تحلیل آنچین هفتگی ارزهای دیجیتال (۱۴ دی) – بازار بیت کوین رو به صعود یا سقوط؟
علیرغم پتانسیل صعودی بازار، بیت کوین سال جدید را به آرامی و با حجم تقاضای پایین، آغاز کرده است. با اتمام سال ۲۰۲۱، فعالیت در بازار بیت کوین کاهش یافت. حجم معاملات پایین آمد و قیمت به آرامی در بازهای محدود نوسان میکند. بیت کوین همچنان در بازه قیمتی اواخر نوامبر ۲۰۲۱ معامله میشود و در هفته گذشته قیمت، کف ۴۶۱۹۷ دلار و سقف ۵۱۶۵۶ دلار را تجربه کرد.
پیشنهاد مطالعه: آنچین دیتا چیست؟ آموزش تحلیل بازار رمزارزها به کمک دیتای آنچین
بر اساس ارزیابی شاخصهای آنچین میتوان کاهش فعالیت گستردهای را در بازار مشاهده کرد. در حالی که وضعیت کلان بازار و حجم ذخیره کوینها نشان از یک سویه صعودی دارد، کوینها به طور فزایندهای وارد کیف پولهای غیرفعال میشوند که نشان از بازار صعودی است و از طرفی شاخصهای دورهای یک وضعیت نزولی را پیشبینی میکنند. در این میان پیشبینی ما برای آغاز سال ۲۰۲۲، ادامه روند برابری عرضه و تقاضا (Consolidation) و نتیجتا نوسان در بازه قیمتی حال حاضر است.
ارزیابی پایین بودن سطح فعالیت بازار بر اساس شاخصهای آنچین
اولین شاخصی که در این نسخه تحلیل آنچین از آن استفاده خواهیم کرد، مربوط به میزان فعالیت معاملهگران در بازار بیت کوین است. به طور کلی، حرکت صعودی بازار هنگامی شروع میشود که سطح تقاضا برای حل بلاکها افزایش یابد. این اتفاق در پی افزایش فعالیت بازار در حوزه خرید و فروش کوینها رخ خواهد داد. به عبارتی انتقال کوینها به مالکان جدید میتواند آغازی بر این روند صعودی باشد. اما در مقابل، با کاهش کیف پولهای فعال، کاهش تقاضا برای تراکنش و در مجموع کاهش فعالیت شبکه، باعث شروع یک حرکت نزولی خواهد شد.
بررسی آدرس کیف پولهایی که دارای بیت کوین هستند، میتواند سطح تقاضای معاملهگران و فعالیت آنها را در بازار نمایش دهد. در طی سال گذشته ۷.۴۶ میلیون کیف پول فعال به شبکه اضافه شد که یک رشد ۲۳.۲ درصدی را نشان میدهد. ۱.۴ میلیون از این آدرسها پس از قله تاریخی قیمت در ماه اکتبر به شبکه اضافه شدهاند، که ۱۸.۹ درصد از رشد سالانه را به خود اختصاص میدهند.
در حال حاضر ۳۹.۶ میلیون آدرس فعال وجود دارد که نسبت به میزان آن پس از بازار صعودی سال ۲۰۱۷، ۴۰ درصد افزایش یافته است. این امر نشان میدهد که میزان رشد کاربران شبکه همچنان پایداری خود را حفظ کرده است.
ارزیابی میزان آدرسهای فعال در بازار طی چند سال گذشته با بهرهگیری از تحلیل آنچین
با توجه به فعالیت روزانه، میتوانیم شاهد افزایش میزان آدرسهای فعال در بازار به بالای ۲۷۵ هزار آدرس در روز باشیم. در نمودار زیر میتوانید روند افزایشی این آدرسها را در دوره نزولی بازار، که با رنگ قرمز مشخص شده است، ببینیم. این امر نشان میدهد که حتی در دورههایی که قیمت و سود کاهش مییابد، باز هم روند افزایش کاربران شبکه ادامه دارد.
هر دو بازار صعودی ۲۰۱۷ و ۲۰۲۰-۲۱، نسبت به کانال نزولی مذکور، فعالیت بیشتری داشتند. با این حال به نظر میرسد که وضعیت فعلی بازار بسیار شبیه به دوره کوچک و صعودی بین آپریل تا آگوست ۲۰۱۹ است. شباهت این دو دوره به این خاطر است که هر دو در پی یک اصلاح قیمت گسترده رخ دادهاند، اما در مورد سال ۲۰۱۹ فعالیت بعدی بازار نتوانست پتانسیل کافی برای شروع یک روند صعودی بلندمدت را فراهم کند. در نتیجه بازار در سال ۲۰۱۹ وارد یک حصار قیمتی ۹ ماهه با سویه نزولی شد تا در نهایت با کاهش شدید مارس ۲۰۲۰، متوقف شد.
ارزیابی میزان تراکنشها در بازار، با بهرهگیری از تحلیل آنچین
تعداد تراکنشها نیز تصویر مشابهی از بازار در اختیارمان قرار میدهد. در بازار صعودی سال ۲۰۱۷ و ۲۰۲۰-۲۱، تعداد تراکنشها در هر روز به قله ۳۰۰ هزار تراکنش رسید. از طرفی میتوان شباهتی را از منظر تعداد تراکنش بین بازه آپریل تا آگوست ۲۰۱۹ و وضعیت کنونی بازار که از سپتامبر ۲۰۲۱ آغاز شده است، مشاهده کرد. در هر دو مورد یک افزایش ناگهانی فعالیت باعث حمایت از قیمت و شکلگیری سویه صعودی شد، اما در مورد سال ۲۰۱۹ بازار نتوانست روند افزایشی تعداد تراکنشها و قیمت را حفظ کند، در فرآیند ساخت یک روند صعودی بلندمدت شکست خورد.
تا زمانی که تقاضا برای پر شدن بلاکهای شبکه افزایش نیابد (کاربران تمایلی به خرید و فروش نشان ندهند)، حرکات قیمتی در همین بازه نوسان خواهند کرد و سویه مشخصی نخواهند داشت.
البته باید به این نکته نیز توجه داشت که تفاوتهای مهمی بین بازه گفته شده در سال ۲۰۱۹ و بازار اخیر وجود دارد. حرکات قیمت در بازه زمانی آپریل تا آگوست ۲۰۱۹ به طور عمدهای وابسته به تقاضای نقدی بیت کوین بود که در پی طرح پانزی PlusToken ایجاد شد. همچنین در این دوره به علت شکلگیری فشار فروش، بسیاری از معاملهگران بازار آتی متضرر شدند. اما بازار کنونی را میتوان متاثر از فرآیند انباشت سنگین کوینها در کف قیمتی جولای تا سپتامبر در نظر گرفت. از طرفی خرج شدن گسترده کوینها در ماه اکتبر در پی نگرانی معاملهگران از وضعیت اقتصاد کلان و موقعیت تورمی، باعث کاهش قیمت و در نهایت محصور شدن آن در بازه کنونی شد.
یکی از ویژگیهای بازار نزولی، یک وضعیت افزایشی در ذخیره کوینها است. در حالی که افزایش فعالیت نشاندهنده اندک تقاضایی از طرف خردهفروشان است، حجم کوینهای انباشت شده و غیرفعال همچنان چشمگیر است. این وضعیت نشانگر صبوری و هوشمندی سرمایهگذاران اصلی بازار است.
دسامبر ۲۰۲۰ نقطه شروع حرکات بزرگ قیمتی در بهار ۲۰۲۱ بود. حرکتی که قله قیمتی ۲۰ هزار دلار را شکست و تا ۶۴ هزار دلار پیشروی کرد. اگر نگاهی به شاخص ذخیره کوینها داشته باشیم، متوجه خواهیم شد که بخش عمدهای از کوینها که در اواخر ۲۰۲۰ انباشت شده بودند، تا امروز خرج نشدهاند. در اکتبر ۲۰۲۱، ۶۲۸ هزار کوین به بازه کوینهای با قدمت بیش از یک سال پیوستند. این میزان ۳.۳ درصد از کل ذخیره در گردش بیت کوین است. اکنون بیش از ۵۷ درصد کوینها قدمتی بالای یک سال دارند. این میزان در بازار صعودی آپریل ۲۰۱۹ نیز برابر با ۵۱.۵ درصد بود. با توجه به اینکه سال ۲۰۲۱ برای بیت کوین سالی پر نوسان بود، این حجم از انباشت کوینها باید مورد توجه قرار گیرد.
ارزیابی میزان ذخیره کوینهای خریداران بلندمدت در تحلیل آن چین
میزان توزیع کوینهای خریداران بلندمدت نیز پس از دو قله قیمتی در اکتبر و نوامبر، رو به کاهش گذاشته است. این امر نشان میدهد که خریداران بلندمدت میزان خرج کردن کوینهای خود را کاهش دادهاند و تمایل ندارند کوینهای خود را در این بازه قیمتی به فروش برسانند. میتوان از این رفتار نتیجه گرفت که خریداران بلندمدت به آینده بازار خوشبین و منتظر افزایش قیمت هستند.
خریداران بلندمدت از ماه اکتبر در حدود ۱۵۰ هزار عدد از کوینهای خود را خرج کردهاند. این میزان تنها ۱.۱ درصد از کل ذخیره کوینهای این دسته از خریداران است. نرخ بسیار پایین خرج شدن کوینها توسط خریداران بلندمدت، در پی اصلاح قیمت شدید دوره اخیر، به وجود آمده است. این نکته را هم در نظر داشته باشید که انباشت گستردهای که در سال ۲۰۲۱ صورت گرفت، ۲.۴۲ میلیون بیت کوین به ذخیره موجودی خریداران بلندمدت افزود و در مجموع ذخیره این دسته از خریداران بیت کوین در سال گذشته ۲۲ درصد افزایش یافت.
ارزیابی قابلیت نقد شدن کوینها در بازار بر اساس تحلیل آنچین
میتوانیم از قابلیت نقد شدن کوینها در بازار (Coin Liquidity)، به عنوان یک شاخص برای روشنتر شدن وضعیت ذخیره کوینها استفاده کنیم. اگر بازار در دوره انباشت کوینها باشد میتوان نتیجه گرفت که قابلیت نقد شدن کوینها بالاست و در مقابل، اگر بازار در دوره خرج کردن و توزیع کوینها باشد، قابلیت نقد شدن کوینها کاهش مییابد.
از طرفی زمانی که یک کوین به کیف پولی انتقال مییابد که هیچ سابقهای در خرج کردن کوینها ندارد، به عنوان کوینی با قابلیت پایین نقد شدن (illiquid) دستهبندی میشود. در مقابل هنگامی که یک کوین به کیف پولی با سابقه زیاد در خرج کردن کوینها منتقل میشود، به عنوان کوینی با قابلیت نقد شدن بالا (liquid)، دستهبندی میشود.
در نمودار زیر میتوانیم مشاهده کنیم که در ماههای آخر سال ۲۰۲۱، حتی در زمانی که قیمت در حال کاهش بود، حجم قابل توجهی از کوینها به سرعت ازکیف پولیهایی با قابلیت نقدشوندگی بالا (liquid) به کیف پولهایی با قابلیت نقدشوندگی پایین (illiquid) انتقال یافتند. در طول ماه دسامبر حجم این مبادلات به میزان ۵۰ تا ۱۰۰ هزار کوین در ماه رسید، که نشاندهنده شکلگیری موج چشمگیری از انباشت کوینها است.
سهم کوینهای با قابلیت نقدشوندگی بالا و پایین در ذخیره کلی کوینها بر اساس تحلیل آنچین
در مجموع میتوان مشاهده کرد که کوینهایی با قابلیت نقدشوندگی پایین (آبی)، در قیاس با حاصل ترکیب کوینهایی با قابلیت نقدشوندگی بالا و خیلی بالا (Liquid and Highly liquid) با شتاب بیشتری افزایش مییابند. کوینهایی با قابلیت نقدشوندگی پایین در حال حاضر ۷۶ درصد از کل ذخیره کوینها را تشکیل میدهند و میتوان تاثیر آنها بر قیمت را به وضوح مشاهده کرد. اما در بازه کنونی، گویا یک واگرایی میان این دو عامل اتفاق افتاده است. چرا که هرچند با افزایش ذخیره کوینها مواجه هستیم اما حرکات قیمتی از الگوهای نزولی و خنثی، پیروی میکنند.
ارزیابی شاخص Liveliness در تحلیل آن چین
در نهایت قصد داریم نگاهی به شاخص LiveLiness کنیم. این شاخص با افزایش توزیع خریداران بلندمدت افزایش مییابد. چرا که این شاخص میزان سابقه از بین رفته کوینها را میسنجد. وقتی که یک کوین خرج میشود، هر تعداد روزی که در کیف پول یک خریدار نگهداری شده، صفر میشود، یا به عبارتی سابقه کوین نابود میشود. شاخص Liveliness مجموع میزان این روزهای صفر شده را نشان میدهد. زمانی که کوینهای بیشتری در یک روز ساخته شود، نگهداری از کوینها افزایش یافته و میزان شاخص پایین خواهد آمد، در مقابل توزیع و خرج شدن کوینها توسط خریداران قدیمیتر به معنای این است که تعداد روز بیشتری صفر شده یا نابود شده است و نتیجتا میزان شاخص افزایش خواهد یافت.
به نظر میرسد که شاخص liveliness در یک روند نزولی قدرتمند است و حتی در دوره اصلاح قیمت نیز به روند خود ادامه داده است. این وضعیت معمولا در دوران بازار نزولی و دورههای انباشت کوین روی میدهد که به طور دقیقتر میتوان گفت دورههای نزولی با نشانههایی از شروع روند صعودی در آیندهای نزدیک.
ارزیابی میانگین قیمت پایه کوینها بر اساس تحلیل آن چین
در حالی که شاهد روند افزایش انباشت کوینها توسط خریداران بلندمدت هستیم، بخش قابل توجهی از معاملهگران بازار که خریداران کوتاهمدت هستند، همچنان در محدوده ضرر واقع شدهاند. در حالی که خریداران بلندمدت خوشبینانه روند بازار را دنبال میکنند، قیمت در بازهای پایینتر از قیمت پایه کوینهای خریداران کوتاهمدت محصور شده است. این کوینها مهمترین نقش را روند حرکات قیمتی آینده بازی میکنند و میتوانند باعث بهبود وضعیت بازار شوند.
شاخص قیمت محققشده (Realised Price) قیمت پایه یا میانگین قیمت خرید کوینها را مشخص میکند. نمودار زیر قیمت پایه را برای سه گروه از خریداران مشخص کرده است.
- خریداران کوتاهمدت (صورتی): قیمت پایه کوینهای این خریداران در حال حاضر ۵۱.۴ هزار دلار است. میتوان اینطور نتیجه گرفت که سرمایه این خریداران تماما در بازه ضرر قرار گرفته است و تشکیل سطح مقاومت، حاصل از فشار فروش محتمل است.
- مجموع تمام کوینهای بازار (نارنجی): میانگین کل برای تمام خریداران بازار، قیمت پایه را در حدود ۲۴.۴ هزار دلار نشان میدهد. این شاخص را میتوان به عنوان سطح حمایت اصلی قیمت و کف قیمتی بازار نزولی در نظر گرفت و از قدرت حمایتی آن مطمئن بود. هرچند که رسیدن قیمت به این حدود اصلا ایدهآل محسوب نمیشود.
- کوینهای خریداران بلندمدت (آبی): قیمت پایه این کوینها در حال حاضر ۱۷.۷ هزار دلار است. با توجه به اینکه پس از افزایش شدید انباشت کوینها در نیمه ابتدایی سال ۲۰۲۱ و رسیدن قیمت به قله تاریخی، خریداران بلندمدت همچنان کوینهای خود را خرج نکردند، نمودار زیر میتواند نشانهای واضح بر سیاستگذاریهای خریداران بلندمدت برای آینده بازار باشد. به عبارتی این دسته از خریداران در انتظار قلههای تاریخی بعدی هستند.
ارزیابی میزان کوینهای در بازه ضرر در مقایسه با دورههای نزولی پیشین
شاخص STH-MVRV آن میزان از کوینهای خریداران کوتاهمدت که در بازه ضرر قرار دارند را مشخص میکند و میتوان از طریق آن میزان این کوینها را با بازار نزولی پیشین مقایسه کرد. در حال حاضر میزان این شاخص کمتر از ۱ است. متاسفانه میزان این شاخص از رکود سال ۲۰۱۷ فقط چند بار به زیر ۱ رسیده است. در اکثر دورههای نزولی در سال ۲۰۱۸، ۲۰۱۹ و میانه سال ۲۰۲۱، بخش عمدهای از کوینهای خریداران کوتاهمدت در بازه ضرر قرار گرفت و همینطور که مشاهده میکنید شاخص مذکور در محدوده پایینتر از ۱ قرار گرفت.
از منظر روانشناختی بروز چنین وضعیتی نشاندهنده این است که خریداران پولهای خود را پس میگیرند و سطح ۵۱.۴ هزار دلار به عنوان یک سطح کلیدی نقش بازی میکند.
این مقاله صرفا برای اهداف آموزشی ارائه شده است و نباید بهعنوان مشاورهٔ تجاری و سرمایهگذاری از طرف کوین ایران و نویسندگانش قلمداد شود.