حراجی هنر افغانستان آخرین مورد کاربرد فناوری رمز ارز در تأمین عدالت اجتماعی از طریق کمکهای مردمی جهانی
حراجی هنر افغانستان (Art Auction Afghanistan) یک پروژه جدید برای فروش آثار هنرمندان دیجیتال (عکس، موسیقی، نقاشی) در قالب توکن غیرقابل تعویض (NFT) و ارسال رمزارزها به سازمانهای کمکهای مردمی فعال در کشور افغانستان است.
سازمان Care.org، یک سازمان غیرانتفاعی بینالمللی با سابقه ۷۵ سال در مبارزه با فقر و بهبود عدالت اجتماعی، چنین گزارش میکند:
“نیاز به کمک در افغانستان موج میزند و هر روز در حال افزایش است. با افزایش تضاد منافع، به احتمال زیاد با مهاجرت بیش از ۳۹۳ هزار نفر دیگر از خانههای خود مواجه خواهیم بود. مردم در حال حاضر به غذا، آب، سرپناه و امنیت نیاز دارند.”
اما ماجرای این پروژه از کجا آغاز شد؟
“دو هفته پیش شروع به فکر کردیم تا راهی برای کمک به بهبود این وضعیت پیدا کنیم. سوالی پیش روی ما بود؛ چگونه میتوانستیم از کار خود استفاده کنیم تا بتوانیم اثرات مثبت قابل ملاحظهای ایجاد کنیم.”
آنها با استفاده از ایدهی یکی از هنرمندان همکار خود، تصمیم گرفتند یک کلکسیون هنری دیجیتال را به حراج بگذارند و وجوه جمعشده را به صورت مستقیم و بدون دخالت به سازمانهای کمکهای خیرخواهانه ارسال کنند. پس از تحقیق فراوان به این نتیجه رسیدند که با استفاده از پروتکل حراج غیرمتمرکز Zora، رمز ارزها را جمعآوری و به صورت مستقیم به سازمانهای مربوطه ارسال کنند.
همکاری با سازمانهای مهم
پس از جستجو و مشاوره با سازمانهای فعال در این حوزه، مثل شبکه حقوق بشر و جامعه مدنی (CSHRN)، پروژه DAO دوریوم و سازمان غیرانتفاعی Care.org، مشاهده شد که آنها نیز با مشکل مشابهی رو به رو هستند: وضعیت بحرانی در میدان عمل، ناپایداری زیرساختها و فوریت و لزوم برای کمک به افرادی که با آنها در تعامل بودهاند. آنها پس از درخواست کمک از سازمانهای بینالمللی، وبسایت artauctionafghanistan.org را راهاندازی کردند و با کمک پروتکل غیرمتمرکز Zora، آثار هنری دیجیتال را برای فروش به نمایش گذاشتند.
شبکه حقوق بشر و جامعه مدنی یک جنبش حقوق انسانی است که شامل ۵۸ سازمان فعال در افغانستان است که به ارتقای جوامع مبتنی بر دموکراسی و حاکمیت قانون معتقد کمک میکند. این سازمان در سال ۲۰۰۲ تشکیل شده و تصمیمات اخذ شده در آن در مجمع عمومی شامل نمایندههای تمام سازمانهای عضو تعیین میشوند.
مراحل رسیدن به این راهحل
پروژه حراجی هنر افغانستان در توضیح مراحل رسیدن به این راهحل بیان کرده:
“مرحله اول یافتن راهحلهای قابل اعتماد و هدفدار برای کمک کردن بود. برای مثال یک راهحل محلی به نام کابل لوفتبرخر وجود داشت که یک جنبش برای جمعآوری وجه برای اجاره هواپیما و تخلیه مسقیم افراد از فرودگاه کابل است. آنها تا کنون موفق شدهاند ۱۸۹ نفر را مهاجرت دهند. به پروژه Care Package نیز فکر کردیم. این بستههای کمکی در واقع توکنهای غیرقابل تعویض (NFT) هستند که هر توکن نیازهای ضروری یک خانواده را برای مدت یک ماه پوشش میدهد. مبالغ جمع آوری شده به صورت مستقیم به سازمان Care.org ارسال میشود.”
پروژههای دیگری نیز در توضیحات آنها به چشم میخورد. پروژهای مانند Operation Flyaway که جزیی از کمپینهای GoFundMe است. این پروژه در تلاش برای نجات جان آسیبپذیرترین گروهها در افغانستان تلاش میکند. افرادی که در معرض خطر شدید محاکمه شدن توسط حکومت طالبان هستند. این گروه شامل زن و مردهای افغان است که به عنوان وکلای حقوق بشر، مدعیان حقوق زنان و اقلیتهای جنسی، روزنامهنگار، خبرنگار، افراد دولتی و هنرمندان است که در اولویت کمکهای آنها هستند. تا کنون، این پروژه موفق به جمعآوری ۷.۳ میلیون دلار از ۱۲۳ هزار نفر در سراسر دنیا شده است.