تحریم های کشور آمریکا چه تاثیری بر صنعت و بازار رمز ارز ها دارد؟
با تحریم آدرس بیت کوین دو ایرانی توسط OFAC، آیا بازار رمز ارز ها می تواند ادعای خود مبنی بر عدم محدودیت و غیر قابل تحریم بودن را اثبات کند؟
“توجه داشته باشید که این متن یک مشاوره حقوقی نیست.”
در سال گذشته، صنعت رمز ارز ها تحت توجه ویژه ی SEC برای چگونگی قانون گذاری اوراق بهادار قرار داشته است. اما در دو ماه گذشته پیشرفت های مهمی در زمینه نظارتی به دست آمده است؛ استفاده از قوانین تحریم های ایالات متحده توسط اداره کنترل دارایی های خارجی وزارت خزانه داری یا OFAC.

هفته ی گذشته، OFAC دو فرد ایرانی را به خاطر حمله ی سایبری به شبکه ارتباطی آمریکا تحریم کرد. برای اولین بار، OFAC آدرس های بیت کوین دو فرد خاطی را هدف قرار داد. OFAC یک پیام واضح برای این صنعت داشت: یا مطابق با قوانین تحریم رفتار کنید و یا هزینه سرپیچی از آن را بپردازید.
صنعت رمز ارز ها و پذیرش شرایط OFAC
تحریم های اقتصادی از تصمیمات سیاسی دولت ایالات متحده ناشی می شود که طبق آن برخی کشور ها، دولت ها، افراد یا سازمان ها اجازه معامله با «U.S. persons» را ندارند. «U.S. persons» گستره ای از شهروندان و ساکنان آمریکا را در هر کجای جهان که باشند شامل می شود؛ غیر آمریکایی های داخل آمریکا و شرکت های تحت قوانین آمریکا و همچنین شعبه های آنها در دیگر کشور ها نیز شامل این تعریف هستند.
بیشتر بخوانید: رمز ارز ها، راهی برای دور زدن تحریم های آمریکا
OFAC، اختیارات گسترده ای برای اعمال تحریم بر اساس تهدیدات انجام شده به امنیت ملی آمریکا دارد. OFAC تحریم های اولیه را همراه با اجرای ممنوعیت تجارت مستقیم یا غیر مستقیم آمریکایی ها با طرف تحت تحریم اعمال می کند. به علاوه، تحریم های ثانویه شامل ممنوعیت تجارت غیر آمریکایی ها با طرف های تحریم است.

برخی از تحریم ها تقریبا مطلق هستند، مثلا ممنوعیت هر نوع تراکنشی با کشور ایران، در حالی که برخی دیگر از تحریم ها خاص هستند؛ مثلا، منع تراکنش های مربوط به دیون با ونزوئلا. نقض تحریم ها منجر به مجازات طبق قوانین جرایم مدنی یا کیفری می باشد و می تواند منجر به جریمه های شدیدی گردد.
اجرا و انطباق OFAC
برخلاف بسیاری از سازمان های نظارتی، OFAC الزامات اجرایی رسمی را تحمیل نمی کند. در عوض، نظارت آن را به یک سازمان سختگیر می دهد. حتی موارد نقض غیر عمدی تحریم، تحت قانون مجازات می شوند؛ صرف نظر از زمان یا منابع شرکت که صرف تطابق با قوانین شده است. البته، شرکت هایی که از برنامه ای قوی برای تطابق با تحریم ها پیروی می کنند، شانس بیشتری برای متقاعد کردن OFAC دارند.
بیشتر بخوانید: پرونده سازی قضایی ایالات متحده آمریکا علیه بیت کوین و رمزارز ها
برای کمک به شرکت ها در ایجاد برنامه های تطبیق با تحریم ها، OFAC انواع اظهارات سیاسی، سوالات متداول، بروشور ها، مشاوره ها و مطبوعات را منتشر می کند. OFAC همچنین پیشنهاداتی برای سهام داران در صنایع خاص ارائه می دهد.
برای مثال، OFAC به شرکت هایی که در تجارت آنلاین مشغول به کار هستند توصیه می کند تا یک برنامه ی مناسبِ تطابق مبتنی بر ریسک ایجاد کنند که نرم افزار های تحت تحریم را غربال کند. به همین ترتیب، OFAC توصیه می کند که IP فرستندگان پول از حوزه های تصویب شده بلاک، اطلاعات مشتری را جمع آوری و «هدف پرداخت» برای هر معامله ثبت شود.

OFAC در رمز ارز ها
در حالی که سایر ادارات فدرال ایالات متحده در طول سال ها در مورد رشد رمز ارز ها اظهار نظر کرده اند، OFAC نسبت به درخواست ذی نفعان این صنعت برای روشن کردن موضع ایالات متحده در اینباره سکوت اختیار نمود. OFAC امسال شروع به سنجش این حوزه کرده است.
بیشتر بخوانید: اجرایی شدن پرداخت مالیات بر رمزارز ها در آمریکا
در ماه مارس، OFAC به راه اندازی رمز ارز دولتی ونزوئلا (پترو) واکنش نشان داد و آمریکایی ها را از معامله با آن منع کرد. OFAC یک یادداشت از سوالات متداول منتشر کرد که در آن «مبادله پترو با دیگر رمز ارز ها یا ارز های فیات دیگر» برای آمریکایی ها ممنوع شده بود و اشاره ضعیفی به اینکه ممکن است آدرس رمز ارز ها در آینده به لیست تحریم اضافه شود، وجود داشت.
در ماه اکتبر، با توجه به تصمیم دولت آمریکا برای خروج از برجام و بازگرداندن تحریم های ایران، وزارت خزانه داری یک مشاوره ی بازرگانی هشدار دهنده، در مورد تلاش ایران برای انتقال غیر قانونی پول در خارج از خاک خود منتشر کرد. این مشاوره، توصیفی از اقدامات احتمالی ایران برای دور زدن تحریم های مالی با انجام معاملات فلزات گران بها، استفاده از صرافی های بزرگ، و انجام معاملات با ارز های مجازی بود.
برای هشدار درمورد خطرات رمز ارز ها، مشاوران توصیه های خاصی برای شرکت های رمز ارزی دارند؛ شامل «بازبینی دفترکل بلاک چین برای فعالیت هایی که ممکن است از ایران شروع شود یا در آن پایان یابد»، با استفاده از نرم افزار «نظارت باز بلاک چین» و بررسی مشتریان مطابق با لیست اشخاص تحریم شده.
بیشتر بخوانید: این بار پای تحریم های آمریکا به آدرس های بیت کوینی هم رسید!
هفته ی گذشته، تحریم دو ایرانی که متهم به انجام حملات باج افزاری به شرکت های آمریکایی هستند، اولین اقدام مستقیم OFAC در رابطه با رمز ارز ها بود. در بیانیه ی مطبوعاتی، OFAC این نکته را که «برای اولین بار» آدرس بیت کوین افراد شناسایی شده تا «افرادی که با آنها هرگونه ارتباط مالی داشته اند شناسایی و دلیل ارتباط آنها بررسی شود» را، برجسته کرد. OFAC همچنین لیستی از پرسش های متداول برای تعهد شرکت های رمز ارز به بلاک کردن افراد تحت تحریم منتشر کرد و Sigal Mandelker، معاون وزارت خزانه داری گفت که وزارتخانه به دنبال تشدید فشار بر ایران و سایر کشور های تحت تحریم در استفاده از رمز ارز هاست.
آمادگی برای محدودیت های بیشتر
اقدامات اخیر OFAC نشان می دهد دولت ایالات متحده مجددا روی متوقف کردن استفاده ی کشور هایی مانند ونزوئلا، ایران و کره شمالی از رمز ارز ها تمرکز کرده است. هم اکنون، صنعت رمز ارز ها میان چند درگیری شدید جغرافیای سیاسی گرفتار شده است.

بنابراین، شرکت های رمز ارزی چه باید بکنند؟
اول، در رعایت مفاد تحریم جدی و پیگیر باشید. همانطور که OFAC اشاره کرده است، تمام تعهداتِ انطباق برای تراکنش های فیات و رمز ارز ها مشابه هستند.
دوم، نسبت به خطرات هوشیار باشید. از آنجا که OFAC تلاش خاصی برای تطابق نیاز ندارد، شرکت ها ملزم به بازبینی مشتریانشان با توجه به لیست تحریمی یا محدود کردن دسترسی کاربرانِ جغرافیای خاصی نیستند. اما، شرکت ها باید متوجه باشند که نادیده گرفتن این خطرات ممکن است خود آنها را به دردسر بیندازد.
سوم، انتظار فشار را داشته باشید. OFAC مانند بسیاری دیگر از سازمان های دولتی، اقدام به انتشار راهنما های عملیاتی می کند. جای تعجب نخواهد داشت اگر OFAC در سال 2019 علیه کسانی که قوانین تحریم تراکنش های رمز ارزی را مراعات نکنند، اقدامات اجرایی انجام دهد.
بیشتر بخوانید: جنگ تجاری بین چین و آمریکا و تاثیر آن بر رمزارز ها
توجه!
دیدگاه هایی که در این مقاله ارائه شده اند، متعلق به نویسنده می باشند و لزوماً مربوط به Coiniran نمی باشد و نباید به آن نسبت داده شود.