مقالات بیت کوین

بیت کوین (bitcoin) ، رمزارز و بلاکچین به زبان ساده

این مقاله اطلاعات جامع و مفیدی در زمینه رمزارز ها، بیت کوین و بلاکچین را ارائه می دهد. با مقالات آموزشی کوین ایران همراه باشید.

مدتی است که بحث ارزهای دیجیتالی چون بیت کوین (bitcoin)، حسابی در جهان اقتصاد داغ شده است. آیا این ارزها جایگزین پول های رایجی چون دلار و … می شوند.

bitcoin (بیت کوین)، رمزارز (cryptocurrency) و بلاکچین (blockchain) به زبان ساده

راهنمای مطالعه نمایش

رمزارز چیست؟ آیا تمام آن ها شبیه بیت کوین (bitcoin) هستند؟

اگر بخواهیم پاسخ این سوال را خیلی خلاصه بدهیم، “بله”. بیت کوین اولین و بزرگ ترین رمزارز تاریخ است؛ ولی در ۸ سالی که از پیدایش آن می گذرد، رمزارز های متعدد دیگری نیز پا به عرصه رقابت گذاشته اند.

برخی از این رمزارز ها مانند لایت کوین و Dogecoin همان هدف بیت کوین (bitcoin)، یعنی ارائه یک ارز دیجیتالی  و رمزنگاری شده را دنبال می کنند. تنها تفاوت آن ها در این است که برخی از این رمزارز ها بر ویژگی هایی چون انجام سریع تر تراکنش ها، کارمزد های کمتر، و ایجاد اطمینان از یک سطح رشد قیمتی طبیعی تمرکز کرده اند. هر چه سرعت تایید تراکنش ها بیشتر باشد، تعداد تراکنش های انجام شده با آن رمزارز نیز می تواند افزایش یابد.

بلاکچین، تکنولوژی زیربنایی تمامی رمزارزها و توکن ها

bitcoin (بیت کوین)، رمزارز (cryptocurrency) و بلاکچین (blockchain) به زبان ساده

ماهیت بنیادی اکثر رمزارز ها یکسان است، چرا که زیربنای تمام آنها بلاکچین است. بلاکچین یک دفتر کل عمومی و اشتراکی است که شمار توکن های دیجیتالی تولید و تبادل شده را نگهداری می کند؛

توکن هایی که بر اساس قوانین تعریف شده، در شبکه ای از گره های یک رمزارز خاص، تولید و مبادله می شوند. اکوسیستم تکنولوژی بلاکچین، امکان تولید انواع مختلفی از توکن ها و رمزارزهای مختلف را بر روی آن می دهد.

رمزارز های دیگری چون اتریوم (Ethereum) یا Bat از اصول بنیادی بلاکچین استفاده کرده ولی به جای ارز، تمرکز خود را بر روی حوزه های دیگری معطوف کرده اند. به طور مثال رمزارز اتریوم تمرکز خود را بر روی قرارداد های هوشمند معطوف کرده یا  رمزارز Golem، بر روی محاسبات کامپیوتری توزیع شده متمرکز است.  توکن BAT نیز با ارائه مرورگر Brave تمرکز خود را بر روی توزیع درآمد های حاصله از تبلیغات اینترنتی بین وب مسترها و کاربران آنها قرار داده است.

توکن و رمزارز در اصل یک چیز هستند. هر نوعی از رمزارز در واقعی توکنی است که از آن به عنوان سوخت تراکنش ها و تبادلات انجام شده در بلاکچین آن رمزارز استفاده می شود.

بیت کوین (bitcoin) دقیقا چیست و کجا باید آن را نگهداری کرد؟

bitcoin (بیت کوین)، رمزارز (cryptocurrency) و بلاکچین (blockchain) به زبان ساده

کیف پول های بیت کوین

برای نگهداری بیت کوین نه به حساب بانکی نیاز دارید و نه حتی بازکردن حساب در یک سایت خاص. بیت کوین ها در نرم افزار ( یا سخت افزار) هایی با نام کیف پول (Wallet) ذخیره می شوند.

bitcoin (بیت کوین)، رمزارز (cryptocurrency) و بلاکچین (blockchain) به زبان ساده

 

نکته جالب در این است که بیت کوین ها در کیف پول شما ذخیره نمی شوند، بلکه در شبکه بلاکچین آن و به صورت غیرمتمرکز در سراسر جهان توزیع شده اند.

کیف پول شما تنها کلید های خصوصی ای را نگهداری می کند که این کلید ها ثابت می کنند که مالکیت بخشی از بیت کوین های موجود در آن شبکه بلاکچین متعلق به شما می باشد.

 

آیا بیت کوین ماهیت فیزیکی یا موجودیت دیجیتالی دارد؟

بیت کوین به هیچ وجه ماهیت فیزیکی یا حتی دیجیتالی مختص به خودی ندارد. اگر مقدار ۰.۵ بیت کوین در کیف پول شما وجود داشته باشد، بدین معنی نیست که نیمه دیگر آن ( یعنی ۰.۵ بیت کوین دیگر) حتما در دست فرد دیگری است.  ماهیت بیت کوین های شما چیزی نیست جز توافقی بین تمام کامپیوترها و گره های شبکه بیت کوین. این توافق تنها نشان دهنده آن است که بیت کوین های شما در مقطعی از زمان توسط یکی از استخراج کنندگان تولید شده و سپس در سلسله ای از تراکنش های موثق به حساب شما واریز شده است.

کسب بیت کوین

bitcoin (بیت کوین)، رمزارز (cryptocurrency) و بلاکچین (blockchain) به زبان ساده

برای کسب بیت کوین تنها ۳ راه دارید:

  1. با خرید تجهیزات لازم، بیت کوین ( یا رمزارز های دیگر) را استخراج کنید.

برای استخراج رمزارز ها ابتدا باید تجهیزات سخت افزاری بسیارگران قیمتی تهیه کنید و معمولا در بازه کوتاه مدت هزینه ای که می کنید بیشتر از ارزش بیت کوین های استحراج شده است.

 

استخراج رمزارز ها، سخت افزار شما را تا حد نهایت درگیر می کند و به همین دلیل مصرف برق بسیار بالایی نیز دارد ( هر چند در ایران استخراج رمزارز ها از نظر هزینه برق، اقتصادی و به صرفه است و بیشتر هزینه تجهیزات اولیه، بسیاری را از استخراج منصرف می کند).

  1. خرید بیت کوین از صرافی های معتبر با پول نقد رایج کشور

آسان ترین روش معمول تهیه رمزارز ها، خرید آن از یک صرافی آنلاین یا فرد دیگری با پول نقد است. در ایران در حال حاضر تنها صرافی های آنلاین، خرید وفروش رمزارز ها را انجام می دهند که در سایت زیر می توانید تعدادی از آن ها را مشاهده نمایید.

www.digiarz.com

در صورتی که مسترکارت، ویزا کارت، پی پال و یا هر گونه حساب بانکی بین المللی دارید می توانید از معتبر ترین صرافی های جهان چون Coinbase ,Bitfinex با دلار، یورو و سایر ارز های رایج بین الملل، رمزارز های معتبر را خریداری کنید.

  1. در ازای کالا و یا خدمات خود بیت کوین دریافت کنید. هم چنین می توانید در مشاغلی مشغول به کار شوید که روش پرداخت دستمزد در آن ها به صورت بیت کوین است؛ هر چند در حال حاضر تعداد مشاغلی که بیت کوین را به عنوان روش پرداخت خود انتخاب کرده اند، بسیار کم است. از آن طرف نیز فعلا به دلیل کارمزد های بالای بیت کوین، خرید کالا و خدمات با بیت کوین در مقیاس کوچک اصلا به صرفه نیست.

۲۱ میلیون، تعداد نهایی بیت کوین در سال ۲۱۴۰

برای پذیرفته شدن یک ارز جدید توسط سلیقه های مختلف، باید حقانیت آن توسط جمیع افراد پذیرفته شود. به همین دلیل بیت کوین ارزی است که از ابتدای پیدایش خود شفافیت بسیار بالایی داشته است. بر اساس قوانین تعریف شده در پروتکل بیت کوین و کدهای متن باز آن، تعداد کل بیت کوین هایی که می توانند تولید شوند و در گردش قرار داشته باشند، معادل ۲۱ میلیون بیت کوین است.

از زمان پیدایش بیت کوین در سال ۲۰۰۹ تاکنون، تعداد آن با روندی رو به آهستگی در حال افزایش است. منظور از روند رو به آهستگی این است که سرعت تولید بیت کوین های جدید در گذر زمان کاهش پیدا می کند. سرعت تولید آن ها طوری برنامه ریزی شده است که حدودا تا سال ۲۱۴۰، ۲۱ میلیون تولید و پس آن هیچ بیت کوین جدید دیگری نتواند تولید گردد.

انشعاب در بیت کوین و ساخت رمزارز های جدید

زیبایی فناوری بلاکچین و پروتکل های بیت کوین در این است که اگر شما با قوانین تعریف شده در پاراگراف بالا موافق نیستید، می توانید با یک انشعاب سخت در بلاکچین بیت کوین، نسخه ای جدید از بیت کوین خود را بسازید. هر چند این نسخه جدید در اصل یک رمزارز کاملا جدا از بیت کوین خواهد بود. هر چند تا وقتی یک ارز توسط عده زیادی استفاده نشود، ارزش خاصی نخواهد داشت. ارزی که فقط خود شما از آن استفاده کنید ارزشی معادل با ۰ دارد.

چنین انشعاب هایی بار ها در گذشته انجام شده اند. ارز هایی چون Litecoin و Dogecoin در اصل حاصل چنین انشعاب هایی بوده اند.

مصارف و کاربرد های تکنولوژی بلاکچین در زندگی ما

در تئوری، تقریبا تمام کارهایی که می توان با یک کامپیوتر انجام داد را به نوعی می توان بر روی بستر بلاکچین پیاده سازی کرد. یکی از نیازمندی های اولیه ساخت یک رمزارز یا توکن جدید بر روی بستر بلاکچین، اتصال تعداد بی شماری کامپیوتر در شبکه ای غیر متمرکز است. این شبکه غیرمتمرکز از کامپیوترها توان پردازشی و فضای حافظه خود را با هم به اشتراک گذاشته و یک هوش جمعی بزرگ را به وجود می آورند. از آنجا که این هوش، مصارف بسیار بیشتری از رمزارز ها دارد، بسیاری نام “نرم افزار های غیرمتمرکز” را برای نرم افزار های روی این پلتفرم ها برگزیده اند.

در حال حاضر طرح های بسیاری برای شبیه سازی وب اپلیکیشن های بزرگی بر روی بستر بلاکچین ارائه شده است. به طور مثال می توان به طرح هایی برای ارائه سرویس اشتراک ویدیو مشابه Youtube بر روی بستر بلاکچین و به صورت غیرمتمرکز اشاره کرد. سرویس های تبادل تبلیغات دیجیتالی و حتی بازی های آنلاین نیز از قافله عقب نمانده اند و طرح هایی برای ورود به اکوسیستم بلاکچین را مطرح کرده اند.

بلاکچین، مد جدید استارتاپ های حوزه تکنولوژی است. تمام استارتاپ ها برای اینکه ایده خود را جذاب تر نشان دهند و سریع تر سرمایه گذار جذب کنند، به نوعی بلاکچین را در پروژه خود وارد می کنند. نماد X در تکنولوژی، دیگر فقط یادآور iPhone X نیست، بلکه نشان دهنده ترکیب تکنولوژی بلاکچین با فناوری های دیگر است. به طور مثال استارتاپ Matchpool ترکیب برنامه دوست یابی Tinder X Blockchain ( Tinder در بستر بلاکچین ) است. بازی Cryptokitties بر روی شبکه اتریوم، ترکیب بازی ژاپنی Tamagotchis X Blockchain و پروژه Dentaicoin ترکیب نرم افزار مکان یاب Yelp در بلاکچین می باشد.

پذیرش

اگرچه در عمل، اکثریت این پروژه ها در مراحل اولیه جذب سرمایه هستند (به اصطلاح در مرحله ICO قرار دارند) تعداد پروژه های بلاکچینی که واقعا در اختیار کاربران است بسیار محدود می باشند. بیت کوین (bitcoin) که شناخته شده ترین رمزارز جهان است تنها در تعداد بسیار معدودی از وب سایت ها پذیرش می شود. مراکز بسیار کمی نیز در سراسر جهان از این ارز پشتیانی می کنند. وضع بقیه رمزارز ها که حتی از این نیز محجورتر است. در واقع بیشتر تب و تابی که حول تکنولوژی بلاکچین و رمزارز ها وجود دارد، متمرکز بر آینده آن است تا حال آن.

چرا غیرمتمرکز بودن بسیار با اهمیت است؟

ماهیت واقعی تمام رمزارز ها یک پایگاه داده بزرگ و خاص است. برای مثال کل شبکه بلاکچین بیت کوین (bitcoin)، دیتا بیسی است از مالکیت بیت کوین های موجود توسط افراد مختلف و تراکنش های انجام شده بین آن ها. البته بلاکچین چیزی فراتر از این هاست و تفاوت های اندکی با سیستم بانکداری مرسوم دارد. سیستم بانکداری رایج در جهان، تنها اطلاعات مالکیت سرمایه و تراکنش های انجام شده بین کاربران را ذخیره می کند. ولی بیت کوین (bitcoin) و دیگر رمزارز ها به نوعی پول قابل برنامه نویسی هستند و کارهای بسیاری با آن ها می توان کرد.

به طور مثال برنامه نویسی برای انجام تراکنش ها به صورت اتوماتیک در زمان های دلخواه، و  اختصاص مالکیت یک آدرس (حساب) به چندین کاربر مختلف (چندین کلید خصوصی مختلف برای یک آدرس بیت کوین)

تفاوت بیت کوین و سایر رمزارز ها با نظام بانکداری رایج

تفاوت اصلی بیت کوین (bitcoin) و سایر رمزارز ها در این است که کنترل داده ها و تایید تراکنش ها در آن در اختیار هیچ نهاد متمرکزی نیست. بانک ها این توانایی را دارند که بدون کسب اجازه از شما و بدون خبر موجودی شما را کم یا زیاد کنند. اتفاقی که بارها سر رند کردن مبالغ کلان در بانک ها می افتد.

البته این نظارت مستقیم و همه جانبه بانک ها همیشه هم مسئله بدی نیست. به طور مثال اگر کارت عابر شما دزدیده شود و موجودی آن خالی شود، یا در صورتی که موجودی یک بانک به سرقت رود، بانک می تواند به راحتی پول های به سرقت رفته را بلوکه کرده و آن را به شما بازگرداند؛ که به دلیل یک طرفه بودن و غیرقابل تغییر بودن تراکنش های رمزارز ها این امر در آن ها امکان پذیر نیست.

از طرف دیگر یکی از سناریوهایی که این کنترل مرکزی را دردسرساز می کند مورد زیر است:

فرض کنید بانکی به اشتباه تراکنش های کلان حساب شرکت شما را با پولشویی اشتباه بگیرد. این بانک به راحتی و بدون کسب اجازه و حتی بدون خبر می تواند کل حساب شما را مسدود کند. اتفاقی که حتی در صورت پیگیری قانونی و باز شدن مجدد حساب ضرر هنگفتی را به شرکت شما وارد می کند.

در بیت کوین (bitcoin) هیچ نهادی قادر به انجام چنین کارهایی نیست. در شبکه بیت کوین (bitcoin) تصمیم نهایی برآیند نتیجه تصمیم گیری تمام گره های شبکه بیت کوین (bitcoin) است. دلیل این موضوع نیز ماهیت غیرمتمرکز این شبکه است.

رمزارز ها، تبهکاری و پول شویی

واقعیتی که باید بپذیریم این است که بیشتر مردم نیازی به دیتابیس های غیرمتمرکز ندارند. اگر برای نگهداری سرمایه تان به بانک ها و موسسات مالی اعتماد دارید و یا اگر برای نگهداری فایل ها و ویدیو های خود به سایت هایی چون Dropbox، آپارات و Youtube اطمینان می کنید، نیازی به سرویس های مشابه غیر متمرکز آن ها ندارید.

ولی اگر قصدتان پول شویی و یا  آپلود محتوای غیرقانونی باشد، به احتمال زیاد ترجیح می دهید تا به جای استفاده از سرورهای مرکزی و قانون مند، از سرور هایی غیرمتمرکز و ناشناس استفاده نمایید. به همین دلیل است که بیت کوین و سایر رمزارز ها مورد استقبال بسیاری از خلافکاران و مجرمین قرار گرفته اند. بسیاری از معاملات مواد مخدر در فضای مجازی با بیت کوین (bitcoin) انجام می شود. و همچنین ارزی که باج افزارها برای بازگشایی قفل اطلاعات هک شده کاربران از آن ها درخواست می کنند نیز بیت کوین است.

طرز کار بیت کوین و بلاکچین به طور بسیار خلاصه

اخیرا صحبت بلاکچین همه جا هست. بلاکچین هسته مرکزی و بنیان تمامی رمزارز هاست. بلاکچین یک دفترکل توزیع شده و غیرمتمرکزاست که اطلاعات تمامی تراکنش ها و مالکیت تمام دارایی های دیجیتال تعریف شده را بر روی خود نگهداری می کند.

bitcoin (بیت کوین)، رمزارز (cryptocurrency) و بلاکچین (blockchain) به زبان ساده

در برخی از رمزارز ها مانند بیت کوین (bitcoin) تنها اطلاعات تراکنش ها و مالکیت بیت کوین ها در آن ذخیره می شود. ولی در نسل دوم رمزارز ها، علاوه بر اطلاعات تراکنش، اطلاعات اجرای مربوط به نرم افزار های غیرمتمرکز تولید شده بر بستر بلاکچین و توکن های مربوطه نیز بر روی آن ها ذخیره می شود ( اتریوم نمونه ای از رمزارز های نسل دوم است که اطلاعات اجرای قرارداد های هوشمند بسیار پیچیده تعریف شده بر روی آن در بلاکچین آن ذخیره می شود.)

در رمزارز ها هنگامی که فردی از کیف پول خود تراکشنی را آغاز می کند، جزئیات آن در کل شبکه بین تمامی گره ها به اشتراک گذاشته می شود. به همین ترتیب هر گره در شبکه جزئیات آخرین تراکنش های آن رمزارز را در اختیار داشته و با هم هماهنگ هستند. در بازه های زمانی مشخصی (۱۰ دقیقه در بیت کوین)، تمام تراکنش های تایید شده توسط تمامی گره ها جمع آوری شده و در بلاک هایی در کنار یکدیگر قرار می گیرند. این بلاک های جدید استخراج شده به زنجیره ای از بلاک های استخراج شده قبل از خود متصل شده و در کنار هم بلاکچین را ایجاد می کنند.

بلاکچین دفتر کلی است که اطلاعات تمام تراکنش ها را از ابتدای پیدایش بیت کوین ( یا رمزارز های دیگر) در خود ثبت کرده و به دور از امکان هیچ خدشه و تغییری از آن نگهداری می کند.

نقش استخراج کنندگان در این فرایند چیست؟

تایید تراکنش ها، قرار دادن تراکنش ها  در یک بلاک و ایجاد رنجیره ای از بلاک های شامل تراکنش های تایید شده همه از وظایف آن هاست. به عبارت دیگر استخراج کنندگان کسانی هستند که بلاکچین را می سازند.

bitcoin (بیت کوین)، رمزارز (cryptocurrency) و بلاکچین (blockchain) به زبان ساده

روش کار استخراج کنندگان برای هر رمزارز متفاوت است.

برای مثال در بیت کوین (bitcoin) هر ۱۰ دقیقه یک بار، یک استخراج کننده ( در اصل یک استخر استخراج که هزاران استخراج کننده به آن متصل هستند) به طور رندوم مسئول جمع آوری تمام تراکنش های تایید شده و جا گذاری آن ها در یک بلاک جدید می شود.

سپس این بلاک به زنجیره بلاک های قبل خود اضافه می شود. در عوض زحمتی که این استخراج کننده انجام می دهد، مقداری بیت کوین (bitcoin) جدید تولید شده و به عنوان مزد به وی پرداخت می شود. در حال حاضر این مبلغ حدود ۱۴۰ هزار دلار ارزش دارد ( البته همانطور که گفته شد این مبلغ بین هزاران استخراج کننده که به یک استخر استخراج متصل هستند و توان پردازشی خود را به اشتراک گذاشته اند، تقسیم می شود). علاوه بر این مبلغ کارمزد تراکنش ها نیز در اختیار استخراج کنندگان قرار می گیرد.

شیوه استخراج (minig)

هر کسی می تواند یک استخراج کننده باشد. تمام چیزی که نیاز دارید اجرای نرم افزار های مخصوص استخراج بیت کوین (bitcoin) بر روی کامپیوتر خود است. مسئله اصلی به صرفه بودن استخراج آن است. در طی فرایند استخراج، کامپیوتر شما موظف به حل مسائلی ریاضی شامل پیچیده ترین الگوریتم ها در زمانی محدود است. بین تمام کامپیوتر هایی که در شبکه بیت کوین (bitcoin) مشغول استخراج هستند رقابت شدیدی برای حل این مسائل برقرار است.

اوایل پیدایش بیت کوین (bitcoin) سخت افزار یک کامپیوتر به روز برای ورود به این رقابت کافی بود. ولی با گذشت زمان و رقابت بیشتر بر سر استخراج بیت کوین، نه تنها باید هزینه زیادی صرف تهیه سخت افزار های مخصوص استخراج بیت کوین نمایید، بلکه بهتر است تا به استخرهای استخراج متصل شوید. در این استخر ها توان پردازشی شما با توان پردازشی هزاران استخراج کننده دیگر جمع شده و به همین دلیل شانس استخراج و تولید بلاک بعدی برای آن استخر بسیار بالا می رود.

پاداش استخراج

بعد از هر استخراج موفق در این استخرها مبلغ ۱۴۰۰۰۰ دلار به دست آمده بین تمامی استخراج کنندگان به نسبت توان پردازشی آن ها تقسیم می شود. سود دهی استخراج بیت کوین (bitcoin) و سایر رمزارز ها حتی بسیاری از هکر ها را به این وا داشته که کامپیوتر های دیگران را هک کرده و با سخت افزار و پول برق مجانی برای خود بیت کوین استخراج کنند.

استخراج بیت کوین (bitcoin) تنها با سخت افزار های مخصوص امکان پذیر است. هر چند برخی رمزارز های دیگر مانند اتریوم و مونرو (monero) با سخت افزار های متداول کامپیوترهای شخصی ( چون CPU و کارت گرافیک ) قابل استخراج هستند.

bitcoin (بیت کوین)، رمزارز (cryptocurrency) و بلاکچین (blockchain) به زبان ساده
نمایی از تجهیزات استخراج بیت کوین (bitcoin) در خانه متشکل از سخت افزار های مخصوص استخراج بیت کوین (معمولا Antiminer)
bitcoin (بیت کوین)، رمزارز (cryptocurrency) و بلاکچین (blockchain) به زبان ساده
نمایی از تجهیزات استحراج اتریوم متشکل از ۶ کارت گرافیک پر قدرت

چگونه عده بسیاری ثروت های کلانی از رمزارزها به دست آورده اند؟

بهترین پاسخی که می شود به این پرسش داد این است: عده ای مقدار زیادی بیت کوین را در قیمت های بسیار پایین خریداری کرده و در قیمت هایی بسیار گران تر فروختند. قیمت بیت کوین از آغاز پیدایش آن از مبلغی نزدیک به ۰ دلار تا قیمت ۱۱۰۰۰ دلار ( در هنگام نگارش این مقاله) رسیده است. البته ناگفته نماند که بیت کوین رکورد قیمت ۲۰۰۰۰ دلاری را نیز در دسامبر  ۲۰۱۷ زده است.

افرادی که در سال های ابتدایی پیدایش آن، مقدار زیادی بیت کوین (bitcoin) خریداری کرده اند اگر تا به این لحظه آن را مصرف نکرده باشند، روی گنج نشسته اند ( البته اگر کلید خصوصی و یا رمز های کیف پول خود را فراموش نکرده باشند.)

نحوه قیمت گذاری رمزارز های مختلف

سوال واقعی اینجاست که چرا قیمت یک بیت کوین ۱۱۰۰۰ دلار است. یا چرا قیمت اتریوم به ۱۱۰۰ دلار رسیده و یا حتی  چرا توکن های تولید شده بر روی بستر اتریوم هر کدام قیمت متفاوتی دارند.

برای این پرسش دو پاسخ متفاوت وجود دارد :

  1. اگر به دید بسیار مثبتی به قضیه رمزارز ها نگاه کنیم، آن ها در آینده شدیدا فراگیر شده و در زندگی روزمره مردم نقشی حیاتی ایفا خواهند کرد. حال از آنجا که رمزارز ها طوری برنامه ریزی شده اند که مقدار محدودی تولید شوند، پس یک دارایی کمیاب به حساب می آیند. تصور کنید تنها ۲۱ میلیون بیت کوین (bitcoin) برای کل جمعیت کره زمین وجود خواهد داشت؛ به همین دلیل وقتی مردم در زندگی روزمره خود به این پول ها نیاز داشته باشند و مقدار آن ها نیز محدود باشد، روز به روز با فراگیر شدن بیشتر آن ها، قیمت شان نیز افزایش پیدا می کند.

در واقع این افرایش قیمت شدید رمزارز ها که در حال حاضر شاهد آن هستیم، به پشتوانه این باور است که آن ها در آینده بسیار فراگیر خواهند شد.

  1. اگر به دید منفی به این قضیه نگاه کنیم، افزایش قیمت رمزارز ها نه بخاطر امید به فراگیر شدن آن ها در آینده، بلکه بخاطر طمع ورزی عده ای از سرمایه گذاران است. در ۱-۲ سال اخیر داستان های زیادی از ثروتمند شدن ناگهانی معدودی از افراد که سال ها پیش در بیت کوین سرمایه گذاری کرده بودند، منتشر شده است. عده کثیری از مردم که تازه متوجه افزایش شدید قیمت بیت کوین شده اند، با رویای یک شبه ثروتمند شدن به سمت بازار رمزارز ها هجوم آورده اند.

افزایش حبابی قیمت

به دلیل این هجوم و افزایش تقاضا و محدود بودن عرضه، قیمت بیت کوین (bitcoin) به صورت حبابی افزایش پیدا کرد. در پی این افزایش حباب گونه، باز هم عده بیشتری از مردم برای سرمایه گذاری در آن وسوسه می شوند و این چرخه همین طور ادامه دارد.
معمولا چنین حباب هایی در آخر می ترکند و با کاهش قیمت شدیدی مواجه می شوند. البته عده ای که به آینده رمزارز ها باور دارند، از این کاهش قیمت های شدید استفاده کرده و باز رمزارز های بیشتری خریداری می کنند.

به این ترتیب قیمت بیت کوین (bitcoin) دوباره بالا می رود. این چرخه مدت ها ادامه پیدا می کند. اگر افزایش بیت کوین تنها در اثر این حباب ها به وجود آمده باشد، در آخر عده بسیاری در اثر بالا رفتن شدید قیمت (یا حتی راکد بودن قیمت آن) به فروش آن می پردازند.

وقتی حجم عظیمی از بیت کوین های احتکار شده دوباره به بازار سرازیر شوند، عرضه آن نسبت به تقاضا ها افزایش چشم گیری پیدا می کند و به تبع آن این حباب قیمتی می ترکد. در این صورت بسیاری از سرمایه گذاران که تازه وارد بازار آن شده اند، ضرر بزرگی می کنند.

پول های دیجیتال چه نقشی در آینده ما خواهند داشت؟

ممکن است رمزارز ها بتوانند تمام وعده های خود را عملی کنند و به عنوان یک ارز رایج در زندگی مردم فراگیر شوند. افراد کمی به دلیل سرمایه گذاری زود هنگام در آن ثروتمند می شوند. هر چند مقیاس آن در برابر افرادی که به موقع در تکنولوژی های دیگری چون اینترنت و کامپیوتر سرمایه گذاری کرده بودند ناچیز است. (برای مثال سرمایه گذاری افراد در شرکت هایی چون Microsoft, Google)

سقوط سخت

حباب قیمت رمزارز ها ممکن است هر لحظه بترکد. اگر قبل از اینکه رمزارز ها در زندگی مردم فراگیر بشوند این حباب بترکد، تاثیری بسیار وحشتناک بر دنیای رمزارز ها خواهد گذاشت. سقوطی که آن قدر شدید است که همگان را کلا از رمزارز ها ناامید کرده و باعث خروج سرمایه گذاران از این بازار می شود.

استخراج کنندگانی که پیش از این هزاران یا میلیون ها دلار خرج سخت افزارهای مخصوص استخراج بیت کوین (bitcoin mining) کرده بودند، ضررهای هنگفتی می کنند. چون استخراج تنها در صورتی بازدهی مالی دارد که قیمت بیت کوین ( و یا سایر رمزارز ها ) در دراز مدت رشد فزاینده ای داشته باشد.

ادامه نوسانات

ممکن است رمزارز ها ماهیت نوسانی ۵ سال اخیر خود را در آینده نیز حفظ کنند. ممکن است رمزارز ها همچنان به زندگی روزمره مردم عادی وارد نشوند. ولی از آن جا که همزمان در دنیای مبادلات زیرزمینی و غیرقانونی از آن ها استفاده می شود، بازار آن ها کاملا مستقل از بازار ارز های رایج خواهند بود. در این صورت نوسانات قیمت رمزارز ها تنها تحت تاثیر عده معدودی از سرمایه گذاران، اظهار نظرهای بخشی از مفسرین اقتصادی و اخبار روز قرار خواهد گرفت. درست مانند وضعیت حال حاضر آن.

وضعیتی که پایداری اقتصادی مناسب و قابل پیش بینی ای نخواهد داشت.

 

https://coiniran.com/?p=18270
0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دکمه بازگشت به بالا
0
دیدگاه خود را با کوین ایران به اشتراک بگذارید!x