰ هزار دلار داشت و یه جهش دیگر در ماه اکتبر که قیمت به ۶۰ هزار دلار رسیده بود.
پس از آن میزان SVAB به نرخ ۲.۵ درصد در روز رسید. این امر نشان میداد که خرج شدن کوینهای قدیمی به علت کاهش قیمت، به حالت تعلیق درآمده است. وضعیت مذکور به این معنا است که خریداران بلندمدت میزان خرج کردن کوینهای خود را کاهش دادند و به احتمال زیاد به جای از دست دادن کوینها، معاملات جدیدی اضافه کردند.
عرضه کل خریداران کوتاهمدت
روند عملکرد خریداران بلندمدت (LTH) را میتوان از جریان تغییرات عرضه کوینها نیز مشاهده کرد. مجموع عرضه کوینهایی که در اختیار خریداران کوتاهمدت (STH) قرار دارد، تحت سه شرط اساسی افزایش مییابد:
- زمانی که کوینهای جدید استخراج میشوند
- زمانی که کوینها از صرافی خارج میشوند
- زمانی که خریداران بلندمدت کوینهای خود را خرج میکنند
نمودار زیر نشان میدهد که کل کوینهای با قدمت چند سال که توسط خریداران کوتاهمدت عرضه میشود، مقدار کمی است (کمتر از ۳ میلیون بیت کوین) که نشان میدهد کوینهایی با قدمت زیاد توسط خریداران بلندمدت عرضه میشود. عرضه کم خریداران کوتاهمدت در پایان بازار نزولی یا شروع بازار صعودی، امری معمول است. در این دوره انباشت صورت میگیرد. اما مشاهده عرضه کوینها در این قیمت (نزدیک به قله قیمتی) امری منحصربهفرد است.
این مقاله صرفا برای اهداف آموزشی ارائه شده است و نباید بهعنوان مشاورهٔ تجاری و سرمایهگذاری از طرف کوین ایران و نویسندگانش قلمداد شود.