خبرنامه متاورس (۱) – هفت باور اشتباه درباره متاورس!
در متن پیش رو و مقالههای بعدی تلاش خواهیم کرد تا مطالبی را درباره مفاهیم مربوط به حوزه متاورس جمعآوری کنیم. این مطالب که بهشکل دورهای آپدیت خواهند شد در جهت شرح مفهوم و کاربرد متاورس و آشنایی بیشتر مخاطبان با این جهان مجازی است.
همانطور که میدانید در این روزها متاورس بهعنوان یکی از موضوعات پرمخاطب در جهان رمز ارزها مطرح شده است. این حوزه نهتنها با صنعت رمز ارز بلکه با بسیاری دیگر از حوزههای متداول زندگی روزمره در ارتباط است. به همین خاطر قصد داریم به برخی از زوایای مبهم این مفهوم و پرسشهای رایج در این زمینه بپردازیم. موضوعی که در این مقاله برای آشنایی اولیه با متاورس موردتوجه قرار گرفته، هفت باور اشتباه درباره متاورس است.
پیشنهاد مطالعه: متاورس چیست؟ (Metaverse)
۱. متاورس درحالحاضر اجرایی شده و وجود دارد!
متاورس یک جهان مجازی بینهایت بزرگ است که تمام پلتفرمهای ارتباط مجازی را در یک مجموعه گردآوری میکند. میتوانیم متاورس را از منظر ایجاد یک شبکه ارتباطی منسجم بهعنوان گام بعدی شبکه اینترنت درنظر بگیریم. به عبارتی میتوان گفت ما در حال گذار از شبکه دوبعدی اینترنت به شبکه سهبعدی متاورس هستیم. شبکه اینترنت بااستفاده از صفحات اینترنتی، اطلاعات را بین کاربران به اشتراک میگذارد؛ درحالیکه هدف شبکه متاورس، ساخت شبکه اشتراکیِ انجام فعالیتهای کاربران ازطریق پیادهسازی مختصات دقیق جهان واقع است.
در آیندهای نهچندان دور، افراد میتوانند ازطریق متاورس و با آواتار شبیهسازیشده خود، با دیگران ملاقات کنند، خدماتی را به یکدیگر ارائه دهند، تفریح کنند، مشغول استراحت یا بازی شوند، خرید و فروش کنند و بسیاری از اموری را که در جهان واقع به آن مشغول شدهاند را به متاورس منتقل کنند. علاوهبراین شبکه گسترده متاورس امکان ساخت یک اکوسیستم اقتصاد مجازی را برای کاربران خود فراهم میکند و افراد میتوانند ازطریق آن در بسیاری از فعالیتهای اقتصادی سهیم شوند.
در آیندهای نزدیک ما دیگر وارد اینترنت نخواهیم شد، بلکه وارد نسلی جدید از شبکههای ارتباطی و اشتراکی میشویم. متاورس را میتوان بهعنوان حلقه اتصال تمام پلتفرمهای ارتباط مجازی درنظر گرفت؛ اما این شبکه عظیم هنوز بهوجود نیامده است.
هماکنون ابداعات مختلفی در این زمینه شکل گرفته و تلاشهای بسیاری در راستای ساخت این شبکه انجام شده است. از این میان میتوان به Fornite، Roblox، Minecraft، Decentraland، Cryptovoxel، Axie infinity، Sandbox و Facebook Horizon اشاره کرد؛ بااینحال همچنان متاورس وجود ندارد و امکانی مربوط به آینده است.
آن چیزی که شاید کمی گمراهکننده باشد، این است که تمام این کمپانیها پروژه خودشان را با عنوان متاورس معرفی میکنند، درصورتیکه هیچکدام هنوز بهطورکامل به این تکنولوژی دست پیدا نکردهاند.
پیشنهاد مطالعه: آموزش خرید زمین در دسنترالند (گام به گام + عکس)
۲. متاورس چیز جدیدی نیست و پیشازاین در پلتفرم Second Life پیادهسازی شده است!
یک پلتفرم سهبعدی با نام Second Life در سال ۲۰۰۳ پیادهسازی شد و تا سال ۲۰۱۳ بیشاز یک میلیون کاربر داشت. کاربران بااستفاده از این پلتفرم میتوانستند ازطریق آواتارهای خود با یکدیگر ملاقات کنند و به خریدوفروش بپردازند، اما باید به این نکته توجه کرد که Second Life یک متاورس نیست.
همانطور که در بخش اول اشاره کردیم، متاورس، جهانهای مجازی متفاوت را بههم متصل میکند و این جهانها میتوانند باهم در تعامل باشند. بهعبارتی کاربران با تمام خصوصیات و جزئیات زندگی واقعی خود که ازطریق تمام شبکههای مجازی جمعآوری شده، در متاورس حضور پیدا میکنند. در آینده و تحت شبکه عظیم متاورس، Second Life به دیگر پلتفرمها ازقبیل Fornite و Roblox متصل خواهد شد. این درست است که در آن روز Second Life نیز بخشی از جهانهای مجازی است، اما درمجموع متاورس بسیار متفاوت از اینگونه پلتفرمهاست.
پیشنهاد مطالعه: سندباکس چیست؟ (Sandbox) آموزش کسب درآمد از بازی سندباکس
۳. فیسبوک موفق به ساخت متاورس شده است و به ما نشان داده متاورس باید چگونه باشد!
این موضوع هم یکی از باورهای نادرست در حوزه متاورس است. فیسبوک (یا نام جدید آن: Meta) در تلاش است تا کمپانی خود را بهعنوان یک متاورس تثبیت کند. در این راستا فیسبوک هزینه بسیار زیادی را به تحقیقات در این حوزه اختصاص داده و بخش عمدهای از نیروی انسانی و بازاریابی خود را در این مسیر بهکار گرفته است. باتوجه به این هزینهها اگر روزی ساخت متاورس تحقق یابد و فیسبوک همچنان موفق به پیادهسازی آن نشده باشد، محبوبیت خود را تا حد قابلتوجهی ازدست خواهد داد.
چیزی که درحالحاضر در ویدیوهای تبلیغاتی کمپانی فیسبوک میبینیم، بههیچ عنوان شکل نهایی متاورس نیست. از منظر توسعهیافتگی، الگوهایی که فیسبوک از متاورس ارائه میدهد مثل اینترنت سال ۱۹۹۵ در قیاس با اشکال نهایی آن، مانند Tiktok، Coinbase، Snapchat و Vinted است.
بهطور خلاصه میتوان گفت: آنچه فیسبوک به ما نشان میدهد متاورس نیست.
۴. دسترسی به متاورس تنها ازطریق تکنولوژی واقعیت مجازی امکانپذیر است!
اینهم یکی از باورهای غلط درباره متاورس است. متاورس ازطریق گوشیهای هوشمند، کامپیوترهای خانگی، لپتاپها، عینکهای واقعیت مجازی و عینکهای واقعیت افزوده، قابل دسترس خواهد بود. بهعنوان نمونه تیم پشتیبانی Pokemon Go بر روی عینکهای واقعیت افزوده کار میکند؛ اما متاورس محدودیتی برای استفاده کاربران از دستگاههای مختلف نخواهد داشت.
۵. ظهور متاورس قطعی و بدیهی است!
بدیهی است که توسعه تکنولوژی متاورس بهطور فزایندهای افزایش یافته و بازیگران اصلی جهان تکنولوژی مثل Meta، NVIDIA، EPIC و Roblox منتظر نتایج این فعالیتها هستند؛ اما آنها در این مسیر با چالشهایی نیز روبهرو خواهند شد. قابلیت تعامل و تبادل اطلاعات بین جهانهای مختلف مجازی یکی از این چالشها است. کاربران باید بتوانند بهسادگی بین این جهانها حرکت کنند. بهعبارتی کمپانیهایی که درجهت ساخت متاورس تلاش میکنند باید ایدهای برای ساخت یک استاندارد باز و مشترک داشته باشند.
در متاورس شما باید بتوانید به آسانی کار کنید، در کنسرت شرکت کنید و بازی کنید. کنار هم قراردادن این جهانها در یک مجموعه کار سادهای نیست؛ چراکه بسیاری از شرکتها تمایلی به تجمیع در یک استاندارد باز و مشترک ندارند و نمیخواهند حقوق معنوی پروژه خود را ازدست بدهند. علاوهبراینها رشد و گسترش متاورس نیازمند ظهور نسل جدیدی از سختافزارها و پردازشگرهاست.
۶. متاورس برای هر کاری مناسب است!
یکی دیگر از وجوهی که باید به آن توجه داشت همین نکته است. در آیندهای نهچندان دور انواع مختلفی از شبکههای اینترنت همزمان وجود خواهند داشت؛ همانطور که اکنون شما گاهی کتاب کاغذی مطالعه میکنید و گاهی نیز در گوشی یا تبلت خود مشغول مطالعه هستید. بههمین ترتیب اینترنتی که اکنون میشناسیم نیز همچنان وجود خواهد داشت و ازطریق گوشیهای هوشمند و کامپیوترها قابل دسترس است. برای برخی از موارد مثل خرید، بازی و تعاملات اجتماعی، متاورس مناسبتر است اما تصور اینکه کارهای بانکی خود را در متاورس انجام دهیم، خیلی دور از انتظار است.
پیشنهاد مطالعه: وب ۳.۰ چیست؟ (Web 3.0)
۷. متاورس کامل و بینقص است!
این موضوع هنوز روشن و شفاف نیست. ما میتوانیم یک اپلیکیشن کامل و بینقص را بهعنوان متاورس تخیل کنیم؛ تعاملات اجتماعی، بازیها، کنسرتها، ورزش و تفریح. اما همزمان با تخیل چنین اپلیکیشنی، باید سوالاتی نیز از خود بپرسیم: متاورس درواقع چه چیزی به ما اضافه خواهد کرد؟ آیا دسترسی به این خدمات از راه دیگری امکانپذیر نیست؟ آیا امنیت اطلاعات ما در چنین جهانی تامین میشود؟ آیا باید درجهت توسعهی روندی تلاش کنیم که ما را از جهان واقعی و فیزیکی جدا میکند و ارتباطمان را با اطرافمان کمتر میکند؟ و درنهایت هنگامی که بهعنوان یک آواتار روزانه ۲ ساعت در دنیای مجازی قدم میزنیم، درک ما از خودمان و انسانهای دیگر چگونه است؟
پیشنهاد مطالعه: آموزش خرید زمین در متاورس | چگونه در متاورس زمین بخریم؟
جمعبندی
متاورس جهانی مجازی است که قطعا با ظهورش زندگی و جهان واقعی ما را تحتتاثیر قرار میدهد، اما پیش از هر چیز باید اطلاعات دقیق و درستی راجع به این تکنولوژی و اثرات آن داشته باشیم. ما در این مقاله تلاش کردیم برخی از باورهای اشتباه درباره متاورس را بازگو کنیم و بهطور خلاصه به آنچه متاورس را از دیگر پلتفرمهای مشابه متمایز میکند، اشاره کنیم.
اصلیترین نکتهی این مقاله توجه به این موضوع است که متاورس همچنان ساخته نشده است و صرفا تلاشهایی در این راستا توسط کمپانیهای بزرگ صورت گرفته است. علاوهبراین توضیح دادیم که چالشهای مهمی بر سر راه ساخت یک متاورس وجود دارد که عبور از آنها کار سادهای نیست. درنهایت آنچه که باید درباره متاورس دانست این است که متاورس نیز همچون دیگر گامهای بزرگ تکنولوژی بشر، واجد مزیتها و معایبی است و نباید آن را بهعنوان یک آینده رویایی بینقص درنظر گرفت.
این مقاله صرفا برای اهداف آموزشی ارائه شده است و نباید بهعنوان مشاورهٔ تجاری و سرمایهگذاری از طرف کوین ایران و نویسندگانش قلمداد شود.