تغییر ساختاری استخراج بیت کوین با ظهور چیپ های ۷ نانومتری ASIC
استخراج بیت کوین با عرضه چیپ های 7 نانو متری دچار تحول می شود.
در هفته جاری اخباری منتشر شد مبنی بر اعلام شرکت ژاپنی “گروه GMO” ؛ که قصد داد استخراج بیت کوین را توسط چیپ هایی با مقیاس ۷ نانومتر آغاز نماید. بسیاری از دست اندرکاران حوزه بیت کوین نسبت به این خبر کنجکاو شدند چرا که چیپ های ۷ نانومتری تا کنون بصورت تجاری تولید نشده است. به هر حال عده ای از مردم هنوز بر این باورند که با ورود پردازنده های پیشرفته ASIC –مدارات مجتمع برای انجام یک عملکرد خاص- به کلی روند بازی در عرصه صنعت استخراج بیت کوین را تغییر خواهد داد.
با ورود چیپ های ۷ نانومتری گروه GMO بازی عوض می شود
این گروه در هفته گذشته اعلام کرد در حال برنامه ریزی برای پیوستن به صنعت استخراج بیت کوین است. آنچه از اطلاعات منتشره توسط این گروه نمایان شده، به کار گیری آخرین تکنولوژی پردازش –چیپ های ۷ نانومتری- در فرایند استخراج است. در جزئیات بیشتری که گروه GMO ارائه داده مشخص گردید که همکار تجاری یک شرکت طراحی نیمه هادی است.
در حال حاضر چیپ های ۷ نانومتری بصورت تجاری تولید نمی شود اما شرکت های زیادی اعلام کرده اند که سرگرم برنامه ریزی برای تولید این چیپ ها در آینده خیلی نزدیک هستند. به احتمال زیاد چیپ های ۷ و ۱۰ نانومتری در سه ماهه اول ۲۰۱۸ به تولید انبوه خواهد رسید. شرکت هایی مانند سامسونگ، اینتل، TSMC و Globalfoundries مسابقه ای را برای رسیدن به این هدف آغاز کرده اند. در دنیای بیت کوین و مخصوصا حوزه صنعت ASIC ها، در وضعیت فعلی از چیپ های ۱۴ تا ۱۶ نانومتر استفاده می شود.
چیپ های کوچکتر و کاراتر برای فعالیت غیر متمرکز مناسب هستند
در خلال سال های ۲۰۱۵ و ۲۰۱۶ شایعاتی درباره استفاده از چیپ های ۱۰ تا ۱۴ نانومتر برای استخراج در بین جامعه بیت کوین در گردش بود، اما این شایعات محقق نشد. در اکتبر ۲۰۱۵ سازمان Bi Wang (BW) ادعا نمود که چیپ های ۱۴ نانو متر را تولید کرده؛ و اولین محموله را نیز به سرعت فروخته است اما فروش عمومی این استخراج کننده ها از آن زمان تاکنون به تعویق افتاده است.
اگر تعدادی از سازمان ها چیپ های استخراج بیشتری با کارایی بالا تولید کنند؛ بسیاری از مردم بر این باور خواهند بود که اکوسیستم استخراج به میزان بیشتری غیر متمرکز خواهد شد. آندراس آنتونو پولوس یکی از پیشگامان بیت کوین درباره این اتفاق در کنفرانس D10e سانفرانسیسکو در تابستان ۲۰۱۶ توضیح می دهد.
“چیپ ۱۴ نانومتری برای فعالیت غیر متمرکز بسیار مناسب است. کاری که این چیپ انجام می دهد افزایش دوره عمر این تجهیز در طول فعالیت های استخراج از ۲-۳ ماه به حدود ۲ سال و باعث می شود بازیگران بیشتری در این عرصه فعال باشند.”
چیپ های ۷ نانومتری نه تنها حوزه استخراج بیت کوین را دچار تغییر می کند بلکه فراتر از آن صنعت کامپیوتر را به کلی متحول ساخته و کارایی را چهار برابر خواهد کرد.
این چیپ ها درعین کوچک بودن (مانند شکل فوق) در بر دارنده بیش از ۲۰ میلیون ترانزیستور هستند که امکان محاسبات پیچیده تری برای بسیاری از دستگاه ها به ارمغان می آورند. اگر یک شرکت استخراج کننده با شرکتی مثل سامسونگ همکار شود شانس خوبی آورده زیرا شرکت سامسونگ در حال صرف میلیاردها دلار برای تولید چیپ های ۷ و ۱۰ نانومتر است. در واقع شرکت سامسونگ این سرمایه گذاری را به همراه شرکت های IBM و Globaldoundries برای تحقیق و توسعه روی این پروژه انجام داده است، از این نظر همکاری شرکت ها غیر معمول نیست. شرکت سامسونگ که امسال در این مسیر پیشتاز است برای تولید چیپ های ۷ تا ۱۰ نانومتر چیزی درحدود ۷ میلیارد دلار سرمایه گذاری کرده است.
آیا با کاراتر شدن و افزایش بهینه سازی، “فعالیت مترکز” موجب نگرانی است؟
در دو سال گذشته انحصار استخرهای استخراج از یک طرف و چیپ های سریع و موضوعاتی مثل ASIC ها از طرف دیگر بحث و مجادلات زیادی تحت عنوان تمرکز در استخراج را به دنبال خود آورده است. استخراج کنندگانی که در ابتدا به عنوان نگهبانان شبکه بیت کوین شناخته می شدند هم اکنون تصور می شود که فضای انحصاری در این زمینه ایجاد کرده اند. در طول ماه های گذشته که بحث های مقیاس پذیری شدت یافته بود، علاقه ای به بهره وری در استخراج وجود نداشته و نگرانی ها به سمت گفتگو هایی در خصوص تغییر اثبات کار بیت کوین شدت گرفت.
در ماه جاری با انتشار مقاله ای در Ledger Journal به قلم Nicola Dimitri شرح داد که واهمه ها پیرامون تمرکز در استخراج به بیراهه می رود. در این مقاله شرح می دهد موضوعاتی نظیر تحلیل تئوری بازی استخراج و موارد دیگر از جمله حمله ۵۱ درصدی همگی درواقع یک تهدید است. او معتقد است که ساختار محکم بیت کوین به طور طبیعی از انحصار جلوگیری می کند. او همچنین معتقد است استخراج با استخرهای کوچک تر سود مندتر خواهد بود.
“فعالیت های استخراج بیت کوین به نظر می رسد که کاملا در برابر انحصار گرایی مصون است. حتی اگر تنها دو استخراج کننده باقیمانده باشند فارغ از هزینه های جانبی طرف مقابل، هر دو سود خواهند برد. به همین خاطر هیچ یک از آن دو نمی توانند دیگری را بوسیله کاهش هزینه های خود کنار بزنند مگر آنکه فعالیت های دیگر خارج از استخراج بیت کوین برای آنها بازدهی بیشتری داشته باشد.”
چیپ های ۷ نانومتر به قانون مور نزدیک است
اگر مدیران GMO طوری مدیریت نمایند که بتوانند چیپ های ۷ نانومتری تولید کرده و آنها را در ماشین های استخراج قرار دهند اتفاق جالبی خواهد بود و اندازه این ماشین ها بسیار کوچک می شود و این ماشین ها نسبت به نوع ۱۶ نانومتری که امروزه استفده می شود کارایی بیشتری دارد. این شرکت پس از آن اعلام کرده تولید برد های ۷ نانومتری را برای فروش آغاز خواهد کرد و به این ترتیب نسل جدید چیپ های استخراج در دسترس عموم قرار گرفته و بین استخرهای استخراج رقابت بر سر آن شروع می شود.
اگر این شرکت ژاپنی چیپ های ۷ نانومتری را در نزد خود محفوظ نگه دارد، در وضعیت فعلی که استاندارد ۱۶ نانومتر در صنعت فعال است، گروه GMO که صاحب این تکنولوژی است رقابت را برای کسانی که به آن دسترسی ندارند بلاموضوع می کند. افزون بر آن چیپ های ۷ نانومتری به قانون مور نزدیک تر می شوند. بر اساس این قانون تولید چیپ ها با کاهش ابعاد به ازای هر ۵ نانومتر بسیار بسیار سخت تر نسبت به قبل خواهد شد.
دیدگاه هایی که در این مقاله ارائه شده اند، متعلق به نویسنده می باشند و لزوماً مربوط به Coiniran نمی باشد و نباید به آن نسبت داده شود.
source : bitcoin