مبانی اقتصاد و پول

آیا رمزارزها برای بانک‌های مرکزی یک تهدید محسوب می‌شوند؟ (قسمت اول)

پیشرفت های اخیر در فناوری اطلاعات منجر به پیدایش یک شکل کاملا جدید از پول شده است که معمولا از آن به پول های دیجیتالی (یا دیجی ارزها) تعبیر می شود. یک خصوصیت بارز پول های دیجیتال این است که آن ها توسط بانک های مرکزی (مانند اسکناس ها) یا بانک های تجاری (مانند حساب های سپرده) ساخته نشده اند. با کوین ایران همراه باشید.

پول های دیجیتال توسط یک پروتکل نرم افزاری ساخته شده اند. هیچ نهاد یا فردی مسئول آن ها نیست و توسط یک حکومت مرکزی نیز پشتیبانی نمی شوند. این ویژگی هاست که آن ها را شبیه اجناس با ارزشی مانند طلا می کند.

شناخته شده ترین و پرکاربردترین پول دیجیتال، بیتکوین است که در سال ۲۰۰۹ به عنوان یک سیستم پرداخت همتا به همتا برای خرید های آنلاین راه اندازی شد. سیستم بیتکوین کلیه روزهای هفته و در طول ۲۴ ساعت شبانه روز فعال است و بیش از ۱۳میلیون کاربر ثبت شده دارد. حدود چهل و چهار میلیارد دلار بیتکوین در حال گردش است(در لحظه نگارش این مطلب) و هر ثانیه، تا ۱۰ پرداخت بیتکوینی انجام می شود. صرافی های الکترونیکی متعددی احداث شده اند که در آنجا بیتکوین در قبال تعدادی از ارزهای سنتی مبادله می شود.

در سیسستم بیتکوین، کاربران مالک سیستم هستند و می توانند قوانین و پروتکل را با توافق جمعی یا تایید اکثریت ۹۵ درصدی تغییر دهند. این مدل مالکیت اجتماعی و این حقیقت که پرداخت های بیتکوینی می تواند به آسانی از یک گوشه جهان به جای دیگر انجام شود، باعث شده که تعداد زیادی به این باور برسند و امید داشته باشند که بیتکوین روزی جایگزین پول های حکومتی و سنتی می شود و جای بانک های مرکزی صادر کننده آن ها را می گیرد. علاوه براین تعدادی از متخصصین، بیتکوین را به عنوان ریشه یک تحول بنیادین در تبدیل سیستم مالی متمرکز فعلی به یک ساختار غیرمتمرکز می بینند.

در این مقاله این سوال که آیا پول های دیجیتال تهدیدی برای پول های حکومتی و بانک های مرکزی آن ها هستند یا خیر مورد بررسی قرار می گیرد. در بخش اول مروری بر ماهیت پول و طبقه بندی آن می شود و ویژگی های بیتکوین با دیگر شکل های پول مورد قیاس قرار می گیرد. در بخش دوم به بررسی غیر فنی چگونگی ایجاد بیتکوین و اینکه سیستم آن چگونه کار می کند پرداخته می شود. بخش سوم شامل چندین آمار فنی، تراکنشی و پولی در زمینه سیستم بیتکوین می شود. دو بخش بعدی نیز موضوعات مربوط به پولشویی و امنیت را مورد بحث قرار می دهند. بخش ششم به ارزیابی این می پردازد که آیا بیتکوین معیارهایی را که معمولا اقتصاد دانان برای واحد های پولی بر می شمرند (مثل ابزاری برای مبادله، واحد محاسبه و محلی ذخیره ارزش) را دارد یا خیر. بخش آخر مروری بر نتایج اصلی بدست آمده دارد.

بخش اول: طبقه‌بندی پول و ابزارهای پولی

امروزه شکل های زیادی از پول وجود دارد. آن ها را می توان به پول فیزیکی و پول الکترونیکی تقسیم بندی کرد. پول فیزیکی شامل سکه های منقوش و اسکناس ها و سکه های فلزی می شود که معمولا توسط یک بانک مرکزی صادر می شوند (پول نقد). پول الکترونیک شامل سپرده های موسسه های مالی در بانک مرکزی، سپرده های خانوارها و شرکت ها در بانک های بازرگانی است و پول الکترونیکی (e-money) (پول غیر نقد) شامل ارزشی پولی می شود که در یک کارت تراشه ای ذخیره می شود (مثل کارت اعتباری).

پول های دیجیتالی می توانند توسط یک موجودیت مرکزی و یا توسط یک سیستم کامپیوتری و به شیوه ای غیر مرکزی صادر شوند و بعنوان یک واحد پول حکومتی و ملی در نظر گرفته نمی شوند. بیتکوین مثالی از یک پول دیجیتال غیر مرکزی یا غیر متمرکز است. یک خصیصه بارز پول های دیجیتال غیر متمرکز این است که انجام یک تراکنش بصورت همتا به همتا انجام می گیرد و هیچگونه شخص ثالث و واسطه ی مورد اعتمادی مانند یک مرکز تهاتر خودکار، بانک و یا حتی بانک مرکزی در آن دخالتی ندارد. این ویژگی خیلی شبیه اسکناس ها و سکه های فلزی است. در واقع بنیان گذار بیتکوین (ساتوشی ناکاموتو) ادعا می کند که معاملات بیتکوینی دقیقا به اندازه استفاده از اسکناس که فردی به فرد دیگر می دهد ایمن هستند و هیچ مکانیزم دیگری جز این (بیتکوین) وجود ندارد که بتوان پرداخت ها را بر روی یک مجرای ارتباطی و بدون حضور شخص ثالث برای ایجاد اعتماد انجام داد.

برای مطالعه ادامه مقاله در بخش دوم کلیک کنید

Image via blog.vivaco.in

https://coiniran.com/?p=6541
0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
1 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
قاسم افشار
قاسم افشار
6 سال قبل

به هر حال چون بر بستر اینترنت معاملات انجام میگیرد دولت ها و حکومت ها میتوانند اعمال نوذ کنند

دکمه بازگشت به بالا
1
0
دیدگاه خود را با کوین ایران به اشتراک بگذارید!x