مقالات بلاکچین

مقدمه‌ای برای شناخت Holochain به عنوان یکی از جایگزین‌های بلاک‌ چین

دفتر کل توزیع شده (DLT) مفهومی بود که با معرفی بیت کوین از سوی ساتوشی ناکاموتو جان تازه‌ای گرفت. بلاک‌چین اولین فناوری در حوزه دفتر کل توزیع شده بود که به صورت جهانی پذیرفته شد و کاربردهای متعددی نیز برای آن تعریف شد. بلاک‌چین علی‌رغم پتانسیل‌ بالای خود با چالش‌های متعددی از جمله مقیاس‌پذیری و مصرف انرژی در اجماع مبتنی بر اثبات کار روبه‌رو است. با گذشت بیش از یک دهه از کاربردی شدن بلاک‌چین، جایگزین‌هایی مانند Holochain، Directed Acyclic Graph (DAG) و Hashgraph برای حل مشکلات آن معرفی شده است. در این مطلب به معرفی Holochain به عنوان یکی از جایگزین‌های مستعد بلاک‌چین پرداخته می‌شود که تحت یک فناوری متمرکز بر عامل توانسته است مشکل مقیاس‌پذیری را به طور کامل برطرف نماید. این پلتفرم فاقد مکانیسم اجماع جهانی است و مالکیت کامل داده‌ها در فورک‌های خصوصی در اختیار کاربران آن قرار دارد. نبود اجماع نیاز به حجم قابل توجه فضای ذخیره‌سازی مشترک و صرف انرژی را در این پلتفرم از میان برداشته است.

Holochain چیست

Holochain پلتفرمی مقیاس‌پذیر برای محاسبات توزیع شده متمرکز بر عامل است. Holochain به عنوان یک چارچوب متن باز برای ایجاد برنامه‌های کاربردی کاملاً توزیع شده و همتا به همتا عمل می‌کند. این چارچوب در واقع ترکیبی از BitTorrent، Git، امضای رمزنگاری شده، Gossip و اعتبارسنجی همتایان در شبکه است. برنامه‌های کاربردی این پلتفرم همه‌کاره، انعطاف‌پذیر، مقیاس‌پذیر و هزاران بار موثرتر از بلاک‌چین می‌باشند چرا که نیازی به توکن یا ماینینگ ندارند. Holochain می‌خواهد امکان تعامل انسان‌ها از طریق رضایت و توافق متقابل بر روی مجموعه مشترکی از قوانین را فراهم آورد بدون آنکه نیاز به هر‌گونه قدرتی برای دیکته کردن یا تغییر یک طرفه‌ی قوانین باشد. تعاملات همتا‌ به ‌همتا به این معنی‌ست که کاربر، مالکیت و کنترل داده‌های خود را در اختیار دارد بدون اینکه واسطی (مانند گوگل، فیسبوک، اوبر و …) برای جمع‌آوری، پردازش، فروش و حتی از دست دادن آن وجود داشته باشد. همچنین مالکیت کامل داده‌ها، مرزهای جدیدی برای عاملیت کاربر ایجاد می‌کند. اگر کاربر در مرکز و محوریت قرار داشته باشد دستیابی به برنامه‌های کاربردی قابل برنامه‌ریزی و قابل تنظیم امکان‌پذیر خواهد بود.

بلاک‌چین همه‌چیز را به توکن تبدیل می‌کند درحالی‌که ماهیت ارزها در Holochain اختیاری هستند. اگر صدور توکن‌ها به واسطه اقدامات همتایان شبکه (مانند رتبه‌بندی) یا به عنوان حساب‌داری دوگانه انجام شود بهترین نتیجه را در پی خواهد داشت. از دیگر کاربردهای مهم Holochain می‌توان به موارد زیر اشاره کرد [۱, ۲].

  • شبکه‌های اجتماعی
  • زنجیره تأمین
  • توسعه پلتفرم‌هایی برای نسخه‌های همتا به همتای برنامه‌هایی مانند Uber و Airbnb
  • سیستم‌های رتبه‌بندی و ارزهای اعتباری
  • هوش جمعی برای مواردی مانند حاکمیت و سیستم‌های بازخورد
  • همکاری در مواردی مانند مباحثه، برنامه‌ریزی و wiki

Holochain یک پلتفرم کاربردی غیرمتمرکز است که از شبکه‌های همتا به همتا برای پردازش توافق‌نامه‌های متمرکز بر عامل و مکانیسم‌های توافقی اجماع بین کاربران استفاده می‌کند. در Holochain اجماع جهانی کلی وجود ندارد؛ به جای آن، هر عامل یک فورک خصوصی در بلاک‌چین عمومی دارد که با توجه به قوانین و محدودیت‌های شبکه با استفاده از جدول هش توزیع شده (Distributed Hash Table-DHT) [۳] آن را مدیریت می‌کند. این ویژگی به تمامی دستگاه‌های شبکه اجازه می‌دهد تا استقلال خود را حفظ نمایند و تنها در صورت نیاز یا بر اساس توافق کاربران، نسبت به همگام‌سازی داده‌ها با شبکه اصلی و سراسری اقدام کنند. این ویژگی، مقیاس‌پذیری بسیار بالای برنامه‌های کاربردی توزیع شده مبتنی بر پلتفرم Holochain را امکان‌پذیر می‌نماید. مهم‌ترین ویژگی‌های پلتفرم Holochain در شکل زیر نمایش داده شده است.

1

فناوری دوران پس از بلاک‌چین

بیت کوین یک غیرممکن در‌مورد حذف نهادهای متمرکز و اتکا به اعتماد توزیع شده را به واقعیت تبدیل کرد و اتریوم قابلیت‌های آن را به حوزه‌ دیگر گسترش داد. دیگر نیازی نیست که مدیریت سازمان‌های جهانی در دست انسان‌های محدودی باشد. سازمان‌های غیرمتمرکز و مشارکتی در آستانه تبدیل شدن به یک واقعیت غیرقابل انکار قرار دارند. با این وجود، علی‌رغم قابلیت‌های فراوانی که فناوری بلاک‌چین با آن‌ها شناخته می‌شود محدودیت‌های متعددی نیز به آن نسبت داده می‌شود. به عنوان نمونه، برنامه ظاهراً بی‌خطری مانند CryptoKitties توانست شبکه اتریوم را با چالشی جدی مواجه کند و کیف پول‌های چند امضایی با مشکلاتی مانند دسترسی تصادفی و قفل شدن غیرقابل برگشت روبه‌رو شده‌اند [۳].

پیشنهاد مطالعه: با کریپتوکیتیز و نحوه خرید آن‌ها آشنا شوید (CryptoKitties)

EoS، BitLattice و Holochain نمونه‌هایی از تکامل فناوری بلاک‌چین هستند که از نظر فنی حتی بلاک‌چین نیز به شمار نمی‌روند. این فناوری‌ها به‌جای اینکه دنباله‌ای از تراکنش‌ها یا بلوک‌ها باشند بیشتر شبیه یک [شبکه] مش از تراکنش‌ها هستند. این فناوری‌ها امکان کنترل اطلاعات با استفاده از رمزنگاری را فراهم می‌کنند ولی هیچ کدام از آن‌ها به قدرت محاسباتی و فضای ذخیره‌سازی بیت کوین و اتریوم نیاز ندارند.

نسل جدید شبکه‌های رمز ارز بیشتر به این توصیف نزدیک است که چگونه انیشتین می‌تواند حد عالی‌تری از نیوتن باشد. این شبکه‌های نوپا به‌جای صرف مقدار زیادی انرژی و فضای ذخیره‌سازی برای ساختن یک واقعیت عینی، دیدگاه نسبی‌گرایانه‌تری دارند. داده در این شبکه‌ها به‌جای استفاده از یک مکانیسم اجماع جهانی برای ایجاد یک ترتیب خطی و مطلق از وقایع به صورت محلی تأیید می‌شود.

Holochain شباهتی به یک بلاک‌چین ندارد. Holochain بیشتر شبیه مخازن GIT برای هر عامل است که می‌تواند منتشر شده، به اشتراک گذاشته، همگام‌سازی شده یا با جداول هش توزیع شده (DHT) مانند BitTorrent ادغام شود. در فناوری‌های جدید تغییر رویکرد از مرکزیت داده به سمت مرکزیت عامل (Agent-Centrism) از اهمیت بالایی برخوردار است. هر برنامه‌ی کاربردی، Holochain مخصوص به خود را دارد و هر عامل مالک زنجیره خود است. Holochain به جای مصرف مقدار نامعقولی از انرژی برای ساخت رکوردی از یک رویداد و نگهداری آن در یک شبکه خطی، به افراد اجازه می‌دهد تا هر چیزی را در زنجیر اختصاصی خود بنویسند. تراکنش‌های ثبت‌شده در شبکه اختصاصی تنها در صورت نیاز در شبکه سراسری پخش خواهند شد. با این وجود، تراکنش‌هایی که قوانین شبکه را نقض کرده باشند در شبکه منتشر نخواهند شد.

عملیاتی شدن Holochain به این معنی است که شبکه‌هایی مانند فیسبوک دیگر نمی‌توانند تمام دارایی را در انحصار خود داشته باشند. کاربران مبالغی را به‌خاطر انتشار پست‌ها و تولید داده‌ دریافت می‌کنند و داده‌ها تنها با رضایت آن‌ها فروخته می‌شود. اوبر تحت مالکیت رانندگان و مسافرین قرار می‌گیرد؛ AirBnb توسط صاحب‌خانه‌ها و مسافران مدیریت می‌شود. افرادی که شناختی از یکدیگر ندارند می‌توانند در سطح بالایی از اعتماد با یکدیگر تعامل داشته باشند بدون اینکه شرکت‌های ثالث تمامی منافع را به خود اختصاص دهند.

Holochain تنها یک راه برای تأیید و کنترل داده نیست. این فناوری همانند IPFS برای اتریوم می‌تواند برای میزبانی داده نیز مورد استفاده قرار گیرد. زمانی که درخواستی برای مشاهده پیام‌های جدید در برنامه کاربردی جایگزین توئیتر مبتنی بر Holochain همانند Clutter ایجاد می‌شود، داده‌ها از نزدیک‌ترین گره‌ها تأمین می‌شوند. در این روش به‌جای نمایش یکباره پیام‌ها از پایگاه داده متمرکز، آن‌ها را از منابع داده مختلف تجمیع می‌کنند.

با دانلود این مطلب به سرفصل‌های زیر دسترسی خواهید داشت.

مقدمه بر هولوچین به عنوان یکی از جایگزین‌های بلاک‌چین

فناوری دوران پس از بلاک‌چین

مکانیسم انجام تراکنش در Holochain

مزایای Holochain

فضای ذخیره‌سازی Holographic برای برنامه‌های کاربردی توزیع شده

کم هزینه، سبک وزن و امن

بررسی بازار Holo

https://coiniran.com/?p=31033
0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دکمه بازگشت به بالا
0
دیدگاه خود را با کوین ایران به اشتراک بگذارید!x