شتاب گرفتن حرکت صعودی صنعت DeFi
با افزایش علاقهمندی به پدیده یلدفارمینگ yield farming، صنعت مالی غیرمتمرکز این هفته با رسیدن به 2 میلیارد دلار ارزش قفل شده در اکوسیستم اتریوم، نقطه عطف مهم دیگری را گذراند. متخصصان این حوزه عقیده دارند که خدمات مالی غیرمتمرکز، اتریوم را تبدیل به یک گرداب پر از پول میکنند.
بنا بر دادههای DeFi Pulse، ارزش وجوه قفل شده در این اکوسیستم از مرز 2 میلیارد دلار عبور کرد. این در حالی است که ارزش داراییهای قفل شده در فوریه همین امسال به 1 میلیارد دلار رسیده بود. در ماه مارس با سقوط بازار به خاطر بحران کرونا، این ارزش به شدت کاهش یافت اما بعد از یک بازگشت یکنواخت، حالا در سه هفته گذشته با استقبال سرمایهگذاران از پدیدهای جدید به نام یلد فارمینگ یا زراعت بازده، روند رشد DeFi سرعت گرفته است.
یلدفارمینگ (yield farming) یا زراعت بازده یا استخراج سود از نقدینگی یک مکانیزم انگیزه است که توسط پروتوکلهای DeFi برای جذب نقدینگی استفاده میشود. پروتوکلها با صدور توکن به این مهم دست پیدا میکنند. این توکنها حقوق حکمرانی شبکه را برای آنهایی که نقدینگی را به این شبکه وارد کردهاند، نشان میدهند. بهترین نمونه برای استخراج نقدینگی، پروتوکل Compound است. در سال 2020، کوینهای DeFi بهترین عملکرد را در بین داراییها در بازار رمزارزها داشتهاند.
سالیزبوری از تیم Techemy Capital میگوید که رشد اتریوم و DeFi در گرو پدیدهای به نام گرداب نقدینگی مالی غیرمتمرکز اتریوم است. این گرداب از دو جریان بیرونی و درونی تشکیل شده است. جریان بیرونی با انگیزههای پروتوکل مثل پاداش بلوک، هزینه تراکنش و گاس و همچنین رشد چندساله این اکوسیستم شروع شده است. همچنین وی اشاره میکند که جریان درونی زمانی سرعت میگیرد که یک پیوند میان مشتقات وثیقه، بازارهای وام دهی، صرافیهای غیرمتمرکز، خدمات مدیریت وجوه و استخرهای نقدینگی ایجاد شود. به نظر وی جذابترین قسمت این است که نوآوری در بلاکچینهای بدون مجوز و قابلیت تعامل خدامت غیرمتمرکز مختلف، راههای ارتباطی این پیوند را ایجاد میکند.
در حالی بسیاری از رشد DeFi و عبور از مرز 2 میلیارد دلار ارزش قفل شده صحبت میکنند، بنا بر دادههای DeFi Pulse در طی هفتههای گذشته تقریبا 6200 بیتکوین به ارزش حدودی 55 میلیون دلار به اکوسیستم DeFi اتریوم انتقال یافته است.
با افزایش سرعت گرداب نقدینگی، اتریوم تمام داراییها را تصرف میکند، چه در حوزه رمزارز و چه حوزههای دیگر. این ایده که نقدینگی میتواند نقدینگی جذب کند در این تعبیر سالیزبوری نشان داده شده است. حال چرا اتریوم توانسته است این حجم از سرمایه و نقدینگی را جذب کند؟
وقتی یک دارایی به اتریوم منتقل میشود، آن دارایی تغییر میباید و قابل برنامهنویسی میشود. کسی که بیتکوین خود را به اکوسیستم اتریوم منتقل میکند میتواند به کل خدمات DeFi دست یابد. برای مثال میتواند WBTC یا sBTC را بر یک استخر منحنی قرار داده و SNX، REN، CRV یا BAL استخراج کند. به این کار زراعت بازده میگویند که به تازگی نقدینگی زیادی جذب کرده و بازده زیادی به سرمایهکذاران بازگردانده است. بدست آوردن این بازده با استفاده از بیتکوین ناممکن است. شاید بیتکوین هم یکی دیگر از آن داراییهایی باشد که در آیندهای نزدیک توسط اتریوم تصرف میشود.