تحلیل فاندامنتال بازار رمزارز تفاوت بسیار زیادی با بورس دارد. در این مقاله قصد داریم به تفاوت اصلی تحلیل فاندامنتال بین این دو بازار بپردازیم. برای پیدا کردن درک فاندامنتال در کریپتوکارنسی، سه داده مهم وجود دارد که شما باید بر آنها مسلط شوید. این سه داده شامل موارد زیر میشود:
در ادامه به معرفی و تفسیر هر سه بخش میپردازیم.
بیشک رشد بسیاری از ارزهای مارکت به میزان چند صد و چند هزار برابر طی سالهای ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۰ بیدلیل نبوده و شما هم میدانید که دلیل این موضوع تکنولوژی این رمزارزهاست. ارزی مثل اتریوم یا ریپل بدون دلیل تا رتبه ۲ و ۳ مارکت رشد نکردهاند و رشد آنها بدون تکنولوژی جدید و خاصی که داشتند و صرفا به وسیله تکنیکال، غیرممکن بود. در اینجا سوالی مطرح میشود که چه ویژگیای باعث این رشد شده است؟
رشد اتریوم بهخاطر توکنیزه کردن و قرارداد هوشمند ساده آن بود که باعث ایجاد defi های متنوع و رشد فراوان آن شد. همچنین ریپل نیز به دلیل مقیاسپذیری بالایی که داشت به رتبه ۳ مارکت رسید آنهم در دورانی که اتریوم و بیتکوین بهخاطر مقیاسپذیری پایینی که داشتند مدام مورد نقد قرار میگرفتند.
دسته اول شامل پروتکل اجماع ارز است که در آن هرچه یک ارز دارای ویژگیهای بهتری از نظر افزایش مقیاسپذیری، افزایش امنیت و افزایش میزان عدم تمرکز باشد بیشتر مورد اقبال جامعه قرار میگیرد. تقرییا این موضوع مشهود است که رمز ارزهای دارای پروتکل اجماعِ اثبات کار از بقیه پروتکلها خوشآتیهتر و کاربرپسندتر است و دلیل آن هم امنیت بالا و تورم ماینینگ قابل کنترل توسط سختی شبکه است. در یک دستهبندی میتوان پروتکلهای اجماع محبوب و با اهمیت را به ترتیب زیر طبقهبندی کرد:
اثبات کار (PoW)، اثبات سهام (PoS)، اثبات سهام محول شده (DPoS)، تحمل خطای بیزانس (BFT) و اثبات حاکمیت (PoA)
دسته دوم شامل نوع تکنولوژی بهکار رفته است که گاهی با ایجاد یک شاردینگ، یک زنجیره جانبی، مولتیچین و یا یک انشعاب جهت ضد ایسیک شدن و دیگر ویژگیهای خاص تکنولوژیک سبب جلب توجه کابران و رشد قیمت میشود و باید دید آیا این تکنولوژی تاثیری بر افزایش کاربران آن ارز یا پلتفرم دارد یا خیر. درصورت بیتاثیر بودن بر افزایش کاربران رشدی را هم شاهد نخواهیم بود.
اگر تریدر باشید حتما سروکار شما با سایت https://coinmarketcap.com بوده و در آن متوجه تفاوت بین عرضه در گردش و عرضهی کل یک رمز ارز شدهاید. گاهی پیش میآید که یک ارز با آزاد کردن توکنهایی که در اختیار دارد باعث ریزش بالای قیمت میشود و این فرآیند بیشتر در رمز ارزی دیده میشود که ico و ieo داشته و بخشی از توکن موجود در فروش عمومی را بین سرمایهگذاران، صرافی و تیم پروژه تقسیم کرده است. این بخش از توکنومیک اصطلاحا تخصیص توکن نام دارد و با تاثیر بر افزایش عرضه سبب کاهش قیمت میشود که مهمترین و تاثیرگذارترین بخش توکنومیک بر قیمت است.
گاهی تدابیری شبیه به خرید مجدد و یا توکن سوزاندن جهت کم کردن توکنهای درگردش انجام میشود که این فرایند اگر اصولی و با توجه به حجم پول موجود در بازار رمز ارز مربوطه انجام شود سبب رشد خوب قیمت خواهد شد. همچنین از دیگر ویژگیهای توکنومیک میتوان به شتاب توکن یا tokenvelocity اشاره کرد. این خاصیت ضریبی است که در بازههای زمانی مختلف نشاندهنده افزایش کاربران یک توکن در یک اپلیکیشن غیرمتمرکز میباشد و افزایش این ضریب میتواند بر افزایش قیمت به مرور تاثیر بگذارد و دلیل آن افزایش حجم کاربرد توکن مربوطه است.
ویژگیهای توکنومیک بسیار پیچیده هستند و گاهی باعث رشد بالای ارز میشوند. به عنوان مثال، پامپ بالا در یک ارز به قیمت یک ساتوشی اگر آن ارز جفت معاملاتی دیگری بهجز بیتکوین در مارکت نداشته باشد بسیار راحت است؛ چراکه با افزایش قیمت یک واحدی ارز مربوطه از یک ساتوشی به دو ساتوشی میتوان باعث رشد قیمت به میزان صد درصد شد.
گاهی نیز پروژهها با توزیع توکن به صورت ایردراپ و یا فروش در ICO بین جمع زیادی از کاربران و قفل کردن آن توکنها به مدتی طولانی سعی در بالا بردن حجم درگردش توکن مربوطه دارند و با ایجاد پامپ ساختگی در اکسچنجها با مبلغ پولی بسیار کم باعث رشد رتبه ارز مربوطه در مارکت میشوند؛ حال آنکه هیچ فروشندهای بهجز خود پروژه وجود ندارد چون توکن توزیعشده قفل هستند و این موضوع سبب جذب موقت سرمایه و پامپ مصنوعی میشود. میتوان مثال آن را در پروژههای ضعیفی چون snb و kicktoken در چندمدت اخیر دید.
بازار رمز ارزها نیز همچون بقیه بازارهای مالی از اخبار و وقایع جهانی تاثیر میپذیرد؛ همانند تاثیر ویروس کرونا و ریزش کلیه بازارهای مالی و تاثیر آن بر بیتکوین. در این میان گاهی خبری مثبت برای آلتکوینها به گوش میرسد که سبب رشد موقت و بسیار بالای آنها میشود. این اخبار یا مربوط به یک رویداد خاص مثل ایردراپ برای هولدرها یا لانچ شبکه و شروع استکینگ یک ارز، یا مربوط به همکاری پروژه با شرکتی بزرگ چون گوگل یا مایکروسافت و … میباشد.
دسته اول جزو اخبار تکنولوژیک است و مانند آنچه در کوین mtl در روزهای اخیر روی داد که با توزیع رایگان توکن xpr بین هولدرهای mtl باعث افزایش تقاضا قبل از شروع ایردراپ شد و پس از وقوع آن رویداد هم شاهد بازگشت قیمت در اثر فروش توکن یا کوین خریداری شده هستیم که باعث ریزش قیمت شد.
دسته دوم نیز معمولا به همکاری با شرکتی بزرگ و معتبر میپردازد که اعتبار و کاربرد ارز مربوطه را بالا میبرد و میتواند تاثیری بر رشد بلندمدت ارز مربوطه داشته باشد، مانند همکاری chain link با مایکروسافت یا همکاری بویینگ با hedrahashgraph.
توجه به این نکته در اخبار ضروریست که وضعیت بیتکوین بر تاثیرپذیری اخبار فاندامنتال روی بقیه آلتکوینها بسیار مهم است و خارج از اینکه چه خبر فاندامنتالی برای یک ارز وجود دارد، اگر بیتکوین ریزش پیدا کند احتمالا آن خبر زیر سایه ریزش بیتکوین بیتاثیر میشود. به عنوان مثال خبر همکاری iost با آمازون در چندروز گذشته با ریزش بالای بیتکوین به دست فراموشی سپرده شده است.
توجه به وقایع فاندامنتال در بازار کریپتوکارنسی به همان اندازه که توجه به تکنیکال مهم است، حائز اهمیت است. چه بسا در آلتکوینهای کم حجمتر مارکت، تاثیر فاندامنتال بسیار بیشتر از تکنیکال باشد. بنابراین شناخت پارامتری تاثیرگذار بر قیمت از اهمیت دو چندانی برخوردار است.
اگر خیلی قبلتر از بررسی چارت ارزی مثل dent و npxs و یا btt به عرضهی بالا و درصد فراوان توکنهای تیم و برنامه آزادسازی توکن فروشرفته در ICO و صرافی توجه کنیم، احتمالا خواهیم دید که این ارز در آینده ریزش بالایی خواهد داشت و باید در خرید دقت بیشتری لحاظ شود. پس حتما قبل از هر تصمیم خرید ابتدا به ویژگی فاندامنتال ارز مربوطه رجوع کنید تا متضرر نشوید.