هشدار اقتصاددان انگلیسی نسبت به «حاکمیت نجیب زادگان بیتکوینی»
دکتر جان دنیلسون، اقتصاددان انگلیسی و مدیر Systemic Risk Centre واقع در دانشکده اقتصاد لندن، که یکی از بدبینانه ترین مقالات موجود دربارهی بیتکوین را نوشته است، دربارهی ظهور نجیبزادگان هشدار داده است. اما گفتمان وی چندین نکتهی کلیدی را از قلم انداخته است.
بیتکوین پناهگاه مناسبی نیست
دنیلسون در مقالهی خود میگوید «بیشتر ما حاضر به زندگی در جامعهای نیستیم که بیتکوین در آن پیروز میدان باشد.»
وی معتقد است که تا زمانی که بیتکوین نتواند خدمات ارزشمندی را به افراد ارائه کند دارایی و تصاحب آن مانند «داشتن گالری تمبر» کاملا بیحاصل است. او در ادامه افزود:
«هواداران دو آتشهی بیتکوین هیچ درکی نسبت به موفقیت فراسوی افزایش قیمت ندارند، اینطور به نظر میآید که استدلالهای آنان بیش از انکه بر محوریت منطق اولیهی اقتصادی باشد بر پایهی خرافههای مبهم بنا شده است.»
در مقالهی دنیلسون آمده است تنها راه موفقیت بیتکوین استفاده از آن در تراکنشهای تجاری است، بطوری که کاربردهای دیگر کاملا وابسته به این امر هستند. وی در ادامه بیتکوین را مانند یک بازی مجموع-صفر توصیف میکند که در آن یا بیتکوین جایگزین ارزهای فعلی همچون یورو، پوند و ین میشود یا کاملا شکست میخورد.
دنیلسون معتقد است تمامی کاربردهای دیگر از جمله پناهگاه امن داراییها با اغراق همراه است.
آیا بیتکوین موفق است؟
دنیلسون اظهار داشت کاربرد بیتکوین بعنوان عاملی دفاعی در برابر تورم ملزم به سرمایه گذاری بیشتر و پیوستهی افراد در آن است.
با این وجود وی دیگر عملکردهای اقتصادی بیتکوین را نادیده گرفته است.
از بیتکوین میتوان برای انتقال وجه همتا-به-همتا در هر زمان از شبانه روز استفاده نمود که دیرکرد سیستمهای اداری و بانکی را از بین خواهد برد. بعلاوه این رمز ارز در جوامعی مانند بلاروس که با محدودیتهای مالی روبرو هستند نقش بسیار مفیدی داشته است.
با تکمیل و بهینه سازی فناوریهای لایهی دوم (Layer 2) مانند شبکهی لایتنینگ (Lightning Network)، راهکارهای پرداخت نوین و موثری برای بیتکوین مهیا خواهد گشت.
پیشنهاد مطالعه: گسترش Lightning Torch بیت کوین در بیش از ۳۷ کشور جهان
توزیع نامتعادل ثروت بیتکوین
دنیلسون با تصور آینده ای که در آن بیتکوین کاملا جایگزین ارزهای فیات شده است گفت:
«مالکین فعلی بیتکوین شانه به شانهی پادشاهان و امپراطورهای قرون گذشته، به ثروتمندترین افراد جهان خواهند تبدیل خواهند گشت. تمامی پول دنیا به آنها تعلق خواهد داشت و قادرند هرچیزی را خریداری نمایند.»
با این وجود، بهتر است بدانیم در حال حاضر نیز دنیا به همین شکل اداره میشود. یک درصد از ثروتمندترین افراد جهان در تلاشند تا دو سوم ثروت کل جهان را در کنترل بگیرند. برای نمونه در آمریکا ۱ درصد از جمعیت ۳۸ درصد از ثروت کشور را کنترل مینمایند.
شاید بیتکوین نیز از سرنوشتی مشابه تبعیت کند زیرا معیارهای توزیع کیف پول بیانگر آن است که بخش اعظم داراییهای بیتکوین تنها در ۲ درصد کیف پولها ذخیره شده است.