تحلیل آنچین هفتگی ارزهای دیجیتال (۲۶ مرداد) – یافتن نشانههای خروج از دوره نزولی
طی بازار نزولی سال ۲۰۲۲ و رخداد تسلیم سرمایهگذاران در مقابل کاهش قیمت (Capitulation)، بسیاری از کوینها جابهجا شدند. تغییر مالکیت کوینها و تعیین استراتژی مالکان جدید میتواند مسائل مهمی را درباره افق آتی بازار بیت کوین روشن کند. بر همین اساس قصد داریم در تحلیل آنچین این هفته از طریق بررسی تغییرات قدمت کوینها، ویژگیهای مالکین جدید را مورد ارزیابی قرار دهیم و رویکرد احتمالی آنها را پیشبینی کنیم.
بازار بیت کوین علیرغم سیگنالهای منفی اقتصاد کلان و تورم فزاینده کنونی، در هفته گذشته توانست سویه صعودی خود را حفظ کرده و حتی به سطوح جدیدی نیز دست یابد. بیت کوین همچنان در محدوده تعادلی خود نوسان میکند، اما سویه نوسانات مثبت است. طی هفته گذشته قیمت از کف ۲۲۷۸۹ دلار تا سقف ۲۴۹۷۴ دلار پیشروی کرد.
در این نسخه از تحلیل آنچین قصد داریم به بررسی قدمت کوینهای موجود در بازار بپردازیم. این کار از طریق ارزیابی تغییرات کیف پول سرمایهگذاران صورت میگیرد. به طور کلی هولدرهای بلندمدت نسبت به افق آتی بازار خوشبین محسوب میشوند و در مقابل نوسانات قیمتی حساسیت نشان نمیدهند. ما نیز میخواهیم بدانیم که پس از رویداد تسلیم، کدام دسته از سرمایهگذاران اقدام به فروش دارایی کردند و کدام دسته همچنان به حفظ سرمایههای خود ادامه دادند.
در مسیر بررسی موضوع فوق، از شاخصهای متنوعی استفاده خواهیم کرد. شاخص قدمت کوینها (Lifespan)، شاخص بررسی مالکیت کوینها بر حسب قدمت و شاخص ارزش کوینها بر حسب قدمت، جزو معیارهای اصلی تحلیل ما خواهد بود. علاوه بر این قصد داریم الگوی عرضه کوینها توسط هولدرهای بلندمدت و کوتاهمدت را بررسی کرده و ساختار آتی بازار را روشنتر کنیم.
افزایش قدمت کوینها
بررسی حجم کوینهایی که بیش از یک سال در کیف پولها باقی ماندهاند، میتواند تصویر روشنتری از ساز و کار توزیع و انباشت بازار بیت کوین در اختیارمان قرار دهد.
- دورههای توزیع معمولا جزو ویژگیهای بازار صعودی است. در این دورهها سرمایهگذارانی که در انتظار کسب سود از داراییهای خود بودند، اقدام به توزیع کوینها میکنند. به همین خاطر در بازار صعودی حجم کوینهای قدیمی (با قدمت بیش از یک سال) کاهش مییابد.
- در مقابل، دورههای انباشت از ویژگیهای بازار نزولی است. از آنجایی که در بازار نزولی میزان سود بالقوه بر اثر ریزشهای قیمت، کاهش مییابد، سرمایهگذاران از فروش کوینهای خود پرهیز میکنند. همین امر باعث میشود که ذخیره کوینهای قدیمی (با قدمت بیش از یک سال)، افزایش یابد.
در حال حاضر حجم ذخیره کوینهایی با قدمت بیش از یک سال، در زیر قله تاریخی آن در می ۲۰۲۲ (۶۵ درصد) واقع شده است. این موضوع اهمیت دوره می تا جولای ۲۰۲۱ را پر رنگ میکند. در این دوره مهاجرت ماینرها از چین را شاهد بودیم. با این حال شاخص زیر نشان میدهد که تعادلی میان کوینهای عرضه شده و کوینهای اضافه شده به این دسته وجود دارد. این تعادل عرضه و تقاضا در کوینهای قدیمی، میتواند رخدادی مثبت و سازنده محسوب شود.
نکته: توجه داشته باشید که اگر حجم کوینهایی با قدمت بیش از یک سال، بالاتر از ۶۵ درصد باشد، میتوان آن را به عنوان قله در نظر گرفت.
برای بررسی دقیقتر موضوع میتوان کوینهای قدیمی را در دستههای جزئیتری مورد ارزیابی قرار داد. شاخص HODL Waves کوینها را در دستههای ۶ ماهه تا ۳ ساله طبقهبندی میکند. با استفاده از این شاخص میتوان رویکرد خریداران چرخه اخیر (۲۰۲۰-۲۲) را دقیقتر بررسی کرد. در حال حاضر این خریداران اولین چرخه نزولی خود را تجربه میکنند.
بر اساس شاخص زیر میتوان دید که حجم کوینهایی با قدمت ۶ ماه تا ۱ سال، پس از رخداد مهاجرت ماینرها افزایش یافته است. چراکه در ریزش حاصل از مهاجرت ماینرها، بسیاری از سرمایهگذاران حاضر به فروش کوینهای خود در قیمتهای پایین نشدند. محدوده قدمت ۱ تا ۲ سال نیز در پی شروع دوره نزولی پس از قله تاریخی قیمت در نوامبر ۲۰۲۱ گسترده شده است.
شاخص Realized Cap HODL Waves نیز همین دستهها را از منظر ارزش دلاری مورد ارزیابی قرار میدهد. با توجه به شاخص مذکور میتوان دید که ارزش دلاری کوینهای قدیمی (قدمت بیش از یک سال)، ۵۲ درصد افزایش یافته و در حال حاضر این دسته از کوینها ۶۳ درصد از کل حجم بازار بیت کوین را تشکیل میدهند.
- بر اساس این الگو میتوان عدم حساسیت سرمایهگذاران نسبت به نوسانات قیمت را سنجید. در واقع با افزایش سهم کوینهای قدیمی در بازار بیت کوین، میتوان افزایش سرمایهگذاران بلندمدت را نتیجه گرفت. این سرمایهگذاران مستقل از نوسانات مثبت (نوامبر ۲۰۲۱) و منفی (می ۲۰۲۲) همچنان به نگهداری کوینها ادامه میدهند و همین امر باعث افزایش پایداری بازار خواهد شد.
- در حال حاضر ارزش دارایی سرمایهگذاران بلندمدتی که به نوسانات قیمت حساس نیستند، با ۵۱ درصد افزایش، به ۲۶۷ میلیارد دلار رسیده است.
- با توجه به این که ۶۳ درصد از حجم بازار بیش از یک سال وارد چرخه معاملات نشدند، میتوان نتیجه گرفت که ۳۷ درصد باقی مانده (۷ میلیون بیت کوین) شرایط کلی بازار و نوسانات قیمت را تعیین میکنند. با این حال تعیین مسیر کلی و بلندمدت بازار بر اساس رویکرد هولدرهای بلندمدت صورت میگیرد، چراکه از منظر ارزش دلاری سهم بزرگتری دارند.
فرآیند شکلگیری چرخههای بازار بیت کوین از طریق جابهجایی کوینها بین هولدرهای بلندمدت و معاملهگران کوتاهمدت صورت میگیرد. شاخص RHODL با مقایسه ارزش دلاری کوینهای یک هفتهای با کوینهای یک تا دو ساله، نسبت دارایی این دو دسته از سرمایهگذاران را مشخص کرده و ساختار کلی چرخه را تعیین میکند.
- سویه صعودی شاخص RHODL نشان میدهد که ارزش دلاری کوینهای جدید بیشتر از کوینهای قدیمی است. در این شرایط میتوان نتیجه گرفت غلبه با معاملهگران کوتاهمدت است و بازار در حال رسیدن به قله قیمتی است.
- سویه نزولی شاخص RHODL نشان میدهد که ارزش دلاری کوینهای قدیمی بیشتر از کوینهای جدید است. در این شرایط میتوان نتیجه گرفت که هولدرهای بلندمدت بر بازار غلبه دارند و در حال انباشت کوینها هستند.
- وضعیت خنثی شاخص نشان میدهد که ارزش دلاری کوینهای قدیمی و جدید با هم برابرند و در وضعیت تعادل قرار گرفتند. این وضعیت معمولا در دورههای تغییر روند قیمت رخ میدهد. در قلههای بازار صعودی و کف بازار نزولی معمولا شاهد ایجاد وضعیت تعادلی هستیم.
در حال حاضر، شاخص RHODL در یک روند نزولی قدرتمند قرار گرفته است. بر اساس آنچه گفته شد میتوان نتیجه گرفت که کوینها در حال بازگشت به هولدرهای بلندمدت هستند.
رویکرد کلی هولدرهای بلندمدت را میتوان از ارزیابی وضعیت ذخیره این دسته از سرمایهگذاران بررسی کرد. به این نکته توجه داشته باشید که آستانه ورود کوینها به داراییهای بلندمدت ۱۵۵ روز است. به عبارتی کوینهایی که اکنون در حال ورود به طبقه بلندمدت هستند در مارس ۲۰۲۲ خریداری شدهاند. در این مقطع بازار اولین سویه صعودی خود را پس از نوامبر ۲۰۲۱ تجربه کرد و به سمت ۴۶ هزار دلار حرکت کرد.
از بررسی حجم کوینهایی که در اختیار هولدرهای بلندمدت است، نتایج زیر قابل مشاهده است:
- ذخیره هولدرهای بلندمدت از ۱۳.۵۶ میلیون بیت کوین در نوامبر ۲۰۲۱، به ۱۳.۲۷ میلیون بیت کوین رسیده است که نشان میدهد تنها ۳۰۰ هزار کوین از مجموع ذخایر هولدرهای بلندمدت کاسته شده است.
- بخش عمدهای از این کاهش در پی ریزش ناگهانی LUNA در می ۲۰۲۲ حاصل شده است. در این دوره ۱۵۰ هزار بیت کوین از مجموع ذخایر هولدرهای بلندمدت کاسته شد.
میزان توزیع بیت کوین توسط هولدرهای بلندمدت پس از ریزش LUNA نسبت به پیش از آن، افزایش یافته است. هرچند نرخ توزیع همچنان کم است، اما این تغییر، تغییری قابل مشاهده محسوب میشود.
توجه داشته باشید که نیاز نیست کاهش شدیدی در ذخایر هولدرهای بلندمدت رخ دهد تا فرآیند تسلیم سرمایهگذاران آغاز شود. از منظر تاریخی، هر گاه ذخایر هولدرهای بلندمدت اندکی کاهش مییابد، فرآیند تسلیم در هولدرهای کوتاهمدت رخ میدهد و معاملهگران از بازار خارج میشوند. پس از آن، هولدرهای بلندمدت در یک دوره انباشت طولانیمدت کوینها را دوباره خریداری میکنند.
ارزیابی ذخایر بیت کوین
وقتی صحبت از بررسی چرخه جابهجایی ذخیره کوینها میشود، ارزیابی سه شاخص اهمیتی کلیدی دارند. ذخیره هولدرهای بلندمدت، ذخیره هولدرهای کوتاهمدت و ذخیره صرافیها.
این تحلیل را از بررسی کوینهای نگهداری شده توسط صرافیها آغاز میکنیم. روند کاهش ذخایر صرافیها همچنان ادامه دارد. این روند از رخداد تسلیم مارس ۲۰۲۰ آغاز شده است. در دوره نزولی اخیر، با کاهش شدید قیمت، فرآیند کاهش ذخیره صرافیها نیز با شدت بیشتری ادامه پیدا کرده است. این امر نشان میدهد که سرمایهگذاران خرد و کلان بازار در یک روند طولانیمدت به انباشت کوینها تمایل بیشتری نشان میدهند و به افق آتی بازار خوشبین هستند.
بر اساس این شاخص میتوان نتیجه گرفت که ذخایر صرافیها پس از ریزش LUNA به اندازه ۱۰۰ هزار بیت کوین کاهش یافته است. این میزان ۳ درصد از کل خروجی صرافیها از مارس ۲۰۲۰ تا به امروز را تشکیل میدهد.
در این بخش قصد داریم، دو عنصر مهم دیگر را مورد ارزیابی قرار دهیم. ذخیره هولدرهای بلندمدت و ذخیره هولدرهای کوتاهمدت.
همانطور که گفته شد، ذخایر هولدرهای بلندمدت از می ۲۰۲۲ تا به امروز کاهشی ۲۰۰ هزار بیت کوینی را تجربه کرده است. اما در نگاه کلانمدت و ۱۲ ماهه، کاهش مذکور کنترل شده بوده و شدید محسوب نمیشود. این امر نشان میدهد که وضعیت ذخیره هولدرهای بلندمدت در یک تعادل پایدار قرار دارد.
در مقابل، ذخیره هولدرهای کوتاهمدت طی کاهش قیمت اخیر و فرآیند تسلیم، ۳۳۰ هزار بیت کوین افزایش یافته است. از ریزش ناگهانی LUNA تا به امروز، از مجموعه ذخایر هولدرهای بلندمدت و صرافیها، ۳۰۰ هزار بیت کوین به ذخایر هولدرهای کوتاهمدت انتقال یافته است. در عمل میتوان گفت که این فرآیند یک تسلیم خفیف محسوب میشود. افزایش ذخایر هولدرهای کوتاهمدت نشان میدهد که فرآیند انباشت توسط افرادی صورت گرفته که طی ریزش قیمت از بازار خارج شده بودند و اکنون صاحب کوینهایی با قیمت پایه پایین هستند.
واگرایی سازنده ساختار بازار بیت کوین
همانطور که گفته شد ذخایر هولدرهای کوتاهمدت پس از ریزش ناگهانی LUNA، تعداد ۳۳۰ هزار بیت کوین افزایش یافت. انباشت شدید هولدرهای کوتاهمدت معمولا نشانهای از شکلگیری قله قیمتی است (آبی)، اما در موارد اندکی نیز خلاف این موضوع رخ میدهد (قرمز).
- دو جهش ۳۰۰ هزار بیت کوینی در ذخیره هولدرهای کوتاهمدت، شروع و پایان دوره نزولی سال ۲۰۱۵ را مشخص کرده است.
- سویه صعودی آپریل تا جولای ۲۰۱۹ که منجر به خروج بازار از محدوده نزولی شد.
- جهش ۳۰۰ هزار بیت کوینی ذخیره هولدرهای کوتاهمدت طی فشار فروش ژوئن ۲۰۲۲.
هولدرهای کوتاهمدت معمولا در قلههای قیمتی اقدام به خرید میکنند و در کف دورههای نزولی در صف فروشندگان قرار دارند. نمونههایی که در بالا عنوان شد جزو استثناهای این روند کلی محسوب میشوند. در شرایط کنونی کوینها در دست افرادی است که با عنوان هولدرهای کوتاهمدت میشناسیم.
میتوان اینطور در نظر گرفت که افزایش ذخیره هولدرهای کوتاهمدت توسط خریدارانی صورت گرفته که با تصور شکلگیری کف بازار نزولی و شروع روند صعودی وارد بازار شدند. برای بررسی این موضوع ذخیره کوینهای جدید (با قدمت کمتر از ۳ ماه) را مورد ارزیابی قرار میدهیم. در این شاخص میتوان دید که در سال ۲۰۱۵، نوامبر ۲۰۱۸، مارس ۲۰۲۰ و طی فشار فروش اخیر، حجم این دسته از کوینها جهشی قابل ملاحظه داشته است.
جهش در ذخیره کوینهای جدید، معمولا در مواقعی رخ میدهد که حجم ذخیره به پایینترین حدود خود رسیده باشد. این امر نشانهای بر خروج نهایی فروشندگان از بازار و آغاز فرآیند انباشت است. فرآیند انباشت تدریجا افزایش پیدا خواهد کرد و کوینها از بازار تبادلات روزانه خارج شده و وارد ذخایر بلندمدت میشوند.
ارزش دلاری دسته کوینهای جدید (با قدمت کمتر از ۳ ماه) از مارس ۲۰۲۱ تا امروز روندی نزولی داشته است. این امر حاصل دوره انباشت است. اما بازار نزولی و کاهش مداوم قیمت نیز این موضوع را تشدید کرده است. بر همین اساس میتوان یک واگرایی معنادار را بین ارزش دلاری کوینها و حجم آنها مشاهده کرد.
علت این امر تفاوت شدید قیمت است. هرچند ۳۰۰ هزار بیت کوین به ذخیره هولدرهای کوتاهمدت افزوده شده است، اما اررش دلاری این کوینها همچنان پایین است. چراکه قیمت از محدوده ۵۰ تا ۶۰ هزار دلار به محدوده ۲۰ هزار دلار رسیده است.
تمام شواهد موجود نشان میدهد که فرآیند تسلیم در ماههای اخیر به طور کامل صورت گرفته است و اکنون نقش کلیدی را خریداران کوتاهمدت جدید بازی میکنند. اگر سطح تقاضا در این دسته از خریداران حفظ شود، خروج تدریجی بازار از روند نزولی سال ۲۰۲۲، امکانپذیر است.
جمعبندی
در این نسخه از تحلیل آنچین، روند توزیع ذخیره کوینها و ارزش دلاری آنها را مورد ارزیابی قرار دادیم. این ارزیابی شامل بررسی کوینهای قدیمی و کوینهای جدید بود. در نتیجه این تحلیلها ساختار مالکیت کوینها تا حد خوبی روشن شد. علاوه بر این نشان دادیم که طی ماههای اخیر فرآیند تسلیم تدریجا در جریان بوده است و در مقابل فرآیند انباشت نیز همواره ادامه داشته و توانسته تعادل بازار را حفظ کرده و از ریزش دوباره قیمت جلوگیری کند.
ذخیره هولدرهای بلندمدت همچنان در روندی کاهشی قرار دارد و شدت آن پس از ریزش LUNA افزایش پیدا کرده است. با این حال رویکرد توزیع کوینها در این دسته از سرمایهگذاران کنترل شده است و در یک محدوده معین باقی مانده است. این امر نشان میدهد که هولدرهای بلندمدت همچنان نسبت به افق آتی بازار خوشبین هستند.
در مقابل، هولدرهای کوتاهمدت در یک واگرایی محسوس، بین حجم کوینها و ارزش دلاری آنها قرار گرفتهاند. هرچند ذخایر هولدرهای کوتاهمدت در حال افزایش است، اما ارزش دلاری ذخایر آنها روندی کاهشی دارد. علت این امر کاهش شدید قیمت است. خریداران جدید، کوینهای خود را در پایینترین قیمت ممکن خریدهاند و میانگین ارزش این دسته از کوینها (با قدمت کمتر از ۳ ماه) را کاهش دادهاند. حال باید دید که خریداران جدید چه رویکردی اتخاذ میکنند. اگر قصد ادامه انباشت و نگهداری از داراییهای خود را داشته باشند، روند صعودی قیمت ادامه خواهد داشت. اما اگر بخواهند کوینها را توزیع کنند، فشار فروش موجب کاهش قیمت خواهد شد.
این مقاله صرفا برای اهداف آموزشی ارائه شده است و نباید بهعنوان مشاورهٔ تجاری و سرمایهگذاری از طرف کوین ایران و نویسندگانش قلمداد شود.